Snow Leopard nog steeds koning

46 reacties

Het updaten van OS X op een Mac was nog nooit zo makkelijk als de afgelopen jaren. Via de Mac App Store even twee tientjes aftikken, downloaden, installeren, klaar. Het is daarom opmerkelijk dat OS X 10.6 Snow Leopard anno 2013 nog steeds de meest gebruikte versie van OS X is.

Advertentienetwerk Chitika meet regelmatig de meest gebruikte browsers en besturingssystemen op haar netwerk. De drie meestgebruikte versies van OS X blijken Mountain Lion met 27%, Lion met 28% en het bijna drie jaar oude Snow leopard, als de koning van de OS X-jungle, met 35% van de gemeten traffic.

chitika-osx-april2013

Het advertentienetwerk baseert zich op eigen data van miljoenen advertentie-impressies in de periode van 8 tot en met 14 maart 2013. De data is alleen representatief voor de VS en Canada. Toch is te verwachten dat de verdeling in Europa niet veel anders zal zijn.

Ondanks dat Snow Leopard gemiddeld gezien het meest populair is, geldt dit voor bezoekers van OMT niet. Op deze website blijkt OS X 10.8 Mountain Lion het meest gebruikte besturingssysteem. Op de Mac van meer dan de helft van de bezoekers draait de nieuwste versie van OS X . Snow Leopard neemt in onze meting over dezelfde periode als die van Chitika een bescheiden 12% in. Dat is logisch, gezien OMT’ers als echte innovators niet te vergelijken zijn met de gemiddelde Amerikaan die een advertentie uit het Chitika-netwerk op zijn scherm krijgt.

omt-stats

De vraagt is, is het een kwestie van niet willen upgraden of niet kunnen upgraden? Niet iedere Mac-gebruiker ziet de noodzaak van updaten. Ook is het aannemelijk dat niet elke Mac die nog actief gebruikt wordt aan de systeemeisen van OS X 10.8 Mountain Lion voldoet.

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  BRK

  Beetje kleurenblind?;-) Lion staat toch echt op 28% en Mountain Lion op 26,8%, niet andersom.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Apple Colorsync vergeten?;-)

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Wat wel vaak vergeten wordt in deze, is dat niet iedereen in aanmerking komt voor de update (systeemvereisten van de Mac/Macbook).

 • Profielfoto
  Supermacfreak

  Ik snap het wel waarom nog 10.6 wordt gebruikt. Thuis heb ik 10.8 en op mijn werk 10.6 omdat enkele programma’s niet meer met 10.8 werken tot mijn grote verdriet thuis, dan…

 • Profielfoto
  Loek1991

  Ik vond Snow Leopard ook fijner dan Lion en Mountain Lion. Ik had tot vorige maand nog Snow Leopard op mijn iMac staan. Ik heb hem uiteindelijk toch maar geüpdatet. Wat ik alleen niet snap is waarom er nog zoveel mensen zijn die Lion draaien. Mountain Lion is ten opzichte van Lion alleen maar een flinke stap vooruit, terwijl dat van Snow Leopard naar (Mountain) Lion nog maar de vraag is.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Lastig voor ontwikkelaars!

 • Profielfoto
  eagle1972

  Ik gebruik ook nog steeds Snow Leopard voor de programma’s die niet meer onder Mountainlion draaien. Ik zou liever willen dat alle programma’s nog onder SL konden draaien. Of dat ML rosetta terug gaat krijgen.

 • Profielfoto
  KeKo

  Macbookje van mijn vader draait nog snow leopard, maar dat is ook het maximaal haalbare op het oudje van hem. Ook al is het maar 2 tientjes, voor het gros van de mensen de vooruitgang die het met zich meebrengt niet te overzien of niet nodig… (zit overigens zelf wel op mountain lion).

 • Profielfoto
  Novix

  Volgens mij weten de meeste mensen gewoon niet dat er een nieuw besturingssysteem beschikbaar is. Als ik kijk naar mijn omgeving (medestudenten en ouders) zijn er érg weinig die hiervan op de hoogte zijn, wellicht omdat het hen gewoon niet interesseert.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vond Snow Leopard ook fijner dan Lion en Mountain Lion. Ik had tot vorige maand nog Snow Leopard op mijn iMac staan. Ik heb hem uiteindelijk toch maar geüpdatet. Wat ik alleen niet snap is waarom er nog zoveel mensen zijn die Lion draaien. Mountain Lion is ten opzichte van Lion alleen maar een flinke stap vooruit, terwijl dat van Snow Leopard naar (Mountain) Lion nog maar de vraag is.

  Ben het volledig met je eens!, Lion was ik op zich ook niet meteen gebeten om te updaten en heb dat dan ook niet gedaan… Mountain Lion daarentegen heb ik wel geupdate en ben er op zich blij mee. maar ik kan ook begrijpen waarom nog vele mensen 10.6 draaien, het was (en is) nog steeds een goed besturings-systeem.

 • Profielfoto
  fenkikon

  @Novix Ik denk dat er een heleboel zijn die de toegevoegde waarde niet zien.

  Ik vind ML trouwens wel een vooruitgang ten opzichte van Lion.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Wat ik alleen niet snap is waarom er nog zoveel mensen zijn die Lion draaien.

  Wat dacht je van al die Macs die Apple de toegang tot Mountain Lion heeft ontzegd?

 • Profielfoto
  Edwin

  Volgens mij weten de meeste mensen gewoon niet dat er een nieuw besturingssysteem beschikbaar is. Als ik kijk naar mijn omgeving (medestudenten en ouders) zijn er érg weinig die hiervan op de hoogte zijn, wellicht omdat het hen gewoon niet interesseert.

  Spijker op zijn kop! Zelfde met (iOS) updates voor iPads en in mindere mate iPhones zie ik soms tientallen updates staan. Reden… “het werkt toch”.
  .
  Niet alleen bij ouderen ook bij veel jongeren.

 • Profielfoto
  makoe

  Snow leopard is overigens al bijna 4 jaar oud ipv 3.

 • Profielfoto
  joostjoost

  Statistieken van een adverteerder zijn vertekend. Als 50% van de Mountain Lion gebruikers een Add blocker heeft draaien ziet Chitika die niet meer terug.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Op mijn oude 24″ witte iMac uit 2006 draai ik nog Leopard….dus nóg ouder! Op die Mac kan ik niks nieuwers installeren. Heb Snow Leopard geprobeerd, maar dat lukt niet. Op mijn MacBook van twee jaar oud heb ik inderdaad nog steeds Snow Leopard. Uit de beschrijvingen over Lion en Mountain Lion kreeg ik niet het idee dat ik daar blij van zou worden. Dus heb dat niet geinstalleerd. En Snow Leopard bevalt me prima.

 • Profielfoto
  App-ie

  Ook nog steeds SL hier. M’n Macbook kan niet hoger, maar hij doet het nog steeds uitstekend. Jammer dat veel software steeds minder ondersteund wordt onder SL (waaronder bijv. Aperture!):-(

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Hier op het werk staan 3 MacPro’s te snorren met 10.6.8 waarom? Dit werkt goed. Geen gezeik met PPC apps die ineens niet meer draaien. Er staan hier nu ook nog 3 nw iMac’s met daarop 10.8 en heel eerlijk gezegd? Wat een onoverzichtelijke iOS/OS integratie. Thuis draai ik op een iMac 10.7 en daar zal het ook bij blijven (tenminste als de voor mij belangrijke applicaties dat blijven ondersteunen). Wat ook nog wel eens mee kan spelen bij het bezoek op OMT is de nieuwe generatie Mac gebruikers die van een iOS device komen. Vaak kopen die dan de laatste versie en dus een hogere OS X. Heeft niets met niet willen upgraden te maken. Ik zal weer eens met de Mac mini naar OMT surfen dan heb je ook nog de 10.4.11 in je database staan:grin:

 • Profielfoto
  Kimsalabim

  Ik ben na update naar de Bergleeuw gillend gek geworden. Traag, batterijduur met 40% naar beneden. Nu snort mijn MB Pro als nooit tevoren met Snow Leopard terug erop.

 • Profielfoto
  Лукас

  Ik gebruik nog met volle tevredenheid 10.6.8 op m’n MacBook Pro uit 2011. Sure, het kan nieuwere versies makkelijk aan, maar het is toch langzamer en geen van de features in 10.7 of 10.8 spreken mij aan. 10.6.8 is de beste en meest stabiele versie sinds 10.4.11 of 10.3.9.

 • Profielfoto
  Лукас

  Overigens verschijnen er voor 10.6 ook nog regelmatig security updates!

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Ik draai al mijn hele mac-leven snow leopard. Heerlijk besturingssysteem, en te lui om up te graden ^^

 • Profielfoto
  Max_G

  Ik hier ook nog steeds Snow Leopard op m’n Macs. Lion deugde niet en Mountain Lion vast wel weer, maar de extra functies t.o.v. SL was ik niet van onder de indruk.
  Snow Leopard is snel en stabiel. Ik word nergens in mijn werkzaamheden tegengehouden.
  .
  Waarschijnlijk koop ik straks de nieuwe iPad Mini. Misschien is het dan goed om over te gaan op MacOS 10.9 vanwege iCloud en iOS intergratie?

 • Profielfoto
  essiw

  Dus het meet het via advertenties? erm, en als je adblocker hebt? Ik denk dat veel meer mensen met adblocker het nieuwste systeem hebben dan zonder adblocker… en dan heb je ook nog de verschillende websites waarop die advertenties staan…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb van het begin af aan een aversie gehad tegen Lion en hoger. Waarom? Vanwege de “iOS-achtige” weg die het insloeg en vanwege de naar mijn idee eerder lastige dan handige features (zoals ‘resume’ dat veel mensen uit schijnen te zetten.)
  Maar ook vanwege de overdaad van sommige features zoals mission control dat volgens mij lang niet zo overzichtelijk werkt als spaces of expose (er staat gewoon te veel op één plek). Om van launchpad maar te zwijgen want dat is gewoon een veredelde kijk op de inhoud van je programma map. (En hadden we ooit niet iets soortgelijks onder OS-9? Oh nee wacht dat was de voorloper van het dock).
  .
  Toch heb ik toevallig gisteren ML geïnstalleerd. Maar SL blijft voorlopig mijn primaire systeem want ML staat op een externe drive. Eerst eens kijken of ik over de min punten heen kan stappen en welke (dure) programma’s ik niet meer kan gebruiken. Valt dit gunstig uit dan wordt ML mijn primaire systeem en anders dus SL…
  .
  Verder ligt het er maar aan naar welke site je gaat voor deze ‘statistieken’, want hier waar alle OS’en genoemd worden (dus ook Windows) zijn er duidelijk meer ML dan SL gebruikers…

 • Profielfoto
  timmiex

  Mijn PowerPC kan niet verder dan 10.5 zou graag updaten… ik kan bijna geen software hier op draaien.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  2e hands iMac dan maar?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind dan weer dat 10.8 veel handiger werkt dan 10.6.
  Launchpad gebruik ik samen met mijn dock. Sommige programma’s open ik altijd via launchpad (die staan niet in mijn dock).
  Sommige programma’s staan fullscreen (Safari, Mail, Agenda en iTunes) met daarbij nog een extra bureaublad waarin iMessage, notes en Reminders staan. Ik swipe van de ene naar de andere en gebruik Mission Controle als ik snel wat verder moet zijn dan één of twee swipes.
  Die herinneringen op je scherm (zoals Growl) gebruik ik ook. Best handig.
  Maar…
  Ik werk wel met een Magic Trackpad, wat dus écht wel bij dit systeem moet. Zonder ben je echt gehandicapt.
  Resume is enkel handig bij bepaalde programma’s.
  Berichtencentrum (rechts via twee vinger swipe) gebruik ik vrijwel nooit.
  Yoink gebruik ik om snel iets uit een fullscreen app te kopiëren.
  En dan krijg je dit:

  Met links onderaan Geektool en het Dock verborgen.

  Ik wil dus niet meer terug naar 10.6.

 • Profielfoto
  CloseMe

  Eenzaam met mijn Mac Mini met Mountain Lion, met een paar mensen om me heen met een recente Mac, maar veel mensen die (grafisch ontwerpers etc.) zitten nog met Snow Leopard of ouder (?). En die zeggen dat ze niet zomaar Mountain Lion kunnen kopen, want de mogelijkheid is erg groot dat de meeste van hun grafische software ook vernieuwd moet worden. En dan hebben ze het niet over € 15,00 voor vijf Macs, maar over duizenden euro’s aan nieuwe software.
  Ik heb overigens nog een gevoel waarom veel bezoekers aan de OneMoreThing site Mountain Lion gebruiken, omdat daar veel -net als ik sinds maart 2012- switchers bij zitten. En als je van Windows of Linux komt en je koopt een Mac, dan kies je in maart 2012 natuurlijk niet voor Snow Leopard, als Lion er al op zit, en Mountain Lion nakende is.

  Ik ben heel blij met Mountain Lion, want de paar Apps die ik nu kan gebruiken, kon ik ook gebruiken op de iPhone die ik toen ik die had nog kon betalen. Ik heb nu naast mijn Mac Mini een iPod Touch Slate 5G en dan binnenkkort een iPad5 Slate, als het kan. Het maken van een Bericht op mijn Mac of iMessage op mijn Touch, en al die software die ik gebruik die sychroniseren met iCloud, zodat wat ik op mijn Mac aanmaak, dan later on the go kan raadplegen op mijn iPod Touch.

  Die heeft natuurlijk geen wifi, maar de bij mijn verlengde simkaart voor € 4,– extra per maand aangeschafte (lease) aangeboden Sony Xperia P (met ook een 4 inch scherm en Android met een UI van Sony) kent Wifi Hotspot, zodat ik met mijn Touch (of iPad) wel kan wifi-en. De XPeria P is, omdat het Android blijft, ook al wordt dat binnenkort 4.1.2 Jelly Bean, niet te vergelijken is met een iPhone.

 • Profielfoto
  computer space

  Terecht, de beste versie. En het gaan er nog meer worden, want in virtualisatieland word 10.6 extra interessant nu voor 20 euro Snow Leopard Server te koop is, met EULA die virtualisatie toelaat.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik denk dat dit ook voor Europa geldt, ik spreek uit ervaring want ik draai momenteel ook nog Snow Leopard… als primair OS, en boot wel eens naar
  Mountain Lion als sacundair os, vraagje aan:

  (…)
  Met links onderaan Geektool een (…)

  Dat klokje met weer, is dat van geektool, zo ja, welke geeklet is dat dan?

 • Profielfoto
  Max_G

  hendrik ijzerbroot ; “Verder ligt het er maar aan naar welke site je gaat voor deze ‘statistieken’, want hier waar alle OS’en genoemd worden (dus ook Windows) zijn er duidelijk meer ML dan SL gebruikers…”
  .
  Als ik het goed heb opgeteld, is het absolute aandeel van MacOS (alle versies) in het totaal van gebruikte besturingssystemen 6,93%. Dan zijn we toch behoorlijk exclusief hier met z’n allen. Ik had het idee dat het aandeel Mac-gebruikers inmiddels veel groter was.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik denk dat dit ook voor Europa geldt, ik spreek uit ervaring want ik draai momenteel ook nog Snow Leopard… als primair OS, en boot wel eens naar
  Mountain Lion als sacundair os, vraagje aan:

  (…)
  Met links onderaan Geektool een (…)

  Dat klokje met weer, is dat van geektool, zo ja, welke geeklet is dat dan?

  Ik heb je een PB gestuurd met de uitleg.

 • Profielfoto
  The Jesus

  SL is nog steeds de fijnste OS.
  Lion en Mountain Lion neigen naar Windowskermistroep. Veel te veel zooi die je niet wilt.
  Ik mag hopen (maar vrees het ergste) dat het volgende diertje simpel en strak wordt zonder allerlei zooi. En godverbiede dat het net zo’n chaos wordt als windows 8…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik draai op m’n MacBook uit 2010 ook Snow Leopard.
  Reden is dat ik geen echte meerwaarde heb aan de nieuwe functies in Lion en Mountain Lion. Het systeem werkt nu naar mijn volle tevredenheid en upgraden is geen noodzaak of groter wegend voordeel.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind het nog altijd gek dat jullie opeens 10.6 als het “beste” OS beschouwen. De reden daarvoor moet dan zijn dat er teveel troep en eyecandy in zit. Nou, dan moeten jullie vanaf nu terug naar 10.3. Dat was pas strak.
  Geen dashboard, geen spaces, geen 3D Dock. Lekkere metal brush look ook trouwens.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als ik het goed heb opgeteld, is het absolute aandeel van MacOS (alle versies) in het totaal van gebruikte besturingssystemen 6,93%. Dan zijn we toch behoorlijk exclusief hier met z\’n allen. Ik had het idee dat het aandeel Mac-gebruikers inmiddels veel groter was.

  Het aantal Mac gebruikers wordt altijd afgezet tegen Windows XP/Vista/ en hoger omdat die overige systemen nog minder worden gebruikt. Jaren geleden zaten ‘we’ erg lang op 2% maar toen Apple overstapte op de Intel CPU en het mogelijk werd om Windows te draaien op een Mac steeg het aantal switchers en kwam het aandeel op ±12% uit. Sindsdien schommelt het tussen de 5 en 10%.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik vind het nog altijd gek dat jullie opeens 10.6 als het “beste” OS beschouwen. De reden daarvoor moet dan zijn dat er teveel troep en eyecandy in zit. Nou, dan moeten jullie vanaf nu terug naar 10.3. Dat was pas strak.
  Geen dashboard, geen spaces, geen 3D Dock. Lekkere metal brush look ook trouwens.

  Je kunt hier op OMT veel berichten lezen van gebruikers die de ‘nieuwe features’ van Lion of ML juist uitgezet hebben om een beetje SL feeling terug te krijgen. Men koopt dan ook vaak om het kopen en niet omdat men er op zat te wachten. En juist die dingen die naar iOS neigen staat veel mensen tegen. Maar ook ergonomisch zit ML niet goed in elkaar. Ik doel hierbij op de geringe contrast verschillen tussen b.v. schuifregelaars, buttons, (navigatiekolom) icons en vensterachtergrond en de verschillen tussen een actief en inactief venster. Dit zijn allemaal minimale grijswaarden verschillen. Zo plaatste ik b.v. VLC (met dat oranje witte icon dus ja?) in de navigatiekolom van een venster om te zien hoe dat vervolgens veranderde in een standaard(!) generic grijs app-icon. Lekker duidelijk als je er 10 zo hebt staan want met een mooi gekleurd icon hoef je de naam niet te lezen en weet je gelijk wat wat is. Simplicity in het extreme is ook niet juist.

  Verder zeg je:

  Maar…
  Ik werk wel met een Magic Trackpad, wat dus écht wel bij dit systeem moet. Zonder ben je echt gehandicapt.

  Al eens geprobeerd om met een trackpad een 3D rendering samen te stellen? Dat werkt juist voor geen meter en je krijgt er RSI van. Voor dit soort werk heb je gewoon de muis nodig en dat betekent dus dat volgens jou eigen woorden ML niet voor de Pro is… (En volgens vele SL dus nog wel)

 • Profielfoto
  dinck

  Ik gebruik ook nog tot volle tevredenheid SL, wat ik van de leeuwen gehoord en gezien heb weerhoudt mij er zelfs van een nieuw MacBook te kopen… Bovendien zou ik dan ook teveel software moeten updaten.

  Zou SL via Bootcamp of in VM (of Parallels) op nieuwere Macs kunnen worden geïnstalleerd?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @hendrik ijzerbroot: heb je al eens geprobeerd om te gamen met een trackpad? Natuurlijk is een TP niet voor alle gebruik nuttig, net zoals een muis dat niet is. En daarom is ML niet voor de professionele gebruiker? Dat is zelfs niet eens kort door de bocht, dat is gewoon een rechte weg;).
  Dat van die grijswaarden enz. wat je erboven beschrijft, ervaar ik zo helemaal niet.

 • Profielfoto
  Max_G

  wat ik van de leeuwen gehoord en gezien heb weerhoudt mij er zelfs van een nieuw MacBook te kopen… Zou SL via Bootcamp of in VM (of Parallels) op nieuwere Macs kunnen worden geïnstalleerd?

  Ik heb hetzelfde ja. Ik zou graag een MB Air kopen, maar daar kan geen SL meer op. Slimme gedachte, SL via virtualisatie! Moet mogelijk zijn, maar ik denk dat het nogal snelheidsverlies zal geven. De stabiliteit zal waarschijnlijk ook wel minder worden. Laten we maar bidden dat MacOS 10.9 qua UI en techniek weer echt coherent is ontworpen.

 • Profielfoto
  Facundo

  De ‘pro’ draait hier nog SL. SL is imho het beste OS ooit. Dat draait ook nog keurig de apps die Apple ooit ‘pro’ noemde. De nieuwe mini heeft me naar ML getreiterd. En dat draait Logic iedere keer weer de soep in. Ook gedoe met audio/midi-interfaces die niet met sandboxing overweg kunnen. Overstappers met uitgebreide/dure interfaces doen er verstandig aan eerst uit te zoeken of die interface wel met sandboxing overweg kan. Ga niet blind af op de mededeling dat het compatible is met ML.
  De enige verbetering in ML is voor mij ‘spaces’, maar helaas wil Apple na iedere reboot zèlf bepalen wat in welke ‘space’ komt. En dat is voor mij tevens hèt grote bezwaar in ML: Apple wil bepalen wat goed is voor de gebruiker en schrapt 1 voor 1 de instelmogelijkheden en features tot een Spartaans IOS-niveau. En dat claustrofobische IOS heeft me al naar de smartphone van de concurrentie weten te jagen. Als je aan een nieuwe mac toe bent wordt je tegen wil en dank gedwongen om ML te gebruiken. Die marktaandelen zeggen helemaal niets.

 • Profielfoto
  dinck

  @Facundo
  Ik denk dat “Think different” inmiddels “Think Apple” is geworden. Na bijna 25 jaar Applegebruik ben ik langzamerhand toch minder enthousiast geworden.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Zowel op dualcore iMac, mini als de MBP snelheidsverlies ervaren bij het upgraden naar Lion. ML leek dan toch weer iets sneller dan Lion. SL is zelfs met minder RAM sneller dan die nieuwere leeuw verianten.

  Ook gebruik nu SL op de mini zodat FrontRow gewoon het nog doet. Aansluiten op de iCloud met een work around. Nieuwe features van nieuwe systemen blijkt gepaard te gaan met meerdere nadelen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @hendrik ijzerbroot: heb je al eens geprobeerd om te gamen met een trackpad? Natuurlijk is een TP niet voor alle gebruik nuttig, net zoals een muis dat niet is. En daarom is ML niet voor de professionele gebruiker? Dat is zelfs niet eens kort door de bocht, dat is gewoon een rechte weg;).
  Dat van die grijswaarden enz. wat je erboven beschrijft, ervaar ik zo helemaal niet.

  Je zegt zelf al dat het een handicap is bij ML als je geen trackpad zou hebben. Wist je dat al die grafische vormgevers, componisten, fotografen die nog nooit met een trackpad hebben gewerkt maar wel al jaren lang de muis ten volle tevredenheid gebruiken dit graag willen blijven doen? Probeer eens een rechthoek open te trekken in een foto b.v. met de muis en daarna het trackpad. Dan zul je zien dat de muis veel handiger is omdat je daar alles letterlijk mee uit de pols kunt doen. Bij een trackpad echter beweeg je meer van je arm dan goed voor je is bij dit soort repeterende handelingen. En zo is er heel veel dat niet geschikt is om op een trackpad te doen. Neem b.v. het oppervlak er van: dit wordt al gauw veel te klein (kleiner dan een mousepad dus) om handig te zijn bij een 27″ scherm. Dus de pro zal niet zo gauw overstappen op een systeem waarvan je zelf zegt dat een trackpad er beter bij past en dus zegt de pro: “dit is niks voor mij”. Er zijn trouwens nog meer features in ML die ‘non-pro’ zijn zoals b.v. het berichten centrum en de facebook integratie. Geen enkele pro-gebruiker die iets af moet krijgen vanwege een deadline zit op die berichten te wachten of hangt op facebook rond.
  .
  Vergelijk eens een willekeurig SL venster met ML, dan zie je dat die van ML kleurloos en saai is terwijl die van SL gewoon duidelijker is. Dat is geen kwestie van ervaren dat is gewoon zo. In de navigatie bar van ML is alles grijs en blijkt een custom icon in een generic icon te veranderen zodat je daadwerkelijk de naam moet lezen terwijl je anders het programma er uit pikt door zijn icon en dat werkt gewoon beter omdat het herkenbaarder is dan al dat grijs op grijs.
  .

  Natuurlijk is een TP niet voor alle gebruik nuttig, net zoals een muis dat niet is.

  .
  We hebben jarenlang zonder TP gewerkt (de muis was er tenslotte veel eerder). Noem dan eens iets waar een muis niet nuttig voor was al die jaren?
  .

  heb je al eens geprobeerd om te gamen met een trackpad?

  .
  Welk spel? Ik speel wel eens een ‘first-person’ shooter zoals COD en dat gaat prima met een muis en voor X-Plane heb je natuurlijk een joystick nodig. Dus ja, welk spel dan? Pool? Flipperen? Allemaal zonder TP hoor.

 • Profielfoto
  Facundo

  Je zegt zelf al dat het een handicap is bij ML als je geen trackpad zou hebben.

  Ja, idd en erger: Apple heeft van haar ‘magic’ muis ook een soort trackpad gemaakt. Totaal onbruikbaar als je tussen individuele items in een lijst wil navigeren. Wat dat betreft kan ik Apple wel volgen dat ze Coverflow weghaalden. Hun muis kon het gewoon niet aan. M’n goeie ouwe Logitech met klik-scrollwheel en 4 knoppen voor de functietoetsen maakt ML draaglijk. Met Apple’s hulpmiddelen kan ik niet overweg als het gaat om nauwkeurig werken in ML.