Mac vs. PC 2.0

Door: StefanV - 41 reacties

Jaren geleden bracht Apple de “Get a Mac”-reclame, waarin Justin Long en John Hodgman de verschillen duidelijk maakte tussen een Mac en de PC. Hierbij kwamen uiteraard altijd de voordelen van de Mac naar voren. De reclame werd vaak een beetje aangedikt met een goede dosis humor. Sinds gister is er een nieuwe reclame van Microsoft.

Een video met de titel “Less talking, more doing” laat de verschillen zien tussen Windows 8 en iOS op de iPad. Met gebruik van de stem van Siri, naast de video heeft microsoft ook een pagina online gezet, “Windows vs. iPad”. Bij de “Get a Mac” reclames kwam al naar voren dat de Mac voor de leuke dingen in het leven was, zoals video’s en foto’s. De PC was vooral het werkpaard voor op kantoor, met programma’s als Powerpoint en Excel. Nu jaren later denkt Microsoft er nog steeds zo over. En is microsoft nog steeds in staat de waarheid te verdraaien.

In de video vergelijkt Microsoft een aantal functies van Windows 8 met de iPad, waarbij Siri telkens zegt dat ze het niet kan, of dat de Windows tablet beter is. Zo zijn er de Live-Tiles met directe updates, de mogelijkheid tot het openen van 2 apps op 1 scherm en de nog steeds relatief krachtige variant van Powerpoint.

Daarnaast wijst microsoft via de “Windows vs. iPad” pagina op het feit dat de iPad met zijn 9,7” kleiner is dan de Windows tablet van Asus die in de reclame word gebruikt, echter ondanks dat deze Asus een scherm heeft van 10,1” is heeft hij toch 3,55% minder scherm oppervlakte dan de iPad. Dit komt door de langwerpige vorm van de Asus.

Wat echter duidelijk uit de reclame naar voren komt is dat Microsoft nog steeds niet helemaal begrijpt dat een tablet geen werkpaard voor op kantoor hoeft te zijn, maar juist bedoeld is voor het snelle en makkelijk gebruik van het internet en apps. Maar misschien snappen ze het belangrijkste van de tablet en computer niet eens, namelijk dat je er ook plezier mee moet kunnen hebben in plaats van alleen maar nuttig te zijn.

In de laatste uitzending van onze talkshow OMT Live lieten we de commercial zien, en vertelden we je onze ongezouten mening over de Microsoft Surface.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Simlock

  Wordt powerpoint nog gebruikt??

 • Profielfoto
  iPredict

  Nee want wiens schuld is het dat MICROSOFT office er niet voor iOS is? En vooral vergeten te vermelden dat keynote (alle mooie presentaties maakt en) compatibel is met pp, net als alle iWork apps.

  En ja, leuk om te weten dat er een “special Apple printer” is.

 • Profielfoto
  JBStudio

  Op zich redelijke reclame, clean. Maar de argumenten vind ik persoonlijk niet echt sterk. Als je het 4 vinger swipen door hebt, werkt dit voor mij toch echt als een soort multi-tasken. Ook is voor mij een tablet nog steeds geen ding om verslagen en powerpoints op te maken, dus…. leuk bedacht, goed uitgevoerd, maar nee… net niet.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Sorry hoor, maar dit artikel is wel een beetje van het type “kop in het zand stoppen”.
  Ik denk dat de iPad wel heel veel gebruikt wordt voor zakelijk gebruik. Als je dan zegt dat de iPad dat niet hoeft, dan negeer je een groot deel van je gebruikers. Ik denk dat Microsoft terecht een groep aanspreekt die qua functionaliteit te kort komt op de iPad.
  Persoonlijk vind ik de manier van multi tasken op de iPad een beetje verouderd. Je wil soms gewoon twee programma’s te gelijk zien. Niet telkens hoeven te switchen… daar heeft Microsoft blijkbaar een goede oplossing voor gevonden. Ik zeg, dat hebben ze goed gedaan. Ik zeg niet dat ik ga overstappen, maar ik hoop dat Apple deze groep niet negeert zoals ze dat hier bij OMT in dit artikel doen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  De ipad is een speeltje, een gadget… werken doe je er niet op; veel te onhandig. En voor veel bedrijven is het een extraatje voor hun medewerkers.

 • Profielfoto
  recoiller

  Reclames en Microsoft, het blijft een moeilijke combinatie..
  Als Apple gebruiker kan ik geen ongekleurde mening geven, hoewel ik de poging van Microsoft met Windows 8 wel moedig vind (maar niet slim).
  .
  Ze laten de iPad zien als entertainment apparaat dat kan praten en zelfs zelfkennis heeft.
  .
  De voordelen van de Microsoft Tablet?
  – Zo (????) updaten
  – Multitasken
  – Powerpoint
  .
  Volgens mij kan de iPad net zo makkelijk updaten. Apple heeft een reputatie dat de gebruikers meer up to date zijn dan PC gebruikers.
  Multitasken? Ik zie misschien niet wat ik mis maar ik mis het dus ook niet..
  Powerpoint? Wie een Tablet koopt voor powerpoint heeft niet goed opgelet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik zit elke week met een aantal mensen aan tafel, die dagelijks professioneel en ‘in the cloud’ gebruik maken van hun iPad.
  Variërend van bijv. bewerking van Word-documenten tot spreadsheet-aanpassingen. Maar ook veel database-toepassingen.
  .
  In een aantal gevallen is de laptop helemaal aan de kant geschoven en is de iPad hiervoor in de plaats gekomen.
  .
  Een iPad is zoveel meer dan een speeltje. Ik heb hier een aantal programma’s die een volledige vervanging zijn voor synthesizers van vele duizenden euro’s. Dat draag ik gewoon dagelijks met me mee. Prik in een keyboard, en spelen maar. En ja, er zijn mensen die dat voor hun ‘werk’ doen.:)
  .
  Dat ‘werken’ alleen maar kan in een volledig klassieke computer-omgeving is wel zo ontzettend achterhaald. En toch wil Microsoft dat ons vooral doen geloven.

 • Profielfoto
  remcojan

  “I’m sorry I can only do one thing at the time” Net als mensen dus. Waarom zou je je mails tegelijktijd met een video willen bekijken. Dan kijk je of niet naar de video of niet naar je mails.

  En dat scherm met al die bewegende dingen waar verschillende content naast elkaar binnenkomt lijkt me ook geen productiviteitsverhoger.

 • Profielfoto
  ArMac

  Ik gebruik windows 8 voor mijn werk en voor een laptop is het echt drama! Dat hele tegelscherm, ik gebruik het nooit! En met mij vele anderen die Windows 8 gebruiken.

  Volgens mij is de meest gebruikte tegel in de scherm ‘open bureaublad’, waarbij een soort van klassiek bureaublad wordt geopend. Dat zegt genoeg lijkt mij.

  Windows 8 wordt niet gebruikt zoals Microsoft het zou willen en het lijkt erop dat het voor hun belangrijker was om met iets nieuws te komen. Ipv met iets te komen dat gebruiksvriendelijk is.

  Ook in dit filmpje proberen ze weer de nadruk te leggen op het feit dat ze met iets nieuws komen. Of het handig is, is niet meer relevant. Zoals bijvoorbeeld mail kijken terwijl je een filmpje kijkt. Dat werkt gewoon niet en zit volgens mij niemand op te wachten, hoe nieuw het dan ook is!

  Vernieuwen moet geen doel zijn, maar een middel en dat lijkt Microsoft te vergeten.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  De iPad is voor een hele grote massa alleen een consumptie apparaat. Dat wil niet zeggen dat er niks op geproduceerd kan worden. Een heel hoop mensen een hebben voor de iPad functie gevonden waarmee de iPad een passendere rol speelt dan een laptop apparaat. Dat ligt helemaal aan het soort werk dat je doet en wat je moet kunnen doen met een digitaal assistent als een tablet of computer.

  Dan is het dus niet zo heel gek dat er ook een groep mensen bestaat die de iPAd te beperkt vinden maar niet met een netbook ultrabook of ander soort laptop willen rond zeulen.

  Voor die groep mensen bied de iPad onvoldoende mogelijkheden. Voor die zelfde doelgroep bieden tablets met windows er precies de dingen die de iPad niet kan en nooit zal kunnen. Waar de iPad in mogelijkheden op houd gaat een windows tablet verder. Ook daar is een doelgroep voor of je dat nou wil begrijpen of niet.

  De iPad is mooi en handig maar niet heilig en zeker niet (voor iedereen) de beste in zijn soort

 • Profielfoto
  bartvdv

  @KarelWillem:

  …bewerking van Word-documenten tot spreadsheet-aanpassingen. Maar ook veel database-toepassingen…

  Zoals je zelf schrijft… “bewerken en aanpassen”, iets “opzoeken”. Maar zijn die documenten ook écht gemaakt op de ipad ? Ik denk het niet. Die zijn nog altijd op de klassieke manier ‘ingeput’… via de PC of Mac (voor de wijsneuzen, uitzonderingen niet te na gelaten). De iPad is ‘ideaal’ om te consulteren. Maar verder geef ik de voorkeur aan een MacBook Air; ook al is die meer dan twee keer duurder.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Tja als ik een filmpje bekijk ga ik mijn powerpoint ernaast doen en mijn mail checken. Man man man man wat een clowns daar bij MS!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  De laatste alinea vind ik heel erg misplaatst. Er zijn genoeg mensen die juist op kantoor gebruik willen maken van een tablet? En sorry hoor, maar ik heb graag dat mijn tablet ook nuttig is ipv alleen maar leuk. Het is toch verdorie geen speelgoed??

 • Profielfoto
  INCTRL

  Wat is jouw definitie van nuttig, vraagt Apple zich dan af?

 • Profielfoto
  koen

  Door dit soort artikelen (ook op andere Mac sites) krijgt MS weer lekker veel aandacht.:evil:

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @bartvd
  Ik ben oneens met je stelling “De ipad is een speeltje, een gadget… werken doe je er niet op; veel te onhandig. En voor veel bedrijven is het een extraatje voor hun medewerkers.”

  Misschien gaat dit voor jou op en niet voor andere mensen, er zijn genoeg voorbeelden dat mensen wel degelijk de iPad en andere tablets gebruiken om er op te werken.
  Bijvoorbeeld komt de iPad in gebruik bij ziekenhuizen in de VS, waar de medische staf de iPad gebruikt om medische dossiers bij te werken, communicatie met andere doctors, etc.
  Alhoewel Apple zeker niet de eerste met een tablet is, zijn ze wel de eerste met een populaire en functionele tablet die voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik geschikt is.
  Ook is de iPad veel te duur om als simpel speeltje dienst te doen.
  Het is overduidelijk hoe populair de iPad is en hoe andere merken zoals Samsung en Mickeysoft dit proberen na te doen.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Ik gebruik windows 8 voor mijn werk en voor een laptop is het echt drama!

  Als je een laptop zonder touch hebt JA

  Volgens mij is de meest gebruikte tegel in de scherm \’open bureaublad\’, waarbij een soort van klassiek bureaublad wordt geopend. Dat zegt genoeg lijkt mij.

  Niet iedereen werkt exact zoals jij dat doet. ook niet bij jou op kantoor. Als je de tegeltjes interface kan zien als de start knop is er niet zo gek veel anders. De programma iconen die normaal onder programma’s staan staan nu in tegeltjes. Kan je het gewenste programma niet snel genoeg terug vinden via die tegels dan kan je gewoon beginnen met het typen van de naam van dat programma en hij komt gewoon boven drijven. Daar heb je de klassieke windows interface niet voor nodig.

  Windows 8 wordt niet gebruikt zoals Microsoft het zou willen en het lijkt erop dat het voor hun belangrijker was om met iets nieuws te komen. Ipv met iets te komen dat gebruiksvriendelijk is.

  Dit is jouw perceptie. leg een windows 8 tablet voor een kind of bejaarde en je ziet het zelfde gebeuren als met de iPad. die mensen pakken de nieuwe manier van werken heel snel op. Je klinkt precies als een windows gebruiker over waarom hij niet over wil stappen naar de Mac.

  Ook in dit filmpje proberen ze weer de nadruk te leggen op het feit dat ze met iets nieuws komen.

  Dat is reclame maken.

  Of het handig is, is niet meer relevant. Zoals bijvoorbeeld mail kijken terwijl je een filmpje kijkt. Dat werkt gewoon niet en zit volgens mij niemand op te wachten, hoe nieuw het dan ook is!

  Elke computer gebruiker doet meerdere dingen te gelijk. onder OSX en Windows doet men dit al jaren. Android laat zien dat twee apps of meer op 1 scherm prima kan op tablets en telefoons. En ook hier geld weer dat iedereen zijn apparaten anders gebruikt. Er zal vast iemand zijn met een usecase die aansluit op deze functionaliteit. Als een paar mensen het nut er niet van in zien wil dat niet zeggen dat het niet werkt of slecht is.

  Vernieuwen moet geen doel zijn, maar een middel en dat lijkt Microsoft te vergeten.

  Ik denk dat jij het grote geheel niet ziet. Windows 8 is slechts en onderdel van de transformatie om future proof te worden waar jij nu kritiek op hebt.

  Doel van Microsoft is weer controle te krijgen over de verkopen. Het middel is de software bieden die een nieuwe generatie van consumenten electronica kan aan sturen. En om dat tijdperk in te luiden heeft microsoft naast windows 8 ook de surface en de XBOX ONE gelanceerd. Ze hopen hiermee een nieuw product dat zijn tijd voor is neer te zetten. Een product dat klaar is voor nieuwe input methodes. Microsoft laat met de XBOX ONE zien dat spraak besturing en beweging besturing middels kinect volwassen zijn geworden. Windows 8 kan daar mee overweg. hardware onwtkkelaars en App developers haken nu eindelijk in op touch computing. en zo kan ik nog wel even door gaan.

  Logisch dat je als bedrijf jezelf wil vergelijken met de standaard. Dat deed apple toen ook met get a mac campagne. Ook die campagne had haters en liefhebbers.

  Of je het nu eens bent of niet. Het ligt in ieder geval genuanceerder dan je denkt met hoe slecht of goed microsoft het doet met de vernieuwing en de producten die het lanceert om dat mogelijk te maken.

 • Profielfoto
  ---

  +1 voor Knekkie

 • Profielfoto
  Rtaal

  @knekkie,

  Sorry maar spraak en bewegingsbesturing gaat het gewoon niet worden. Dat licht niet aan het feit hoe goed het ooit zal functioneren maar gewoon dat het niet in de samenleving past. Ik zie mezelf niet in de bus zitten en dan tegen mijn telefoon aan lullen dat hij een afspraak in mijn agenda moet zetten of wat dan ook. Hetzelfde geld voor gamen etc. Thuis zou dat dan nog wel kunnen maar het blijkt voor ook net zo makkelijk te gaan als je het gewoon zelf doet. Het is heel gaaf en cool maar niet zo heel erg functioneel. Misschien past het ook wel niet bij mijn idee van de maatschappij maar toch hoop ik dat dit niet op zo’n wijze gaat veranderen en zie dit ook niet snel gebeuren….

  Verder heb je redelijk gelijk over windows 8 maar aangezien ik OS X gewoon een stuk duidelijker en prettiger in gebruik vind zal ik niet snel overstappen. Om windows 8 hangt gewoon teveel poes pas die ik overbodig vind en daardoor mij niet fatsoenlijk kunnen laten functioneren.

 • Profielfoto
  appievanr

  Fijn voor Microsoft.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  @Rtaal

  @knekkie,

  Sorry maar spraak en bewegingsbesturing gaat het gewoon niet worden. Dat licht niet aan het feit hoe goed het ooit zal functioneren maar gewoon dat het niet in de samenleving past.

  het is slechts een mogelijkheid waar Google Microsoft en zelfs ons geliefde Apple anders zwaar op inzetten in hun producten.

  Met de nadruk op: “slechts een mogelijkheid” want je kan naast stem besturing prima het apparaat op de traditionele manier bedienen.

  Ik zie mezelf niet in de bus zitten en dan tegen mijn telefoon aan lullen dat hij een afspraak in mijn agenda moet zetten of wat dan ook. Hetzelfde geld voor gamen etc. Thuis zou dat dan nog wel kunnen maar het blijkt voor ook net zo makkelijk te gaan als je het gewoon zelf doet. Het is heel gaaf en cool maar niet zo heel erg functioneel. Misschien past het ook wel niet bij mijn idee van de maatschappij maar toch hoop ik dat dit niet op zo\’n wijze gaat veranderen en zie dit ook niet snel gebeuren….

  Een hoop blinde mensen zullen blij zijn met de recente spraak besturing ontwikkelingen. Google NOW mobiel en in de chrome browser kan dan een uitkomst zijn… want SIRI helpt je niet ze heel veel verder.

  …maar aangezien ik OS X gewoon een stuk duidelijker en prettiger in gebruik vind zal ik niet snel overstappen. Om windows 8 hangt gewoon teveel poes pas die ik overbodig vind en daardoor mij niet fatsoenlijk kunnen laten functioneren.

  Zo dacht ik er ook over toen ik nog windows gebruiker was en verplicht met de mac moest gaan werken voor mijn opleiding en later mijn werk. Ik wist immers de weg in windows en had controle over mijn systeem. ik was gewoon bang om dat te verliezen en mij weer een nul te voelen. ik was immers een whizzkid. Eenmaal die trots aan de kant gezet en een korte gewenning periode wou ik als snel niets anders meer.

  Dat is alleen maar gekomen om dat ik het moest gebruiken en zo het product beter ben gaan leren kennen. Windows 8 is nu de vreemde. Ik durf te wedden dat als we je Mac afpakken en jij er je werk mee moet doen zonder dat je kan terug vallen op de Mac je met een paar maanden niet meer klaagt.

  het is gewoon gewenning. En gewenning maakt biast. Natuurlijk blijft er voorkeur. Helaas is voorkeur niet altijd gebaseerd op 50/50 ervaring.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @knekkie: “Hear Hear”

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Mensen (zoals bartvdv) die zeggen dat een iPad niet geschikt is om iets op te produceren hebben gewoon gelijk. Mensen die er wel dagelijks op werken snappen de functie van een tablet niet en doen zichzelf te kort. Al was het alleen maar vanwege de slechte ergonomische eigenschappen. Als je kijkt hoe je volgens de arbo wet achter een computer moet werken (afstand, oog hoogte, lichaamshouding) dan voldoet een tablet daar nul procent aan en wordt het vanwege de mobiliteit en dus verschillende werksituaties erg moeilijk daar goede vervangende instructies voor te vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de grotere bewegingen van je arm door het touchscreen in vergelijking met een muis waarbij je praktisch alles uit de pols kunt doen.
  .
  Dat men het toch probeert verandert daar niets aan. Steve Jobs heeft namelijk ooit gezegd dat het niet de bedoeling is dat de iPad de pc gaat vervangen.
  De iPad is vooral een consumptie device, geen werkpaard. In dit artikel kun je lezen dat een iPad veel kan vervangen en dat er aardig wat beroepen zijn die er gebruik van maken wanneer zaken zoals mobiliteit belangrijk zijn. Maar als je tussen de regels doorleest kom je tot de conclusie dat het uiteindelijk de desktop pc is waar het echte werk op wordt gedaan. Conclusie:
  .
  Een tablet is handig, maar een desktop blijft noodzakelijk… (zeker als er niets fundamenteels verandert aan de GUI, features en iOS)
  .
  Er zitten hier mensen te klagen dat het niet nodig is om meerdere applicaties tegelijk te kunnen zien. Er wordt o.a. gezegd:
  .

  Tja als ik een filmpje bekijk ga ik mijn powerpoint ernaast doen en mijn mail checken. Man man man man wat een clowns daar bij MS!

  .
  Nee, niet in die combinatie, maar wat denk je van Photoshop in combinatie met Maya, of een PDF van een boek waarvan je de inhoud wilt digitaliseren met dat zelfde Maya. Uit deze opmerking blijkt gewoon dat een tablet duidelijk ergens anders nuttig voor is maar niet voor de grotere projecten waarbij o.a. ‘spaces’ erg handig is en dat zit alleen op een Mac, niet op een iPad

  of:
  .

  Dat ‘werken’ alleen maar kan in een volledig klassieke computer-omgeving is wel zo ontzettend achterhaald.

  Niet dus, want dat zou betekenen dat praktisch het totale bedrijfsleven met al zijn desktops niet meer mee kon. Nogmaals: de tablet is handig maar zal nooit de pc 100% kunnen vervangen en daarom werkt men nog op desktops.
  En zoals je in de link kunt lezen was een laptop/notebook voor mensen die genoeg hebben aan een iPad al overkill. En die groep is veel groter dan de pro-users of het bedrijfsleven en daarom verkoopt de iPad zo goed. Maar dat zegt niets over de functionaliteit en of je er een desktop mee kunt vervangen.
  Als Jobs de bedoeling had dat de iPad de desktop moest gaan vervangen dan had er gelijk al meer in gezeten dan wat er nu in zit want anders begin je op de verkeerde voet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Datzelfde bedrijfsleven werkt voor het overgrote deel nog met Windows XP.
  Dus laten we dat alsjeblieft niet als maatstaf nemen.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Mensen (zoals bartvdv) die zeggen dat een iPad niet geschikt is om iets op te produceren hebben gewoon gelijk. Mensen die er wel dagelijks op werken snappen de functie van een tablet niet en doen zichzelf te kort.

  Er zijn anders een hele grote gebruikers groepen die dagelijks de iPad of soortgelijk apparaat gebruiken voor creatie van hun product. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die dankzij een speciale app geen laptop meer nodig hebben en het zelfde werk op locatie of op kantoor met een iPAd kunnen doen. Er zijn meer mogelijkheden voor dat apparaat dan je denkt. Mensen die aangeven een tablet te gebruiken voor hun werk voor gek zetten en te roepen dat ze niet weten wat ze missen is een beetje misplaatst en het getuigd niet echt van het hebben van een ruime blik.

  Al was het alleen maar vanwege de slechte ergonomische eigenschappen.

  Onzin. Laptops zijn veel zwaarder en onpraktischer in bepaalde situaties waar de iPad moeiteloos kan worden ingezet.

  Als ik kijk binnen mijn eigen werk kringen dan zie ik juist meer en meer tablets om mij heen. (De werkomgeving van een illustrator/animator). Door de komst van te tablet is voor een deel van ons zelfs geen laptop meer nodig om mobiel te kunnen werken.

  In de studio gebruik je uiteraard het groot materieel. Doorgaans een Wacom cintiq.

  Als je kijkt hoe je volgens de arbo wet achter een computer moet werken (afstand, oog hoogte, lichaamshouding) dan voldoet een tablet daar nul procent aan…. …grotere bewegingen van je arm door het touchscreen in vergelijking met een muis waarbij je praktisch alles uit de pols kunt doen.

  Wat betreft de werkhouding achter een iPad maar ook die van een wacom cintiq, zijn ik en mijn concu-legas van de animatie studio’s Anikey en Klomp animation niet met je eens.

  iPad’s (andere tablets) en Wacoms teken tablets zijn net zo ergonomisch als een teken blok. Het is maar net hoe jij er voor gaat zitten. Een iPad is klein en licht genoeg om hem zo te plaatsen dat je er fijn op kan werken. Net als een blok papier.

  En cintiqs kan je natuurlijk ook gewoon in hoogte en hoek verstellen Wij werken dagelijks op Wacom cintiq’s en verdienen er ons brood mee. Onze studios staan vol met de volgens jou zo A ergonomische apparatuur. Zonder die uit de kluiten gewassen (teken scherm) tablets was ons werk een stuk omslachtiger. De kleine variant in de vorm van de iPad is alleen aar een aanvulling. (voor artiesten).

  (je kan er zelfs lekker op slapen;) )


  Ik begrijp dat wij als animatoren en illustratoren in een niche markt zitten. Maar ik weet zeker dat de iPad voor veel meer soorten werk gebruikt kan worden als apparaat dat onderdeel is van de productie keten.

  Dat men het toch probeert verandert daar niets aan. Steve Jobs heeft namelijk ooit gezegd dat het niet de bedoeling is dat de iPad de pc gaat vervangen…..Als Jobs de bedoeling had dat de iPad de desktop moest gaan vervangen dan had er gelijk al meer in gezeten dan wat er nu in zit want anders begin je op de verkeerde voet.

  Zo ver kan een man niet in de toekomst kijken. En hij kon al helemaal niet in zien dat de iPad zo’n succes zou worden JUIST door de apps. Ga er maar van ut dat de iPad helemaal niet is en doet wat Jobs er van verwachtte toen hij het product bedacht. Eenmaal op de markt gaat een product een eigen leven leiden. Jailbreak scene als bewijs. Mede daardoor alsnog Apps op iOS ver voor Apple zelf met een AppStore kwam. Jobs had HTML5 in gedachte als DE oplossing weet je nog:D

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @KarelWillem
  Het gaat in mijn verhaal niet over een bepaald OS, maar over de verschillen tussen een desktop en een tablet. Dus of dat nu Linux, OS-X of Windows is doet er niet toe.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @knekkie

  Wij werken dagelijks op Wacom cintiq’s

  Nu vergelijk je appels met peren want een Wacom tekentablet heeft maar 1 specifiek doel terwijl een iPad veel algemener is en daar kun je dan ook veel meer situaties bij krijgen die minder handig blijken te zijn.
  .

  die studios staan vol met de volgens jou zo A ergonomische apparatuur.

  Niet volgens mij maar volgens de arbo-wet. Jaren geleden toen men daar nog niet zo naar keek waren er erg veel mensen met RSI klachten. Door bepaalde regelgeving is dat duidelijk minder geworden.
  .

  Zo ver kan een man niet in de toekomst kijken. En hij kon al helemaal niet in zien dat de iPad zo’n succes zou worden JUIST door de apps. Ga er maar van ut dat de iPad helemaal niet is en doet wat Jobs er van verwachtte toen hij het product bedacht.

  (Persoonlijk denk ik dat de visionair Jobs dat heel goed wist.)
  Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het een goed idee is als men probeert of beweert dat je alles wat je op een desktop kan ook op een iPad kan en de pc dus weg gedaan kan worden want dat is doodeenvoudig niet waar.
  Ik ben met een project bezig dat totaal niet zal lukken op een iPad want ondanks al die ‘apps’ zijn het niet de apps die ik wil gebruiken dan wel nodig heb.
  En nogmaals: het succes van de iPad is voornamelijk te danken aan de doorsnee consument, niet aan het bedrijfsleven…

 • Profielfoto
  Qapla

  Gisteren een vriendin geholpen met haar nieuwe windows 8 laptop. Wat is mij da jong? frustrerend besturingssysteem.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  @hendrik ijzerbroot
  Wat steve jobs er ook mee bedoelt heeft. Het blijft een product groep die nieuw leven ingeblazen is en het stadium speelgoed voor meer en meer mensen en beroepen aan het ontstijgen is. Of je het nu snapt of niet /leuk vind of niet, het gebeurt.

  Voor een hoop mensen is de tablet een idelae formfactor en wil men er meer mee doen dat er met android en de iPad mogelijk is. Microsoft ziet die groei markt en doet daar wat mee met windows 8. Deze campagne sluit daar perfect op aan. het laat (pijnlijk) zien wat de iPad (nu nog) niet kan en waarom je een windows variant zou moeten overwegen. Dat ze dat doen in de stijl die apple zelf gebruikt voor zijn eigen producten is sluw maar effectief (in Amerika). daar adverteert bijna elk bedrijf te koste van dat van de competitie.:D

  Of iets een succes gaat zijn dat weet niemand op voorhand. Zelfs Steve Jobs niet. Genoeg van zijn idee zijn geflopt en een stille dood gestorven. Nee sayers heb je altijd en overal met andere nieuwe dingen. In het begin krijgen ze veel tegen wind. Apple heeft daar ook keer op keer last van. Alleen bij apple blijken de nee sayers ongelijk te hebben en flippen de verkopen de pan uit.


  @Snowons
  Iets dat je niet in 1 keer begrijpt is niet bijvoorbaat slecht.
  DAT je het niet in een keer op pikt kan idd frustrerend zijn.:P

 • Profielfoto
  Qapla

  Niets tegen Windows en heb al met Windows 8 gewerkt is niet mijn ding maar werkt snel maar ik kreeg allemaal problemen! Bv het lukte niet om skype te updaten en daarom ook niet te gebruiken. Windows 8 kan toch wat verbeteringen krijgen.

 • Profielfoto
  Qapla

  Kmoet wel zeggen van mijne iPad loop ik ook in zo warm. Ik gebruik hem ook alleen maar als ik te lui ben om uit mijne zetel te komen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @knekkie

  Alleen bij apple blijken de nee sayers ongelijk te hebben en flippen de verkopen de pan uit.

  Zoals ik al aangaf komt dat echt voornamelijk door de gewone consument en niet door de wat serieuzere (of pro) gebruikers. M.a.w: vanuit hun optiek hebben die ‘nee sayers’ nog steeds gelijk. Het zijn de gewone mensen die massaal in de rij gaan staan ruim voordat de winkel open gaat om een nieuwe iPad te kopen terwijl de oude op marktplaats staat. (Zo verhoog je kunstmatig de verkoop aantallen) Je kunt je dus afvragen hoe gewoon zijn die mensen dan? BTW: kopen jullie ook elk jaar een nieuwe Wacom?

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  @Hendrik
  Die zijn toch wel even wat duurder dus die gebruiken we tot hij op is.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Een iPad is echt een typisch geval van een gecreeerde behoefte. De economische meerwaarde is zeer beperkt (afgezien dat het aanzet tot consumeren, maar de vraag is of dat zo langzamerhand niet is doorgeschoten…) en inderdaad, het echt produceren van werk is bijna niet mogelijk. Je kan alleen ermee dingen lezen en dergelijke en het zal veel van het papier vervangen. Maar hoe blij zijn we daarmee? Je moet die dingen ook weer beveiligen….

  Ik loop er allemaal niet warm van. En ik moet eerlijk zeggen: ik heb geen iPad (hier in huis wel) maar mis geen enkele functie van dat ding. Wat moet ik er in vredesnaam op wat niet al op mijn MacBook kan? Ik zou het niet weten.

  Maar ik begrijp wel waarom het goed loopt: het is pure consumentisme. Je raakt iets aan en het beweegt. Het is erg natuurlijk, in de zin van directe verzadiging, iets wat het altijd erg goed doet bij de mens (waarom denk je dat drugs al eeuwen zo populair zijn). De vraag is alleen of de wereld zo in elkaar steekt….ik denk zelf van niet.

 • Profielfoto
  KR1275

  Jammer dat de link het niet meer doet. Ik ben wel benieuwd…

 • Profielfoto
  janjaap

  Ik heb blijkbaar iets gemist, maar ehh waar is de link naar het filmpje,

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Leuke discussie, zinvolle argumenten. Althans van die forummers die onbevooroordeeld denken. Want oh wee; zodra er een artikel over Microsoft op deze site verschijnt (vraag me overigens wel eens af waarom dat zo vaak moet maar goed; dat is een andere discussie) wordt er een soort religie bedreven door een paar mensen waarbij uiteraard de mensen met de andere religie totaal verkeerd bezig zijn.
  .
  Mijn kleine duit in het zakje dan maar.
  .
  Ik gebruik een iPad voor consumptie. Beetje lezen, muziek, video en wat internetten. Perfect apparaat; zou niet anders willen. Maar voor mijn zakelijke gebruik absoluut ongeschikt. Het al genoemde semi multi-tasking is een drama. Logisch dat een versleten home-key zo vaak voorkomt bij een iPad. Waarom dat niet anders kan is me een raadsel.
  .
  Dus gebruik ik een notebook. Dan heb ik Microsoft Office net zoals 98% van mijn klanten en heb ik probleemloze uitwisseling. Kan ik een beamer normaal aansturen zonder allerlei snoertjes die alleen met sommige apps werken. Etc. etc.
  .
  En overigens voorzie ik dezelfde problematiek met een Windows 8 tablet. Toetsenbord is en blijft voor mij heilig. Een bericht als dit typen op een tablet? Duurt zeker 3 keer zo lang. No way.
  .

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  ..
  Ik gebruik een iPad voor consumptie. Beetje lezen, muziek, video en wat internetten. Perfect apparaat; zou niet anders willen. Maar voor mijn zakelijke gebruik absoluut ongeschikt. Het al genoemde semi multi-tasking is een drama. Logisch dat een versleten home-key zo vaak voorkomt bij een iPad. Waarom dat niet anders kan is me een raadsel…


  Er is een verschil in dat iemand een apparaat niet geschikt vind en of een apparaat er daad werkelijk niet voor geschikt is. De iPad kan in meerdere usecases gebruikt worden. Je geeft zelf aan dat de iPad voor jou voor bepaalde dingen het perfecte apparaat is. Dat spectrum aan dingen waarde iPad perfect geschikt voor is verschuift van persoon tot persoon.

  Wat de home key betreft… het is niet de meest handige power user feature maar als je wil kan je dat oplossen met een 4 vinger swipe omhoog. (moet je wel even instellen bij instellingen) Daarmee kan je ook bij de app tray komen om ze te killen of om apps te switchen. Nog sneller is om een 3 finger swipe naar links of rechts te doen. dan schuif je zo door naar de volgende app zonder de app tray of home button te hoeven zien/gebruiken.

  dat die knop vandaag de dag nog aanwezig is heeft te maken met een bepaalde gebruikers groep. bejaarden en kids. voor hen is het op die manier heel simpel om als ze iets niet snappen weg te gaan uit de app. een druk op de knop en de vertrouwde interface is weer terug. Dat schrikt minder af dan een desktop UI die vaak veel complexer in elkaar zit.

 • Profielfoto
  ArMac

  @knekkie: als ik de plu minus 100 mensen naga met wie ik hierover heb gesproken (merendeel nog nooit met osx gewerkt) komen we tot deze conclusie. Dus steek je betoog maar in je zak…

 • Profielfoto
  Tykoen

  Jeetje, wat een consternatie over gewoon een erg leuke reclame van Microsoft! Waarvan ik overigens overtuigd ben dat hij zijn werk erg goed doet!

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Zonder tegen argumenten geen discussie natuurlijk:) fijne zaterdag middag ArMac