Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 april 2013
Leestijd: 1 minuut

Thunderbolt gaat 4k en wordt 2x zo snel

De NAB show in Las Vegas is nog maar net begonnen, maar zorgt al voor flink wat nieuws en aankondigingen. Intel onthulde vandaag een vernieuwing aan Thunderbolt. De interface die Intel in samenwerking met Apple heeft ontworpen wordt door een nieuwe generatie controllers twee keer zo snel, maar blijft volledig backwards compatible.

Momenteel haalt Thunderbolt een theoretische snelheid van 10 Gbps. Nieuwe Thunderbolt-chips met codenaam ‘Falcon Ridge’ zorgen voor een verdubbeling van deze snelheid naar 20 Gbps. Ook krijgt Falcon Ridge ondersteuning voor 4K video, deze kan bovendien tegelijk bekeken en overgedragen worden. Voor het eind van het jaar moet de nieuwe generatie Thunderbolt-chips geïntroduceerd worden, verwacht wordt dat deze in 2014 breed verkrijgbaar zijn. 

De Thunderbolt-aansluiting op een MacBook Pro

In 2011 introduceerde Apple zijn eerste computers met Thunderbolt-interface. Bij introductie was Thunderbolt al twee keer zo snel als USB 3.0, toch kon de interface niet op een vliegende start rekenen. Hoge kosten, gebrekkige drivers en strikte eisen zorgden ervoor dat maar weinig fabrikant enthousiast waren om de nieuwe, snelle interface in gebruik te namen. Intel werkt echter hard aan het verbeteren en aan de man brengen van Thunderbolt. Volgens Intel zijn er inmiddels 200 accessoire-makers die Thunderbolt-apparaten mogen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Thunderbolt gaat 4k en wordt 2x zo snel
Sluiten