Thunderbolt gaat 4k en wordt 2x zo snel

19 reacties

De NAB show in Las Vegas is nog maar net begonnen, maar zorgt al voor flink wat nieuws en aankondigingen. Intel onthulde vandaag een vernieuwing aan Thunderbolt. De interface die Intel in samenwerking met Apple heeft ontworpen wordt door een nieuwe generatie controllers twee keer zo snel, maar blijft volledig backwards compatible.

Momenteel haalt Thunderbolt een theoretische snelheid van 10 Gbps. Nieuwe Thunderbolt-chips met codenaam ‘Falcon Ridge’ zorgen voor een verdubbeling van deze snelheid naar 20 Gbps. Ook krijgt Falcon Ridge ondersteuning voor 4K video, deze kan bovendien tegelijk bekeken en overgedragen worden. Voor het eind van het jaar moet de nieuwe generatie Thunderbolt-chips geïntroduceerd worden, verwacht wordt dat deze in 2014 breed verkrijgbaar zijn. 

macbook-pro-thunderbolt
De Thunderbolt-aansluiting op een MacBook Pro

In 2011 introduceerde Apple zijn eerste computers met Thunderbolt-interface. Bij introductie was Thunderbolt al twee keer zo snel als USB 3.0, toch kon de interface niet op een vliegende start rekenen. Hoge kosten, gebrekkige drivers en strikte eisen zorgden ervoor dat maar weinig fabrikant enthousiast waren om de nieuwe, snelle interface in gebruik te namen. Intel werkt echter hard aan het verbeteren en aan de man brengen van Thunderbolt. Volgens Intel zijn er inmiddels 200 accessoire-makers die Thunderbolt-apparaten mogen maken.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ben benieuwd! Als Thunderbolt zo snel geupdate kan worden, dan is het best een mooi alternatief voor USB! Ik vind alleen wel dat die accessoires nog steeds erg duur zijn. Dat maakt ook dat ik niet zo heel snel over zal gaan op een Thunderbolt schijf, bijvoorbeeld…

 • Profielfoto
  IOS dude

  Zizo… weer een extra dingetje aan de mac pro

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Nog steeds waardeloos. Niet de techniek, maar omdat er zo weinig voor is. En als er randapparatuur voor is, is het super duur.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik gebruik m’n Thunderbolt poort elke dag! Voor een tweede beeldscherm…

 • Profielfoto
  Obi

  TB zou zelfs tot 100GB/sec kunnen gaan. Dat zal mogelijk nog een paar jaar duren, maar met iedere nieuwe generatie chips (lees kleiner en sneller) zal TB sneller zijn dan zijn voorganger.

 • Profielfoto
  digideon

  Zou een ‘oude’ thunderbolt HD daarmee ook net zoveel snelheidwinst kunnen behalen op een (straks) nieuwe thunderbolt poort?

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Mooie ontwikkeling

 • Profielfoto
  johnkeates

  IP over Thunderbolt zou een flinke boost kunnen zijn.. Er zijn genoeg mensen die graag meer dan 1Gbps willen doen met TCP/IP, maar de hardware is gewoon onbetaalbaar om dat bijv. met Ethernet of Fiberchannel te doen. Ook infiniband is gewoon te duur.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ john , TCP/IP gebruikt gewoon fibre voor zulke bandbreedtes . Die gaan echt niet meer omschakelen naar TB .

 • Profielfoto
  MEEUW

  Voor het eind van het jaar moet de nieuwe generatie Thunderbolt-chips geïntroduceerd worden, verwacht wordt dat deze in 2014 breed verkrijgbaar zijn.

  Bullshit! 2011 tot en met nu zijn er maar weinig echt toegevoegde waarden aan de thunderbolt en de apple computer. En verdomd weinig accessoires, als ze überhaupt te betalen zijn…..
  Ik zou graag willen dat het een concurrent van usb werd, maar als ze deze weg volgen dan word dit hem echt niet.(ze gebruiken zeker apple kaarten :P)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Maverick9898 3 uur geleden
  Dat maakt ook dat ik niet zo heel snel over zal gaan op een Thunderbolt schijf, bijvoorbeeld…

  Er is nu al een 4TB Thunderbolt externe HD voor 299, dat begint ergens op te lijken. Is natuurlijk wel zonder de kabel van 49 euro…

 • Profielfoto
  MEEUW

  @MacFundamentalist.nl Je kan wel een 4TB Thunderbolt externe HD, maar zolang die schijven 7200 rpm draaien en wat tweakt kan je net zogoed de oude versie van usb3.0 aansluiten…. (of een nas server met gb netwerkkabel verbinden:) )

 • Profielfoto
  essiw

  Ik denk dat er veel meer uitgroei mogelijk is voor thunderbolt dan voor USB, maar helaas voor thunderbolt is USB zo ingebakken dat het zeker nog wel 5-10 jaar duurt voordat echt overgenomen zou kunnen worden, als dat al gebeurt…

 • Profielfoto
  polansky

  Mooie techniek, maar veel te duur.

  USB3 kabel een paar euro – Thunderbolt kabel 40 euro.
  Die verhouding ligt totaal scheef en zolang de prijs van TB zo hoog blijft is Thunderbolt (hoe snel ook) geen alternatief voor USB. Gooi die prijs naar beneden voor een licentie en het kan nog wat worden, maar ik zie het somber in voor Thunderbolt.

 • Profielfoto
  Obi

  @ Meeuw

  TB is ‘protocol agnostisch’ dwz dat je van alles (inclusief USB3) ‘over’ TB kunt sturen. TB is er in een optische en een elektrische uitvoering. De prijs van een TB kabel is nu nog relatief hoog omdat elke TB kabel ook minimaal 2 aparte ‘controller chips’ hebben ingebouwd. Verwachting is dat deze chips veel goedkoper worden (met iedere opvolgende versie van die chip) en daarmee zal de prijs van TB kabels de komende generaties ook flink lager worden.

 • Profielfoto
  murdock1

  is misschien een goede techniek maar veel te duur,bij switch België bijna 500 euro voor een externe hdd . Deze techniek is zoals apple zeer duur

 • Profielfoto
  KR1275

  Mooi product, dat zeker. Maar voor hoeveel toepassingen is dit echt een vooruitgang? Met andere woorden, hoe noodzakelijk is dit? De massa bepaalt het succes en die is uitstekend bediend met USB2 of 3. En bovendien lijkt de kabel mij een uitstervend onderdeel. Alles wordt draadloos. Alle technieken worden sneller. Ik geloof niet dat dit een succes wordt, tenzij je het voor een concurrerende prijs aanbiedt. Het succes van de CD in de jaren 80 zat ‘m niet in de kwaliteit, maar in de verbeterde bruikbaarheid. En 4K? We shall see. Werkt dat echt niet over USB3? Hoeveel connecties zijn er nog tussen opname-apparatuur en de computer. Komt nog bij dat Apple steeds minder gebruikt worden in de videomontagesector. En TB voor printer, scanner, externe HD???

 • Profielfoto
  steveb

  ik heb 3 maand geleden al gelezen dat er tegen eind dit jaar een glasvezel tunderbold zou komen die snelheden tot 50gb/s makkelijk out halen

  het blijft een raar fenomeen, nieuwe vormen van connectoren. denk maar eens aan fire wire, hoe veel toestellen heb jij met deze aansluiting? gebruik je ze of pak je uit automatime toch die usb kabel waarvan je er 10tallen liggen hebt.
  Wat niet wegneemt dat dit in de professionele (film) camera wereld misschien wel een vaste plaats zal vinden en ook de klanten met grote bugetten. wie anders heeft dit nodig?