Samsung laat retina-schermen verbleken

27 reacties

Apple is al lange tijd erg trots op zijn retina-schermen. Deze schermen hebben bijgedragen aan het succes van de iPhone en de iPad. Tim Cook is er net zo lyrisch over als zijn voorganger Steve Jobs. Tevens hebben deze heren zich zeer kritisch uitgelaten over de OLED-techniek van Samsung. Het is nu wel Samsung dat het retina-scherm binnenkort zal doen verbleken.

Verwacht wordt dat Samsung op het Display Week Event een nieuw hoge resolutie scherm zal tonen. Op het Display Week event komen alle grote schermbouwende bedrijven hun nieuwe paradepaardjes aan de wereld laten zien. Dit jaar wordt het in Vancouver, Canada georganiseerd. Samsung wil een 13,3 inch-scherm gaan vertonen met een resolutie van 3200 x 1800. Daarmee heeft het een pixeldichtheid heeft van 276 pixels per inch. Ter vergelijking; Apple’s 13 inch retina MacBook Pro heeft een pixeldichtheid tot 227 ppi.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze schermen op de markt moeten komen. Een mogelijkheid is dat Samsung het scherm pas een geruime tijd later naar buiten brengt, maar dat het nu al een aanval opent op één van Apple’s bekendste kenmerken, het retina-scherm.

 

 

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Jojo890

  Waarom? Zolang ik geen pixel zie vind ik het prima. Als het allemaal maar scherper word zie je toch geen enkel verschil?

 • Profielfoto
  Buzz

  Nou ja, “verbleken”, “aanval”… dat vind ik wel erg sterk uitgedrukt. In de eerste plaats kan je het 5% verschil in pixeldichtheid bij retina-resolutie toch niet zien. In de tweede plaats verkoopt Apple al enige tijd volledige producten met zulke schermen, terwijl Samsung nu met een aankondiging komt, voor alleen zo’n scherm. Laat ze het eerst maar eens in een product stoppen, dat dezelfde performance, batterijduur, etc. heeft als de Apple producten. Op dat moment hebben ze hun flinke achterstand ingehaald, maar dan is nog steeds van “verbleken” en “aanval” geen sprake volgens mij.

 • Profielfoto
  JBStudio

  Fijn dat ze het kunnen…. maar het betekend wel dat er nog steeds het gare android op draait, meer batterij vreet en niet te vergeten de prijs zal omhoog gaan… dus als je het er toch voor uit wilt geven, kan je net zo goed een iPad kopen…;-)

 • Profielfoto
  CedricH

  Op die 12 extra PPI zal het nu ook weer niet komen volgens mij… Al die extra rekenkracht om grote schermen aan te sturen vreet toch maar batterij en met die 264 PPI van Apple zie je toch al geen pixel meer

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dit kost alleen maar extra rekenkracht en voegt in principe niets toe, want bij Retina kan je al geen pixels meer zien.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  vindt de PPI waarde van m’n iMac 27″ perfect. voor een laptop kan ik me voorstellen dat de PPI ietsje hoger zou moeten liggen, maar om dat op 276 te zetten lijkt mij zware overkill. zoals Steve ooit duidelijk heeft gemaakt is het sterke punt van de retina-schermen de combinatie van resolutie die aansluit op gebruikersgemak. het hoogst voor de iphone, omdat deze dichter bij je snufferd gehouden wordt en de ipad daarnaast, groter scherm dus ietsje meer afstand. als je bij de huidige apple line-up last hebt van pixeltjes zit je er simpelweg te dicht op je scherm. (muv MBP 13,3″)
  my 2 cents

 • Profielfoto
  Sosumi

  Ik was een tijdje terug op een audio/video beurs bij mij in de buurt daar stond een 4K 3D TV zonder 3D bril van zo’n 9000 euro van het merk Toshiba, ik sprak daar ook met een vertegenwoordiger van Panasonic die vertelde mij dat Panasonic al een 8k scherm heeft getoond op de IFA 8K als dit ook nog wordt doorgevoerd naar de tablets en laptops dan lijkt het mij dat er nog wel wat work in progress te gaan is, wat we in de toekomst kunnen verwachten.

 • Profielfoto
  FastMac

  Fijn dat alle webontwikkelaars (en software uiteraard) nu weer om het jaar rekening moeten gaan houden met alle nieuwe resoluties BAH!!!

  Waarom ondersteund niet iedere browser HTML 5! Dan gebruiken we gewoon vector en hires afbeeldingen!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zolang die hoge-resolutie schermen maar wel functioneel blijven.

 • Profielfoto
  knekkie

  Van de megahertz mythe naar de megapixel mythe naar de PPI mythe….

  Wat is de volgende mythe.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Als of resolutie alles betekent.

  Kleuren, helderheid, contrast, de reactie tijd van pixels van kleur naar kleur. Enz

  Nexus 10 tablet met die hoge resolutie is toch ook een minder mooi scherm door minder mooie kleuren en contrast enzo.

  Dus beetje onzin on puur naar de resolutie te kijken.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Dit is enkel een scherm. Apple’s eerdere retina schermen komen ook bij Samsung vandaan. Apple’s huidige air is 13.3″ misschien iets voor een retina air? (met Haswell GPU dan, anders is het denk ik allemaal te traag.)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Dit kost alleen maar extra rekenkracht en voegt in principe niets toe, want bij Retina kan je al geen pixels meer zien.

  Je mist hier een ding. Normaal gesproken wordt anti aliasing gebruikt. Wanneer deze techniek niet meer gebruikt hoeft te worden omdat de schermresolutie hoog genoeg is geworden bespaar je aan de ene kant ook weer rekenkracht.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik las in het topic over de fouten in OMT dat er gecheckt wordt op posten met veel links omdat dit spam zou zijn. Deze zouden dan in de ‘queue’ worden gezet.
  Nou dat is dus (zie hierboven) onzin.
  Want dit is weer spam met slechts één link. Wanneer maken jullie een blacklist van deze links? Dan kun je daar op filteren…

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik zou het pas echt ‘verbleken’ vinden wanneer Samsung de 3xx pixels per inch uit de iPhone in een laptop weet te stoppen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wedden dat de reacties net omgekeerd zouden zijn, mocht Apple het nieuws hebben uitgebracht dat ze schermen met een nog hogere resolutie zouden uitbrengen.

 • Profielfoto
  Silvester

  bartvdv 1 uur geleden
  Wedden dat de reacties net omgekeerd zouden zijn, mocht Apple het nieuws hebben uitgebracht dat ze schermen met een nog hogere resolutie zouden uitbrengen.

  Ik weet wel zeker dat de reacties omgekeerd waren.:grin:
  Ik zou het niet durven wat negatiefs over Apple te zeggen.

 • Profielfoto
  Bento

  Onafhankelijk reageren is een kunst die maar weinigen hier verstaan. Puberaal gedrag. Anders is het niet. De bedoelde reacties kunnen dus eenvoudigweg worden verwijderd omdat deze niets toevoegen.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Apple komt wel wel, WWDC misschien, later met verbeterde Retina schermen; 300PPI.

 • Profielfoto
  marinusvw

  En dat terwijl Qualcomm tijdens de SID Display Week in Vancouver een aantal prototypes getoont van zijn Mirasol-displays met een ppi van 576. bron
  :???: Ik snap niet helemaal waarom apple vaak als eerste hiermee durft te komen.
  Reageren doen ze allemaal maar of ze het altijd goed doen is zoals Bento al zei de vraag;-)

 • Profielfoto
  1984

  Apple\’s eerdere retina schermen komen ook bij Samsung vandaan.

  Inderdaad , Apple en Samsung hebben een complexe relatie. Aan de ene kant wordt de Koreaanse fabrikant vaak ingezet om onderdelen te leveren voor Apple-producten, maar tegelijkertijd klagen de bedrijven elkaar over en weer aan wegens patentinbreuk, Samsung levert o.a het Retina-scherm in de iPad…..

 • Profielfoto
  appievanr

  Waarom? Zolang ik geen pixel zie vind ik het prima. Als het allemaal maar scherper word zie je toch geen enkel verschil?

  Klopt, dergelijke resoluties zijn gewoon niet meer met het blote oog waar te nemen. Het zit meer tussen je oren dat het beter lijkt. Is meer voor het gevoel bij sommige mensen dat ze iets beters in handen hebben. Daar spelen de meeste fabrikanten nu op in.

 • Profielfoto
  GForce85

  Verschil zie je toch niet.

  En dan nog iets.
  Retina is een resolutie (Resolutie betent trouwens pixeldichtheid en niet het aantal pixels. Dat woord wordt zo vaak verkeerd gebruikt.) waarbij je bij een normale kijkafstand de pixels niet meer kunt onderscheiden. Bij een HD tv is dat al lang zo dus eigenlijk is dat ook een Retina scherm.

  Maar goed.
  Een notebook daar zit je veel dichter op en dat maakt het dan wel weer bijzonder. Maar of het nu 227 of 276 ppi is… Doe mij maar de 227 dan gaat waarschijnlijk mijn accu langer mee aangezien mijn GPU een stuk minder pixels hoeft aan te sturen.

 • Profielfoto
  Planetearth

  Dan zal Samsung wellicht weer een pattent schenden, retina is strakker dan strak.
  Goed genoeg. Byby Samsung

 • Profielfoto
  Night

  Typisch weer een gevalletje ‘ik wil het nóg beter doen dan m’n concurrent’ en daarbij dan met overkill op de markt komt:?

 • Profielfoto
  Bento

  Typisch weer een gevalletje \’ik wil het nóg beter doen dan m\’n concurrent\’ en daarbij dan met overkill op de markt komt:?

  Wat is dat nou voor een zin? “Komt”? Wat nou “komt”? Wat een stumper.

 • Profielfoto
  oldpeer

  relax bento