Pacemaker uitzetten? There’s an iPad for that!

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De iPad, wat een fijn apparaat is het ook. Zelfs opa en oma weten er moeiteloos hun weg op te vinden, maar het is wel oppassen geblazen voor senioren met een pacemaker. De magneten in de smartcover zouden zonder problemen een Pacemaker uit kunnen schakelen.

De 14-jarige highscool-studente Gianna Chien deed een experiment met pacemakers en de magneten die verwerkt zijn in de smartcover voor de iPad. Wat blijkt? In ongeveer 30% van de geteste gevallen schakelden de magneten in de smartcover de pacemaker uit. De studente testte 26 pacemakers.

Gianna Chien en haar onderzoek.
Gianna Chien en haar onderzoek.

Het onderzoek van de studente was onderdeel van een wetenschapswedstrijd, frappant detail is dat haar onderzoek niet won, maar nu wel internationale aandacht krijgt. Binnenkort mag Giana haar onderzoek aan 8000 hartmedici presenteren tijdens een conferentie van de Heart Rhythm Society in Denver.

Zowel de smartcover als iPad hebben ingebouwde magneten om de cover op zijn plaats te houden en het scherm aan of uit te zetten. Pacemakers hebben geen aan- of uitknop, om een pacemaker al dan niet tijdelijk uit te schakelen, worden sterke magneten gebruikt. De meeste pacemakers schakelen zichzelf weer in als het magnetisch veld verdwenen is.

Apple wilde niet reageren op het onderzoek, maar verwees naar de handleiding van de iPad waarin staat dat hartpatiënten wordt aangeraden de iPad op minimaal 15 centimeter afstand van hun borst te gebruiken. Niet met je iPad op de borst in slaap vallen dus.

Via: Bloomberg

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  donut

  dit probleem geldt voor dus voor elke magneet-
  raar dat ze pacemakers op deze manier ontwerpen

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Ah Opa Strubbe van YouTube, jammer dat hij overleden is….
  .
  Nooit geweten dat magneten zo gevaarlijk kunnen zijn voor pacemakers, apart dat hier nog niets voor verzonnen is. Lijkt mij dan ook meer een taak voor de wetenschap dan voor Apple.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Nou knap hoor. Ze heeft ontdekt wat elke drager van een pacemaker weet; te sterk magnetisme is niet aan te raden. In de comments onder het bloomberg artikel staat dat dit ook de reden is dat ze de prijs niet gewonnen heeft; ze heeft niets nieuws ontdekt.

  Maar ja; de link met de iPad is schijnbaar wereldnieuws.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Daarom mag je met een pacemaker niet in een MRI scanner…

 • Profielfoto
  wensink

  it’s not a bug it’s a feature;-)

 • Profielfoto
  Wyodor

  Wellicht ligt het voor een hoop mensen niet voor de hand dat een iPad dergelijke (sterke) magneten in zich heeft.

  Als je daar niet op bedacht bent, loop je dus het risico dat je definitief uitlogt.

 • Profielfoto
  aukem

  Daarom mag je met een pacemaker niet in een MRI scanner…

  Iemand in mijn familie heeft 2 dagen geleden een pacemaker geinplanteerd gekregen, door een nieuwe techniek kan je nu met de nieuwste pacemakers ook onder een MRI scan

 • Profielfoto
  CaDoc

  Het is een feature van elke pacemaker. Er zit een Reed-switch in om er voor te zorgen dat je de detectiefunctie van een pacemaker ten alle tijde met eenvoudig gereedschap (magneet) uit kan zetten of bij een ICD de defibrillatiefunctie.

  Elke cardioloog heeft in het ziekenhuis dus altijd een ringmagneet in de buurt om dit te kunnen doen. Fijn om te weten dat een iPad dus ook werkt (handig!)…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dan moet ik mijn pa dringende een iPad cadeau doen. Dan valt die erfenis nog sneller in mijn schoot.

 • Profielfoto
  Shyos

  Het kind heeft zeker een aflevering van “The Following” gezien waar Kevin Bacon bijna afgemaakt werd met een magneet die zijn pacemaker ontspoorde…

  Daarna is ze zelf ontspoort een heeft het meest commerciĂ«le product gekozen om onder de loupe te nemen… Wat een klucht toch weer…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Waarschijnlijk hebben de “studenten”> Scholieren een pacemakers en magnetische veld onderzocht. Of iets in die zin?
  Maarja hoe geef je “meerwaarde” of beter gezegd : Je onderzoek resultaten aandacht…. Juist : Voeg het woord apple of ipad er aan toe, vorm daar je onderzoek naar inplaats dat andersom is. En je ben in no time in de belangstelling.
  .
  Of dachten jullie echt dat een 14jarig meisje zelf gekozen heeft om een ipad en pacemakers als onderzoek te kiezen :P?
  .
  @bartvdv, blij dat ik geen familie van je ben. Kots, walchelijke reactie

 • Profielfoto
  Akoni

  De info in dit artikel is onjuist, men spreekt hier over pacemakers en het betreft in dit verhaal ICDs oftewel Inwendige Cardio Defibrilators.
  Deze geven een schok af bij fibrileren van de hartkamers (stilstand genoemd)
  Ten onrechte wordt een ICD , pacemaker genoemd, maar dat is een heel ander verhaal.
  Kijk maar eens op MacRumors of google de naam Gianna Chien eens.

 • Profielfoto
  iam-am

  Dan mag ik morgen even bij een aantal bewoners in het dossier gaan kijken of ze niet toevallig een pacemaker hebben:P

 • Profielfoto
  csteelooper

  OkĂ©, ik wist dat Pacemakers en ICD’s niet te dicht bij stĂ©rke magnetische velden mogen komen… Maar dat de magneten van een iPad al sterk waren, dat wist ik niet… ’t Zal mij benieuwen hoeveel Gauss die magneetjes in zich hebben…

  @Akoni: Een ICRD is een Pacemaker; een ICD heet in Amerika ook een ICD… De R voor Rhythm duidt hier aan dat een continue puls wordt afgegeven, zoals een Pacemaker dat doet. Een ICD is ook een soort pacemaker, behalve dan dat er niet continu ondersteuning wordt geboden, maar alleen wordt gecontroleerd. De ICD zal alleen in nood een puls afgeven, zoals je zelf al zegt.
  Een ICRD (let op de R) is echter wel degelijk een Pacemaker: deze geeft continu (uiteraard op een door de medicus instelbare frequentie e.d.) ondersteunende pulsen af, opdat het hartritme regelmatig blijft.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  @csteelooper De magneetjes zijn in iedergeval wel zo sterk dat ze iPad zelf vast kunnen houden.

 • Profielfoto
  klonic

  @ Domtoren
  De reden is totaal anders! Meestal kan een patiënt prima overleven zonder pacemaker. De pacemaker is meestal om het hart beter te laten werken (niet uberhaupt om het te laten werken). De reden waarom je niet met een pacemaker een MRI Scanner in mag is omdat deze een dermate sterk magnetisch veld opwekt, dat de pacemaker uit je borst getrokken kan worden (omdat er ferromagnetische onderdelen in zitten). Het zelfde geldt voor alle andere ferromagnetische voorwerpen. Ook brandblussers mogen zich niet los in ruimte bevinden.

 • Profielfoto
  SvenHaverbus

  Maar uhh… Dit wisten we toch al..?

 • Profielfoto
  F0kke

  Killer app.