‘iOS 7 wordt vooral wit, zwart en plat’

Door: Raymon Mens - 39 reacties

Met nog een goede twee weken te gaan tot de grote onthulling van iOS 7 tijdens de WWDC 2013 keynote, beginnen de eerste details over de nieuwe iOS-versie uit te lekken. Die details lijken te wijzen op het tegenoverstelde van het kleurrijke logo dat Apple’s WWDC dit jaar heeft. iOS 7 wordt vooral wit, zwart en plat.

De informatie komt van 9to5Mac. De website claimt dat zijn bronnen gedetailleerde beschrijvingen van het uiterlijk van iOS 7 hebben. De nieuwe iOS-versie zal het stempel van Jonathan -Jony- Ive hebben, hij is al tijden verantwoordelijk voor het ontwerp van Apple-hardware, maar is zich recent ook met het ontwerp van de software bezig gaan houden.

De bekende glimmende knoppen, schaduwrandjes en andere skeuomorphistische elementen in de interface van iOS zijn hoogstwaarschijnlijk voor Ive weggesloopt. Het eerste voorbeeld hiervan werd vorige maand al gevonden in een update van Apple’s Podcasts-app. Deze is ook grotendeels wit, zwart en plat.

Apple’s voormalige software-man Scot Forstall was een groot fan van skeuomorphisme. Na het Apple Maps-debacle is hij ontslagen en verwacht wordt dat skeuomorphisme met hem verdwenen is.

In onze tweewekelijkse talkshow OMT Live blikten we gisteren vooruit op WWDC. Natuurlijk kwam iOS 7 ook aan bod. Benieuwd naar onze verwachtingen en de visie van onze gast, ontwikkelaar Eloy Durán? Bekijk het fragment hieronder.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Zwartwit…

  Net als de newton?
  iOS RETRO

 • Profielfoto
  Raddie

  Tsja, als je alles al gehad hebt moet je wel terug naar vroeger. Over een paar jaar kunnen ze dan weer eye candy introduceren en dat vinden wij dan allemaal geweldig. Vernieuwing heet dat dan.

 • Profielfoto
  pim939

  We zullen zien wat het gaat worden. Apple kennende word het mooi:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Heb wel vertrouwen in Jonathan Ivy, maar als ik Wit, zwart en plat hoor….ben ik bang dat jullie Ă©Ă©n woord vergeten zijn….saai…!!

 • Profielfoto
  McNismo

  …en maar klagen!

 • Profielfoto
  iFlorens

  Zo plat vind ik de podcast app niet, nogsteeds best veel gradients. Maar moet natuurlijk niet op Windows phone gaan lijken

 • Profielfoto
  NTG

  Laten we hopen dat dit waar is. Want dat gaat waarschijnlijk ook het einde beteken van de spuuglelijke niet-apple “skue” apps waar er nu zoveel van zijn.

 • Profielfoto
  Myquandro

  Ik vermoed dat zwart en wit de basis kleuren worden in iOS 7, maar dat echte kleuren (die ook in het logo te zien zijn) zullen zorgen voor de sfeer. Als het echt zo goed als zwart-wit wordt en alle reflecties, schaduwen e.d. verdwijnen denk ik dat MacAanZee gelijk heeft dat het saai wordt.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dit lijkt me wel wat: http://dribbble.com/Dexwell

 • Profielfoto
  bartvdv

  Geen slecht idee om back-to-basics te introduceren en spaarzaam te zijn met het kleurgebruik. Schaduwen, lichteffecten, afgeronde hoekjes, … zijn ondertussen wel alweer passĂ©. Heette dat niet web 2.0 ?

 • Profielfoto
  IBram-1

  Waarschijnlijk word het wel mooi

 • Profielfoto
  Leander

  Ja, het wordt heel erg mooi!

 • Profielfoto
  koen

  Design is niet alleen hoe het er uit ziet, maar vooral hoe het werkt. Als iOS gebruiksvriendelijker wordt door middel van een ander uiterlijk, lijkt me dat prima.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Keuze!
  Dat is juist wat computers zo uniek maakt: je kunt zelf bepalen wĂ t je in beeld hebt. En hoe. Ik vind het belachelijk dat je een lay out wordt opgedrongen. Als ik hou van ‘leer-met-stiknaden’… waarom zou ik dat dan niet kunnen kiezen?
  Nogmaals: computers bieden juist de mogelijkheid om de gebruiker zelf te laten bepalen hoe of wat. Waarom wordt die mogelijkheid dan ontnomen?

 • Profielfoto
  Rogierdk

  @Rene van den Abeelen

  Koop dan niks van Apple…

 • Profielfoto
  istanley

  Ik heb wel vertrouwen in Jonathan Ivy

 • Profielfoto
  koen

  Ik zag dit op MacRumors, lijkt me ook wel wat:

 • Profielfoto
  Kakoener

  Nee ios gaat eraan!!!!
  Zwart wit tv is toch ook saai.
  WAt is er mis met hoe het er nu uit ziet?
  Ziet er toch modern en mooi uit.
  Dan wordt het zelfde als de onemorething app
  Alleen dan zonder blauwe knop….

 • Profielfoto
  iQuinten

  Ik zag dit op MacRumors, lijkt me ook wel wat:

  Lijkt net op een e-reader met dat scherm

 • Profielfoto
  chrispis

  Ben erg benieuwd! Alleen de icoontjes en UI van 3rd party apps zullen toch wel blijven zoals ze nu zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe heet die zwarte OSX interface ook al weer?
  Pixelmator hanteert m.

  Misschien gaat het zo iets gaat worden…

 • Profielfoto
  pindakaasrules

  Ik vind iOS prachtig zoals het nu is, een van de eerste ‘strakke’ ontwerpen die er nu inzit is de lockscreen player. Die is waanzinnig lelijk, met al die oranje accenten en kleine knoppen. Als alles er zo uit gaat komen te zien, tja…

  Ik vind dat de leren accenten, een boek met bladzijdes die echt ‘omslaan’, een microfoon in de vorm van een echte microfoon, etc. dingen die de computer persoonlijk, knus en gezellig houden. Ik ben echt gek op het logo van Mail waar je een postzegel met stempel ziet of Teksteditor met een volledige brief er in.
  Het grijze tinten design van Finder vond ik ver genoeg en ik zou het doodzonde vinden als de rest zou verdwijnen.

  OS X 9 en iOS 7 zullen vast stijlvol worden op hun eigen manier, maar ik vind het zonde en karakterverlies van Apple.

 • Profielfoto
  awi

  Jaaaa, terug naar MacOS 7!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Koen: die foto die jij laat zien, doet mij denken aan die twee-dimensionale icoontjes uit MacOS 9 of nog eerder, begin jaren 90 toen ik m’n eerste Apple Powerbookje had. Daar moeten we toch niet naar terug. Die Skeuomorfologe vormgeving vond ik altijd vreselijk, net als de meesten hier. Hoe haal je het in je hoofd om op het scherm van je superstrakke design apparaten van Apple houten boekenkastjes, gestikte leren randjes en vies bruin briefpapier te laten zien (Pages op iPad) Ik wil niet zwartwit, wel diepte zien en verder mag alles superstrakke!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Superstrak bedoel ik natuurlijk, maar de OMT app scrollt niet mee als je bericht iets groter is en wijzigen kan ook nog steeds niet….

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple heeft eigenlijk al jaren lang zwart en wit als de herkenbare kleuren gevoerd in hun product design.

  Dat was terug te zien in de Apple website, hun product verpakkingen en in hun producten. Daar was het altijd mooi. Waarom zou zwart/ wit met een plat ontwerp dit keer in een “OS design” niet mooi kunnen zijn?

  Als het design van iOS 7 trekjes heeft van de huidige Apple website maak ik mij geen zorgen.

 • Profielfoto
  Bryan Noll

  Ik weet niet of een van jullie toevallig al de wall poster bij een APR hebben gezien achter de cash desk? Misschien een slimme introductie van iOS 7.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk niet dat er ook maar 1 persoon geweest is die aan Apple vroeg om de GUI weer eens anders te maken.
  Het lijkt wel alsof sommige ontwikkelaars bij Apple tijd over hebben om al die icons, buttons, scrollbars maar weer eens te veranderen.
  Niet alleen bij iOS gebeurt dit nu maar het gebeurd al jaren bij OS-X en het lijkt een soort hype te zijn want vóór OS-X was de GUI redelijk constant van OS-7 tot 9.
  Vergelijk nu eens de GUI van Mountain Lion met Leopard of Snow Leopard. Dan is ML een stuk onduidelijker. Niet mee eens? Kijk hier dan maar eens naar:

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  het was toch Scott met 2 t’s? En hij nam toch zelf ontslag?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind iOS prachtig zoals het nu is, een van de eerste \’strakke\’ ontwerpen die er nu inzit is de lockscreen player. Die is waanzinnig lelijk, met al die oranje accenten en kleine knoppen. Als alles er zo uit gaat komen te zien, tja…

  Ik vind dat de leren accenten, een boek met bladzijdes die echt \’omslaan\’, een microfoon in de vorm van een echte microfoon, etc. dingen die de computer persoonlijk, knus en gezellig houden. Ik ben echt gek op het logo van Mail waar je een postzegel met stempel ziet of Teksteditor met een volledige brief er in.
  Het grijze tinten design van Finder vond ik ver genoeg en ik zou het doodzonde vinden als de rest zou verdwijnen.

  OS X 9 en iOS 7 zullen vast stijlvol worden op hun eigen manier, maar ik vind het zonde en karakterverlies van Apple.

  Zit ik persoonlijk ook aan te denken. Ik vindt die postzegel trouwens ook fijn. Op mijn mabook pro, staan gewoon alle originele icoontjes ook al weet ik dat je ze kan veranderen met Ă©Ă©n of ander programma…

 • Profielfoto
  donut

  Van dale Gratis online: Geen resultaat voor ‘ skeuomorphisme ‘
  Het woord is verkeerd gespeld of het staat niet in het gratis woordenboek.


  Opzoeken: skeuomorphisme
  Er zijn geen resultaten gevonden in de encyclopedie voor skeuomorphisme.

  Skeuomorph
  From Wikipedia, the free encyclopedia

  Simulated woodgrain on automobiles is a skeuomorph, such as this station wagon which uses no actual wood construction…

  Leve Jonathan Ive !
  Niemand zit te wachten op een ‘lederen” agenda op je computer- laat dat aan de mensen met ‘microsoft’ hersenen…

  Verder helemaal eens met IJzerbroot: sinds Snow leopard is het OSX er niet beter op geworden; misschien alleen voor de Facebook-exhibitionisten

 • Profielfoto
  knekkie

  Nu heeft Apple de Kans om een uniforme look te verzinnen en door te voeren beginnend met iOS.

  Ik denk dat Mac OSX daar uiteindelijk ook naar toe gaat.
  WWDC zal misschien toch nog spannend worden.

  Zullen ze dan 10.9 tonen of gaan ze naar 11?
  Als ze 11.0 introduceren is een nieuwe look niet zo heel gek.
  Microsoft deed het ook met Windows 8.

  Mocht Apple de zelfde weg in slaan met spraaken touch besturing dan moet het zorgen dat alleen de modellen die touch screens hebben gebruik kunnen maken van de touch features. Dat is waar Windows 8 nu niet serieus door genomen wordt. Omdat de meerderheid geen touch enabeld hardware heeft en dan is het idd een schraal OS en wil je de desktop weer terug.

  Veel Zwart wit dus.
  Kan heel mooi worden.

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Ik heb vertrouwen in Jony Ive! Volgens mij gaat het echt veel beter worden!

 • Profielfoto
  bram91

  Iedereen snapt toch ook wel dat we “zwart en wit” niet te letterlijk moeten nemen. Natuurlijk wordt het geen puur zwart-wit UI. Deze twee kleuren zullen waarschijnlijk zorgen voor een simpele en minimalistische basis, aangevuld met Ă©Ă©n of meerdere kleuren.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zullen ze dan 10.9 tonen of gaan ze naar 11?

  De eerst volgende is gewoon 10.9 geen 11, want x.9 is van oudsher het hoogste getal achter de komma. (Uitzonderingen daar gelaten want we hebben immers 10.4.11 ook nog gehad)

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik vond IOS altijd al plat.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Is apple in ios 6 al niet begonnen met het zwart wit thema. Bij ios 6 kwam de nieuwe app store: zwart wit. En de nieuwe camera app is ook zwart wit, misschien gaan ze deze stijl doorvoeren in alles?

 • Profielfoto
  Logan Legend

  Als iOS 7 uitkomt, zal het dan alleen voor iphone 4s en hoger of kan ik het nog op mijn iphone 4 krijgen?

 • Profielfoto
  Joost23

  Minder kleur = minder aanspreken van processor = langere accuduur?

  Vandaag dan nog please!