Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 mei 2013

‘iPhone 5S krijgt next-generation Retina’

Het is alweer drie jaar geleden dat Apple de iPhone 4 met Retina-scherm introduceerde. De resolutie van een Retina-scherm is zo hoog dat het menselijk oog de individuele pixels op normale kijkafstand niet kan onderscheiden. De tijd heeft echter niet stilgestaan. Er zijn inmiddels telefoons met een hogere resolutie.

Apple zou de iPhone 5S daarom uitrusten met een ‘Retina 2’-scherm dat twee keer zoveel pixels bevat en 4 inch groot blijft. Dit claimt de Chinese website WeiPhone.com (vertaling via Unwired View) op basis van eigen bronnen. Het huidige iPhone-scherm bevat 730.000 pixels, het next-generation Retina-scherm zou ruim 1.5 miljoen pixels bevatten.

Om dit mogelijk te maken zou de resolutie anderhalf keer worden verhoogd naar 1704 x 960 pixels, wat neer zou komen op 489 pixels per inch (PPI). Apple zou hiermee weer koning van de pixels zijn. Momenteel heeft de HTC One met 468 pixels per inch de hoogte scherpte, hoe meer pixels per inch hoe scherper het beeld.

Het anderhalf keer verhogen van de resolutie zou wel een aantal praktische problemen op gaan leveren. Het opschalen van beeld met factor 1,5 zal niet voor een perfect plaatje zorgen. Bovendien moesten vorig jaar alle apps al aangepast worden op de nieuwe resolutie van de iPhone 5 te ondersteunen. Het lijkt ons sterk dat Apple ontwikkelaars opnieuw wil belasten met het aanpassen van hun apps.

Op een normale kijkafstand kan het menselijk oog op een telefoonscherm met meer dan 300 PPI de individuele pixels niet meer onderscheiden. De kwaliteit van een scherm is bovendien afhankelijk van meer dan PPI alleen. Ook helderheid, zwartwaarde en kleurtemperatuur spelen een belangrijke rol. Ons advies is dan ook om met een gezonde dosis scepsis kennis te nemen van dit gerucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iPhone 5S krijgt next-generation Retina’
Sluiten