EU onderzoekt concurrentiepraktijken Apple

Door: Raymon Mens - 3 reacties

De EU gaat een aantal telecomproviders ondervragen over de overeenkomsten die met Apple gesloten zijn. Brussel heeft waarschijnlijk het vermoeden dat de iPhone-maker zich schuldig maakt aan concurrentievervalsende praktijken. Dit is in strijd met de Europese wetgeving.

Volgens de Financial Times heeft de Europese Commissie meerdere telecomproviders een enquĂȘte van negen pagina’s gestuurd, daarin zouden vragen over de verkoopvoorwaarden van Apple staan. De commissie zou een indicatie hebben dat de overeenkomsten tussen Apple en telecomproviders distributie-overeenkomsten andere partijen mogelijk uitsluiten van de markt.

Op de vragenlijst staan onder andere vragen over Apple’s eis om een minimaal aantal iPhone’s af te nemen, het beĂŻnvloeden van de marketingbudgetten en naar beperkingen die Apple de telecomproviders oplegt. Denk bij het laatste aan het gebruik van 4G-netwerken in Europa. De iPhone kan alleen gebruik maken van een 4G-netwerk als dit op Apple’s ‘whitelist’ staat. Providers dienen hun netwerk eerst te laten goedkeuren door Apple.

Volgens de Financial Times betreft het nog geen formeel onderzoek, maar slechts het inwinnen van informatie. Voordat Apple verdacht kan worden van concurrentievervalsende praktijken moet bovendien blijken dat de iPhone dominant in de smartphone-markt is. Momenteel is een aanzienlijk deel van de verkochte smartphones van één van de Android-fabrikanten, de dominantie van Apple is daarom discutabel.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  Goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt, is het echter niet genoeg om te zeggen dat apple Ă©Ă©n van de dominante smarthphonemaatschappijen is? want naast apple en samsung zijn er niet veel grote meer.

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Dat denk ik ook al die vragen lijken eerder restricties die Apple aan de provider oplegt. Dan dat het om dingen gaat die het de concurrenten moeilijker zouden maken.

 • Profielfoto
  cheekychimp

  Het gaat er ook om dat Apple mogelijk overeenkomsten met providers heeft gesloten op voorwaarde dat concurrenten geen betere deal mochten krijgen dan Apple. Als concurrenten geen betere deal mogen sluiten dan jou, zou dat als een vervalsing van de mededinging worden beschouwd.

  Een meerheid qua marktaandelen is trouwens niet noodzakelijk om te spreken van een dominante positie, hoewel wel wordt aangenomen dat je die hebt als je marktaandeel meer dan 60% bedraagt. Als je kijkt naar de prijselasticiteit van iPhones (bijvoorbeeld dmv een “SSNIP-test”), is het naar mijn mening mogelijk om te spreken van een dominante positie in de smartphonemarkt.