Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 mei 2013

Phishers azen op Apple ID’s

Iedereen heeft het wel eens gehad, een nep-mailtje van een bank met daarin het vriendelijke verzoek om, ter controle, in te loggen op een pagina met je gebruikersnaam en wachtwoord. Na het invullen van deze gegevens worden deze naar de cybercrimineel verzonden die vervolgens misbruik kan maken van het account. Phishing.

Volgens beveiligingsbedrijf Trend Micro zijn Apple ID’s tegenwoordig een steeds populairder doelwit bij phishende cybercriminelen. Het bedrijf zag een sterke toename in nep-sites die gericht zijn op het buitmaken van Apple ID’s. Niet alleen Amerikaanse gebruikers, maar ook Britten en Fransen blijken een populair doelwit.

De grafiek van Trend Micro laat een sterke toename in het aantal Apple ID Phishing-sites zien.

In de meeste gevallen wordt alleen om een email-adres en wachtwoord van het Apple ID gevraagd, maar Trend Micro zegt ook op de hoogte te zijn van pagina’s die daarnaast ook creditcardnummers en CVC-code’s vragen.

Een voorbeeld van een Phishing e-mail gericht op Apple ID’s.

Het beveiligingsbedrijf geeft geen verklaring voor de toegenomen populariteit van Apple ID’s onder phishers. De reden laat zich echter raden. Apple ID’s bevatten vaak veel digitale aankopen in de AppStore en iTunes Store, ook is er vaak een creditcard aan het account gekoppeld. Als laatste is een Apple ID ook een iCloud-mailadres dat gebruikt kan worden om inloggegevens van andere accounts te bemachtigen of te resetten. Dit maakt de Apple-accounts behoorlijk waardevol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Phishers azen op Apple ID’s
Sluiten