Tim Cook hint naar iWatch, praat over Android en meer tijdens D11

Door: StefanV - 10 reacties

Afgelopen nacht was Tim Cook te gast bij de D11 Conference van Allthingsd. De Apple CEO werd geïnterviewd door Walt Mossberg en Kara Swisher. Hoewel het interview geen schokkende details heeft onthult, heeft Cook wel een aantal interessante uitspraken gedaan. De belangrijkste punten uit het interview vindt je hier op een rij.

Zo is de CEO gevraagd naar zijn mening over Google Glass, de situatie met de IRS (de Amerikaanse belastingdient) en waar Apple nu staat in vergelijking met de afgelopen jaren. Tijdens het interview valt op dat Cook erg enthousiast is over Apple en over alle plannen die in het verschiet liggen. Sommige uitspraken kunnen opgevat worden als hints naar nieuwe producten. Hieronder tref je een korte samenvatting met de belangrijkste punten aan en kan je het hele interview, dat ongeveer anderhalf uur duurde, terugkijken.

Algemene vragen over Apple
Cook geeft aan dat Apple ondanks wat slechtere cijfers op de beurs het heel goed doet, vooral met de iPad en de iPhone gaat het goed. De verkoopcijfers zijn erg hoog en klanttevredenheid is ongeëvenaard. Bijna 60% van al het mobiele web gebruik ter wereld komt van een iPhone of een iPad.

De beurscijfers hebben volgens de Apple-voorman geen onverwacht beeld vertoond, hij geeft duidelijk aan dat de cijfers in het verleden wel vaker sterk flucteueerde. Opvallend is zijn uitspraak dat op het moment dat Apple meer focust op nieuwe producten, de rest vanzelf goed komt. Tim geeft kort commentaar over wat er in de toekomst te verwachten valt. Hoewel hier geen details gegeven worden, geeft hij duidelijk aan dat er meerdere ‘incredible plans’ zijn waar Apple aan werkt.

TV, van hobby naar werk
De Apple TV verkoopt beter dan ooit, de verkoopcijfer groeien nog steeds elke maand. Klanten zijn erg enthousiast over de Apple TV, dit is zowel goed voor de klant als goed voor Apple, omdat het bedrijf hiervan leert. Op het moment dat Tim gevraagd wordt naar de plannen voor een echte Televisie wordt hij terughoudend. Wel geeft hij aan dat Apple een hele duidelijk visie heeft voor TV en dat het een gebied is waar veel interesse voor is.

Google Glass en iWatch
De CEO heeft een duidelijke mening over Google Glass, het is een interessant product met zeker een aantal positieve punten. Toch verwacht hij geen grote markt ervoor. Hierbij gebruikt hij zijn eigen bril als voorbeeld, deze draagt hij omdat hij anders niks ziet. Draagbare gadgets moeten licht zijn en niet in de weg zitten, daarnaast moeten ze overeen komen met de stijl van de persoon die ze draagt.

Cook vindt de draagbare gadgets erg interessant, hierbij vindt hij vooral de pols interessant. Er zijn meer mensen die een horloge dragen dan een bril. Daarom is het ook makkelijk mensen te overtuigen voor zo’n product, hierbij kunnen sensors een grote rol gaan spelen. Er zijn echter nog veel ‘problemen’ die opgelost moeten worden voordat er een markt is voor deze draagbare gadgets.

Android
Zoals Tim het zelf zegt: “Ik heb mijn kop niet in het zand gestoken”. Hij ziet de concurrent met de grote aantallen telefoons die verkocht worden. Bij Apple ging het echter nooit om winnen of de grootste zijn, het gaat om het maken van geweldige producten. Voor veel mensen heeft de iPad het gebruik van het internet en de computer en de visie daarop totaal veranderd. Dit hoor je minder bij de Android gebruikers volgens Tim, hierbij is de klanttevredenheid weer belangrijk.

iOS en OSX
Op het moment dat er gevraagd word naar veranderingen voor de iPad en iPhone word Cook terughoudend, wel geeft hij aan dat tijdens WWDC de toekomst getoond gaat worden voor zowel iOS als OSX. De WWDC is belangrijk voor Apple, het is de kans om iets terug te doen voor de iOS en OSX ontwikkelaars die zoveel voor Apple betekenen.

Vragen over deze verwachte vernieuwingen in iOS beantwoord Tim enkel met; ‘verrassingen zijn leuk’ en ‘Jony Ive werkt hier heel hard aan’. Op een later moment sprak Cook uit dat er plannen zijn om iOS minder gesloten te maken.

De Belastingdienst, het moet leuker en makkelijker
Cook gaat in op de hele situatie over de belasting die afgelopen week speelde. Er zijn voorstellen gedaan om bepaalde aspecten van het systeem te veranderen. Zo vindt de CEO het raar men van mening is dat over producten die in andere delen van de wereld verkocht worden nog steeds belasting in de VS betaald moet worden.

Als dit daadwerkelijk het systeem zou zijn, zouden bedrijven als Apple nooit de kans hebben wereldwijd te verkopen. Het is belangrijk om dit duidelijk te maken naar de instanties, Apple wil dit verhaal graag vertellen. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe meer aandacht het krijgt van instanties zoals de belastingdienst, toch mag Apple gezien worden als een voorbeeld op veel gebieden. Denk bijvoorbeeld aan het gif-vrij produceren van producten en de Solar-farm naast het iCloud datacentrum.

Q&A/Android:
Na afloop van het interview was er ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Hier kwamen niet veel nieuwe antwoorden uit, behalve over één specifiek onderwerp.

 • Q: iCloud is alleen voor Apple producten, terwijl de clouddiensten van andere bedrijven veel breder zijn, zou Apple hier iets aan moeten doen?
 • A: Apple heeft er geen probleem mee om eventueel een app met deze functies te maken voor Andriod of een ander platvorm, mits er vraag naar is. Maar die vraag is er niet tot op de dag van vandaag.

Conclusie:
Uit het interview valt op te maken dat we de komende tijd veel kunnen verwachten van Apple, zo zijn er een aantal nieuwe producten en markten waar Apple in de toekomst zich op wil gaan richten. Daarnaast is de WWDC over 2 weken, de veranderingen voor iOS en OSX zijn volgens Cook belangrijke nieuwe stappen voor de toekomst van deze platformen. Kortom, 10 juni zal een interessante Keynote worden als we de Apple-CEO mogen geloven.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  INCTRL

  Die draagbare gadgets gaan dus nog wel een jaar of 4 / 5 duren en komen zeker niet op korte termijn op de markt.

  Deze zin verklapt dit: “Er zijn echter nog veel ‘problemen’ die opgelost moeten worden voordat er een markt is voor deze draagbare gadgets”

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Grootste probleem voor iwatch is de batterijduur. Eentje waar glass ook tegenaan loopt.

 • Profielfoto
  Ansems

  Doe mij maar een nieuw thunderbolt display en een iPad mini 2 en dan in september een iPhone 6 NEEE geen iPhone 5s als ze dit doen horen ze me niet meer en koop ik het allemaal heel leuk en aardig

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat waren erg veel woorden om heel beleefd “NIKS” te vertellen.

  Gewoon afwachten tot de WWDC voor de vruchten van de zogenaamde plannen van Apple.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Dat waren erg veel woorden om heel beleefd “NIKS” te vertellen.

  Gewoon afwachten tot de WWDC voor de vruchten van de zogenaamde plannen van Apple.

  As usual

 • Profielfoto
  IOS dude

  @jonnydebelg
  Battrij probleem opgelost!!
  http://www.cbc.ca/strombo/mobile/touch/technology-1/18-year-old-invents-cell-phone-battery-that-charges-in-20-seconds.html

  PS: fijn om ook eens een landgenoot te zien op dit forum;)

 • Profielfoto
  koen

  Hoe kun je nu al weten wat de batterijduur van een onbestaand product is?

 • Profielfoto
  Aidovive

  Tot zo ver de iWatch geruchten. Of het moet een trucje zijn om de wereld op de WWDC toch nog te verrassingen.

 • Profielfoto
  seek

  Wat me bezorgt maakt is Tim’s antwoord op de vraag naar nieuwe “game changers” hij zegt dat ze “veel goeie ideeën hebben”, dat “de mensen die de eerdere hebben gebracht nog steeds bij Apple zijn”, en dat “Apple er nog een aantal in zich heeft”. Hij laat totaal niet blijken dat ze met iets bezig zijn.

 • Profielfoto
  District

  koen 11 uur geleden
  Hoe kun je nu al weten wat de batterijduur van een onbestaand product is?

  Als je kijkt naar de huidige technologie kan je wel een redelijke schatting maken.