Nieuw patent; iPhone gaat zelf het volume regelen

Door: Jan-Daan Maasland - 11 reacties

Apple heeft in de iPhone allerlei handige sensoren ingebouwd. Zo heeft het scherm een sensor die de helderheid automatisch aanpast en voorop zit een sensor die ervoor zorgt dat het scherm uitgaat wanneer de iPhone tegen het oor wordt gehouden. Deze slimme sensoren moeten voor gebruiksgemak zorgen.

Een nieuw patent dat het U.S. Patent and Trademark Office vandaag publiceerde wijst op een nieuwe, slimme toepassing van sensoren. Een sensor meet hoe ver de iPhone van het oor gehouden wordt en past het volume daar op aan. Als de iPhone niet bij het oor is, kan overschakelt worden op speakerphone. Aan de overgang is ook gedacht. Als de iPhone tijdens een gesprek op tafel wordt gelegd, zullen beide speakers aanstaan en goed in elkaar overlopen.

Uitleg patent
Uitleg patent

De nabijheidssensor zal niet het enige hulpmiddel zijn om het volume automatisch aan te passen. Zo zullen filters en versterkers ook bijdragen aan de geluidskwaliteit. De nabijheidssensor zit al vanaf het begin in de iPhones, maar gaf wel de nodige problemen. Deze sensor zorgde ervoor dat het scherm automatisch aanging, ook al werd de iPhone tegen het oor gehouden.

Het is even afwachten of en zo ja, wanneer dit patent daadwerkelijk in de iPhone terug te vinden is. Apple is de laatste tijd druk in de weer met de audio onderdelen van zijn producten. Zo is recent een patent voor de iPad aangevraagd dat beschrijft hoe de ingebouwde speakers zich, door middel van sensoren, aanpassen aan de stand van de iPad.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Hopelijk is dan wel de volume te kalibreren, want niet iedereen heeft eenzelfde gehoor!

 • Profielfoto
  seek

  Er zijn sinds de iPhone 4S geen sensoren meer bijgekomen. Ze zouden wat mij betreft best een luchtdruk sensor mogen toevoegen, hiermee kun je namelijk echt hele nuttige en leuke apps maken.

 • Profielfoto
  Tov

  Apps op basis van luchtdruk, heb je een voorbeeld?

 • Profielfoto
  seek

  Apps op basis van luchtdruk, heb je een voorbeeld?

  * Afzonderlijke barometer
  * Weersvoorspelling (a.h.v. druk verschillen/trends over tijd).
  * Bepalen op welke etage je bent.
  * Nauwkeuriger hoogte bepaling samen met GPS hoogte informatie.

  Dat is toch niet zo moeilijk om te bedenken?

  En goedkope kleine drukmeters zijn er volgens mij al heel lang.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Het kan jaren duren voordat er daadwerkelijk een apparaat op de markt komt waar deze patenten op zitten. Ze zijn nu al bezig aan de opvolger van de volgende iPhone. Soms wordt er zelfs helemaal niks mee gedaan.
  Dus; spring nog ff geen gat in de lucht…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Dat is nu net wat een mens niet wil, lijkt me.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Mijn iPhone kan al automatisch van speakerphone naar handset schakelen: als ik VoiceOver aan heb en ik houd ‘m bij m’n oor, staat het geluid op m’n handset. Zodra ik m’n iphone daar weghaal (en het touchscreen weer oplicht) gaat het geluid automatisch op de speakerphone… Zonder Ă©nige vorm van jailbreaking of wat dan ook.

  Het enige minpunt is dat dit alleen werkt als VoiceOver aan staat; niet als ik VoiceOver uitzet…

 • Profielfoto
  Lexis

  Als de iPhone niet bij het oor is, kan overschakelt worden op speakerphone.

  Leuk, een artikel van 250 woorden bijna foutloos:)

 • Profielfoto
  klonic

  @ Seek
  Met alleen luchtdruk in een telefoon kan je helemaal geen weer voorspellen: daar het je ook de temperatuur voor nodig. Ook kan je geen hoogte bepalen. Het verschil van luchtdruk over een paar meter is echt niet nauwkeurig meetbaar. Overigens meet een microfoon in feite ook luchtdruk maar dan alleen snelle veranderingen daarvan.

 • Profielfoto
  seek

  Overigens kan crowd-sourced luchtdruk informatie van veel mobiele devices interessant zijn voor KNMI e.d. weersvoorspelling (uiteraard samen met GPS locatie).