Automator to the rescue: apps opstarten met shortcuts

Gebruik jij Automator? Die vraag stelden we onlangs op Twitter. Binnen een paar minuten hadden we met 250 reacties al een representatief beeld. Wat blijkt: 31% van de ondervraagden gebruikt geen Automator. Sterker nog, maar liefst 22% had nog nooit van Automator gehoord.

Tijd om hier iets aan te doen. Automator kan je leven namelijk een stuk aangenamer maken. Vandaag in een terugkerende serie over Automator: apps opstarten met shortcuts op je toetsenbord.

Automator is met Terminal een van de minst populaire apps

Sommige mensen doen alles met de muis, anderen halen hun handen liever niet van het toetsenbord. De een opent een app liever via het dock, de ander doet dit het liefst met een shortcut. Maar hoe doe je dit? We leggen in 5 stappen uit hoe je dit doet met programma Automator.

Om ons doel te bereiken gebruiken we Services. Services vind je bij ieder app in de applicatiemenu. Vervolgens maken we via de keyboard shortcuts in de system preferences een shortcut.

Stap 1
Open Automator en kies ‘Service’.

Kies voor ‘Service’

Stap 2
Geef nu bij het eerste dropdown menu aan dat er geen input vereist is, kies: no input. Kies bij het tweede dropdown menu ‘any application’ want je wilt natuurlijk dat je shortcut in ieder programma werkt.

Service receives no input in any application

Stap 3
Zoek links in de library naar ‘launch application’ en sleep deze rechts in het veld.

Kies een applicatie voor je shortcut

Stap 4
Kies vervolgens de app die straks geopend moet worden met je nader te bepalen shortcut. Bewaar nu je service en geef hem een naam.

Stap 5
Open nu in ‘System Preferences’ de voorkeuren van het toetsenbord en kies het tabblad ‘Keyboard Shortcuts’. Kies ‘Services’ en onderaan de lijst vind je je in Automator gemaakt service. Geef hem nu een shortcut. Een goede shortcut vinden is nog niet zo makkelijk, want er zijn al veel combinaties standaard in gebruik.

Koppel een shortcut aan je service

Natuurlijk zijn er genoeg programma’s die hetzelfde kunnen als bovenstaande methode. Heb jij nog goede app tips om dit te bereiken? Laat het weten in de reacties!

Reageer op artikel:
Automator to the rescue: apps opstarten met shortcuts
Sluiten