Google I/O onthult alternatieven voor Apple Maps, iMessage, FaceTime

Door: Koen van Tongeren - 18 reacties

Ontwikkelaars van iOS- en Mac-software hebben nog een maandje te gaan tot Apple’s World Wide Developer Conference van start gaat. Voor Android-ontwikkelaars was echter vandaag dé dag. Op het podium van het Moscone Center in San Francisco werd de aftrap gedaan voor Google’s I/O ontwikkelaarsconferentie. Zoals gebruikelijk ging dat gepaard met een precisiebombardement van nieuwe apps en diensten van ’s werelds grootste internetbedrijf.

Veel van de initiatieven die vandaag zijn onthuld gaan (al dan niet direct) de strijd aan met populaire iOS-apps en -diensten. Zo kondigde Google een eigen versie van Game Center, een muziekstreamingdienst, Google Maps voor de iPad én een alternatief voor iMessage en FaceTime aan. We vatten het belangrijkste nieuws van Google I/O 2013 voor je samen.

Google Hangouts

Via Google Hangouts was het al mogelijk om videochats te houden met meerdere mensen tegelijkertijd. De dienst wordt nu echter uitgebreid en aangeboden als losse app voor iOS en Android. In de nieuwe Hangouts app kunnen groepen met elkaar tekst- en videochatten. Het integreert Google +, Talk, Messenger en Hangouts.

De nieuwe Hangouts-app zal een waardevol alternatief bieden voor een aantal apps die nu populair zijn op iOS. Ten opzichte van iMessage heeft het als voordeel dat je ook kunt videochatten. In tegenstelling tot FaceTime kan dat met meerdere mensen tegelijkertijd én is het platform onafhankelijk.

Google Maps

Nadat Apple vorig jaar afscheid nam van Google Maps als standaard kaartenapp op iOS moest laatstgenoemde een flinke daling in het gebruik van de dienst incasseren. Google kwam terug met een eigen Maps App voor iOS die een ‘tremendous success’ bleek, zo zegt het bedrijf vandaag. Op Google I/O werden nieuwe functies voor Google Maps geïntroduceerd die het voornamelijk makkelijker maken om nieuwe restaurants, winkels en andere plekken te ontdekken. Ook worden routes te voet, per fiets, auto of OV overzichtelijk naast elkaar gezet.

De nieuwe Google Maps (web versie).
De nieuwe Google Maps (web versie).

Het belangrijkste nieuws voor Apple-gebruikers was echter de melding dat de nieuwe Google Maps app ook voor de iPad zal verschijnen. Daarmee biedt het een alternatief voor Apple’s kaartendienst op de iPad met meer Points of Interest en betere integratie van OV-informatie. Wanneer de update uitkomt is nog niet bekend, maar Google mikt op deze zomer.

Google Play game services

De Game Center app zal voor veel OMT-ers misschien wel de minst gebruikte app op hun iPhone, iPod of iPad zijn. Op zich is dat niet vreemd. De app is immers slechts een voorportaal van een dienst die verweven is in veel populaire iOS-games. Ontwikkelaars kunnen er multiplayer-, highschore, challenges en andere functionaliteit mee aanbieden. Google komt nu met een gelijksoortige dienst voor Android… en iOS!

Het vandaag onthulde Google Play game services biedt grofweg dezelfde functionaliteit als Game Center maar kan zowel door Android- als iOS-ontwikkelaars gebruikt worden. Daardoor moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om cross-platform multiplayer games aan te bieden of om Highscores mee te nemen wanneer je switcht van een iOS- naar een Android-telefoon (of andersom natuurlijk).

Het succes van Google’s nieuwe Play game services staat of valt wel bij de hoeveelheid ontwikkelaars die er gebruik van gaan maken. Een aantal grote jongens hebben dat achter de schermen al mogen doen, zo werd vandaag onthuld. Toevalligerwijs maken ze stuk voor stuk hun games voor Android én iOS.

Google Now

Sinds twee weken is Google Now te downloaden voor iOS, als onderdeel van de Google Search App. Met Google Now kun je kaarten aanmaken waarop direct relevante informatie te lezen is voor de locatie waar je je op dat moment bevindt. Vandaag maakte Google bekend dat er een aantal nieuwe kaarten aan de dienst wordt toegevoegd, bijvoorbeeld voor openbaar vervoer, muziek, televisie, film en herinneringen.

Aangezien de Google Search app voor iOS niet alle Now-functies bevat waar Android-gebruikers toegang toe hebben is niet duidelijk of de nieuwe kaarten ook voor iPhone- en iPad-gebruikers beschikbaar komen. Wel heeft Google aangekondigd dat iedereen er gebruik van zal kunnen maken via de Chrome webbrowser, inclusief Siri-achtige spraakbesturing.

Google Play Music All Access

De geruchten dat Apple’s iTunes uitgebreid gaat worden met een streaming abonnementsmodel worden steeds geloofwaardiger, en waarom ook niet? Met het succes van diensten als Spotify, Pandora en Rdio is het duidelijk dat consumenten zo’n muziekabonnement wel zien zitten.

Google wil niet wachten tot Apple met een eigen streamingdienst komt en begint zelf met Google Play Music All Access. Voor 10 dollar per maand kunnen gebruikers onbeperkt streamen uit de muziekcatalogus van Google Play. Op basis van muziek die je eerder hebt geluisterd biedt Google ook suggesties voor nieuwe artiesten en albums.

De dienst is nu alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Google zegt hard te werken om ook andere landen All Access te geven. Het is dus even afwachten wie eerder is in Nederland met zijn muziekstreamdienst; Apple of Google.

 

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Gaaf om te zien dat het nu allemaal 1 design language gaat uitspreken en dat de fragmentatie lijkt te verdwijnen. Alles komt meer en meer samen in een geheel dat een look heeft op alle platforms.

 • Profielfoto
  Needler

  Google Maps voor de desktop is echt een prachtig stukje software. Hier zie je echt de kracht van Google. Als je di vergelijkt met de Apple webproducten is het huilen met de pet op. De rest ben ik niet zo van onder de indruk. Alweer een messaging service. Daar hebben we er al genoeg van.

  Ik had gehoopd op Android 5, de Nexus 5 de Nexus 7 2.

 • Profielfoto
  THX-1138

  “Zoals gebruikelijk ging dat gepaard met een precisiebombardement van nieuwe apps en diensten van ‘s werelds grootste internetbedrijf”

  Typisch een voorbeeld van bladvulling. Hoe rek ik mijn zinnen op zodat er vooral veel lucht maar geen info in staat. “precisiebombardement”…. mijn God zeg..

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  @thx noemen we dat niet journalistiek?

 • Profielfoto
  bestbier

  Iedere dag gaat Google mij meer tegenstaan. Ze proberen alle succesvolle bedrijven kapot te maken, waarna ze zelf de stekker uit eigen projecten trekken. En dan nog eens het hele internet verzieken met reclames die niemand. Google? Gadver!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  De Glass is wat ik wil, geen software meer!!

  En de Glass kan makkelijk €100 euro gaan kosten, er zit een minimale hoeveelheid hardware in…

 • Profielfoto
  streeff

  Dan kan Hans Anders wel inpakken…

 • Profielfoto
  Ecso11

  Google probeert nu ook voor iOS gebruikers diensten aan te bieden. Denk dat dit in Nederland wel aanslaat, aangezien toch de meeste gebruikers hier Android hebben. Als je dan een iPhone hebt zoals ik kan je niet van Facetime of iMessage gebruik maken met al je vrienden.

  Whatsapp is zo populair omdat ze één van de eersten waren waarbij je op makkelijke wijze kunt communiceren tussen smartphone gebruikers. Nadeel is wel dat je niet verder kunt met het gesprek op je mac, pc of tablet. Ook heeft de CEO al aangegeven geen tablet versie uit te zullen brengen. Google Hangout heeft veel potentie aangezien ze, zoals het artikel al zegt videochat en chats samenvoegen en dit multiplatform doen.

  Kwestie van tijd dat Whatsapp de markt uit wordt gedrukt. Aangezien er binnenkort ook een verdienmodel aan komt te hangen en de Whatsapp app sowieso al niet gratis is voor iOS gebruikers.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ecso11 2 minuten geleden
  Google probeert nu ook voor iOS gebruikers diensten aan te bieden. Denk dat dit in Nederland wel aanslaat, aangezien toch de meeste gebruikers hier Android hebben.

  Maar werkt het op alle versies van Android? De meeste gebruikers hebben wel Android, maar dat is op smartphones van 99 euro waar niets hoger dan Android 2.3 op kan.

  Kwestie van tijd dat Whatsapp de markt uit wordt gedrukt. Aangezien er binnenkort ook een verdienmodel aan komt te hangen en de Whatsapp app sowieso al niet gratis is voor iOS gebruikers.

  Want mensen vinden gratis toch fijner dan 89 cent per jaar? Het is treurig dat alles gratis wordt: Gratis is niet voor niets.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ik begin Google wel steeds mooier te vinden. Ze denken meer aan hun gebruikers dan Apple de laatste tijd. Ze maken meer software. Ze innoveren meer. (Glass, zelfrijdende auto.)

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Oei oei oei kan Apple hier over een paar weken overheen ?
  Ik weet het niet wordt tricky!

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Als ze nou eens zo vriendelijk zijn om die apps ook meteen even voor windows phone uit te brengen

 • Profielfoto
  sedikit

  (Off topic) Deze afbeelding bij bovenstaand bericht:

  deed me denken aan deze afbeelding die ik toevallig gistermiddag zag in het Stedelijk Museum van Amsterdam:
  Rene Daniels’ “Twee l’s strijdend om een punt”:

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Maar werkt het op alle versies van Android? De meeste gebruikers hebben wel Android, maar dat is op smartphones van 99 euro waar niets hoger dan Android 2.3 op kan.

  Ik denk dat het op alle telefoons met Android 2.2 en hoger zal gaan werken, want dat is de minimale eis voor Google Cloud Messaging.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @sedikit: waarschijnlijk door het neefje van de organisator in elkaar geflanst.

 • Profielfoto
  essiw

  Doe mij maar geen google play… Prutsen met 2 dezelfde apps is voor mij nergens nodig voor…

 • Profielfoto
  sedikit

  @sedikit: waarschijnlijk door het neefje van de organisator in elkaar geflanst.

  @bartvdv,
  Je opmerking ontgaat me. Wie flanst wat in elkaar? En welke organisator? Jouw gemakkelijke tekst “in elkaar geflanst” lijkt erg op “dat kan mijn zoontje ook”. “2 l’s strijdend om een punt”van Rene Daniels is overigens ergens uit de eind tachtiger jaren, dus ruim vóór Google, vóór welke organisator, of welke neef dan ook.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik had het over het Google I/O-logo, dat het door een ‘neefje’ in elkaar lijkt geflanst te zijn. Niet over het werk van René Daniëls.