Nieuw patent beschrijft ‘draaibare speakers’ in iPad

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De iPad of iPhone zijn in verschillende standen te gebruiken. Staand, liggend of ondersteboven. Hoe zorg je ervoor dat bij stereo-geluid links ook altijd links en rechts ook altijd rechts blijft? Apple heeft het antwoord gevonden, de speakers moeten als het ware meedraaien met hoe de iDevice vastgehouden wordt.

In een nieuw patent, ontdekt door Patently Apple, beschrijft het bedrijf uit Cupertino op welke manier dit mogelijk wordt gemaakt. Een sensor meet in welke stand het apparaat staat en past de werking van de speakers hierop aan. Het patent omschrijft een portable apparaat waar drie in plaats van twee speaker in verwerkt zijn.

Een omschrijving van het patent.
Een omschrijving van het patent.

Een speciale chip, in de patentaanvraag ‘Audio Routing processor’ geheten, meet aan de hand van de ingebouwde┬ágyroscoop de stand van de iPad. Vervolgens wordt het geluid van het linker en rechter kanaal intelligent over de aanwezige speakers verdeelt. Op deze manier zorgt de chip ervoor dat het geluid dat in het linker kanaal van de audio-opname zit, ook aan de linkerkant gehoord wordt. Ongeacht de positie van het apparaat.

De iPad mini was het eerste apparaat met stereo speakers, momenteel hebben de ‘gewone’ iPads nog een mono-speaker. Dit patent wijst er echter op dat we meer audiotechnische verbeteringen kunnen verwachten in toekomstige iPads.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  remcojan

  Leuk bedacht, maar stereo speakers in zo’n klein device zijn vrij zinloos. EN als je er dan ook nog een centerspeaker bij doet…

 • Profielfoto
  klonic

  Is dit niet te voordehandliggend? In feite zitten dit soort dingen al in sommige stuurprogrammas van geluidskaarten (dat je kan instellen waar je speakers staan zodat deze daarop het geluid aanpassen). Center is overigens gewoon gelijk aan het geluid dat uit beide speakers moet komen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Is dit niet te voordehandliggend? In feite zitten dit soort dingen al in sommige stuurprogrammas van geluidskaarten (dat je kan instellen waar je speakers staan zodat deze daarop het geluid aanpassen). Center is overigens gewoon gelijk aan het geluid dat uit beide speakers moet komen.

  Het knappe gedeelte dat apple patenteert zit m juist in de ori├źntatie van rechts links en center die zich aanpast wanneer jij de iPad draait.

  dat zal niet in een standaard stuurprogramma voor een desktop of laptop geluidskaart zitten neem ik aan…

 • Profielfoto
  rruiter1

  Heeft iemand dit al geprobeerd met zijn oortjes op? Komt het geluid dan van de verkeerde kant als je iPad omdraait? Speciale processor met gyroscoop lijkt me overbodig. Er zit zit er toch al ├ę├ęn in?

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Leuk bedacht, maar ik zie liever kwalitatief betere speakers in me iPad. Ze zijn bijna niet om aan te horen.

 • Profielfoto
  klonic

  Ja dus wel, op mijn, ik gok, 7 jaar oude PC zit dat dus. Alleen moet je dan zelf aangeven wat waar zit. De kanalen worden dan vanzelf aangepast. Als je aangeeft dat je center speaker op je linker speaker staat gaan ze dus beide het linker kanaal weergeven en beide doen dat dan minder luid. Dit berust op de zelfde techniek met als verschil dat de locaties van de speakers automatisch wordt bepaald en dat de afstand van de speakers tot de luisteraar niet wordt meegenomen. De camera aan de voorkant zou daar natuurlijk verandering in kunnen brengen zodat het apparaat ook aanpast voor de relatieve locatie van het hoofd terwijl er gekeken wordt

 • Profielfoto
  Niels

  Van wanneer is dit patent?

 • Profielfoto
  Sven Dion

  @nielsj 23 mei

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het erg slim en heel handig. Nu nog stereo op de iPhone en dan zijn we helemaal compleet. Dat wordt een keer tijd!

  @ramcojan: stereo op kleine devices is helemaal niet zinloos. Het klinkt altijd beter dan mono. Ook bijvoorbeeld kleine speakersystemen zoals de JBL Travel zijn klein, maar klinken uitstekend. Ook de iPad Mini – het eerste en voorlopig nog (net??) enige draagbare iOS device met stereo bij Apple – heeft stereo en dat klinkt aanmerkelijk beter dan mono. Alleen het volume zou wat mij betreft hoger kunnen.
  @klonic: Ik geloof er niks van dat dit op je PC zit. Het gaat om automatic wijzigen van de speakerkanalen he, niet om iets dat je in kunt stellen of zo. Wat heb je op een PC aan automatisch te veranderen kanalen? Draai je steeds plotseling je PC om of zo?;!
  @rruiter: slim hoor! Met oortjes in, moet je zelf draaien, tegen de wijzers van de klok in:???: Nee…..ik denk dat ze wel regelen dat het bij gebruik van oortjes of hoofdtelefoon dit “draaibare speaker systeem” wordt uitgezet:)

 • Profielfoto
  knekkie

  @klonic het gaat er zoals MacAanZee zegt om dat als je de iPad landscape hebt je sterio hoort en als je de ipad naar portret draait je ook nogsteeds stereo hoort en dat zonder dat je eerst naar instellingen moet / hoeft te gaan of een nopje om hoe te zetten.

  iets totaal anders dan de kalibratie mogelijkheden van de stuursoftware van je audio kaart om aan te geven waar de speakers in je kamer staan en hoe hard welke moet om op de plek waar jij luisterd alles goed door te laten komen.

  totaal anders.

 • Profielfoto
  Victor1994

  Bang & Olufsen voegt iets soortgelijks al aan de iPad toe met de BeoPlay A3