Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 mei 2013

EU onderzoekt concurrentiepraktijken Apple

De EU gaat een aantal telecomproviders ondervragen over de overeenkomsten die met Apple gesloten zijn. Brussel heeft waarschijnlijk het vermoeden dat de iPhone-maker zich schuldig maakt aan concurrentievervalsende praktijken. Dit is in strijd met de Europese wetgeving.

Volgens de Financial Times heeft de Europese Commissie meerdere telecomproviders een enquête van negen pagina’s gestuurd, daarin zouden vragen over de verkoopvoorwaarden van Apple staan. De commissie zou een indicatie hebben dat de overeenkomsten tussen Apple en telecomproviders distributie-overeenkomsten andere partijen mogelijk uitsluiten van de markt.

Op de vragenlijst staan onder andere vragen over Apple’s eis om een minimaal aantal iPhone’s af te nemen, het beïnvloeden van de marketingbudgetten en naar beperkingen die Apple de telecomproviders oplegt. Denk bij het laatste aan het gebruik van 4G-netwerken in Europa. De iPhone kan alleen gebruik maken van een 4G-netwerk als dit op Apple’s ‘whitelist’ staat. Providers dienen hun netwerk eerst te laten goedkeuren door Apple.

Volgens de Financial Times betreft het nog geen formeel onderzoek, maar slechts het inwinnen van informatie. Voordat Apple verdacht kan worden van concurrentievervalsende praktijken moet bovendien blijken dat de iPhone dominant in de smartphone-markt is. Momenteel is een aanzienlijk deel van de verkochte smartphones van één van de Android-fabrikanten, de dominantie van Apple is daarom discutabel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU onderzoekt concurrentiepraktijken Apple
Sluiten