Apple-museum Nederland is weer open

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Naast de klompenmakerij, het grutterswinkeltje en de paardentram, huisvest het Drentse museumdorp Orvelte sinds deze week ook het Nederlandse Apple-museum. Eerder dit jaar moest het museum nog voor de officiële opening hals over kop haar bovenverdieping in het Friese Ureterp verlaten.

Gelukkig was een nieuwe locatie snel gevonden. Een zorgboerderij in het museumdorp stelde een expositieruimte van 130 m2 beschikbaar. Afgelopen zaterdag was de feestelijke opening. Het SBS-programma Hart van Nederland ging op bezoek bij de net heropende tempel der Macs. 

Orvelte ligt op 20 kilometer afstand van Emmen en telt ongeveer 230 inwoners, de Macs zijn er sinds kort in de meerderheid. De naam ‘museumdorp’ verwijst naar de vele toeristische bezienswaardigheden. In het dorp is, soms tegen betaling, te zien hoe men in vroegere tijden leefde en werkte.

Het museum beschikt over een mooie collectie Apple-klassiekers. Niet alleen hardware, maar ook software en documentatie worden tentoongesteld. Alle machines die er staan werken ook echt. Al dit moois is vanaf nu te aanschouwen aan de Flintenweg 2 in het idyllische Orvelte.

In het hoogseizoen is het museum iedere dag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Buiten het hoogseizoen is het op maandag gesloten. De toegangsprijs is € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen onder de 12. Met het hele gezin naar binnen kan ook, een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen boven 12 jaar kost € 12,50.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  Leuk museum… maar die rapportage is nul komma nul van hart van nederland…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vind Macs erg fijne computers, maar vind het wel een beetje overdreven om er een museum voor op te richten.
  Ben erg benieuwd hoeveel mensen hier heengaan…

 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  Ik vind de prijsstelling nogal merkwaardig: 2 x 2 euro + 2 x 4 euro = 12 euro.
  Dat is 0,50 euro goedkoper dan een gezinskaart.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dit moet toch als een uit de hand gelopen cafe grap begonnen zijn:D

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Apple ja dat zeggen we in Drente geniaal

 • Profielfoto
  Vader

  Geen bericht, goed bericht

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  @ Pim: Mja, ze zullen zeggen ‘de zeiksnor’ (sic) is er weer maar eh, Raymon heeft de leeftijdsnuance niet overgenomen van de website.
  .
  Je moet meer specifiëren: voor kinderen – 12 jaar betaal je 2 euro, voor kinderen +12 jaar betaal je 4 euro (de volwassenenprijs). Zo heb je met de gezinskorting wel een korting van 3,50 euro aangezien ze bij die gezinskaart rekening houden met de leeftijd van de kinderen (+12).
  .

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  @Yggdrasil
  Dan is de prijsstelling niet op z’n Apple’s gedaan: Direct te begrijpen (en duur).:P

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Hè-hè:wink:

 • Profielfoto
  iPodzz

  Klopt dat wel 130 m², waar ik woon hebben ze een moestuin van 250 m² .
  En dat is 10 bij 25 m.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het klopt, maar 130 m2 kun je ook anders indelen. Waarschijnlijk is de grond dus eerder 6 bij ruim 21 of 8 bij ruim 16m en deel je dat goed in dan kun je best wel veel kwijt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Vind Macs erg fijne computers, maar vind het wel een beetje overdreven om er een museum voor op te richten.
  Ben erg benieuwd hoeveel mensen hier heengaan…

  In dit artikel kun je lezen dat dit het derde museum ter wereld is. Ik denk dus niet dat dit als een grap is begonnen. Ook is het niet overdreven want Apple computers hebben naast merken als de Commodore of de Amiga een verzamelwaarde. Dus als je dit overdreven vindt dan geldt dat ook voor postzegels of oude Märklin modellen.
  .
  Men verwacht kennelijk meer van dit soort musea want het artikel spreekt over dat het ‘pas’ de derde is…
  .
  De belangrijkste reden dat Apple computers nu in een museum te bezichtigen zijn komt voornamelijk door de hele tot de verbeelding sprekende geschiedenis waaraan zij verbonden zijn, plus het simpele feit dat het juist de Apple computer was waarmee het grote publiek kennis maakte op het juiste moment en met de mogelijkheden die sterk tot de verbeelding spraken. Zo kon je al op de Apple II+ veel meer dan op de andere merken uit die tijd.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Zonder Apple I helaas niet af.:-)

 • Profielfoto
  Claire