Phablets floppen, consumenten willen iPhone-formaat

17 reacties

“Is that a phablet in your pocket or are you just happy to see me?” Het lijkt me heerlijk om dat grapje eens te maken. Helaas hebben weinig mensen in mijn omgeving zo’n kruising tussen smartphone en tablet. Een rapport van Flurry Analytics geeft een verklaring. Volgens het bedrijf lijken phablets te floppen en slechts een rage.

Het rapport is gebaseerd eigen onderzoek van het bedrijf dat gespecialiseerd is in analyseren van smartphone gebruik. Er is gekeken naar zo’n 2000 appraten die de afgelopen maand actief waren op het netwerk van Flurry Analytics. Phablets maakten met 2% een te verwaarlozen deel uit van de gemeten activiteit. Smartphones met een schermformaat tussen de 3,5 en 4,9 inch blijkt het meest gebruikt. Apple’s iPhones vallen allemaal binnen deze categorie.

SizeMatters_Chart1-resized-500

Flurry redeneert dat Phablets door het kleine marktaandeel niet interessant zijn voor app-ontwikkelaars. Ook laten de percentage’s van gebruikssessies zien dat phablets niet actiever gebruikt worden dan smartphones met een ‘normaal’ scherm. De conclusie van het bedrijf is daarom duidelijk: Phablets zijn slechts een rage en gedoemd te floppen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Phablets zijn voor Johnnies en Anita’s

 • Profielfoto
  lcvdb

  Dit moet wel het meest waardeloze onderzoek zijn dat ik ooit gelezen heb.
  Hoe kan je hier nou conclusies uit trekken als ze geen verder onderscheid maken.
  Een smartphone van 3.5 inch of 4.9 inch is een wereld van verschil.
  Dat consumenten een iPhone formaat willen lijkt me dan ook een vergezochte conclusie, dan kan je net zo goed concluderen dat ze een galaxy s3 formaat willen.

 • Profielfoto
  GT1988

  En het ziet er ook echt niet uit!

 • Profielfoto
  RobbieB

  Het enige dat je hieruit kan concluderen is dat de consument massaal smartphones tussen de 3.5 en 4.9 inch koopt. Ik vind dat nogal een groot bereik aangezien een 4.9″ telefoon vaak 2x zo groot is als een 3.5″ telefoon.
  .
  Daarnaast heeft bv. een Galaxy Ace ook een 3.5″ scherm, maar wordt er in dit onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen verschillende types.
  .
  Je mag dus wel zeggen dat +5″ telefoons niet zo populair zijn, maar dat consumenten iPhones willen is op basis van dit onderzoek een verkeerde conclusie.

 • Profielfoto
  donut

  met dezelfde statistieken kon je in het jaar 2000 beweren dat niemand een Apple wilde en dat ze beter konden stoppen

 • Profielfoto
  madmax

  “Is that a phablet in your pocket or are you just happy to see me?” Het lijkt me heerlijk om dat grapje eens te maken.

  Vooral als die ander echt oprecht blij is je te zien…

 • Profielfoto
  madmax

  Je mag dus wel zeggen dat +5″ telefoons niet zo populair zijn, maar dat consumenten iPhones willen is op basis van dit onderzoek een verkeerde conclusie.

  Die conclusie wordt dan ook nergens getrokken, het artikel meldt enkel dat mensen een “iPhone-formaat” willen, maar dat kun je uiteraard ook lezen als “Galaxy Ace-formaat”. Ik vermoed dat de auteur het een iPhone-formaat noemt omdat dit een Apple minded website is.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Omdat er meer mensen in een Opel Sedan rijden dan in een b.v. Volvo Stationwagon, zijn laatst genoemde stom en overbodig. De iPhone behoort dus meer tot de Opels onder de phones. Fantasie en pluriformiteit zijn duivelse begrippen, omdat anders zijn dan ik bedreigend is.

 • Profielfoto
  iSponge

  Uit hetzelfde onderzoek zou je ook nog kunnen concluderen dat kleine tablets (oa iPad mini) even onpopulair zijn en dus ook slechts een ‘rage’ gezien de lage percentages die niet veel schelen met de ‘phablets’.

 • Profielfoto
  essiw

  er wordt in dit artikel nog vergeten te vertellen wat nou phablets zijn en misschien handig om er een paar voorbeelden van te noemen, ik weet de afmetingen van ipad mini en android producten natuurlijk niet uit men hoofd, zeker niet in inches. En zoals andere al zeggen, de conclusies zijn kul. Zou hetzelfde zijn als je fruit vergelijkt en dan zegt, mensen vinden aarbei formaat beter dan banaan formaat… alsof de smaak niet uitmaakt… Net zoals het niet uit zou maken of bij de smartphones/tablets je er mee kan bellen of niet…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Inderdaad is enige kritiek op dit onderzoek / artikel wel op zijn plaats.
  Ik denk dat heel veel mensen uiteindelijk een 5 inch scherm willen, dus aanzienlijk groter dan een iPhone.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Je moet al een handtas hebben om ‘m kwijt te kunnen, kolenschoppen van handen om ‘m te bedienen en een hoop zelfvertrouwen omdat je aan iedereen moet uitleggen dat je geen idioot bent.
  Tot zover mijn onderzoek.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Phablets zijn over het algemeen Android-toestellen. De kletspraat van Flurry dat het voor app-ontwikkelaars niet interessant is om je op die schermformaten te richten vind ik dan ook vrij onzinnig. In Android schaalt dat namelijk automatisch. Volgens mij vallen phablets in de HDPI-klasse dus wat voor moeite zou je dan extra moeten nemen om die phablets te ondersteunen? Als je geen HDPI-schermen ondersteunt mis je het grootste gedeelte van je doelgroep!

  Pas vanaf 7″-tablets zou ik moeite nemen om je interface ietwat aan te passen, maar ook dat is eenvoudig en doorgaans slechts op enkele punten nodig.

  Of ik zie het fout, of bij Flurry snappen ze de ballen van Android-development. Ik gok zelf op het laatste.;-)

 • Profielfoto
  Ce

  @franklinvv, je ziet het helemaal correct. Daarnaast ben ik van mening dat de phablets iets te veel verkocht worden, 10+ miljoen, om ze een “flop” te noemen…eerder een niche product. Dat je voor dit formaat toestellen een handtas en handen als kolenschoppen nodig hebt is zwaar overdreven. Het zijn meestal argumenten van mensen die zo’n toestel nog nooit van dichtbij bekeken hebben. Ik heb de beschikking over een iphone 4 en een Galaxy Note 2. Voor even een telefoontje, sms of whatsappje is de iPhone ideaal. Als het gaat om het echt lezen van content (nieuwsapps, webpagina’s e.d.) is een toestel van het formaat Note gewoon onovertroffen, daarmee vergeleken is alles van 3.5 inch of minder zwaar behelpen.

 • Profielfoto
  alexjeee

  Voor het echt lezen van content is een note goed, heb je al een tas voor nodig (heb hem zelf een tijdje gebruikt), dus kun je net zo goed een iPad meenemen want dat is beter/het beste.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Wat hebben we nu geleerd:
  – thuis gebruik je een iPad
  – onderweg gebruik je een iPad mini
  – bellen doe je met een simpele Nokia

  Phablets… je ziet ze gelukkig weinig, maar als ik er iemand mee zie bellen, heb ik medelijden met hem (is toevallig altijd een man): wat een loser!

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  @Ce Hier zo’n beetje dezelfde phablet ervaring: Geweldig apparaat maar niet voor in je broekzak. Voor mijn werk veel in de auto en op kantoor en daar zou ik niet meer anders willen.
  Ik las dat er enkel van de Note al meer dan 15 miljoen zijn verkocht dus hoezo flop?