Svennn
Svennn Nieuws 26 mei 2013

Half miljoen euro voor werkende Apple I

Gedateerde producten van Apple bevatten grote historische waarde. Je vindt ze immers terug in musea of bij verzamelaars. Toch zie je het model met de grootste historische waarde bijna nergens: de zeldzame Apple I. In 1976 ontwierp Steve Wozniak Apple’s eerste computer in de garage van Steve Jobs’ ouders. Jobs besloot al snel dat de Apple I verkocht moest worden aan het grote publiek. Dit resulteerde in de productie van ongeveer 200 stuks.

Consumenten betaalden destijds 666,66 dollar voor een Apple 1, die uit niets meer dan een moederbord bestond. Dat bleek, 37 jaar later, een fantastische investering. Momenteel zijn er van de 200 Apple I’s namelijk nog 6 werkende exemplaren over. Vorig jaar werd er een geveild voor het bedrag van 492.000 euro. Afgelopen zaterdag was het weer prijs toen er in Keulen een, door Wozniak gesigneerde, Apple I werd geveild voor 516.461 euro. De koop bevatte naast de gesigneerde Apple 1 ook een brief geschreven door de toenmalige verkoper, Steve Jobs. De brief was gericht aan de koper. Fred Hatfield.

The New York Times sprak naar aanleiding van de veiling met Hatfield. Hij verklaarde de Apple I begin dit jaar verkocht te hebben voor 40.000 dollar. Het ging hierbij echter om een niet-werkend exemplaar. De koper moet er vervolgens dus nieuwe chips en bedrading ingelegd hebben. ‘Na het oppikken van de Apple 1 vloog de man naar California om de machine te laten signeren door Steve Wozniak’, aldus Hatfield. De 84-jarige Hatfield ligt gelukkig niet wakker van het misgelopen geld. Hij wenst de verkoper veel geluk en heeft bewondering voor zijn technische vaardigheden. Nuchter als de man is vertelde hij aan The New York Times: ‘He’s the one who fixed it up’.

Wat zou jij over hebben voor een werkende Apple 1?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Half miljoen euro voor werkende Apple I
Sluiten