Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 mei 2013

CBS interviewt Bill Gates… over Steve Jobs

Het zal je maar gebeuren; je bouwt het grootste computer-imperium ter wereld, wordt er één van de rijkste mensen ter wereld mee en je zuurverdiende miljarden besteed je vervolgens aan je eigen filantropische stichting waarmee je de wereld wilt verbeteren. En toch… in elk interview dat je geeft lijkt de interesse meer uit te gaan naar ‘die andere’ goeroe uit de tech industrie. De man waarvan onbekend is of hij wel geld aan goede doelen besteedde maar die wel bekend stond als een onvriendelijke bikkelharde CEO.

Het lijkt Bill Gates keer op keer te overkomen. In plaats van een viering van zijn eigen succes lopen zijn interviews vaak uit op een vragenvuur over zijn relatie met Apple’s voormalig CEO Steve Jobs. Zo ook afgelopen week bij de opnames van het Amerikaanse tv-programma 60 minutes. Hoe was hij in de omgang, wat was je meest dierbare herinnering aan hem, op welke eigenschap van hem ben je het meest jaloers? Dat soort vragen kreeg Gates op zich afgevuurd. Gelukkig leek hij er geen probleem mee te hebben en deed hij een (mooi) boekje open over zijn zakelijke en persoonlijke herinneringen aan de man waar hij een lange geschiedenis mee deelt, Steve Jobs.

In gesprek met interviewer Charlie Rose haalt Gates herinneringen op van een van zijn laatste ontmoetingen met Jobs. De tech-iconen praatten over het verleden en de lessen die ze eruit geleerd hebben. Toch was er volgens Gates geen sprake van een sentimenteel melancholisch gesprek. Ondanks de wetenschap dat hij waarschijnlijk niet lang meer te leven had keek Jobs nog steeds vooruit. Zo vond hij dat er nog veel te winnen was in de manier waarop technologie kan helpen om onderwijs te verbeteren. Ook sprak hij over zijn jacht dat op dat moment nog gebouwd werd in Nederland. Volgens Gates keek hij er naar uit om er ooit nog op te varen, ook al leek de kans dat het ooit zou gebeuren toen al klein.

Het vragenvuur over Apple’s mede-oprichter eindigde niet met deze persoonlijke herinneringen. Bill Gates werd ook aan de tand gevoeld over de momenten waarop Apple Microsoft versloeg, bijvoorbeeld bij de introductie van de iPad. Windows-tablets bestonden al jaren maar het lukte Apple om de puzzelstukjes zo in elkaar te passen dat tablets een succes werden.

Op persoonlijk vlak zegt Gates vooral jaloers geweest te zijn op Steve’s oog voor esthetiek. Met zijn beperkte technische achtergrond wist Jobs toch met vooruitstrevende producten te komen, juist door zich te laten leiden door design. Gecombineerd met geweldige marketingkennis wist Jobs van Apple zo’n groot succes te maken, volgens Gates.

Tot slot heeft Bill Gates nog een persoonlijke herinnering die het karakter van Steve Jobs volgens hem goed illustreert. Jobs was uitgenodigd voor een diner waar ook Gates bij aanwezig zou zijn. Last minute moest hij afzeggen omdat hij simpelweg té ziek was. Jobs belde met Gates’ secretaresse om te laten weten dat hij niet zou komen. De reden voor de last-minute annulering wilde hij niet prijsgeven. “If he wants to know why, just tell him I’m an asshole”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CBS interviewt Bill Gates… over Steve Jobs
Sluiten