Marktaandeel Mac op bijna 10% in Nederland

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Terwijl de PC-markt krimpt, is Apple is de enige fabrikant die in Nederland een groei in het marktaandeel ziet. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner die in handen zijn van nu.nl. De Nederlandse pc-markt kromp in Q4 2012 met bijna 21 procent, daarbovenop kwam nog eens een daling van 17 procent in Q1 van dit jaar.

HP, Dell, Acer, Apple en Asus blijven de grootste PC-fabrikanten in Nederland. Apple heeft inmiddels de vierde plaats van Asus overgenomen. Bijna 10% van de PC’s die in het eerste kwartaal van 2013 in Nederland verkocht werden, zijn Mac. Dat is een record, in 2010 hadden Macs nog een marktaandeel van ongeveer 6%.

Volgens Gartner werden afgelopen kwartaal in ons land 609.864 PC’s verscheept. Ondanks dat HP marktleider blijft, is Apple het enige merk dat de afgelopen jaren een substantiële groei heeft laten zien in het marktaandeel. Vaak noemen analisten Windows 8 als oorzaak van de krimpende PC-markt. Recent verlaagde Apple de prijzen van zijn MacBooks, waardoor deze mogelijk aantrekkelijker worden als vervanger voor de ‘gewone’ laptop.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  RobbieB

  Hoezo verlaagde prijzen? Alle Macs zijn duurder dan een jaar geleden…

 • Profielfoto
  wensink

  Retina MacBooks niet

 • Profielfoto
  INCTRL

  En dat tijdens de crisis. Chapeau!

 • Profielfoto
  MEEUW

  och wat is het crisis. Iedereen heeft een iphone of andere dure smartphone. 10% een laptop van boven de 1500 euro, en ipad…

 • Profielfoto
  Diastro

  Haha crisis: weinig geld maar veel spullekes!;)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het is niet omdat we hier de crisis (nog) niet voelen, dat het geen crisis is.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Crisis ja blijkbaar doen de mensen nog meer aankopen dan vroeger:p

 • Profielfoto
  celie

  Maar hoeveel % werkt met OSX
  En hoeveel met Windows

 • Profielfoto
  INCTRL

  och wat is het crisis. Iedereen heeft een iphone of andere dure smartphone. 10% een laptop van boven de 1500 euro, en ipad…

  Wat is jouw definitie voor het woord “IEDEREEN”?

 • Profielfoto
  renato

  ? Juist in een crisis denk je goed aan je investeringen. Het is hier echt crisis in mijn bedrijfje, maar wij hebben expliciet gekozen voor Apple vanwege de (voor ons gebleken) lage afschrijving (als het moet :-)).

  Dus crisis en de gepercipieerde hoge prijs van Apple spullen sluiten elkaar niet uit.

  Groet!
  Rene

 • Profielfoto
  Edwin

  Maar hoeveel % werkt met OSX
  En hoeveel met Windows

  Goede vraag! Ik ken al 4 personen die een iMac in de huiskamer hebben omdat zij zo mooi is… met Windows dus:-(

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Windows doet het nou eenmaal beter op een mac

 • Profielfoto
  nebilem

  In dit land zijn mede dankzij de crisis de rijken nog rijken geworden. Dus dit is heel normaal.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Voorlopig krijgt een directeur die nog gauw afscheid neemt vlak voor het faillissement nog een groot bedrag mee dat hij kan spenderen op Curacao. Intussen betalen huurders meer geld. Zo ook directeuren van thuiszorg instellingen. De minister kan er niets aan doen. Dat is nou eenmaal afgesproken. Hmmm. Inderdaad is de crisis vooral zichtbaar in de afzakkende moraal van zelfverrijking met publiek geld.

  Een Apple gaat langer mee dan een bankdirecteur en kost minder.