Apple brengt budget-iPod touch uit

Door: Raymon Mens - 36 reacties

Zonder vooraankondiging heeft Apple zojuist een nieuw model iPod touch uitgebracht. Het betreft een uitgeklede versie van de 5e generatie iPod touch. De budget-variant verschilt in een aantal opzichten van zijn grote broer. De iPod heeft 16-GB opslagruimte (tegenover 32 of 64 GB bij de reguliere touch), er is geen iSight-camera aan de achterkant ingebouwd, maar wel een FaceTime HD-camera aan de voorzijde. Het scherm en de processor zijn niet aangepast ten opzichte van de 5de generatie iPod Touch. De prijs is dat wel.

De instap-iPod touch is bijna honderd euro goedkoper dan de high-end 5de generatie. Er hangt een prijskaartje van € 239,- aan. De budget-variant is alleen in zwart/zilver verkrijgbaar.

Dit nieuwe 16-GB model van de vijfde generatie iPod touch vervangt de 4de generatie. Deze deed tot vandaag nog dienst als instap-iPod touch en was verkrijgbaar in 16 GB en 32 GB. De stap die Apple nu gezet heeft voor de iPod touch kan daarmee wellicht ook gezien worden als een hint naar een instapmodel iPhone. Ook hierbij heeft Apple tot nu toe immers de vorige generatie van het toestel ingezet als budget-model. Recente geruchten voorspellen dat het bedrijf van plan is om met een nieuwe instap-iPhone op de markt te komen.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  “Low-budget” à la Apple; camera en Loop eruit, geen kleurkeuze en klaar. Gewoon de beste kwaliteit, design, maar minder functionaliteit. Ik zie een “budget” iPhone wel gebeuren..
  .
  Geen touch 4G meer trouwens..

 • Profielfoto
  filenox

  De kans is dus groot dat de 4G iPod Touch geen iOS 7 meer zal ondersteunen..

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Nice! Waarschijnlijk nu pas goedkoop te produceren:)!

 • Profielfoto
  crazywarning

  De iPod touch komt nog wel voor in het overzicht:

  http://www.apple.com/nl/ipod/compare-ipod-models/

  Zodra je op bestel klikt word je echter doorgestuurd naar de beginpagina van de iPod.

 • Profielfoto
  sellis

  Geen camera, maar wel de camera app en FaceTime?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @sellis: Geen camera aan de achterkant, wel aan de voorkant. Zo kan videochatten of selfies maken nog steeds.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Uiteraard wil dit niet zeggen dat er een budget-iPhone gaat komen. Een iPod Touch is altijd een beetje de “budget-iPhone” geweest, gericht op jongeren die geen telefoon van €700 kunnen betalen of mensen die een iPhone te duur vinden.
  .
  Maar ondertussen heb je wel een Appletoestel en ben je vertrokken. Van daaruit staat de deur open naar iPads en iPhones en andere Appleproducten.

 • Profielfoto
  polansky

  Tegelijkertijd heeft het er alle schijn van dat er wel degelijk een budget iPhone komt: http://tweakers.net/nieuws/89359/apple-laat-goedkope-iphone-vooral-door-pegatron-maken.html

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … Laat maar.:)

 • Profielfoto
  Ansems

  ik vraag me nu toch af wat er dan op de plaats van de iSight en de Loop zit want lijkt me toch niet dat ze daar lucht hebben zitten?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Goede ontwikkeling! Meest gehoorde argument in mijn omgeving is dat Apple producten te duur zijn. Nu gaat die vlieger met deze iPod niet meer op. En goed, omdat Apple zijn markt hiermee vergroot.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar met de iPod ging dat sowieso niet meer op. Als je een muziekspeler zoekt, kom je toch altijd bij iPod uit? Die prijs/kwaliteit verhouding is nooit verslagen. Een iPod shuffle is prima en is ontzettend goedkoop.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Zit er GPS op deze uitvoering of zit dat ook niet op de reguliere ipod touch?

  Ik zoek een device waar ik mijn Navigon apps op kan gebruiken maar voel er niet zo veel voor om een iphone te kopen.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  GPS zit ingebouwd in de GSM-chip van de iPhone en 4G-iPad. De iPod touch heeft dus sowieso geen GPS aan boord.

 • Profielfoto
  kornexz

  Hmm. Eerder dacht ik dat een “budget” iPhone geen optie zou zijn.
  Echter lijkt met deze goedkopere iPod Touch met 4″ scherm de trend gezet en wil Apple alle schermen gelijk trekken.
  .
  Dat zou kunnen betekenen dat ze straks een nieuwe iPhone (5S of 6) lanceren en de huidige iPhone 5 in de markt zetten als “budget” iPhone met dito lagere prijs. De oude 4 en 4S zal dan geheel verdwijnen en alle iPhone & iPod Touch devices hebben een 4″ scherm. Handig voor developers.
  .
  iOS7 zal dan hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar voor 4″ schermen ondersteunen (en dus niet meer op oudere devices werken) met een nieuw, gelikt design:)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Veel te duur. Voor 269 euro koop je een iPod Classic met 160 GB. En voor tachtig euro extra heb je een iPad mini. Ik zie niet in welke markt daarmee bediend wordt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De markt met zakken die te klein zijn voor een iPad mini alvast.
  En de markt die apps wil draaien op zijn device zal er ook vast blij mee zijn.
  .
  Oftwel: kindertjes bijvoorbeeld.
  .
  Mijn zoon heeft nog geen 3 Gb aan muziek, luistert überhaupt geen muziek op zijn iPod, en een iPad mini in je zak mee naar school is ook niet echt vreselijk handig. 100 euro minder voor een nieuwe iPod touch daarentegen is dan wel weer mooi meegenomen.

 • Profielfoto
  Rtaal

  @bartvdv,

  Sorry maar er zijn mensen die geen 160 GB nodig hebben en apps willen draaien. Verder kun je er dan ook fatsoenlijk een filmpje op kijken ed. Een iPad mini gaat niet echt in je broekzak. Mijn zusje kan zich een gewone iPod Touch niet veroorloven maar deze wel. 100 euro korting voor dingen die je toch niet gebruikt, ik zie het nut er wel van in ja. Denk dat je veel jongeren (en vooral rond de 14/15 jaar oud) hier erg goed mee bediend en als ze later ouder zijn en meer geld hebben ze mogelijk een macbook aan willen schaffen. Ik kocht een 2de hands iPod Touch toen ik 13 was en typ dit nu vanaf mijn macbook op 18 jarige leeftijd en ben altijd nog zeer tevreden. Ik vind dit een hele slimme zet van Apple.

 • Profielfoto
  SanderApple

  ik vraag me nu toch af wat er dan op de plaats van de iSight en de Loop zit want lijkt me toch niet dat ze daar lucht hebben zitten?

  Een grotere batterij misschien? Dat zal wel een goede keuze zijn geweest in ieder geval.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ik vraag me nu toch af wat er dan op de plaats van de iSight en de Loop zit want lijkt me toch niet dat ze daar lucht hebben zitten?

  Nee. Dat vullen ze op met watjes.:razz:
  .
  Waarom zou daar geen ‘lucht’ kunnen zitten?
  Het idee is een iPod touch uit te brengen die goedkoper te produceren (en te verkopen) is. Dan ga je daar toch niet iets anders voor in de plaats zetten, dat vervolgens die prijs weer omhoog schroeft??

 • Profielfoto
  Rtaal

  @iRepairs,

  Gewoon een nieuw doosje dat wat dunner is en waar geen loop in hoeft? De prijs word niet voor niks verlaagd…

 • Profielfoto
  Ansems

  @Rtaal

  ik bedoelde de iPod..

  @KarelWillem

  ik dacht meer omdat ze de iDevices allemaal helemaal vol stoppen en dan zo dun mogelijk maken zullen ze deze plaats toch niet onbenut laten? maarja het zal dan wel ben benieuwt of ifixit hem even gaat open schroeven.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Ik vind apple niet echt een merk die budget producten zou moeten maken. Maar het is markt technisch wel een slimme zet, niet iedereen heeft geld om de kwaliteit van apple te ervaren en door dingen weg te laten waardoor ze producten goedkoper kunnen maken kan dat wel.

 • Profielfoto
  essiw

  Als ze nou een ipod maken van 32GB of meer zonder zon duur aanraakscherm, die betaalbaar is (dus een soort van budget ipod classic), ik gebruik men ipod touch bijna alleen voor muziek, voor andere dingen heb ik een iPad…

 • Profielfoto
  ernst.

  Wauw, wat een baanbrekend.. Hoe zou Steve Jobs dat zeggen: ” amazing ” nieuw product wat Apple na al die tijd uit weet te brengen te midden van wat de concurrentie tegenwoordig doet.:lol:

  Wat is de volgende stap. Iets ander kleurtje,gladdere achterkant of zaken die andere telefoons allang hebben?

 • Profielfoto
  superapple

  Ik gebruik de camera aan de achterkant veel vaker. Ik had liever gezien dat ze de facetime camera er uit hadden gedaan en de isight er in hadden gelaten.

 • Profielfoto
  Sonneveldjohan

  Zeker Mooie ipod voor leuke prijs. Alleen ik had graag 5 megapixel camera er in gehad.

  Als telefoon functies erin stoppen ook mooie iphone mini.

 • Profielfoto
  Geux

  Voor die 80 euro verschil zou ik toch echt gewoon de 32GB versie MET camera kopen?

 • Profielfoto
  IOS dude

  Spijtig dat ze de ‘normale’ ipod toych niet in de budjet kleuren beschrikbaar is

 • Profielfoto
  aukem

  De kans is dus groot dat de 4G iPod Touch geen iOS 7 meer zal ondersteunen..

  Wat zwaar balen is, dus dan kan je niet langer dan een jaar met je iPod Touch (ik dus met mijn ‘4)

 • Profielfoto
  GilVV

  In tegenstelling tot wat hier eerder werd gezegd, vind ik apple niet duur. Als je kijkt naar de duurzaamheid (een MB gaat ongeveer 2j langer mee dan een gewone laptop en bij mensen die écht zorg dragen voor hun MB nog wel meer).
  Dus de kost valt te spreiden over meerdere jaren en je kan dus een aankoop uitsparen. Daarnaast is er nog de hoge resale value.
  Wat krijg je nog voor een androidphone of gewone mp3-speler na 1 jaar, vergelijk dat met iphone of ipod en je merkt de kwaliteit van apple.
  .
  iPod Touch
  Ok het is momenteel de goedkoopste ipod touch, maar ik vind hem toch nog duur voor wat het is..
  64gb 429€
  32gb 329€ (-100€)
  16gb 249€ (-80€) –> dus minder korting voor een geheugendowngrade én een camera minder én een ander (minder leuk) design..
  Het lijkt me dat apple voor het eerst inspeelt op de markt van mensen die willen, maar niet kunnen.

 • Profielfoto
  Jazzamatta

  Idd, ik vind dit weer een typisch Tim Cook-era-product: in tegenstelling tot wat hij beweert toch gaan voor de grote massa maar er toch het maximum aan cash voor vragen. Het lijkt mij idd heel dom om dit product aan te schaffen. Zelf al luister je bijna geen muziek, heeft de ipod touch van 32 gb toch een enorme meerwaarde voor slechts 80 euro meer.

 • Profielfoto
  M44RTEN

  Tja, een maand of 8 geleden kostte de instap iPod Touch 189 euro. (8 gb model met dubbele camera in zwart of wit) De 5de generatie iPod Touch is gewoon een smak duurder dan zijn voorganger, dat prijsverschil is nu weer een stukje kleiner geworden.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Weet er iemand wat het zwarte ovaaltje aan de achterkant in plaats van de camera is??
  Bij de 3e gen. iPod touch zat dit ook maar in dit geval is het aanzienlijk langer dus het lijkt me sterk dat het hetzelfde onderdeel zou zijn aangezien de onderdelen toch alleen maar kleiner worden, niet?

 • Profielfoto
  M44RTEN

  Dat zwarte stukje rechtsboven is de wifi antenne. Het zit overigens niet in de plaats van de camera. De andere 5e gen modellen hebben dat ook daar zitten.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik heb deze iPod toch maar gekocht, voor een aantal redenen: Ik gebruik nooit de camera op mijn 4e generatie, sterker nog ik heb er nog nooit een foto/video mee gemaakt. En ten 2e: Ik zie het nut van de loop niet echt in, voor mij dan. En daarnaast vind ik de kleurencombinatie wel leuk staan.