Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 mei 2013

Turkse MP bezoekt Apple HQ

Afgelopen vrijdag heeft de Turkse Minister President Recep Erdoğan een rondreisje door het Californische Silicon Valley gemaakt om met de grote techbedrijven te praten over een ingrijpende modernisering van het Turkse onderwijs. Het schoolreisje voerde Erdoğan langs Microsoft, en Google maar natuurlijk deed de Turkse MP ook Infinite Loop nr. 1 aan voor een bezoekje aan Apple.

Bij alle bedrijven die Erdoğan aandeed werd hij met open armen ontvangen. Vreemd is dat niet. Turkije is immers van plan om in de komende jaren ongeveer 3 miljard euro te besteden aan het gigantische ‘Fatih’-onderwijsvernieuwingsproject. Daarmee worden meer dan 40.000 Turkse scholen voorzien van digitale schoolborden en in totaal 12 miljoen tablets. 

Op 22 mei gaat de aanbesteding voor het Fatih-project officieel van start. Bedrijven die meedoen moeten garanderen dat ze de grote hoeveelheid tablets tijdig kunnen leveren. Ook verplichten ze zich om servicepunten in te richten in ten minste zeven Turkse regio’s, mochten ze door de overheid verkozen worden tot ‘hofleverancier’. Tot nu toe hebben naast Apple ook Samsung, GM en een aantal Turkse bedrijven zich ingeschreven voor de aanbesteding.

Apple probeert al langer in een goed blaadje te komen bij de Turken. Zo ontving CEO Tim Cook vorig jaar nog de Turkse President Gül in Cupertino en zijn leidinggevenden van Apple eerder dit jaar naar Turkije gevlogen voor ontmoetingen met Turkse politici.

Onderwijs is al jaren een belangrijke markt voor Apple. Met apps als iTunes U en iBooks, een App Store vol educatieve apps en een beheerdersomgeving voor grote hoeveelheden iPads probeert het bedrijf scholen over te halen om iPads in te zetten in het onderwijs. Vorig jaar organiseerde Apple zelfs een apart educatie-evenement waarin onder andere iBooks Author aangekondigd werd. Hiermee kunnen docenten zelf interactieve lesboeken voor de iPad maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkse MP bezoekt Apple HQ
Sluiten