Apple: “Wij betalen heel veel belasting!”

Door: Koen van Tongeren - 27 reacties

Morgen moeten Apple’s CEO Tim Cook en Chief Financial Officer Peter Oppenheimer opdraven in Washington. Ze worden daar geacht om voor een commissie van de Senaat tekst en uitleg te geven over Apple’s belastingbeleid. De Permanent Subcommittee on Investigation zoekt uit of bedrijven als Apple belasting ontduiken door geld weg te sluizen naar buitenlandse rekeningen. Vooruitlopend op morgen heeft Apple vandaag een verklaring uitgebracht waarin het twee dingen duidelijk wil maken: Apple betaalt héél veel belasting en sluist niets weg naar vage landen.

In de verklaring komt naar voren dat Apple in 2012 bijna 6 miljard dollar aan federale (lees: nationale) belasting betaalde. Naar verwachting komt daar dit jaar nog een miljard dollar bij. Daarnaast wijst Apple op de honderdduizenden banen die direct en indirect aan het bedrijf te danken zouden zijn. Al deze werknemers betalen óók belasting, zo is de redenering.

Apple, a California company, employs tens of thousands of Americans, creates revolutionary products that improve the lives of tens of millions of Americans, and pays billions of dollars annually to the US Treasury in corporate income and payroll taxes. […] Apple complies fully with both the laws and spirit of the laws. And Apple pays all its required taxes, both in this country and abroad.

Ook wil Apple af van de beschuldiging die eerder gedaan is door de New York Times (en overgenomen werd door het VPRO-programma Tegenlicht) dat het bedrijf winsten wegsluist via buitenlandse BV’s en rekeningen. Zo zouden er via een Nederlandse en Ierse dochtermaatschappij miljarden dollars van Apple’s Amerikaanse rekeningen verdwijnen, zodat er veel minder belasting over betaald hoeft te worden. In de vandaag uitgekomen verklaring zegt het bedrijf dat er geen sprake is van wegsluizen en dat alles wat het bedrijf doet volgens de regels gebeurt.

Apple wants to make clear to the Subcommittee that the Company does not use its Irish subsidiaries or any other entities to engage in the following tax practices that were the focus of the Subcommittee’s September 20, 2012 hearing, entitled Offshore Profit Shifting and the US Tax Code. Specifically, Apple does not move its intellectual property into offshore tax havens and use it to sell products back into the US to avoid US tax, nor does it use revolving loans from CFCs to fund its domestic operations.

Tot slot verklaart Apple dat alles wat het bedrijf met zijn geld doet de aandeelhouders ten goede komt. Veel aandelen van het bedrijf zijn in handen van Amerikaanse pensioenfondsen, waardoor de V.S. uiteindelijk op meerdere manieren profiteert van het succes van Apple, zo is de redenering.

Apple’s shareholders – from individuals and institutions to pension funds and public employee retirement systems – have benefitted from the Company’s success through the appreciation of its stock price and generous dividends.

Of de commissie gevoelig is voor het verweer moet nog maar blijken. Vooraf lijken democraten en republikeinen verenigd in hun achterdocht tegen Apple en andere grote Amerikaanse bedrijven. Zo zei Senator Carl Levin (democraat) dat Apple op zoek is naar de heilige graal in belastingontduiking en dat deze ‘gimmick’ gestopt moet worden. Senator (en voormalig presidentskandidaat voor de republikeinen) John McCain zegt dat Apple eerder een van Amerika’s grootste belastingontduikers genoemd kan worden dan ’s Lands grootste belastingbetaler (wat het bedrijf zelf volhoudt). Apple moet zijn creatieve energie in innovatieve producten stoppen, in plaats van in belastingregels, zo vindt McCain.

Hear hear.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  “Al deze werknemers betalen óók belasting,” Dat is bij elk bedrijf.
  Alleen de meeste bedrijven hebben niet de winst of omzet om in andere landen bv’s te laten bestaan en geld doorheen te laten vloeien. Volgens de regels :).
  .
  De aandeelhouders hebben het bedrijfsleven in de hand. En bepalen richtingen. Dit is al in verleden gebleken dat het fout gaat. En dit gaat nog eens keer goed fout in de toekomst….
  Het gaat alleen maar om winsten winsten winsten. De rest… bijzaak.
  Rupsje heeft nooit genoeg….

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Jedi mind trick.

 • Profielfoto
  Matanza

  Die politiekers hebben jaren lang ons belastings geld opgebrast. Nu ze krap bij kas zitten gaan ze iedereen op illegale wijze leeg zuigen om hun fantasieën te kunnen blijven uitvoeren !

 • Profielfoto
  donut

  Ik denk dat Apple veel belasting betaald inderdaad… maar lang niet genoeg..
  en als er één bedrijf geld kan missen dan is het Appel…
  geen enkel probleem voor ze om gewoon af te dragen wat elke burger ook moet afdragen…

  @ Matanza

  Wat jij
  “op illegale wijze leeg zuigen om hun fantasieën te kunnen blijven uitvoeren !”
  noemt – noem ik:
  onderwijs
  gezondheidszorg
  huisvesting….

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik vind het allemaal prachtig, maar met argumenten als wij betalen al 6 miljard kom je niet ver wanneer dat eigenlijk 16 had moeten zijn….

 • Profielfoto
  seek

  Verbaas me over OMT: “honderduizenden” vs. citaat: “tens of thousands” er vlak onder.

 • Profielfoto
  seek

  Ze hebben zo’n 73.000 werknemers. Stel hun bruto salaris is gemiddeld $100.000 en ‘income tax’ is 25%. Dan betalen ze bijna 2 miljard aan ‘income tax’.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Pfff, die verklaring van Apple is eigenlijk een combinatie van wat schouderklopjes die ze aan zichzelf geven en excuses zoeken om hun schimmige praktijken recht te praten.

  Ik betaal ook belasting over mijn inkomen. Volgens deze redenering hoef ik nu ook geen BTW meer te betalen in de winkel. Handig!

 • Profielfoto
  poing

  Nog ff en we hebben aan Apple de wereld te danken wat een hoogmoed. Ze willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen en zo min mogelijk belasting betalen al dat slappe gelul altijd.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  ze betalen veel te weinig in %%%% ja in $ is het nog steeds veel ook al betalen ze maar 2% ofzo.

  Altijd zon hekel aan, was laatst een goed programma over. Tegenlicht geloof ik.
  Starbucks enzo doen dit ook, maar die kregen flinke problemen in de UK.

  Het is gewoon oneerlijk dat die grote bedrijven zo weinig kunnen betalen, dat kun je als startende ondernemer natuurlijk nooit met ze concurreren.

 • Profielfoto
  Goes

  Wat een socialistisch geneuzel. Als er manieren zijn om de winst te optimaliseren dan moet je die als onderneming gebruiken: het geld van de ondernemer is van de ondernemer, en niet van de belastingdienst.

  Structuren die opgezet zijn om minder belasting te hoeven betalen zijn legaal en daarom moet je die als goede ondernemer gebruiken.

 • Profielfoto
  thesimpletruth

  @ Goes.

  Helemaal eens! Zolang er geen illegale methodes op na gehouden worden is het juist goed ondernemerschap.

  ps. Wij worden er als NL of de EU niet slechter van hoor…..

 • Profielfoto
  Zakske

  Structuren die opgezet zijn om minder belasting te hoeven betalen zijn legaal en daarom moet je die als goede ondernemer gebruiken.

  Ik heb het stuk over die aparte structuren van Apple gelezen op The Wall Street Journal, en ik moet zeggen dat het soms op het schandalige af is. Zo bezitten ze drie vehikels die (volgens Apple) nergens ter wereld belastingplichtig zijn.
  .
  Het Ierse Apple Operations International schraapte tussen 2009 en 2012 $30 miljard bij elkaar, en doet al vijf jaar nergens op aarde belastingaangifte.
  .
  Een tweede Ierse afdeling (Apple Sales International) zegt ook nergens op deze aardkloot belastingplichtig te zijn, maar betaalde uiteindelijk wél belasting over de $74 miljard die ze tussen 2009 en 2012 hebben verdiend. Het betaalde bedrag was… tromgeroffel… $10 miljoen.
  .
  Apple Operations Europe (het derde vehikel) is ook nergens belastingplichtig. Geen aangifte, niks betaald over de $44 miljard die ze de afgelopen vier jaar hebben binnengehaald.
  .
  Cool… dat wil ik ook!

 • Profielfoto
  Goes

  @ Zakske, niemand houdt je toch tegen om ook zulke structuren op te zetten?

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Die politiekers hebben jaren lang ons belastings geld opgebrast. Nu ze krap bij kas zitten gaan ze iedereen op illegale wijze leeg zuigen om hun fantasieën te kunnen blijven uitvoeren !

  Iedereen behoort belasting te betalen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @ Zakske, niemand houdt je toch tegen om ook zulke structuren op te zetten?

  Dat is het ‘m net. Als jij zo’n structuur op poten zet, dan is het opeens wel illegaal en beland je zonder pardon meerdere jaren in de cel voor belastingsfraude.
  .
  Maar als je een multinational bent met een heel leger advocaten die alle procedures en schimmige achterpoortjes kennen, dan ben je ineens legaal bezig. Elke wetgeving valt te omzeilen.

 • Profielfoto
  rickyyy9

  wat een gedoe allemaal, Apple is een commercieel bedrijf, zij willen gewoon doen zoveel mogelijk om de kosten te drukken en de winst te maximaliseren.

  Naar mijn idee is het niet de schuld van Apple dat ze dergelijke constructies maken, zolang het maar legaal is. Iedereen klaagt erover maar in werkelijkheid is het de schuld van de overheid, dan moeten ze een wet maken die dit soort dingen onmogelijk maakt.
  Als je de kluisdeur van een bank openzet moet je ook niet gek opkijken dat die leeggeroofd wordt, dan is het ook de schuld van de bank en niet van de mens. Zo ook met de grote multinationals die slimme constructies opzetten.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @rickyyy9: Ik stel het even heel extreem voor om mijn punt duidelijk te maken: Als iemand jouw vriendin verkracht, maar door een slimme advocaat en een achterpoortje in de wet niet veroordeeld wordt, die is dus legaal bezig en doet dan eigenlijk niks verkeerd?
  .
  Zoals ik hierboven al zei: elke wet kan je omzeilen, elke kluis valt te kraken. Er mee weg geraken maakt het in mijn ogen niet minder crimineel. Belastingen zijn in ons aller voordeel hé.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple is een arrogant bedrijf (geworden), laten we dat even voorop stellen. En de uitspraken in die ‘verklaring’ onderstrepen dat nog eens.
  Nu trek ik mij daar overigens niks van aan omdat ze o.a. nu eenmaal een veel beter OS leveren maar het blijft wel een belangrijk feit.
  .
  Nu mag het misschien zo zijn dat de gebruikte constructies uiteindelijk ‘legaal’ zijn, dat wil niet zeggen dat het dan ook verantwoordelijk of acceptabel is om er dan ook maar gebruik van te maken. Veel van de ‘kleinere’ bedrijven kunnen geen legertje juristen betalen die dit allemaal uitvogelen en dus hebben bedrijven als Apple een voorkeurspositie die hun min of meer boven de (belasting)wet plaatst waarmee je gelijk vraagtekens kunt zetten bij de z.g.n. legaliteit van die constructies want anders kwam elk bedrijf er mee weg en je kunt dan moeilijk het totale bedrijfsleven voor een commissie slepen.
  .
  De uitvluchten van Apple slaan natuurlijk nergens op want het enige wat ze zeggen is iets dat voor elk bedrijf geldt of je nu veel of weinig belasting betaald. Arrogantie ten top dus…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Die politiekers hebben jaren lang ons belastings geld opgebrast. Nu ze krap bij kas zitten gaan ze iedereen op illegale wijze leeg zuigen om hun fantasieën te kunnen blijven uitvoeren !

  Dus jij denkt dat onze belastingcenten naar orgies en buitenlandse trips gaan?
  .
  Weet je waarom we belasting betalen? Zodat jij wegen hebt om op te rijden, een huis hebt om in te wonen scholen hebt om te leren etc. Natuurlijk verdwijnt er ook een hoop waarvoor we niet (of niet direct) iets terug krijgen maar uiteindelijk vullen alle soorten belasting de schatkist van een regering en dat is de enige vorm van inkomsten die een regering heeft. En met die inkomsten maakt men een land leefbaar.
  .
  En natuurlijk wordt er gesjoemeld met b.v. declaraties, maar dat zijn bedragen die niks voorstellen in het grote geheel.

 • Profielfoto
  ernst.

  Apple die vooraf al zegt dat zij alles netjes doen en daarna zelfs willen meepraten over een oplossing. Zie hier andermaal de drogreden van multinationals die voor eigen gewin dit soort kreten altijd loslaten om een positief beeld van zichzelf op te houden.

  Multinationals zijn maar met 1 ding bezig en wel eigen gewin,op alle vlakken.
  Apple is daar geen uitzondering en liegt en bedriegt zolang het hun uitkomt en verdient allang geen medelijden of compassie meer vanuit de Apple gemeenschap.

  Enige waar ik Apple voor dank is hun aandelen pakket sedert de jaren 90.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @hendrik ijzerbroot: heel juist!

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Wat een socialistisch geneuzel. Als er manieren zijn om de winst te optimaliseren dan moet je die als onderneming gebruiken: het geld van de ondernemer is van de ondernemer, en niet van de belastingdienst.

  Structuren die opgezet zijn om minder belasting te hoeven betalen zijn legaal en daarom moet je die als goede ondernemer gebruiken.

  Dat klopt ook helemaal, ik ben ook liberaal en voor ondernemers vrijheid.
  Maar dan moet Jan met de pet ook deze middelen tot zijn beschikking hebben om 2% vennootschapsbelasting te betalen.
  Het is gewoon niet eerlijk op deze manier, multinationals sluiten dealtjes met de belastingdienst en Jan met de Pet mag gewoon 25% aftikken en owee als het te laat is. Ja daag.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Dit is een hele leuke aflevering over dit onderwerp:)
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html

  Vooral het stuk waarbij Starbucks in een hoorzitting in de UK mag uitleggen waarom ze zo weinig betalen. “Ja wij vinden dus dat er belasting moet afgedragen daar waar het product uitgevonden is” rechter: “Ehm in Belize ?!” hahahahah

 • Profielfoto
  JohnHenry
  hendrik

  Nu mag het misschien zo zijn dat de gebruikte constructies uiteindelijk \’legaal\’ zijn, dat wil niet zeggen dat het dan ook verantwoordelijk of acceptabel is om er dan ook maar gebruik van te maken. Veel van de \’kleinere\’ bedrijven kunnen geen legertje juristen betalen die dit allemaal uitvogelen en dus hebben bedrijven als Apple een voorkeurspositie die hun min of meer boven de (belasting)wet plaatst waarmee je gelijk vraagtekens kunt zetten bij de z.g.n. legaliteit van die constructies want anders kwam elk bedrijf er mee weg en je kunt dan moeilijk het totale bedrijfsleven voor een commissie slepen.
  .
  De uitvluchten van Apple slaan natuurlijk nergens op want het enige wat ze zeggen is iets dat voor elk bedrijf geldt of je nu veel of weinig belasting betaald. Arrogantie ten top dus…

  Dit precies ja!

  Probeer maar eens leuke koffie zaak te beginnen, mag jij 25% gaan aftikken en de Starbucks verderop 0 of 2% Dan valt er natuurlijk al helemaal niet mee te concurreren.

  Het is gewoon oneerlijk, legaal wat ze doen natuurlijk, maar oneerlijk.
  Ze maken gebruik van onze wegen, onze voorzieningen, etc etc

  Dit is iets wat ze door de EU moeten regelen, bedenk je maar eens hoeveel extra belasting dit zou opleveren als de multinationals de gangbare 25% zouden lappen. Nou ik zal je zeggen dat dat om stevige bedragen gaat.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hier een artikel (klokkenluider) over Google dat ook dit soort praktijken er op na houdt. Met als klein verschil dat de ‘legaliteit’ ervan erg in twijfel wordt getrokken.

 • Profielfoto
  Zakske

  Probeer maar eens leuke koffie zaak te beginnen, mag jij 25% gaan aftikken en de Starbucks verderop 0 of 2%. Dan valt er natuurlijk al helemaal niet mee te concurreren.

  Het is zelfs nog erger. In het Verenigd Koninkrijk betaalde Starbucks vorig jaar £2.400.000 aan belasting, maar kreeg vervolgens £2.500.000 subsidie van de Engelse staat.