CBS interviewt Bill Gates… over Steve Jobs

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

Het zal je maar gebeuren; je bouwt het grootste computer-imperium ter wereld, wordt er één van de rijkste mensen ter wereld mee en je zuurverdiende miljarden besteed je vervolgens aan je eigen filantropische stichting waarmee je de wereld wilt verbeteren. En toch… in elk interview dat je geeft lijkt de interesse meer uit te gaan naar ‘die andere’ goeroe uit de tech industrie. De man waarvan onbekend is of hij wel geld aan goede doelen besteedde maar die wel bekend stond als een onvriendelijke bikkelharde CEO.

Het lijkt Bill Gates keer op keer te overkomen. In plaats van een viering van zijn eigen succes lopen zijn interviews vaak uit op een vragenvuur over zijn relatie met Apple’s voormalig CEO Steve Jobs. Zo ook afgelopen week bij de opnames van het Amerikaanse tv-programma 60 minutes. Hoe was hij in de omgang, wat was je meest dierbare herinnering aan hem, op welke eigenschap van hem ben je het meest jaloers? Dat soort vragen kreeg Gates op zich afgevuurd. Gelukkig leek hij er geen probleem mee te hebben en deed hij een (mooi) boekje open over zijn zakelijke en persoonlijke herinneringen aan de man waar hij een lange geschiedenis mee deelt, Steve Jobs.

In gesprek met interviewer Charlie Rose haalt Gates herinneringen op van een van zijn laatste ontmoetingen met Jobs. De tech-iconen praatten over het verleden en de lessen die ze eruit geleerd hebben. Toch was er volgens Gates geen sprake van een sentimenteel melancholisch gesprek. Ondanks de wetenschap dat hij waarschijnlijk niet lang meer te leven had keek Jobs nog steeds vooruit. Zo vond hij dat er nog veel te winnen was in de manier waarop technologie kan helpen om onderwijs te verbeteren. Ook sprak hij over zijn jacht dat op dat moment nog gebouwd werd in Nederland. Volgens Gates keek hij er naar uit om er ooit nog op te varen, ook al leek de kans dat het ooit zou gebeuren toen al klein.

Het vragenvuur over Apple’s mede-oprichter eindigde niet met deze persoonlijke herinneringen. Bill Gates werd ook aan de tand gevoeld over de momenten waarop Apple Microsoft versloeg, bijvoorbeeld bij de introductie van de iPad. Windows-tablets bestonden al jaren maar het lukte Apple om de puzzelstukjes zo in elkaar te passen dat tablets een succes werden.

Op persoonlijk vlak zegt Gates vooral jaloers geweest te zijn op Steve’s oog voor esthetiek. Met zijn beperkte technische achtergrond wist Jobs toch met vooruitstrevende producten te komen, juist door zich te laten leiden door design. Gecombineerd met geweldige marketingkennis wist Jobs van Apple zo’n groot succes te maken, volgens Gates.

Tot slot heeft Bill Gates nog een persoonlijke herinnering die het karakter van Steve Jobs volgens hem goed illustreert. Jobs was uitgenodigd voor een diner waar ook Gates bij aanwezig zou zijn. Last minute moest hij afzeggen omdat hij simpelweg té ziek was. Jobs belde met Gates’ secretaresse om te laten weten dat hij niet zou komen. De reden voor de last-minute annulering wilde hij niet prijsgeven. “If he wants to know why, just tell him I’m an asshole”.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mooi…! En treurig dat Jobs niet langer kon leven. Wie weet wat hij verder nog bedacht en bereikt zou hebben.

 • Profielfoto
  bestbier

  Pijnlijk voor Bill als ze steeds naar Steve vragen. Nog pijnlijker is het dat Bill Steve’s iPad afkraakte, alleen maar om Microsoft’s zoveelste gefaalde product tegen beter weten in te promoten.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Gecombineerd met geweldige marketingkennis wist Jobs van Apple zo’n groot succes te maken, volgens Gates.

  De eerste voorwaarde voor een geslaagde marketing is een goed product. Dus, of Windows Phone, Windows 8, al die tablets en de Surface zijn slecht, of Microsoft heeft geen verstand van PR. Beide opties: faal.

 • Profielfoto
  knekkie

  Inderdaad jammer dat aan alles en iedereen ooit een eind komt.
  Waarschijnlijk kan apple nog even vooruit op dat wat er onder Steve Jobs bedacht is aan producten.

  Als je kijkt hoe lang het idee van de iPhone en iPad elk jaar in een nieuw jasje zijn gestoken en met hun tijd zijn mee gegaan zoals apple dat graag ziet dan zullen er vast wel ideeën op de plank liggen die als de tijd rijp is op de markt komen en ook weer een jaar of 7 hun opvolgers zullen krijgen.

 • Profielfoto
  NeXT

  Gates is geen ego man dus zal dit interview hem totaal niet frustreren. Daarbij, Apple (en daarmee Jobs) heeft haar credits als Phoenix toch echt aan Gates te danken. Maar ach, wie vindt nuanceren nou spannend?

 • Profielfoto
  koen

  Het interview dat op tv werd uitgezonden ging grotendeels over het philantropische werk van Gates. Dit stukje over zijn relatie met Jobs staat alleen maar online als aanvulling.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @koen: bedankt voor het in kaart brengen van de context.

 • Profielfoto
  iMad

  Wat is er toch mis met mensen, die na kijken van zo’n interview zulke reacties als hier boven en in het artikel publiceren, hebben jullie wel de interview gezien.
  Bill Gates is één van de weinige mensen die probeert de wereld op allerlei gebieden te verbeteren.
  Een mens die al zijn tijd en veel geld gebruikt om problemen aan te pakken in een deel van onze wereld die nog steeds misbruikt wordt en geplunderd wordt door de rijke industriële landen.
  Al die rijke mensen moeten een voorbeeld nemen aan deze man en hun rijkdom gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen, overal ter wereld meer kansen krijgen op een betere gezondheid, goede werk omstandigheden, goede leefomstandigheden.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  We mogen hier misschien geen fan van Microsoft producten zijn, Bill Gates heeft veel betekend voor de wereld. Zijn filantropie verdient ook wat aandacht. Beetje respect voor die man graag.

 • Profielfoto
  bestbier

  Leuk hoor die laatste 2 reacties over die “oooooooh zo goeie filantropische Bill”, maar daar ging het hier in dit artikel volgens mij niet over.;-)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En die apple fanboys maar afgeven op Gates.
  Maar achter de schermen waren Gates en Jobs geen vreemden van elkaar.
  Ze hadden wederzijds respect voor elkaars werk en kenden elkaar ook persoonlijk.

  Want ze waren beiden pioniers , die de pc naar de huiskamer brachten.
  En het juk van het grote IBM weghaalden.

 • Profielfoto
  Niels

  Waar kun je het volledige interview bekijken?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind Bill een prima vent, hoor! En die opmerking van Steve: classic!!

 • Profielfoto
  bestbier

  @Soulshaker. Alles wat je hierboven schrijft klopt niet.
  Jobs en Gates waren inderdaad geen vreemden van elkaar, maar bepaald geen vrienden. Dit omdat Gates dingen van Jobs had gestolen, dus respect???
  En wie is dan de pionier?

  Ze brachten niet samen de PC naar de huiskamer. Dat deed Apple met de Apple II.
  Het zogenaamde “juk weghalen” bij IBM is ook onzin, want juist Gates heeft met MSDos IBM groot gemaakt, die Apple daarna weer wilde verslaan.

  Fanboys weten dus wel beter.;-)

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Zojuist beide video’s bekeken. Imposant. Net zoals de speeches on TED van Melinda en van Bill.
  .
  Moest even aan de anecdote denken dat Jobs aan Sculley vroeg of hij zijn verdere leven suikerwater wilde verkopen of de wereld wilde veranderen.
  .
  En nu? Moet je uiteindelijk herinnerd worden als de man die een aantal succesvolle electronica producten op de markt bracht of als de man die over enkele jaren de drie meest gevaarlijke ziekten de wereld uitgeholpen heeft?
  .
  Ik denk dat als de Gates Foundation die waarmaakt, de geschiedenisboeken van de toekomst (zijn er dan nog boeken?) een langer lemma zullen hebben over Gates dan over Jobs.
  .
  Kudo’s m.i.;-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @bestbier:

  …Dit omdat Gates dingen van Jobs had gestolen…

  Hoezo? Wat heeft Gates “gestolen” dat Apple al had “gestolen” van Xerox ? Zonder Microsoft was er van Apple al lang geen sprake meer geweest (De geldinjectie in Apple, MS Office, …).

 • Profielfoto
  NeXT

  @Soulshaker. Alles wat je hierboven schrijft klopt niet.
  Jobs en Gates waren inderdaad geen vreemden van elkaar, maar bepaald geen vrienden. Dit omdat Gates dingen van Jobs had gestolen, dus respect???
  En wie is dan de pionier?

  Dit klopt ook niet. Gates heeft zelfs nog aan het sterfbed van Jobs gezeten, bij de familie thuis. Als je de biografie leest zul je zien dat deze twee mannen aan elkaar gewaagd zijn en buiten alle hysterie om nog altijd prima met elkaar door een deur konden.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @grannysmith

  Moest even aan de anecdote denken dat Jobs aan Sculley vroeg of hij zijn verdere leven suikerwater wilde verkopen of de wereld wilde veranderen.

  De juiste tekst is “suikerwater aan kleine kinderen verkopen” (bedoeld werd Pepsi Cola)

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @bestbier

  Hoezo? Wat heeft Gates “gestolen” dat Apple al had “gestolen” van Xerox ?

  Dat was juist een van de kracht van Jobs, een idee krijgen bij Xerox en daar een van de grootste bedrijven ter wereld mee opbouwen -groter dan MS-. (hoe zag een telefoon eruit voor de iPhone? en een music player voor iPod? enz..)

  Jobs heeft keurig aan Xerox gevraagd of hij het idee mocht gebruiken en heeft daar officieel toestemming voor gekregen, hoefde niets te betalen, Xerox dacht dat wordt toch verder niks..

  Als ome Bill weer iets had nagemaakt of gekocht, zelf innovatief zijn was er niet bij, werd het meestal nog niets.

  De basis van het succes van MS was een paar dollar voor een OS vragen (niet eens zelf ontwikkeld) en dan kiezen de meeste voor de laagste prijs zo is het gegaan.
  Als je DOS doos geval voor 3000 gulden aanbied en een Macintosch kost 9995 gulden wordt er niet meer nagedacht maar gewoon het goedkooptste aangeschaft.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Soulshaker. Alles wat je hierboven schrijft klopt niet.
  Jobs en Gates waren inderdaad geen vreemden van elkaar, maar bepaald geen vrienden. Dit omdat Gates dingen van Jobs had gestolen, dus respect???
  En wie is dan de pionier?

  Ze brachten niet samen de PC naar de huiskamer. Dat deed Apple met de Apple II.
  Het zogenaamde “juk weghalen” bij IBM is ook onzin, want juist Gates heeft met MSDos IBM groot gemaakt, die Apple daarna weer wilde verslaan.

  Fanboys weten dus wel beter.;-)

  Nope , klopt niet wat je zegt.
  Bijna alles werd al intussen door andere forumleden wederlegt.

  Daarbij heeft Gates ook Apple gered , door eind jaren 90 een hoogstnodige financiële donatie te geven , in ruil voor aandelen. Zonder die donatie kon Apple de boeken sluiten.

  En ten slotte heeft Gates inderdaad met IBM Dos op de markt gebracht. Wat door gates en co nog niet eens geprogrammeerd werd. (Dos werd voor een prikje opgekocht). Maar Gates zijn uiteindelijke doel was marktaandeel kapen van IBM en het monopolie doorbreken. En daar zijn ze dik in geslaagd.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @JoopJoopJoop:

  …Als ome Bill weer iets had nagemaakt of gekocht, zelf innovatief zijn was er niet bij, werd het meestal nog niets…

  En wat heeft Apple dan wél zelf uitgevonden? Precies, niks ! De kracht van Jobs was dat hij een briljant marketing-man was. En bestaande technologieën, waar anderen niks of niet meteen iets in zagen, gebruikte.