Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 mei 2013

Apple: “Wij betalen heel veel belasting!”

Morgen moeten Apple’s CEO Tim Cook en Chief Financial Officer Peter Oppenheimer opdraven in Washington. Ze worden daar geacht om voor een commissie van de Senaat tekst en uitleg te geven over Apple’s belastingbeleid. De Permanent Subcommittee on Investigation zoekt uit of bedrijven als Apple belasting ontduiken door geld weg te sluizen naar buitenlandse rekeningen. Vooruitlopend op morgen heeft Apple vandaag een verklaring uitgebracht waarin het twee dingen duidelijk wil maken: Apple betaalt héél veel belasting en sluist niets weg naar vage landen.

In de verklaring komt naar voren dat Apple in 2012 bijna 6 miljard dollar aan federale (lees: nationale) belasting betaalde. Naar verwachting komt daar dit jaar nog een miljard dollar bij. Daarnaast wijst Apple op de honderdduizenden banen die direct en indirect aan het bedrijf te danken zouden zijn. Al deze werknemers betalen óók belasting, zo is de redenering.

Apple, a California company, employs tens of thousands of Americans, creates revolutionary products that improve the lives of tens of millions of Americans, and pays billions of dollars annually to the US Treasury in corporate income and payroll taxes. […] Apple complies fully with both the laws and spirit of the laws. And Apple pays all its required taxes, both in this country and abroad.

Ook wil Apple af van de beschuldiging die eerder gedaan is door de New York Times (en overgenomen werd door het VPRO-programma Tegenlicht) dat het bedrijf winsten wegsluist via buitenlandse BV’s en rekeningen. Zo zouden er via een Nederlandse en Ierse dochtermaatschappij miljarden dollars van Apple’s Amerikaanse rekeningen verdwijnen, zodat er veel minder belasting over betaald hoeft te worden. In de vandaag uitgekomen verklaring zegt het bedrijf dat er geen sprake is van wegsluizen en dat alles wat het bedrijf doet volgens de regels gebeurt.

Apple wants to make clear to the Subcommittee that the Company does not use its Irish subsidiaries or any other entities to engage in the following tax practices that were the focus of the Subcommittee’s September 20, 2012 hearing, entitled Offshore Profit Shifting and the US Tax Code. Specifically, Apple does not move its intellectual property into offshore tax havens and use it to sell products back into the US to avoid US tax, nor does it use revolving loans from CFCs to fund its domestic operations.

Tot slot verklaart Apple dat alles wat het bedrijf met zijn geld doet de aandeelhouders ten goede komt. Veel aandelen van het bedrijf zijn in handen van Amerikaanse pensioenfondsen, waardoor de V.S. uiteindelijk op meerdere manieren profiteert van het succes van Apple, zo is de redenering.

Apple’s shareholders – from individuals and institutions to pension funds and public employee retirement systems – have benefitted from the Company’s success through the appreciation of its stock price and generous dividends.

Of de commissie gevoelig is voor het verweer moet nog maar blijken. Vooraf lijken democraten en republikeinen verenigd in hun achterdocht tegen Apple en andere grote Amerikaanse bedrijven. Zo zei Senator Carl Levin (democraat) dat Apple op zoek is naar de heilige graal in belastingontduiking en dat deze ‘gimmick’ gestopt moet worden. Senator (en voormalig presidentskandidaat voor de republikeinen) John McCain zegt dat Apple eerder een van Amerika’s grootste belastingontduikers genoemd kan worden dan ‘s Lands grootste belastingbetaler (wat het bedrijf zelf volhoudt). Apple moet zijn creatieve energie in innovatieve producten stoppen, in plaats van in belastingregels, zo vindt McCain.

Hear hear.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple: “Wij betalen heel veel belasting!”
Sluiten