iMac, nu ook met 100% SSD

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Tot nu toe waren de keuzemogelijkheden op het gebied van opslag bij de nieuwe iMac wat mager. Bij het 21.5-inch 2012 model was de keuze beperkt tussen een trage HDD of een Fusion Drive, dat is een combinatie tussen HDD en SSD. CultofMac ontdekte vandaag echter dat Apple stilletjes de keuze voor SSD-only opslag heeft toegevoegd.

De instap-iMac kan vanaf nu voorzien worden van een 5400-rpm seriële ATA schijf van 1 TB, een Fusion Drive van 1 TB of een SSD van 256 of 512 GB. Ook bij de 27-inch iMac valt er meer te kiezen, er kan nu gekozen worden tussen een 1 of 3 TB harde schijf, in variant ‘gewoon 7200-rpm’ of Fusion. Daarnaast zijn de SSD-schijven van 256 of 512 GB ook bij de 27-inch iMac verkrijgbaar. Voorheen was alleen een SSD van 768 GB beschikbaar.

Nieuw in de iMac: 256 of 512 GB SSD.
Nieuw in de iMac: 256 of 512 GB SSD.

Goedkoop zijn de uitbreidingen niet. De 256 GB SSD kost € 300, voor de 512 GB SSD moet € 600 afgetikt worden. Dat is meer dan een euro per GB, de gemiddelde prijs van een SSD is momenteel € 0,54 per GB.

 

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  Is best het overwegen waard als je al je data gewoon opslaat op een externe disk;)!

 • Profielfoto
  PBP

  Prijzen zijn te gek voor woorden. Sowieso is die 5400rpm HDD als instap natuurlijk al belachelijk. Hopelijk krijgt de nieuwe generatie standaard een Fusion Drive. Die prijzen van de iMacs zijn al de laatste jaren langzaam omhoog geklommen. De prijs is het enige wat mij nu tegenhoud om mijn 2009 iMac te vervangen.

 • Profielfoto
  Raddie

  En de prijzen die in het artikel vermeld staan zijn ook nog eens EXTRA. De basis HD moet natuurlijk ook nog betaald worden. Forse prijzen inderdaad. Hoe zou dat over pakweg 5 jaar zijn, zouden die roterende HDs dan allemaal zijn uitgefaseerd en we allemaal minimaal 5 TB aan SSD verwachten?

 • Profielfoto
  knekkie

  Zo is het echt een super iPad:P

 • Profielfoto
  donut

  Ben het volledig eens met PBP.
  Als je voor Apple meer geld neertelt dan liefst voor de speciale Apple design en niet voor dingen die elders de helft of minder kosten…
  De iMac laat weer eens zien waar ie slecht in is: je kan niets zelf vervangen ! ze zetten je voor het blok…
  Er zit een batterij in die 10 jaar meegaat- wil je die 3€ batterij (laten) vervangen dan kost dat 100 euro!
  hoe zo Apple Genius bar? Ze kunnen NIETS

 • Profielfoto
  ---

  Ik heb mijn iMac (2011) een paar maanden geleden onderhanden genomen en alle bibliotheken op een externe Firewire HDD gezet. Dit werkt echt prima! Heb zelfs maar een ‘magere’ 128GB SSD genomen en deze zit nog niet eens tot de helft vol. Voor mijn volgende iMac is dit echt een prima oplossing!

 • Profielfoto
  azertyuiop

  Niemand verplicht iemand om Apple spul te kopen.
  We weten al jaren dat ze vele malen duurder zijn dan de concurrentie.

 • Profielfoto
  wensink

  Hoe zou dat over pakweg 5 jaar zijn, zouden die roterende HDs dan allemaal zijn uitgefaseerd en we allemaal minimaal 5 TB aan SSD verwachten?

  ik denk het eigenlijk niet, misschien dat ze beschikbaar zijn, maar wel heel duur

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  SSD-keuzes met nog steeds maar 1-jaar garantie. Als Apple nou gewoon 3 jaar als standaard doet en eventueel tot 5 jaar mer Apple Care, dan zouden ze waarschijnlijk meer gaan verkopen.
  En bij de iDevices 2 jaar als standaard en met Apple Care tot 3 of 4 jaar.

  .
  Maar ja, garantie is ook gewoon een grap. Alsof jouw computer binnen een jaar ofzo stuk gaat. Misschien wel als je windows erop gooit en rare dingen ermee doet.

 • Profielfoto
  Jeroen-W

  Vorige week zelf mijn iMac 2008 voorzien van een 256 GB SSD. Is prima te doen en een enorme verbetering. Waarom zal je de hoofdprijs betalen? Of is het bij de laatste iMacs niet meer mogelijk om de HD zelf te vervangen?

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Jeroen-W 19 minuten geleden
  Of is het bij de laatste iMacs niet meer mogelijk om de HD zelf te vervangen?

  Die zijn dichtgelijmd, ja.

 • Profielfoto
  Simon90

  Bij het 21.5-inch 2012 model was de keuze beperkt tussen een trage HDD of een Fusion Drive, dat is een combinatie tussen HDD en SSD

  de keuze was beperkt tot
  een combinatie van

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Als de tarieven redelijker waren geweest had ik m’n iMac 2011 allicht vervangen door een iMac 2012 met Fusion Drive. €600 voor een SSD schijf, daar koop je bij Windows een A kwaliteit laptop voor.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Alle tests wijzen erop dat een Fusion drive vrijwel net zo snel is als een SSD. Waarom dan kiezen voor een SSD als je voor €350 minder een Fusion drive met dubbel opslagcapaciteit hebt?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Vorige week zelf mijn iMac 2008 voorzien van een 256 GB SSD. Is prima te doen en een enorme verbetering. Waarom zal je de hoofdprijs betalen? Of is het bij de laatste iMacs niet meer mogelijk om de HD zelf te vervangen?

  Het helpt zeker en vooral bij laagtoerige kleine schijven kun je het verschil goed merken. Wat veel mensen niet weten is dat bij hdd de grote van de schijf ook belangrijk is. Wanneer je bijvoorbeeld een harde schijf hebt van 250 GB schijf met 7.400 tpm en je hebt en een schijf met 2 TB ook met 7.400 tpm, dan is de 2TB schijf maximaal 8 keer sneller. De schijf wordt namelijk fysiek niet groter (lees:De bits zitten dichter op elkaar), omdat het toerental gelijk is betekend dit meer bits per second. We hebben het hier alleen over leessnelheid en niet de zoeksnelheid van een schijf, dat ook belangrijk is. Mijn punt is dat veel mensen verbaast zijn over de snelheidswinst van SSD in oude machines terwijl deze winst minstens voor de helft tot 80% haalbaar was geweest door gewoon een nieuwe HDD erin te plaatsen. Veel mensen denken dat 4 TB veel te groot is voor hun computer en daarom genoegen nemen met een 512 GB harde schijf; neem de grootst betaalbare harde schijf om je machine snel te houden.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Een reactie iemand op Tweakers over dit onderwerp:

  Hier was gisteren al een flinke discussie over op Engadget. Apple vraagt € 300 voor een 256 GB SSD en € 600 voor een 512 GB SSD.

  Als je in de Pricewatch kijkt, zie je dat een 256 GB SSD bereids voor € 141 te krijgen zijn (€ 159 goedkoper) en een 512 GB model gaat voor € 302,50 over de toonbank (€ 297,50 goedkoper). Sterker nog; voor € 535,75 krijg je een 960GB Curcial M500 (momenteel even slecht leverbaar, maar dat even ter zijde); dat is niet alleen € 64,25 goedkoper dan de grootste optie die Apple aanbiedt – je krijgt maar liefst 448 GB SSD capaciteit extra.

  Wat Apple er ook niet bij zegt is dat de oorspronkelijke 1TB, 5400 RPM SATA schijf te vervallen komt die bereids in de prijs zit inbegrepen. Je krijgt de SSD in plaats van de 1TB schijf. In feite betaal je dus de prijs van de upgrade PLUS de 1TB schijf (zeg maar gerust € 50) die je niet geleverd krijgt. Het is dus niet zo dat je twee drives krijgt, terwijl je daar eigenlijk wel voor betaalt.

  Dit maakt deze upgrades schandalig duur naar mijn mening. Je kunt het beste een standaard iMac kopen en de schijf zelf vervangen. Apple zal dan wel aangeven dat je je garantie verliest, maar dit is natuurlijk een smerig trucje op de klant peperdure upgrades te laten betalen die ze zelf aanbieden.

  Op Engadget waren er al verschillende mensen die het “scam” (besodemieteren) noemen, en om eerlijk te zijn ben ik het er compleet mee eens. Ik weet wel dat veel fabrikanten (HP, Dell etc.) dit ook doen, maar dit is toch wel ronduit schandalig … Tenslotte verlies ik ook de garantie niet op mijn laptop als ik de harde schijf vervang ….

 • Profielfoto
  KR1275

  Koopje…

 • Profielfoto
  Jer.War

  Het is idd overpriced, maar een ssd koop je voor snelheid, en als je rond de 500 mb/s read/write wilt zitten moet je wel meer neertellen dan die 54 cent per GB…. Ik neem aan dat apple hier voor performance ipv prijs kiest

 • Profielfoto
  MacRidge

  Altijd was extra applegeheugen 2x de prijs. Altijd kon je het zelf voor de helft uitbreiden. No problem.
  De apple ceo die het ‘niet te verwisselen geheugen’ heeft bedacht, krijgt schouderklopjes van de aandeelhouders, maar niet van de belangrijkste groep, zijn klanten. Bussines vanuit de hoogte en niet op de winkelvloer. De sympathie bij de klant droogt langzaam op.

  Mijn tijdelijke oplossing, tot een Chineese Mandarijn (apple) in 2016:

  Een ssd is een (snelheids)verademing. Zit nu , 512gig voor 339 euro, in m’n oude 2008 mbp met een 1tb hdd. Hiermee stel ik de aankoop van een nieuwe mbp uit.