Apple ziet niets in een Metro iTunes-variant voor Windows 8

Door: Raymon Mens - 30 reacties

Microsoft heeft het er maar moeilijk mee. In Redmond lijken ze er niet in te slagen Apple te overtuigen een iTunes-versie uit te brengen die werkt met de Metro-interface van Windows 8. iTunes 11 werkt wel met Windows 8, maar opent in de traditionele desktop modus.

In een interview met CNN Money zegt Microsoft CFO Tami Reller dat Apple niet van plan is een iTunes Metro App te maken. Microsoft geeft toe meermaals bij Apple aangedrongen te hebben, maar kreeg altijd nul op het rekest. Volgens Reller is iTunes een van de meestgezochte apps in de Windows Store, maar gebruikers zullen Apple’s multimediawinkel daar niet vinden.

iTunes voor Windows is erg belangrijk geweest, dankzij iTunes konden ook Windows-gebruikers muziek op hun iPod en later iPhone of iPad zetten. Dit heeft zonder meer bijgedragen aan het succes van deze apparaten, het besturingssysteem van Microsoft is immers nog steeds het meest gebruikt op PC’s.

Anno 2013 is het niet meer nodig om iTunes te gebruiken om een iPod, iPhone of iPad te activeren en kan Apple’s contentwinkel ook direct vanaf bijvoorbeeld een iPad benaderd worden. Toch is voor te stellen dat gebruikers van een Surface Pro niet zitten te wachten op constant geswitch tussen de Metro- en desktopinterface om wat muziek op hun iPod te zetten. De ARM-versies van Windows 8 zijn zelf helemaal verstookt van iTunes.

Microsoft lijkt overigens zelf ook nog niet helemaal te weten wat te doen met de metro-interface. De tabletachtige interface zou volgens sommigen zuigen bij gebruik op een gewone PC en zou zelf zorgen voor dalende PC-verkopen. Volgens de laatste geruchten zou het bedrijf uit Redmond in de zomer van plan zijn de startknop en de desktop terug te brengen naar de PC.

Wat denk jij? Doet Apple er verstandig aan doen om zijn iTunes-winkel zo snel mogelijk beschikbaar te maken binnen de Metro interface, of is het beter even te wachten tot Microsoft terug op aarde is?

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Iedereen weet dat win8 keihard faalt, dus daar is sowieso geen reden meer om te werken aan een metro-versie.

 • Profielfoto
  freewel

  Eens met apple, microsoft brengt tog ook geen store of media player uit voor osx of ios?!

  En btw, volgens mij heet het modern look en geen metro look meer

 • Profielfoto
  Bryan Lybeer

  Ze zouden gewoon moeten afwachten totdat Microsoft Office lanceer voor iPad en iPhone (ik wacht hier niet op). Zo krijgen ze elk wat wils.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik snap uberhaupt niet waarom deze twee bedrijven nog met elkaar samen werken. In het verladen hadden ze toch ruzie, oorlog en rechtzaken om de patenten?

 • Profielfoto
  exilim

  Laat ze maar even wachten. Andersom hebben zo ook niet echt haast bij het uitbrengen van office voor iOS.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De boodschap die Microsoft zelf uitzendt is ook die van hinkelen op twee gedachten: aan de ene kant Windows RT met tegels en ARM en zodra het ‘serieus’ moet worden heet hetzelfde Windows “8” en moet het opeens ook de oude software kunnen draaien.

  Logisch dat Apple dan zegt: “iTunes werk toch gewoon op een serieuze Windows pc?”

  Zolang Windows RT niet van de grond komt is het terecht dat Apple er niet in investeert.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Ik denk dat ze er bij Apple al lang mee bezig zijn. iTunes blijft een belangrijke bron om muziek te kopen en het is dus ook belangrijk voor Apple om het aan zo veel mogelijk gebruikers beschikbaar te stellen.
  Immers: meer gebruikers = meer aankopen = meer $$$.

 • Profielfoto
  pippen2

  Metro is niet geschikt voort apps met heel veel opties. Althans, niet zoals het nu grafisch in elkaar zit. Je ziet dat alle huidige apps echt gigantisch simpel zijn (mijn mening véél te simpel). Eigenlijk zijn alle iets geavanceerdere opties weggehaald (zie de mail app van Windows 8 zelf). Dit is denk ik ook de reden waarom Office nog niet omgezet is naar Metro.

  iTunes bevat heel veel mogelijkheden. Het zou een hele klus zijn om dat te vertalen naar Metro. Ik kan me voorstellen dat Apple weinig zin heeft om hier veel tijd in te gaan steken. Dat wordt pas interessant als de meerderheid gebruik maakt van deze nieuwe vormgeving. En dat is voorlopig zeker niet het geval.

 • Profielfoto
  donut

  Microsoft wilde de eerste zijn met een volwaardig besturingssysteem dat zowel op tablets als op een PC werkt.
  Helaas zijn ze niet zo goed in het combineren ervan… het blijven 2 werelden…
  Ook Apple heeft nog geen oplossing, toch is het duidelijk dat iOS en OSX naar elkaar zullen toegroeien…
  Om itunes naar Metro te brengen betekent dat Apple een oplossing heeft gevonden… Als dat al zo is dan zullen ze die zelf eerst introduceren in hun eigen OS.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Als Apple iTunes beschikbaar wil maken voor Windows vind ik persoonlijk dat ze het wel moeten maken zodat het werkt volgens de nieuwe interface.

  Velen bashen weer volop op Microsoft maar als je wil meedraaien moet je gewoon je software aanpassen. Net zoals andere softwareontwikkelaars ook hun GUI moeten aanpassen aan de regels van Apple’s OS.

  @ freewel: Loze woorden zeg. Het was ĂŒberhaupt Apple’s idee om iTunes voor Windows uit te brengen. Op die manier probeerde Apple klanten te sprokkelen eens ze het gebruiksgemak van iTunes doorhadden. Heeft gene ene moer te zien met Microsoft die niets inbrengt.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Iedereen weet dat win8 keihard faalt, dus daar is sowieso geen reden meer om te werken aan een metro-versie.

  Overduidelijk weer een fanboy aan het woord. Windows 8 is voor heel mensen gewoon nieuw. Kan me niet voorstellen dat jij op dag een alle fijne kneepjes van OS X door had. Windows 8 heeft tijd nodig. Het is zeker niet slecht.

 • Profielfoto
  klaasb

  Als Apple om de gebruikers van hun producten geeft, dan brengen ze dus wel een metro variant van iTunes uit. Arrogant gedrag van Apple.

 • Profielfoto
  essiw

  Blijkbaar is dit voor de meeste een algemeen begrip die metro windows, maar ik snap er niks van…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … Gelukkig snappen de meeste Windows-gebruikers er ook weinig van.:)

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Metro is voor het eerst sinds dat Microsoft zelf iets bedenkt dat ook nog eens een prima vernieuwing is. Heb met Windows 8 gewerkt en Windows Phone 8. Kan niet anders zeggen dan dat het prima werkt. Maakt mij nog lang geen Windows user, want ik kan veel meer leuke dingen op de Mac doen, maar het is zeker een stap de goede kant op. Wat mij betreft een stuk fijner dan die Android dingen.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Zoals altijd; een bericht met daarin het woord “Microsoft” en de fanboys komen onder hun steen vandaan;-)
  .
  Windows 8 is een erg goede update van Windows 7. Draait bij mij snel en betrouwbaar. Op een SSD boot mijn HP notebook in luttele seconden. Prima.
  .
  En dat nieuwe interface krijgt zoveel aandacht… terwijl je het zo kunt instellen dat je dat interface vrijwel nooit ziet. En met classic shell heb je de start knop ook weer.
  .
  Ik gebruik MacOS, Windows XP, 7 en 8. En eerlijk gezegd zijn er momenten dat ik na enige tijd werken op mijn W8 notebook, de MacBook Pro gebruik en dan MacOS eigenlijk erg gedateerd vind. Het wordt echt tijd dat Ive wat aan dat ouderwetse interface gaat doen.
  .
  Maar goed on-topic; lekker slim van Apple om de deur naar de Microsoft toekomst dicht te gooien; ik neem toch aan dat een behoorlijke iTunes omzet toch ook uit de Windows gebruikers hoek komt. En hoe dan ook is Windows 8 en haar opvolgers de toekomst; take it of leave it.
  .
  Maar goed. Het blijft Apple. Eigenwijs en soms idioot.

 • Profielfoto
  iPredict

  Als Apple om de gebruikers van hun producten geeft, dan brengen ze dus wel een metro variant van iTunes uit. Arrogant gedrag van Apple.

  Apple wil graag dat hun klanten de beste gebruikerservaring hebben. Dat is uiteraard alleen mogelijk als ze volledig in het Apple ecosysteem leven, ofwel OSX en iOS. iTunes voor windows heeft gedaan wat het moest doen: gebruikers kennis laten maken met Apple software, lokken naar de hardware (iPod/iOS devices), en uiteindelijk ook naar de Mac. Doel vervuld. Apple is, zeker in de extreem grote mobiele markt, niet meer “dat alternatief op microsoft”, rather de koploper qua gebruik van apps, internetverkeer en aankoop & consumptie van media.

  Daarnaast moet je je realiseren dat Apple veel moeite heeft gestoken in de UI van de nieuwe iTunes 11, waar weinig tot niks van mogelijk is als Apple zich moet houden aan de UI conventies van de Modern UI (Metro).

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Iedereen weet dat win8 keihard faalt, dus daar is sowieso geen reden meer om te werken aan een metro-versie.

  Overduidelijk weer een fanboy aan het woord. Windows 8 is voor heel mensen gewoon nieuw. Kan me niet voorstellen dat jij op dag een alle fijne kneepjes van OS X door had. Windows 8 heeft tijd nodig. Het is zeker niet slecht.

  .
  W8 is niet slecht? Het gaat op een hele hoop punten totaal de mist in. Je moet om een aantal functies te vinden echt een handleiding hebben om ze terug te vinden. Dat heeft niks met “kneepjes” te maken. Als mijn ouders morgen een nieuwe computer kopen met 8 erop moet ik er niet aan denken hoeveel vragen ik dan ga krijgen. Volgens mij krijgen ze het nooit meer onder de knie.
  Ik sluit me toch meer aan bij deze review. Hij overdrijft het een beetje, maar hij heeft duidelijk een punt.
  Daarbij vind ik het Ă©cht spuuglelijk. Op een telefoon vond ik het wel mooi, maar op een computer ziet het er echt flets uit.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Volgens de laatste geruchten zou het bedrijf uit Redmond in de zomer van plan zijn de startknop en de desktop terug te brengen naar de PC.

  Ehm… wat is dan nog het verschil tussen 7 en 8, behalve de naam?

 • Profielfoto
  Joffry

  Zulke onderwerpen moet je niet willen brengen op een fanboy-site als OMT. Hier krijg je toch geen objectieve mening over Microsoft/Windows

 • Profielfoto
  michielgiordano

  Laat ze maar ruilen voor office op IOS. Koekje van eige deeg;)

 • Profielfoto
  aukem

  Ik snap uberhaupt niet waarom deze twee bedrijven nog met elkaar samen werken. In het verladen hadden ze toch ruzie, oorlog en rechtzaken om de patenten?

  en nog steeds…

 • Profielfoto
  bartvdv

  @iPredict

  … Apple wil graag dat hun klanten de beste gebruikerservaring hebben. Dat is uiteraard alleen mogelijk als ze volledig in het Apple ecosysteem leven, ofwel OSX en iOS…

  Meen je dat echt ? iTunes is een draak van een programma. Het ergste is nog dat het met elke upgrade meer ondeugdelijker wordt. Ik vraag mij af of ze er zelf nog wel aan uit kunnen.

 • Profielfoto
  defores

  Meen je dat echt ? iTunes is een draak van een programma. Het ergste is nog dat het met elke upgrade meer ondeugdelijker wordt. Ik vraag mij af of ze er zelf nog wel aan uit kunnen.

  Onder OSX is het een uitstekende programma, nergens problemen mee en werd prima. Zou niet weten wat er ondeugdelijk aan is?

  Als er iets een draak van een programma en ondeugdelijk is dan is dat wel MS Office (zowel windows als osx). Maar goed alles onder windows ziet er gewoon niet uit.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Maar goed alles onder windows ziet er gewoon niet uit.

  .
  Zucht.
  .
  Stockholm fanboy syndroom.
  .
  Wat is dat toch dat Mac gebruikers (ben er zelf ook 1) totale nonsens verkopen als het over een ander OS gaat? Lijkt wel een religie… beetje eng.
  .
  Ik gebruik mijn computers (alleen notebooks en 1 iPad; varieteit van MacOSX en Windows XP/7/8 – en Linux op mijn NAS en wat huisbesturing) waar ze het beste voor bedoeld/geschikt zijn. Soms is dat Windows, bijvoorbeeld omdat veel software die ik zakelijk gebruik er voor de PC niet is, en soms MacOSX.
  .
  Maar om nu te stellen dat ‘alles onder Windows er niet uit ziet’ … hoezo dan?
  .
  Is MS-Office op een Mac echt zoveel anders dan op een PC? En de Adobe producten? En zo ja; gaat het niet – zeker zakelijk – om de productiviteit i.p.v. of het er net iets mooier uit ziet?
  .
  Leuk zo’n algemeen statement maar maak dat dan eens hard? Minimaal zou je kunnen stellen dat jij dat vindt… enkele miljarden mensen denken er wellicht toch anders over;-)

 • Profielfoto
  defores

  @GrannySmith

  Dat heeft totaal niks met fanboy te maken, overigens vind ik dat een woord voor kleine kinderen.

  Ik ontwikkel zelf voor windows en je krijgt de componenten daar echt niet zo mooi als je dat in xcode wel voor elkaar krijgt. Dit komt gewoon door gebrek aan een goede canvas bij windows. MSOffice en Adobe vind ik zeer lomp werken, ik gebruik dat niet eens. Er is wel beter.

  En betreft productief zijn met software werken dagelijks heeft het visueel aspect wel degelijk invloed, al is het maar in het onbewust zijn. Uit ervaring, vind ik dat OSX veel productiever is. Netter en meer geordend.

  En hard maken? ervaring!

 • Profielfoto
  bartvdv

  @deforces: ik heb het niet over hoe goed iTunes wel of niet werkt, maar wel over hoe het eruitziet. Het is een lomp programma dat niet werkt en is ingedeeld zoals het hoort. En zelfs ingaat tegen de eigen UI-afspraken.

  En ik zou niet weten wat er mis is met het MS Office-pakket en de programma’s van Adobe. Al vijfentwintig jaar of sinds hun ontstaan de vaste programma’s op mijn Mac, die altijd al zonder problemen hun taken hebben gedaan die het moet. In tegenstelling tot bv. ‘Numbers’ en andere programma’s van Apple die voor kinderen lijken te zijn geschreven de case met de konijnenoortjes niet inbegrepen.

  En toch vreemd dat je als ontwikkelaar OSX alleen maar kan beschrijven vanuit ‘ervaring’.

  En ik vraag mij af welke alternatieven je dan wel gebruikt? Draken zoals OpenOffice ?

 • Profielfoto
  J-P-H

  Denk dat Apple het te druk heeft met iTunes weer te fatsoeneren. Want dat programma is op geen enkele manier meer intuitief te gebruiken. Ik merk het aan mijn kinderen… Apps op de iPad snappen ze onmiddelijk maar ik krijg voortdurend vragen over iTunes. Als iTunes 12 weer klopt dan komt er vast een versie voor PC.

 • Profielfoto
  Richard van Oene

  ‘Helemaal verstookt van iTunes’… Wat houdt dat precies in?

 • Profielfoto
  Saaihead

  Hoe je er ook naar kijkt, een beetje flauw is het wel van Apple. Microsoft heeft OS X ook een best wel aan een goede Office suite geholpen. Dus waarom zouden ze dat niet voor de Metro interface doen?