Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 mei 2013
Leestijd: 1 minuut

Het belastingidee van Steve Wozniak

Belasting is een hot topic. Afgelopen week moest Apple zich tegenover de Amerikaanse senaat verantwoorden voor zijn belastingbeleid. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, heeft tijdens een zakenconferentie in Noord-Ierland ook een duit in het zakje gedaan.

Volgens Wozniak moet het belastingsysteem eenvoudiger en eerlijker. Burgers en bedrijven zouden op dezelfde manier belasting moeten betalen. Momenteel betalen bedrijven alleen over hun winst belasting, terwijl burgers over hun inkomen aangeslagen worden.

Volgens de man die ooit de eerste Apple-computer maakte, zou het eerlijker zijn om bedrijven net als burgers over hun inkomsten en niet over hun winst belasting te laten betalen. Andersom is ook mogelijk, burgers zouden alleen over het deel van hun inkomsten dat overblijft na de levensbehoeften belasting moeten betalen.

“A person would say, ‘my life is my business and I have to pay for my home, pay for my clothes, my food and what is left over if I make a little money some year and put it in savings, that is my profit’, but people are not taxed on profit, they are taxed on income.”

Wozniak benadrukte dat dit systeem niet alleen eenvoudiger zou zijn, maar er ook op gericht is om ‘the little guy’ vooruit te helpen. Apple was volgens de mede-oprichter immers ook opgericht om het individu door middel van techniek vooruit te helpen.

Door een creatieve belastingstrategie te gebruiken, heeft apple afgelopen boekjaar slechts 1,9 procent belasting betaald over de 36,9 miljard dollar (28,6 miljard euro) winst die het buiten de VS maakte. Ook andere grote multinationals als Google en Yahoo zouden gebruik maken van mazen in de belastingwet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Het belastingidee van Steve Wozniak
Sluiten