Turkse MP bezoekt Apple HQ

7 reacties

Afgelopen vrijdag heeft de Turkse Minister President Recep Erdoğan een rondreisje door het Californische Silicon Valley gemaakt om met de grote techbedrijven te praten over een ingrijpende modernisering van het Turkse onderwijs. Het schoolreisje voerde Erdoğan langs Microsoft, en Google maar natuurlijk deed de Turkse MP ook Infinite Loop nr. 1 aan voor een bezoekje aan Apple.

Bij alle bedrijven die Erdoğan aandeed werd hij met open armen ontvangen. Vreemd is dat niet. Turkije is immers van plan om in de komende jaren ongeveer 3 miljard euro te besteden aan het gigantische ‘Fatih’-onderwijsvernieuwingsproject. Daarmee worden meer dan 40.000 Turkse scholen voorzien van digitale schoolborden en in totaal 12 miljoen tablets. 

Op 22 mei gaat de aanbesteding voor het Fatih-project officieel van start. Bedrijven die meedoen moeten garanderen dat ze de grote hoeveelheid tablets tijdig kunnen leveren. Ook verplichten ze zich om servicepunten in te richten in ten minste zeven Turkse regio’s, mochten ze door de overheid verkozen worden tot ‘hofleverancier’. Tot nu toe hebben naast Apple ook Samsung, GM en een aantal Turkse bedrijven zich ingeschreven voor de aanbesteding.

Apple probeert al langer in een goed blaadje te komen bij de Turken. Zo ontving CEO Tim Cook vorig jaar nog de Turkse President Gül in Cupertino en zijn leidinggevenden van Apple eerder dit jaar naar Turkije gevlogen voor ontmoetingen met Turkse politici.

Onderwijs is al jaren een belangrijke markt voor Apple. Met apps als iTunes U en iBooks, een App Store vol educatieve apps en een beheerdersomgeving voor grote hoeveelheden iPads probeert het bedrijf scholen over te halen om iPads in te zetten in het onderwijs. Vorig jaar organiseerde Apple zelfs een apart educatie-evenement waarin onder andere iBooks Author aangekondigd werd. Hiermee kunnen docenten zelf interactieve lesboeken voor de iPad maken.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  Uitstekende ontwikkeling.

 • Profielfoto
  iPredict

  Android tablets in het onderwijs? Zonder iTunes U, iBooks Textbooks (en alle grote educatieve uitgevers die ermee gepartnered zijn), en een gigantische selectie aan educatieve apps?
  .
  Ben benieuwd hoe ze daar mogelijkheden inzien, want op het moment lijkt het erop dat ze heel wat programmeurs moeten inhuren en geduld moeten hebben voordat er een bruikbaar ecosysteem voor onderwijs aanwezig zal zijn.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Als Erdogan die digitale schoolborden nu schrapt en boven de bestaande schoolborden een LED-scherm-met-Apple-TV hangt, dan bespaart hij PER LOKAAL €2500,-

  Docenten lopen dan rond met hun draagbare schoolbord: een iPad met de app Doceri. Veel leuker en interactiever.
  In de praktijk worden digitale schoolborden door de meeste docenten toch maar als gewoon schoolbord gebruikt.

  Een gratis advies, Excellentie!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Als al die digitale schoolborden eens worden vervangen door een schoolbord met krijt leren de kinderen ook nog eens wat;)!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Op mijn school werken de digiborden helemaal niet. Elk uur kalibreren, en dan gaat het nog steeds niet als ze willen.

 • Profielfoto
  Bman

  ^ Niet helemaal mee eens:
  – De krijtborden moeten worden vervangen door grote whiteborden met de verhoudingen van een iPad beeldscherm.
  – Achter in de klas een krachtige biemer (als je dat zo schrijft) die via Airplay verbonden kan worden met iPad of Mac. De biemer projecteert op het whitebord.
  Bespaard geld, PowerPoint ‘ready’ en lekker ouderwets kunnen Schrijven op een echt bord.

 • Profielfoto
  jordi de vetten

  op mijn school wordt er weinig tot niets met de digiborden gedaan (met uitzondering op een enkele leraar) en als ze worden gebruikt worden ze inderdaad als normaal krijtbord gebruikt, scholen kunnen veel beter inversteren in computers of ipads want er staan nu nog windows xp computers

  maar heel goed idee van apple om steeds meer met onderwijs te gaan doen