Intel had iPhone-chip kunnen maken

4 reacties

Als er één ding is waar vertrekkend Intel CEO Paul Otellini spijt van heeft, dan is het wel dat hij niet heeft geprobeerd om met Apple samen te werken aan de iPhone-chips. Nadat Intel chips voor de MacBook ging maken, zou Apple het bedrijf hebben gevraagd ook chips voor de iPhone te leveren. De onderhandelingen liepen echter stuk.

Volgens Otellini had Apple interesse in een bepaalde chip, en wilde daar een bepaald bedrag en geen cent meer voor betalen. Volgens inschattingen van Intel was die prijs lager dan de productiekosten en bedankte de chipmaker voor de deal. Met de kennis van vandaag zou het juist een hele goede deal geweest zijn, zo bekende de CEO in een interview met The Atlantic.

De productiekosten zouden lager uitgevallen zijn dan in eerste instantie ingeschat, ook zou het volume ervoor gezorgd hebben dat Intel nu een van de grootste smartphone-chipfabrikanten zou zijn. Het is zo echter niet gegaan, destijds wist niemand nog of de iPhone een succes zou worden en keek Intel alleen naar de kosten en baten op korte termijn. In het interview zegt Otellini dat hij achteraf gezien meer op zijn gevoel zou vertrouwen, instinctief voelde hij destijds dat de iPhone wel eens een groot succes zou kunnen worden.

Otellini en Jobs presenteerden in 2006 Intel-chips voor de Mac.
Otellini en Jobs presenteerden in 2006 Intel-chips voor de Mac.

De laatste tijd duiken er opnieuw geruchten op over gesprekken tussen Intel en Apple, het zou dan wederom gaan op chips voor iOS-apparaten. Erg simpel zal het echter niet zijn om de iPhone en iPad met een Intel-chip uit te rusten. iOS zou moeten worden herschreven, ook staan Intel-chips niet bekend als energiezuinig. ARM-chips zijn nog altijd een stuk energiezuiniger, een must om de dag op één acculading door te komen. Intel timmert echter hard aan de weg met het Atom-platform en valt niet uit te sluiten als potentiële leverancier van smartphone-chips.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Was het niet zo dat Apple Intel vroeg ARM chips te fabriceren? En dat Intel dat afwees omdat ze liever hun eigen chips (die sneller en minder energie zuinig waren) aan apple verkochten?

 • Profielfoto
  Nikita

  ARM is ooit eens in ontwikkeling geweest bij / door Intel, maar Intel heeft het juist afgestoten (om wat voor reden dan ook, ze zullen er geen brood in hebben gezien destijds denk ik). Da’s pas een inschattingsfout geweest, met de kennis van nu;-)

 • Profielfoto
  THX-1138

  had ligt op het kerkhof.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  had ligt op het kerkhof.

  en “met de kennis van nu” ligt er naast;-)