Het belastingidee van Steve Wozniak

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Belasting is een hot topic. Afgelopen week moest Apple zich tegenover de Amerikaanse senaat verantwoorden voor zijn belastingbeleid. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, heeft tijdens een zakenconferentie in Noord-Ierland ook een duit in het zakje gedaan.

Volgens Wozniak moet het belastingsysteem eenvoudiger en eerlijker. Burgers en bedrijven zouden op dezelfde manier belasting moeten betalen. Momenteel betalen bedrijven alleen over hun winst belasting, terwijl burgers over hun inkomen aangeslagen worden.

Volgens de man die ooit de eerste Apple-computer maakte, zou het eerlijker zijn om bedrijven net als burgers over hun inkomsten en niet over hun winst belasting te laten betalen. Andersom is ook mogelijk, burgers zouden alleen over het deel van hun inkomsten dat overblijft na de levensbehoeften belasting moeten betalen.

“A person would say, ‘my life is my business and I have to pay for my home, pay for my clothes, my food and what is left over if I make a little money some year and put it in savings, that is my profit’, but people are not taxed on profit, they are taxed on income.”

Wozniak benadrukte dat dit systeem niet alleen eenvoudiger zou zijn, maar er ook op gericht is om ‘the little guy’ vooruit te helpen. Apple was volgens de mede-oprichter immers ook opgericht om het individu door middel van techniek vooruit te helpen.

Door een creatieve belastingstrategie te gebruiken, heeft apple afgelopen boekjaar slechts 1,9 procent belasting betaald over de 36,9 miljard dollar (28,6 miljard euro) winst die het buiten de VS maakte. Ook andere grote multinationals als Google en Yahoo zouden gebruik maken van mazen in de belastingwet.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Die Wozniak is een goede kerel.

 • Profielfoto
  janvanes

  Dat klinkt niet echt doordacht allemaal… Om te beginnen zijn er nogal wat verschillen in wat mensen denken nodig te hebben voor hun levensbehoeften “home, food & clothing”.
  Moet iemand die een villa huurt en elke dag kaviaar eet, dan minder belasting betalen dan iemand die in een klein huisje uit eigen moestuin eet?

  En wat noem je dan “inkomsten” bij een bedrijf? Er zijn zat bedrijven die met miljoenen omzet geen enkele winst maken, of zelfs verlies.

  Maar in Nederland is het natuurlijk wel al zo geregeld dat je over de eerste 19K nauwelijks of geen inkomstenbelasting betaalt, enkel premie VV.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wozniak is een sukkel. Omdat Tim Cook iets zegt over belastingen, moet hij ook zo nodig er iets over zeggen. Laat hem lekker zich bemoeien met zijn eigen zaken.
  En inhoudelijk. Dit is natuurlijk totale waanzin. Als je ervoor wil zorgen dat bedrijven zich in het buitenland gaan vestigen, dan moet je zijn idee uitvoeren.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Het is nooit de wens geweest van de burger of overheid dat belastingregels complex zijn. Die zijn dat geworden omdat bedrijven steeds weer mazen in de wet vinden en die misbruiken! Dus dat bedrijven nu zeuren dat er zoveel regels zijn… dat is hun eigen fucking schuld.

 • Profielfoto
  WOZ

  Grote bedrijven (als Apple) hebben er alle baat bij dat er zo veel mogelijk tegels zijn en bijkomen. Het is gewoon nog een manier om concurrentie tegen te werken.

 • Profielfoto
  Festen

  Het is nooit de wens geweest van de burger of overheid dat belastingregels complex zijn.

  Niet van de burgers, wel van de overheid. De Nederlandse overheid heeft een leger aan beleidsambtenaren die niets anders doen dan de hele dag regels verzinnen, en vervolgens weer uitzonderingen om de gevolgen van die regels te “repareren”. Dit geldt ook voor de belastingen. In landen met een kleine overheid, heb je dan ook veel een eenvoudiger belastingsysteem (bijvoorbeeld een flat tax zonder aftrekposten, komt veel voor in Oost-Europa).

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Festen
  Hoezo kort door de bocht. Beleidsambtenaren doen wel iets meer dan dat hoor.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Helaas wel ja.;)

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Ik heb nog nooit zo’n dom idee gehoord! Belasting welke personen betalen over hun inkomen kan niet obv van winsten. Dat snapt iedere idioot. En belasting voor bedrijven obv van omzet, klinkt leuk maar is onmogelijk. Bedrijven welke nu geen winst maken, en dus bijna geen belasting betalen, kunnen het zich niet permitteren om dan plotseling belasting over de gehele omzet te betalen.

  Het het huidige belastingsysteem zit te diep verweven in onze samenleving, en ik ga er vanuit in die van landen om ons heen ook, om dat rigoureus te veranderen.

  Maar het staat vast dat er dingen moeten worden aangepast.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Dit zou op z’n zachts gezegd nogal een heftig effect op de maatschappij hebben, mocht dit gebeuren.

 • Profielfoto
  marinusvw

  Ach ja dan komen we natuurlijk weer uit op de uitspraak:

  De dingen simpel houden is vrij moeilijk.
  Dingen moeilijk maken is daarentegen vrij simpel.:wink:

 • Profielfoto
  1984

  Wozniak is een sukkel. Omdat Tim Cook iets zegt over belastingen, moet hij ook zo nodig er iets over zeggen. .

  “Apple is a great company, but no company should be able to determine how much it’s going to pay in taxes…using all kinds of gimmicks to avoid paying the taxes that should be paid to this country,” http://money.cnn.com/2013/05/21/news/companies/apple-offshore-tax-hearing/index.html?iid=HP_Highlight

 • Profielfoto
  MacTS

  Ik heb nog nooit zo\’n dom idee gehoord!

  Wozniak is nooit een economisch of commercieel talent geweest (bron: Steve Jobs, de biografie (Walter Isaacson). Hij is alleen steenrijk geworden door z’n Apple-aandelen.

 • Profielfoto
  1984

  Wozniak is nooit een economisch of commercieel talent geweest

  Klopt,Steve Wozniak heeft de Apple uitgevonden en Steve Jobs heeft hem verkocht, ieder zijn talent.

 • Profielfoto
  ernst.

  Maar voordat iemand het ook maar waagt medelijden of begrip te hebben voor het feit dat Apple zo weinig belasting betaalt wil ik erop wijzen dat als Apple hier in Nederland (of voor mij part EU) was ontstaan men nooit zo gemakkelijk was weggekomen met hun manier van zakendoen.

  Voor wie het niet begrijpt: De belasting die rijken,superrijken en zeer vermogende Multinationals in de VS betalen is in verhouding met Nederland of andere Europese landen en lachertje eerste klas. Zie het als dat je van elke 10 euro misschien net 1/1/2 euro moet afdragen. Peanuts dus. Dus de belastbaarheid mag flink omhoog want winst maken is helemaal niet erg. Schandalig, hebberige winsten maken ten voordele van diens eigen welzijn ten koste van anderen wel.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar dat is toch juist het probleem? Apple betaalt nauwelijks belasting in Amerika, maar juist in landen als Ierland en Luxemburg. Dus jouw idee dat ze ‘er hier niet mee weg zouden komen’ gaat helemaal niet op. Ze komen er hier juist mee weg en dat vindt de IRS niet relaxed. Maar federal corporate tax is in Amerika vrij hoog, hoger dan in landen als Ierland.

 • Profielfoto
  Bianco

  @ Gezellig: Mazen worden gevonden omdat de regels niet goed, of niet duidelijk zijn, niet andersom. 1 + 1 = 2 is duidelijk. 1 + 1 = 3 met misschien 1 eraf, of 1 erbij geeft ruimte voor verwarring, en een mogelijke maas.
  Wozniak heeft wel een punt. Er wordt met verschillende maten gemeten. (Puissant) rijke mensen hebben meer mogelijkheden tot het vinden van mazen, dan de gemiddelde Nederlander. Zo ook met Apple, als zijn ze niet het enige bedrijf die dit doet.

  Er moeten mogelijkheden zijn om de welvaart eerlijker te verdelen, want uiteindelijk werken we allemaal hard voor onze eurootjes. En tussen jou en mij gezegd en gezwegen, als ik werken niet nodig zou hebben om in mijn levensonderhoud te voorzien, zou ik niet tot het werkende gedeelte behoren.

  Het kan wel, met een andere vorm van Belasting. Geen inkomstenbelasting meer, maar een hogere belasting op spullen die je van de Overheid afneemt, bijvoorbeeld. Je houdt dan weliswaar meer over van je bruto-salaris, maar bent meer kwijt als je spullen (in de vorm van een Paspoort o.i.d.), of diensten van de Lokale of Landelijke Overheid nodig hebt. Uiteindelijk gaan gedeeltes van je betaalde inkomstenbelasting naar diezelfde diensten, alleen via een omweg. Waarom niet direct? Betaal je ook naar gebruik.

  Natuurlijk zitten daar haken en ogen aan. Maar het is een mogelijkheid.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik hou er wel van als mensen, zoals ook Woz, eens lekker out of the box denken. Los van alle regeltjes en systeempjes waar iedereen zich aan vast houdt. Wat je dan ziet is dat allerlei mensen zich ongemakkelijk gaan voelen. Niet nodig! Probeer zelf ’s iets origineels te verzinnen. Waarom zou het idee van Wozniak niet kunnen. Natuurlijk kom je bij een totaal nieuwe berekening van belasting ook uit op andere percentages. Ik zou het wel eens doorgerekend willen zien!

 • Profielfoto
  Bonte

  Dat klinkt niet echt doordacht allemaal… Om te beginnen zijn er nogal wat verschillen in wat mensen denken nodig te hebben voor hun levensbehoeften “home, food & clothing”.
  Moet iemand die een villa huurt en elke dag kaviaar eet, dan minder belasting betalen dan iemand die in een klein huisje uit eigen moestuin eet?

  En wat noem je dan “inkomsten” bij een bedrijf? Er zijn zat bedrijven die met miljoenen omzet geen enkele winst maken, of zelfs verlies.

  Maar in Nederland is het natuurlijk wel al zo geregeld dat je over de eerste 19K nauwelijks of geen inkomstenbelasting betaalt, enkel premie VV.

  Je kunt het ook omgekeerd zien, bij bedrijven ook het bruto inkomen belasten en niet enkel hun winst. Zo gaan ze minder aftrekposten zoeken en kan de algemene belasting omlaag.

  Maar ja, dat noemt gewoon niet aftrekbare BTW. 10% zou voldoende moeten zijn met uitzonderingen voor de financiële sector.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  janvanes op 31 mei 2013
  Maar in Nederland is het natuurlijk wel al zo geregeld dat je over de eerste 19K nauwelijks of geen inkomstenbelasting betaalt, enkel premie VV.

  Als je zzp’er bent, met de normale onkosten en afschrijvingen betaal je over de eerste 19.000 niks, nada, noppes. Alleen is 19.000 tegenwoordig ook niks, nada, noppes.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Bianco 19 uur geleden
  .
  In plaats van inkomstenbelasting alleen nog maar btw. Dan betaal je alleen belasting als je veel uitgeeft. Geen aftrekposten meer. Lage houderschapsbelasting voor je auto en kilometerheffing via de benzineprijs. Maar dan in heel Europa hetzelfde, anders werkt het niet.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het CPB heeft laatst berekend dat je de meeste belasting binnenhaalt bij een maximumtarief van 49 procent. Daarboven dalen de belastinginkomsten.
  De stijging van het btw-tarief naar 21 procent is voor een zzp’er een zegen, omdat de meeste producenten de nettoprijs verlaagd hebben, zodat de prijzen niet zouden stijgen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Erger me altijd dood aan die kerel.

 • Profielfoto
  Bianco

  Ik niet. Het is een van de weinige mensen die, weliswaar vaak ongenuanceerd reageert, maar wel buiten de kaders denkt. En dat buiten het kader denken heeft wel de Apple opgeleverd, want Jobs was niet echt in staat om het zelf te maken.

  @MacFundamentalist: Leuk idee, maar dat stukje van heel Europa erachteraan mag wat mij betreft weg. Europa zoals het nu geregeld is, kost alleen maar geld, en levert nauwelijks wat op.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Maar ja, dat noemt gewoon niet aftrekbare BTW. 10% zou voldoende moeten zijn met uitzonderingen voor de financiële sector.

  Er zijn een heleboel kleine en grote bedrijven die veel minder dan 10% winst maken. Winsten zoals Apple die maakt zijn de uitzondering, niet de regel.

  Als je alle Nederlandse bedrijven zomaar een belasting van 10% van de omzet oplegt help je er een heleboel snel om zeep.