Retina MacBook Air forse stap dichterbij

16 reacties

Het is waarschijnlijk dat Apple dit jaar zijn Macbook-lineup gaat voorzien van een refresh. Vorig jaar kondigde het bedijf op WWDC een MacBook Pro met Retina-display aan, in eerste instantie alleen als 15-inch model, later ook 13-inch. Technisch gezien is een MacBook Air Retina sinds vandaag ook mogelijk.

Tot voor kort werd verwacht dat de nieuwe generatie Intel ‘Haswell’ processoren, die waarschijnlijk in de mid-2013 MacBooks zullen zitten, vooral zorgen voor betere accuduur en de snelheid. Geen wereldnieuws. Vandaag bleek echter dat Intel één eigenschap van de nieuwe chips achtergehouden heeft: Een ruim 200% snelle grafische chip die moeiteloos een resolutie van 3840 x 2160 aan kan. Meer dan genoeg voor een Retina-scherm.

De prestaties van de nieuwe Iris graphics.
De prestaties van de nieuwe Iris graphics.

De chipfabrikant noemt de nieuwe graphics ‘Iris’. Het mooie aan deze Iris-graphics is dat ze gewoon onderdeel zijn van de processor en er dus geen aparte grafische chip meer nodig is om het Retina-scherm met voldoende kracht aan te sturen. Hierdoor blijft alles compact en past het in een MacBook Air.

Ook de 13-inch MacBook Pro met Retina-display zal profiteren van de nieuwe Iris-graphics, maar door deze ontwikkeling staat de deur voor een MacBook Air met Retina-display inmiddels op een flinke kier.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Illiarus

  Nu de batterij nog, dan zijn we er.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Er moet een nieuwe Macbook komen, dus dat zou wel goed nieuws zijn. Nog even de keynote afwachten!:)

 • Profielfoto
  iMacer

  Hier moet er ook een komen, maar die batt. valt toch mee.
  Vertegenwoordigers die binnen komen met een Mac hebben nog nooit gevraagd of ze even de stekker mogen insteken.
  Maar PC laptop’s euhmm dan leg ik het snoertje al op voorhand klaar.

 • Profielfoto
  donut

  als er een ipad kan zijn met Retina ( en touchscreen)
  dan toch zeker ook een macbook Air lijkt me…

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  @iMacer:

  Vertegenwoordigers die binnen komen met een Mac hebben nog nooit gevraagd of ze even de stekker mogen insteken.
  Maar PC laptop’s euhmm dan leg ik het snoertje al op voorhand klaar.

  Geestig!:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  @Roelof Je moet je website ff aanpassen. Daar staat nog dat Nederland ene Koningin Beatrix aan ’t roer heeft staan..:-)

 • Profielfoto
  Loek1991

  Het is ook niet ‘Netherlands’ maar ‘The Netherlands’.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  En nu krijgt de Air ook Siri.

 • Profielfoto
  timmiex

  Ik wil zo graag een 13 inch macbook pro retina met een betere grafische kaart! hopen dat ze bij WWDC komen…
  Lijkt er wel op.

 • Profielfoto
  THX-1138

  M’n goeroe moet bij Netherlands altijd denken aan in provincie in het spel World of Warcraft. Toen hij nog leefde tenminste.

 • Profielfoto
  steveb

  macbook air retina zou nice zijn.
  maar als de de processor en de grafic processor in 1 komen te zitten dan zie ik een volgende generatie macbook pro ook wel zitten.
  2 processoren (net zoals in de mac pro)
  mogelijkheden
  macbook air retina haswell quadcore
  macbook retina haswell quadcore
  macbook pro retina 2 haswel 8core

 • Profielfoto
  mcloud

  Iris en de haswell CPU zelf hebben een goede koeling nodig en juist dat kan een probleem zijn voor de erg compacte macbook air…

 • Profielfoto
  Allo

  macbook air retina zit er volgens mij niet aan te komen, net als een iPad mini retina, deze twee apparaten hebben een resolutie, die, als je die in beide richtingen verdubbeld, je meer ppi zou hebben dan nodig voor retina op dat type apparaat.
  en, als er een macbook air retina is, wat is dan het bestaansrecht van de macbook pro retina 13″? dat is immers ook een superdunne 13″ notebook met nagenoeg dezelfde specs, onvervangbaar ssd geheugen en dan dus ook nog eens het zelfde scherm.

 • Profielfoto
  mcloud

  Precies. Dit gerucht is erg onwaarschijnlijk.

 • Profielfoto
  Buzz

  pieterbvz: Ik kan me zo voorstellen dat ze de 13″ MacBook Pro Retina nog wel van een veel snellere CPU kunnen voorzien, vergelijkbaar met de 15″ modellen. Dan zit er weer genoeg verschil tussen de Air en Pro.

  De MacBook Pro is dan natuurlijk voor diegenen die meer rekenkracht en batterijduur willen hebben, en daar iets meer voor willen betalen en een iets grotere laptop voor willen meesjouwen dan de Air.

  Het lijkt me ook dat Retina een transitie is, die Apple zo snel als technisch en financieel haalbaar is, achter de rug moet zijn. Het wordt voor ontwikkelaars een stuk eenvoudiger om volledig van de hogere resolutie gebruik te maken als ze er van uit kunnen gaan dat alle apparaten een retina scherm hebben. Op dit moment zie je dat ontwikkelaars, inclusief Apple zelf, nog terughoudend zijn in het gebruik van fonts bijvoorbeeld, die op Retina heel mooi tot hun recht komen, maar op de ouderwetse schermen lelijk zijn.

 • Profielfoto
  qazwsx

  ik heb toch ook echt 1 gb hd nodig in mijn nieuwe laptop….