Moet Tim Cook aftreden als CEO?

70 reacties

Volgens Forbes zijn AAPL-aandeelhouders Tim Cook zat, ze zouden verre van tevreden zijn over de resultaten die Apple momenteel boekt. Momenteel hangt er een negatief sentiment over de Apple-aandelen. Ook de groeicijfers van het bedrijf uit Cupertino zouden aandeelhouders niet tevreden stemmen.

Het zakentijdschrift stelt dat Apple in het geheim op zoek is naar een nieuwe CEO. Volgens de bronnen van Forbes zou Apple vooral geen ruchtbaarheid aan de zoektocht naar een nieuwe CEO willen geven. Het bedrijf zou vooral rust in de pers en binnen de muren van zijn campus nastreven.

De beurskoers van Apple tikte in september vorig jaar nog een hoogste punt aller tijden aan van $705, inmiddels is het aandeel over zijn hoogtepunt heen en werd deze maand een dieptepunt van $390 bereikt. De winsten zien er overigens nog steeds prima uit, het is echter niet (nooit?) genoeg voor de aandeelhouders.

De koers van het aandeel Apple over de afgelopen 6 maanden.
De koers van het aandeel Apple over de afgelopen 6 maanden.

Morgen komt Apple met de financiële resultaten van Q2-2013. De vraag is of deze het sentiment op de beurs positief of negatief zullen beïnvloeden. De aandeelhouders zagen, als we Forbes mogen geloven, inmiddels door aan de poten van Cook.

Reacties

70 reacties
 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ze moeten niet zo zeuren, Cook doet het prima. Mensen hebben tegenwoordig gewoon onrealistische verwachtingen van Apple. “ze moeten meer innoveren!!1!” roept men dan. Maar wanneer heeft Apple meer geïnnoveerd dan nu? Geef mij maar eens een tijd in de geschiedenis van Apple wanneer er meer innovatie was dan nu. Velen hebben het idee dat de smartphonemarkt sneller gaat dan eigenlijk het geval is. Telefoons worden sneller en krijgen een groter of beter scherm, maar wat wordt er nou eigenlijk vernieuwd? Dat is niet zo gek veel. Apple doet het in het vernieuwen eerder beter dan slechter dan haar concurrenten. Elke twee jaar een compleet vernieuwd ontwerp is vaak als je het vergelijkt met twintig jaar geleden.
  Apple maakt ook nog altijd meer winst dan alle andere fabrikanten bij elkaar, en ze hebben een berg cash waar je het hele Amerikaanse leger twee maanden van zou kunnen onderhouden (en dat zegt wat). Dat de beurskoers steeds maar daalt komt alleen maar omdat investeerders onrealistische verwachtingen hebben, en niet doordat het werkelijk slecht gaat met het bedrijf. Daarvoor kunnen we beter naar de winstcijfers kijken, en die stijgen nog steeds. Er is dus zeker geen reden voor Tim Cook om af te treden als CEO. Apple moet zich gewoon niets van die aandeelhouders blijven aantrekken zoals ze altijd al niet deden.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik ben het niet met je eens. Apple is een bedrijf met emotionele klanten en met een filosofie als grondslag. Die filosofie bepaalde de lijn van het bedrijf. Het lijkt alsof Apple die filosofie het afgelopen jaar meer naar de achtergrond heeft gedrukt. Dat heeft misschien niet direct effect op de verkopen maar is wel bepalend voor de toekomst.
  Dat er veel lucht in de aandelen van Apple zat wist volgens mij iedereen. In mijn beleving zijn er ook strategische veranderingen. Ik verwacht echt niet dat er een jaar na de dood van Steve meteen een nieuw product is. Ik verwacht echter wel dat Keynotes en verbeteringen gaan over het gebruiksgemak. Dat is in mijn beleving nu veel minder. Het gaat over cijfertjes; meer pixels, minder gewicht, groter scherm, kleiner scherm, dunner scherm…
  Welke productverbeteringen voor het gebruik zijn er het afgelopen jaar geweest van Apple? Waar ben Je functioneel blij van geworden?

 • Profielfoto
  Arjan1988

  voor een apple en een ei: +1

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  ..hoe lang wachten we ook alweer op een opvolger voor de MacPro?
  ..en hoe vlekkeloos ging de introductie van final cut pro x?

  Of ze komen met niks, of ze komen te snel..

 • Profielfoto
  klonic

  @ voor een apple en een ei
  Ik ben het net zoals Recoiller niet met je eens.
  .
  Ik vind dat dat Apple veel innovatiever geweest is met de volgende producten:
  Aluminium Powerbooks
  -Iphone 2G (1st gen)
  -App Store
  -Iphone 4 (Retina scherm)
  -Ipad
  -2009 13″ Unibody Macbook Pro (bijzondere batterijprestaties, bijzonder design, mooi scherm ondanks TN paneel, €1150, redelijke specs, fijn toetsenbord, nu krijg je het zelfde maar dan specs die met hun tijd zijn meegegaan, een accu die 7 uur meegaat i.p.v. 8 uur en voor een wat hogere prijs)
  -Macbook Air (was destijds echt heel dun maar is nu wat achterhaald)
  .
  Aan de andere kant krijg je dan de Retina Macbook Pro, deze is gewoon te duur. Ik bedoel voor 10 miljard kan je ook een auto kopen die 2000 km/u rijdt of een huis die op magneten zweeft. Ik wil nu ook niet voor niets van mn iPhone 4 naar een Nexus 4 opverstappen en geen iPad maar een W8 tablet kopen (aangezien er nog steeds geen echt dik office pakket is en het ook aan Fysische software te kort schiet voor de iPad).
  .
  Tot en met mijn post hebben 3/5 mensen het idee dat Apple niet innovatief genoeg is (of iig iets verkeerd doet). Het lijkt mij dat zon negatief sentiment op een Apple forum toch wel wat zegt.

 • Profielfoto
  istanley

  Aftreden lijk me goed plan! Op dit moment ligt Apple stil. Waar zijn de nieuwe producten van Apple het lijkt wel dat ze van de rader zijn?. We horen helemaal niets van Apple over nieuwe producten. Lijk wel dat ze achteruit zitten leunen voeten op het bureau en denken wat zal ik doen met a dat geld?. Het is nu april en alsnog horen we niets van hun…

 • Profielfoto
  abacab

  Spijtig dat ik het moet zeggen maar sinds de dood van Steve is er niets, niets nieuws meer voorgesteld… De iPhone 5 heeft niets nieuws gebracht en moet zijn meerdere kennen in de Samsung. De iPads hebben ook geen vernieuwing meer gebracht en de Macs ook niet…

 • Profielfoto
  macpro

  Gewoon dat hele gezeik met de aandeelhouders afschaffen.
  Brengt alleen maar ellende.
  Of zijn we alweer vergeten dat al die financiële instellingen alleen maar uit zijn op korte ter mijn winst en ons de huidige ellende hebben bezorgd?

 • Profielfoto
  NeXT

  Het heeft alles met visie te maken. Voor visie heb je het volgende nodig:

  – Een man met een plan
  – Inzicht en betrokkenheid bij zijn product/dienst/idee
  – Met stalen ruggengraat en een plaat voor zijn kop
  – Moet in staat zijn om de visie te verkopen (overtuigen)
  – Een trouwe groep volgers die voor hem werken en geloven in zijn visie.
  – Gevoel voor timing

  Ga zelf maar na welke punten Steve had en Tim niet…

 • Profielfoto
  Boike12

  @macpro, je hebt helemaal gelijk. Wat is het voordeel voor Apple om aandelen te verkopen? Als je er alleen maar dit soort dingen van krijgt….

 • Profielfoto
  joostjoost

  Apple is groot geworden door niet naar zijn aandeelhouders te luistern.

  De klanten zijn het belangrijkst, daarna het personeel, dan en hele boel andere spelers, dan een tijdje niets en dan pas dan komen de gokkers, die denken dat ze met het tijdelijke bezit van een aandeeltje Apple wat kunnen verdienen.

  Zodra Apple zijn oren laat hangen naar de aandeelhouders is het weer afgelopen uit met lange termijn innovaties.

 • Profielfoto
  klonic

  @ macpro,
  Jeetje, je mag het geen je zegt wel wat beter overdenken hoor. Aandeelhouders zijn de financiers van jonge bedrijven en zijn daardoor ook essentieel. Vergeet niet dat Apple vroeger ook aandeelhouders had (Jobs, Wozniak, Wayne). Het afschaffen van aandeelhouders betekend het failliet van enorm veel bedrijven en van enorm veel mensen. Daarmee meteen het failliet van alles en iedereen.
  .
  De problemen van de banken komt doordat de methode waarmee veel aandeelhouders geld verdienen loont. De beloning voor slecht gedrag moet eruit gewerkt worden. Het is dus niet de fout van de aandeelhouders maar van onze tekortschietende wetgeving. Overigens komt onze crisis uiteindelijk ook door particulieren die een te dure hypotheek nemen. Wat mij betreft zijn zij net zo verantwoordelijk.

 • Profielfoto
  sdk1990

  Het heeft alles met visie te maken. Voor visie heb je het volgende nodig:

  – Een man met een plan
  – Inzicht en betrokkenheid bij zijn product/dienst/idee
  – Met stalen ruggengraat en een plaat voor zijn kop
  – Moet in staat zijn om de visie te verkopen (overtuigen)
  – Een trouwe groep volgers die voor hem werken en geloven in zijn visie.
  – Gevoel voor timing

  Ga zelf maar na welke punten Steve had en Tim niet…

  Tim Cook is niet zomaar CEO, dat is echt wel door Jobs voorgesteld, geadviseerd of zelfs verplicht toen hij noodzakelijkerwijs aftrad.

  @Iedereen met dat geneuzel over innovatie: Er is een verschil tussen innovatie en vernieuwing. Toen Jobs CEO was, werd er ook niet elke dag geïnnoveerd. Voorbeelden van innovatie: de eerste iPad, de eerste iPhone, de eerste iPod.
  De iPhone 5 is in die zin inderdaad geen innovatie te noemen, maar vernieuwing. Het verandert wezenlijk niet iets zoals de eerste iPhone wel heeft gedaan. Een groter scherm op je telefoon is dus ook geen innovatie, wel vernieuwing en in sommige ogen ook verbetering (smaken verschillen).

  Dat Apple weinig vernieuwt in haar producten, is ook niet te wijten aan de dood van Jobs. Naar het schijnt had die man een strategie voor de komende 2-3 jaar uitgestippeld. Daarnaast, hij is nu 1,5 jaar dood en in 1,5 jaar tijd kun je nou eenmaal niet het hele proces van R&D, testen, produceren en weet ik veel wat doorlopen voordat je een nieuw product op de markt zet.

  Laten we nou even afwachten met wat iOS 7 doet. Veel van wat Samsung introduceert met bijvoorbeeld de nieuwe Galaxy S IV is ook softwarematig. En dat Full HD scherm op dat ding ziet er natuurlijk super uit, maar de tijd zal uitwijzen of het ook nuttig is. NFC in telefoons is vooralsnog ook nog niet het daverende succes van wat het had moeten worden. Hardwarematig is er gewoonweg niet zoveel interessants meer te verzinnen volgens mij, behalve dan een betere soort batterij. Als zoiets er is (en het zou mij als Apple-fan natuurlijk leuk lijken als Apple dat dan als eerst weet te fixen) dan is er weer een hoop nieuws te doen en dan kun je dus spreken van innovatie.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het mag duidelijk zijn (en niet geheel onverwachts) dat er iets ging veranderen bij Apple toen Cook het over moest nemen. Gebruiken we het aandeel echter als graadmeter dan zien we dat ten tijde van Jobs het aandeel ook wel eens zakte.
  Ik heb het opgezocht:

  2004: $30
  2005: $50
  2006: $75
  2007: $95 (introductie iPhone)
  2008: $200 (!)
  2009: $95
  2010: $200 (introductie iPad)
  2011: $330 (dood Steve Jobs)
  2012: $400
  2012: $705 (laatste maanden)
  2013: $500 en nu dus $390

  Wat nog altijd (vooral gezien de algemene crisis) behoorlijk veel is waar veel bedrijven een puntje aan kunnen zuigen.
  .
  Gaan we er vanuit dat de stijging na de dood van Jobs voortvloeit uit het feit dat men nog teerde op diens beslissingen dan had Apple tot een zeker tijdstip geen eens een CEO nodig gehad. Maar als blijkt dat de stijging voortduurde door beslissingen van Cook en zijn naasten dan heeft hij het dus goed gedaan en moeten we de huidige daling toeschrijven aan externe factoren zoals de economie en treft Cook geen blaam.
  .
  Maar…. ik ben bang dat een aanzienlijk deel van de stijging na Jobs ook komt door Jobs nalatenschap en dat daar nu een einde aan is gekomen.
  Er zijn de afgelopen maanden dingen gebeurd (zoals het ‘maps’ debacle) die niet goed voor het imago waren en ook hebben Cook en anderen bij 1 of twee gelegenheden openlijk excuses aangeboden. Dit is natuurlijk erg sociaal van ze maar niet erg zakelijk omdat je je zelf bloot geeft en dat is in de harde Amerikaanse zaken wereld niet zo’n goed idee. Zelf dat kan de koers beïnvloeden en lang niet altijd positief.
  .
  Feit blijft dat zeker in vergelijking met de keiharde Jobs, Cook eigenlijk een zacht eitje is.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De iPhone 5 is in die zin inderdaad geen innovatie te noemen, maar vernieuwing.

  Innovatie dat is vernieuwing.

 • Profielfoto
  Boike12

  @hendrik ijzerbroot, ja ik denk het ook, maar de meningen zijn hierover verschillend.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik denk dat veel mensen Apple’s visie niet doorhebben. Het gaat hier om de visie van innovatieve producten op de markt brengen (eens in de vele jaren) die hun nut bewijzen in de samenleving en nieuwe markten creëren.

  http://www.cultofmac.com/224293/its-time-to-kill-the-apple-doesnt-innovate-argument/

  Wie denkt dat Apple elk jaar de hele wereld moet schokken met light sabres, teleporters en andere ongein zit fout. Ook degenen die graag honderden nutteloze features (zoals Samsung doet) in moet bouwen, die niemand gebruikt of uberhaupt van het bestaan afweet zit fout.

  Wanneer eenmaal een product gemaakt is dat vernieuwend is en een duidelijke visie heeft, dan probeert Apple jarenlang datzelfde product (diezelfde visie) te verbeteren. Dit is zo gegaan sinds Apple tientallen jaren geleden is opgericht.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Steve is dood die komt niet meer terug niemand kan hem vervangen als je bent ingestapt op 700 beetje lullig maar in het verleden behaalde rendement is geen garantie voor de toekomst

 • Profielfoto
  Remko

  Triest, die aandeelhouders. Diep triest. Het zijn kleuters die nooit genoeg hebben.

 • Profielfoto
  iMad

  De waarde van een aandeel wordt bepaald door die gene die aandelen koopt en of verkoopt.
  De verkoop cijfers van Apple stijgen, ze verdienen elk jaar meer en toch de daalt de prijs van een aandeel.
  Dit komt omdat er een paar mensen die zogenaamd verstand hebben van aandelen, andere adviseren om dan wel te kopen of te verkopen.
  Koop nu aandelen van dat bedrijf omdat de waarde binnenkort gaat stijgen.
  Verkoop je nu de Apple aandelen, dan is de winst die je maakt met kopen van die andere aandelen vele malen groter dan de winst die je nu maakt met het vasthouden van de Apple aandelen.
  Het gaat de aandeel houders alleen maar om geld en het zo snel mogelijk verdubbelen van dat geld.
  Hoe vaak gaat het niet fout dat mensen hun aandelen verkopen en andere aandelen kopen en veel geld verliezen, heel vaak.
  Stoppen met die hele aandelen handel.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Ik deel het sentiment van sommige mensen hier dat Apple inderdaad niet echt vernieuwd.
  Een snellere processor en de iPhone wat langer maken is geen echte innovatie, maar slechts een geringe verbetering van een bestaand product (lees = melkkoe)

  Waar blijven de nieuwe Mac Pros ?

  Het lijkt mij steeds meer en meer dat Apple zijn identiteit kwijt is, het gaat om de Apple Macintosh en niet om gadgets zoals de iPhone en iPod, etc.

  Als Mac gebruiker sinds 1988 hoop ik dat Apple zijn echte aard terug krijgt en niet alleen voor het grote geld gaat.

  Tim Cook is een goede CFO, maar als CEO is hij zeker niet de beste keuze in mijn mening.

  Apple heeft een leider nodig, geen administrator.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Apple moet gefocussed blijven op innovatie, producten en de klantbeleving. Ze zijn nu veel te veel bezig met de aandeelhouders. Dit zijn alleen uit op het cash op de bank. Als aandeelhouder maak je winst als de koers stijgt, je maakt verlies als de koers daalt. Als je onttevreden bent, dan verkoop je je aandelen maar.
  Wat wel waar is, dat Apple te passief is. Die overdreven geheimzinnigheid (lees: stilte) is achterhaald. Meer presentaties/aankondigingen van nieuwe producten en zo. Daar wordt je vrolijk van.
  Steek die cash reserves maar in extra ontwikkelaars voor iWork (als vervanger voor Office graag). We zitten met een versie van 4 jaar oud. Verder eindelijk Siri en andere functionaliteit eens beschikbaar maken in NL. Waar blijft het bestandssysteem voor iOS? Genoeg wensen dus, maar het laatste wat Apple nu moet doen is luisteren naar beleidsadviezen van beleggers. Die zijn helemaal niet geinteresseerd in het bedrijf Apple of hun producten, maar uitsluitend op geld. Foute boel !!!

 • Profielfoto
  remcojan

  Weet iemand of er een site is waar alle Apple producten door de jaren heen chronologisch te vinden zijn? Dan kunnen we objectief zien of Apple langzamer innoveert dan voorheen. Volgens mij valt het wel mee met het gebrek aan nieuwe producten. Het is volgens mij meer dat veel mensen ieder kwartaal een nieuw product verwachten terwijl dat helemaal niet realistisch is.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  O ja een winstmarge van 37-38% is nog altijd prima hoor…..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Of het aan Cook ligt of niet, maar er moeten innoverende producten komen en Apple zou ook kunnen proberen door meer inzichtelijk te maken waar ze mee bezig zijn de negatieve geruchtenstroom beter te beheersen.

 • Profielfoto
  mcloud

  En dan? Dan komt er een dag en dan treedt meneer Cook af, komt er iemand nieuws en raadt eens? Die krijgt net zoveel commentaar als Tim. Waarom? Omdat hij niet Steve Jobs heet. Mensen zijn te nostalgisch en denken terug aan het jobs tijdperk. Nu moet ik zeggen: Tim is een geen CEO figuur. Waarom? Deze man is er niet geknipt voor. Hij kan totaal geen keynotes geven. Hij heeft totaal geen mening en als hij die wel heeft zoals toen hij de Microsoft Surface “verwarrend” noemde, zijn het vaak loze dingen. Cook is goed als vicepresident die alles regelt maar geen regelaar zelf. Ik zei al een paar jaar terug tegen andere mensen toen Tim voor een zieke Jobs inviel: ”Als Apple deze man ooit CEO gaat maken, gaan ze het zwaar krijgen.” Kijk nu eens?
  MAAR. Er zijn slechtere CEO’s *kuck Steve Ballmer kuch*
  Maar mensen een ding, Cook zelf zei ooit dat Jobs hem voor zijn dood zei: “Ga niet met zijn alle om een tafel zitten en piekeren over ”wat zou Steve gedaan hebben?” En ik vind dat Cook zich daar netjes aan houdt.

  Ik heb liever gehad dat Cook nooit CEO was. Puur en alleen dat Jobs nog leefde maar zo is het nu eenmaal. Ik hoop dat Cook opener wordt (wat hij echt moet zijn en doen als CEO van zo’n tech gigant). Ik heb het eigenlijk, ookal heb ik gemixte meningen over Tim Cook, het eigenlijk al wel met hem gehad. Alles kort samengevat: hij is saai. Ben benieuwd naar de WWDC van dit jaar…

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Wat heeft iedereen toch tegen die aandeelhouders? Een aandeelhouder is een investeerder die geld in een bedrijf pompt zodat het bedrijf meer geld heeft om mee te werken. Wanneer jij ziet iedere euro die je hebt geinvesteerd binnen 3 maand nog maar 50 cent is geworden, ja dan baal je behoorlijk. Een behoorlijk en angstige daling als aandeelhouder. Aandelen wordt wel van gezegd dat het bepaald wordt door vraag-en-aanbod maar er moet wel een gezonden koers-winst verhouding zijn dus aandelen zeggen wel degelijk iets over het welzijn van een bedrijf. Het is nog ver van de gevarenzone maar toch…

  Stel je pensioenfonds had geïnvesteerd in aandelen van Apple en je zou eerst een pensioen van € 20.000 p/j over je aow krijgen en nu nog maar € 10.000 klaag je toch ook?

 • Profielfoto
  essiw

  Omdat cook het slechter doet dan jobs moet ie ontslagen worden? Ten eerste werd jobs zo goed gevonden bij het publiek dat geen enkele andere persoon het beter of zelfs even goed zou kunnen doen. Ten tweede is cook er pas net. Ten derde zitten we nu midden in een economische crisis. Ik zeg ontsla die critici die cook willen ontslaan…

 • Profielfoto
  mcloud

  Er is volgens mij geen enkele aandeelhouder die zegt: ”ontsla Cook want hij draagt geen zwarte coltrui, is niet eigenwijs, onsympathiek, en meedogenloos.”
  Want dat is sprookjesbos taal van een kind. Maar toevallig zijn de hierboven punten (zonder de coltrui) wel keiharde dingen die jou ook een keiharde CEO maakt. Natuurlijk, je hoeft deze persoonlijke eigenschappen niet te hebben om een bedrijf te leiden. Maar Cook? Ja die is er pas net.

  Maar je weet wat men over een eerste indruk zegt…

 • Profielfoto
  defores

  @iPredict

  Helemaal gelijk, mensen stellen te hoge verwachtingen.
  Daarbij doet hij het helemaal niet slechter dan Jobs.

  Het is meer degene hun referentie kader en wellicht net pas bij de introductie v.d. iPhone Apple hebben leren kennen. Maar daarvoor was het ook niet elk jaar innoverend super producten die iedereen deed wakker schudden.
  Maar dit is niet realistisch en aandeelhouders kijken alleen maar naar getallen maar niet naar de werkelijkheid.

  Als er 8 miljoen iPhone worden verkocht in 3 maanden dan gaan deze 8 miljoen mensen niet allemaal het volgend seizoen een nieuwe kopen. Het prijzen plaatje ziet er dan volledig anders uit.

  Apple was vroeger anders? of slechts de illusie van de geest der verwachting

 • Profielfoto
  Di May

  Met uitzondering van iPredict getuigen de meeste commentaren van kortzichtigheid en gebrek aan inzicht in het bedrijf Apple.

  Ik vermoed trouwens dat vele commentatoren ook nog tamelijk jong en groen zijn, met wat paardenflappen rond hun verstand.

  Het enige dat ik Apple ten kwade kan duiden is hun grandioze flater van de Apple Maps. Inderdaad een misser van formaat en zeer onApple’s. Gelukkig wordt daar met man en macht aan gewerkt om dit recht te zetten.

  En laat ondertussen Apple maar in het ‘duister’ werken. Ik hou ervan. Ik hoef niet alles op voorhand te weten. Ik wordt graag verrast. Mijn muziekkeuze is immers ook altijd ‘at random’. En die aandeelhouders, tja. De echte, die Apple een beetje kennen, moeten gewoon een beetje geduld hebben. Dat loont ’t meest. En kost ’t minste stress.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik denk dat het aandeel op dit moment eindelijk weer naar waarde wordt ingeschat. Het kan ook doorschieten naar $1000 waardoor je een luchtbel creëert die zelfs Apple niet in de lucht kan houden. De stijging van $330 naar $730 kwam er volgens mij gewoon door de dood van Jobs.
  What goes up, must come down. Dan kan je best zacht landen zoals nu en dan hoeft je CEO ook geen ontslag te nemen;) .

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Di May volgens mij snap jij het niet helemaal aandeelhouders willen rendement en snel
  En zijn helemaal niet geïnteresseerd in Apple maar in centjes

 • Profielfoto
  Di May

  @ Barend Mars : Hoezo, ik snap het niet. Ga je niet wat kort door de bocht door alle aandeelhouders over dezelfde kam te scheren ? Wat zeg je dan over het medewerkers van Apple zelf ? Diegenen die daar al een tijdje werken, zitten tot hun schouders in de AAPL’s. Mochten enkel de centen hun interesseren, ze stonden al lang op straat. Over mijn eigen aandeelhouderschap en filosofie laat ik je liefst in je wijsheid sudderen.

 • Profielfoto
  ray-

  Apple is gewoon op zijn lauweren aan het rusten en gaat zelfs bijna zo ver dat het net alles afwijst wat android zo goed maakt of wat de jailbreak community maakt. Ze denken dat het geld nu wel rolt dankzij de talrijke apps en de winstmarge die ze er dagelijks uithalen. Ik sta toch ook bijna op het punt om van gsm te switchen. Hoe moeilijk kan dat toch zijn om:

  – calendar items op mijn lockscreen weer te geven?
  – gemakkelijk enkele tekens terug te gaan in mijn tekst, ipv dat idiote vergrootglas?
  – een veel snellere manier maken om bvb 3G aan- en af te zetten?
  – ervoor te zorgen dat de mute-knop ALLES mute ipv enkel de ringer?
  – meer parental controls meegeven? Zoals locken van icons op de homscreens?

  zijn zo simpele en elementaire zaken die ik dagelijks gebruik, maar niet mogelijk zijn op iOS! Zij hebben het voordeel dat er veel third party accessoires zijn, die gewoon werken met elk ios en iphone, dat de app-store zo groot is dat er geen concurrentie is. Het wordt tijd dat ze wakker worden.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Di May volgens mij snap jij het niet helemaal aandeelhouders willen rendement en snel
  En zijn helemaal niet geïnteresseerd in Apple maar in centjes

  Ja tuurlijk, maar omdat Apple een van de grootste bedrijven in de technologie is zijn ze ook geïnteresseerd in Apple.

 • Profielfoto
  ThomasTJ

  Dat hele gezeur om aandeelhouders kan me echt geen reet schelen, ook al zijn ze nog zo belangrijk. Het enige wat we moeten doen is rustig afwachten waar Apple dit jaar mee komt. En natuurlijk dat de keynotes weer bijna net zo vet worden als met Steve Jobs (ik weet dat dit nooit helemaal zal gebeuren). Want ik ben het er wel mee eens dat het nu erg om de cijfertjes en specs gaat en veel minder om de feeling van het product en wat het kan. Toen ik de presentatie zag van de iPad dacht ik maar een ding en dat was “wow zo vet die wil ik ook”. En dat gevoel heb ik het afgelopen jaar niet meer gehad. Dus dat moeten ze terugbrengen en dat gezeur om cijfers en innovatie is gebakken lucht.

 • Profielfoto
  Di May

  Voor diegenen die niet tevreden zijn met Apple, ik geloof dat er nog altijd iets is als ‘Samsung’. Of, er bestaat zelfs al een Chinese ‘kopieer’machine. Kunnen daar misschien nog beter, en zo niet beter, alleszins goedkoper terecht. En, waarom zouden ze gewoon weg niet zelf een bedrijfje beginnen ? Wie weet doen ze het beter dat Steve Jobs toen, of nog vele malen beter dan Tim Cook nu. Niemand houdt hen tegen. Kunnen ze meteen van de wal op het schip. Wel opletten voor het diepe water.

 • Profielfoto
  defores

  @Barend,

  Dan zijn de aandeelhouders gedoemd om te vallen.
  Innovatie kost tijd, onderzoek kost tijd, ontwikkeling kost tijd.
  En de crisis kost tijd.

  Arrogantie en hebzucht is hun grote fail

  Bad Religion had daar ook een liedje over …
  http://www.youtube.com/watch?v=KH5KpEu2azA

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Apple is gewoon op zijn lauweren aan het rusten en gaat zelfs bijna zo ver dat het net alles afwijst wat android zo goed maakt of wat de jailbreak community maakt.

  Ik denk dat Apple dit maar al te goed beseft. Maar er was eerst het probleem Scott Forstall die de boel royaal heeft opgehouden. Daarna werd Ive op iOS gezet.

  Uiteraard is het ook niet gemakkelijk om een OS te erven en verder uit te werken op basis van andermans werk. iOS7 is uitgesteld en dat is enkel en alleen een goed teken. Ik verwacht wel een hoop veranderingen, maar dan wel op de Applemanier. En dat kost tijd zoals defores hierboven al zegt.

  En als je niet kan wachten, dan koop je gewoon een Nokia of een Samsung. Ik geef je een jaar voor je terug wil naar iOS. Ondertussen heb ik dat al bij genoeg mensen kunnen zien. Voor je het weet zit je met een telefoon die batterydrops heeft, waar mallware op staat, die niet meer kan updaten omdat ie na een jaar al verouderd is of die wel kan updaten maar dan plots zo traag wordt dat je net zo goed een tweedehands iPhone 1 had gekocht voor €50 omdat die in vergelijking wel nog lekker loopt.

 • Profielfoto
  MacBlade

  Grappig,
  Twee jaar terug was Apple sky high.
  Je telde niet mee als je geen Ipod, Ipad of Iphone had. Nu heeft (bijna) iedereen die dingen wel en plotseling deugt Apple niet meer; ze zouden niet vernieuwend zijn of achter de feiten (lees: Samsung) aanlopen.
  Zelfs Cook moet nu de laan uit…
  Zolang ik nog mensen hoor die hun
  prachtige Samsung Galaxy graag omruilen voor een Iphone, omdat die gewoon wel doet wat hij moet doen, weet ik genoeg.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Rhapsody 4 uur geleden
  Het lijkt mij steeds meer en meer dat Apple zijn identiteit kwijt is, het gaat om de Apple Macintosh en niet om gadgets zoals de iPhone en iPod, etc.
  Als Mac gebruiker sinds 1988 hoop ik dat Apple zijn echte aard terug krijgt en niet alleen voor het grote geld gaat.

  Je hebt een te rozig beeld van Apple en je mist een belangrijk punt. Apple is ALTIJD een bedrijf geweest dat winst wilde maken. Daar ben je een bedrijf voor.
  En tsja, de tijd van de pc (Mac inbegrepen) is voorbij. Het merendeel van de mensen gebruikt een computer om te facebooken, mailen en surfen. Microsoft heeft dat niet gezien. Apple wel. Een iPad kan alles wat het merendeel van de mensen met een notebook deed, inclusief films kijken en dat met een accuduur van 24 uur. Mobiel is de toekomst. De iPhone en de iPad zijn de nieuwe Mac.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MoNdO GeNeRaToR 2 uur geleden
  Ik denk dat het aandeel op dit moment eindelijk weer naar waarde wordt ingeschat. Het kan ook doorschieten naar $1000 waardoor je een luchtbel creëert die zelfs Apple niet in de lucht kan houden. De stijging van $330 naar $730 kwam er volgens mij gewoon door de dood van Jobs.

  De koers/winstverhouding van Dell is nu hoger dan die van Apple! Hoezo zit er dan lucht in de koers van Apple?

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  lordoftheflatbush 4 uur geleden
  Apple moet gefocussed blijven op innovatie, producten en de klantbeleving. Ze zijn nu veel te veel bezig met de aandeelhouders. Dit zijn alleen uit op het cash op de bank.

  De macht van de aandeelhouder in de VS is aanzienlijk groter dan in Europa. Je kunt ze niet negeren en als de directeur van een hedge fund ineens gekke dingen gaat roepen kun je dat niet zomaar naast je neer leggen.
  .
  Waar ik het wel mee eens ben: dat krampachtige gedoe over garantie moet ophouden en iWork’s heeft dringend een update nodig. Ik heb MPlayerX en VLC geïnstalleerd omdat QuickTime soms zelfs geen QuickTime films afspeelt.
  .
  De reacties op de Galaxy S4 waren ook in de lijn van ‘waar blijft de innovatie?’ Dus het is een wereldwijd analistenprobleem:
  http://www.macfan.nl/column.lasso?id=MzkwNDE=

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  MoNdO GeNeRaToR 2 uur geleden
  Ik denk dat het aandeel op dit moment eindelijk weer naar waarde wordt ingeschat. Het kan ook doorschieten naar $1000 waardoor je een luchtbel creëert die zelfs Apple niet in de lucht kan houden. De stijging van $330 naar $730 kwam er volgens mij gewoon door de dood van Jobs.

  De koers/winstverhouding van Dell is nu hoger dan die van Apple! Hoezo zit er dan lucht in de koers van Apple?

  .
  Zoals ik al zei: de lucht is er nu uit. Niks zo slecht voor een bedrijf als een overschat aandeel.
  Je moet niet vergeten dat Apple $400 steeg zonder een nieuw product op de markt te brengen. Zo hard ging het niet eens ten tijde van iPodsucces en ellenlange rijen iPhonekopers.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Steve is 1,5 jaar dood. 90% van de producten die nu op de markt komen zijn gemaakt in de tijd dat hij CEO was, of heeft hij in ieder geval aan meegewerkt.
  Waarom zou het aan Tim liggen?

  Oke, ik vind het wat saaier om naar hem te kijken dan naar Steve, maar dat is niet de enigste taak van een CEO. Er is een hoop wat je niet ziet, wat veel belangrijker is. Zolang dat laatste maar goed blijft gaan…

 • Profielfoto
  Niels klein

  Van mij mag dat aandeel nog wel even zakken.. Worden ze alleen maar wakker van.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  En tsja, de tijd van de pc (Mac inbegrepen) is voorbij. Mobiel is de toekomst. De iPhone en de iPad zijn de nieuwe Mac.

  Dat klopt voor de doelgroep van Apple, niet voor de zakenwereld of de pro. (Die zakenwereld heeft Apple gemist, dat vinden ze niet erg, maar het zorgt er wel voor dat iWork niet meer zo belangrijk is)
  De PC markt is al een tijdje aan het zakken, maar dat hebben de bedrijven zelf veroorzaakt door de tablet uit te vinden en een doelgroep te kiezen die niet representatief is voor de pc wereld. Die pc zal nog gewoon jaren lang op kantoren worden gebruikt en thuis bij (semi) professionele gebruikers omdat een tablet geen goede vervanger is voor de pc. OK, je kan op een tablet min of meer het zelfde als op een pc als het moet maar wie gaat er op de fiets naar b.v. Frankrijk als je ook met het vliegtuig kan? Daar bedoel ik mee dat een tablet ergonomisch gezien veel slechter is dan een pc. Lekker lui onderuitgezakt met je iPad breekt je wel op als je wat ouder wordt en touchscreens zijn de manier om snel RSI te krijgen.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @MacFundamentalist.nl

  Natuurlijk is Apple een bedrijf dat winst wil maken, echter Apple is altijd al een uniek bedrijf geweest met eigen identiteit.
  Verandering naar een nieuwe tijd met iPad, iPhone, etc om te posten op Facebook is zeker niet altijd goed te noemen.
  Het is heel duidelijk dat na de dood van Steve Jobs Apple niet meer dezelfde is en constant oude concepten herkauwd.
  De Apple Macintosh is nog steeds de betere computer ervaring, zeker uit mijn eigen ervaring in vergelijk met alle Windows versies, zeker met Windows Vista on Steroids (Windows 8); de Mickey Mouse versie van Windows.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Helemaal eens met Hendrik, ik werk zelf met veel plezier op een Mac Pro uit 2010 en zou niet anders willen.

 • Profielfoto
  T. van Boven

  Wat sommigen onder jullie lijken te vergeten is dat Apple vorig jaar ook een volledige herstructurering achter de rug heeft. Jonathan Ive is zich sindsdien gaan bezighouden met een herziening van de software en alles op elkaar aan het afstemmen.

  Dat neemt echter tijd in beslag en is niet op 1-2-3 gedaan.

  Apple is altijd een bedrijf geweest dat zijn tijd neemt voor ze met iets revolutionair afkomen. Ik denk dat je er zeker van mag zijn dat er in de volgende keynote iets zal zitten dat iedereen achterover doet vallen – de geruchten zijn er: iWatch, Apple TV, Mac OS X 10.9, …

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl
 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Rhapsody 9 uur geleden
  @MacFundamentalist.nl
  Natuurlijk is Apple een bedrijf dat winst wil maken, echter Apple is altijd al een uniek bedrijf geweest met eigen identiteit.
  Verandering naar een nieuwe tijd met iPad, iPhone, etc om te posten op Facebook is zeker niet altijd goed te noemen.
  Het is heel duidelijk dat na de dood van Steve Jobs Apple niet meer dezelfde is en constant oude concepten herkauwd.
  De Apple Macintosh is nog steeds de betere computer ervaring, zeker uit mijn eigen ervaring in vergelijk met alle Windows versies, zeker met Windows Vista on Steroids (Windows 8); de Mickey Mouse versie van Windows.

  Apple is zijn eigen identiteit nog steeds niet kwijt. Alleen de perceptie van Apple is veranderd. Ik zie in 25 jaar weinig verandering in de strikte opvattingen van wat kan en wat niet kan en van perfectionisme. Ik ben Apple-gebruiker sinds 1987 en -bezitter sinds 1989. In de jaren tot 1995 was Apple zo zeker van zijn superioriteit dat het alleen aan winstmaximalisering deed. Er was inderdaad innovatie, met de Newton, maar die leverde alleen maar verlies op. En strikt gezien was OS X geen innovatie, maar een aankoop.
  Je kunt de tijd niet tegenhouden. Als Apple niet mobiel gaat (en daarmee het leeuwendeel van de winst voor het bedrijf en wereldwijd van alle bedrijven), dan doet iemand anders het wel. Natuurlijk zullen er altijd pc’s zijn, er zal hier altijd in huis een pc (dwz. Mac of MacBook) zijn, maar dat heeft het merendeel van de mensen niet nodig. De DynaBook, het concept van de tablet is al in de jaren 1960 bedacht!
  Apple herkauwt ook niet na de dood van Jobs, hoe kom je daar bij? Jobs is nog maar net dood, hij had de lijnen voor zes jaar uitgezet. Tussen de iPod 2001 en iPhone 2007 verscheen er niets bijzonders bij Apple. Je laat je meeslepen door anderen.
  Er gaan geruchten (GERUCHTEN!!!) dat Apple aan een televisie en een horloge werkt en omdat die er nog steeds niet zijn zou Apple niet meer innoveren? het zijn GERUCHTEN.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  hendrik ijzerbroot 9 uur geleden
  De PC markt is al een tijdje aan het zakken, maar dat hebben de bedrijven zelf veroorzaakt door de tablet uit te vinden en een doelgroep te kiezen die niet representatief is voor de pc wereld. Die pc zal nog gewoon jaren lang op kantoren worden gebruikt en thuis bij (semi) professionele gebruikers omdat een tablet geen goede vervanger is voor de pc. OK, je kan op een tablet min of meer het zelfde als op een pc als het moet maar wie gaat er op de fiets naar b.v. Frankrijk als je ook met het vliegtuig kan? Daar bedoel ik mee dat een tablet ergonomisch gezien veel slechter is dan een pc. Lekker lui onderuitgezakt met je iPad breekt je wel op als je wat ouder wordt en touchscreens zijn de manier om snel RSI te krijgen.

  Nou, de Windows-wereld heeft veel last van pc-gebruikers die een iPad hebben gekocht. De Mac-wereld ook, maar dat geld blijft tenminste bij Apple.
  De tablet is voor 90% van de mensen meer dan genoeg. Mijn buurman kocht bijvoorbeeld in 2009 een MacBook Pro van 2.200 euro om op te surfen en te e-mailen. Mijn vrouw doet hetzelfde op haar MacBook van 1.000 euro.
  Een iPad is juist ergonomische dan een iMac of MacBook voor het lezen van teksten. Als je op een notebook leest moet jij je aan het apparaat aanpassen. Een tablet hou je op de voor jou fijnste manier vast.
  En je zegt het verder zelf, de pc is voor de (semi-)professionele gebruiker thuis, en (weer) voor de nerts. Dat is de cars vs. trucks-metafoor van Jobs. De pc zal voorlopig niet meer verdwijnen, maar wel langzaam de weg van de iPod gaan.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  *ergonomischer*

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  *nerds* #DYAC

 • Profielfoto
  Koning Bolo

  De hoogste tijd voor Apple om nu bij deze koers eigen aandelen in te kopen, de koers gaat omhoog en je hebt geen last meer van het gepiep van de andere aandeelhouders.

 • Profielfoto
  recoiller

  De aandelenkoers vertegenwoordigd niet per definitie het vertrouwen en het succes van een bedrijf.
  Tim heeft een wereldprestatie geleverd om de koers na de dood van Steve hoog te houden en zelfs radicaal te verhogen. Als dat de doelstelling van een CEO is dan is hij succesvol geweest.
  .
  In 1997/1998 wilde ik mee gaan in de ondergang van Apple en kon (als ik me niet vergis) aandelen kopen voor 8 dollar per stuk.
  Bill Gates haalde Steve terug naar Apple en vanaf dat moment ging Apple weer innoveren in de gedachte van Steve. De Newton was daarvoor de laatste grote innovatie en die was ook al 4 jaar in omloop inmiddels.
  Steve’s eerste prioriteit zijn niet de cijfers maar het gebruiksgemak. Of zoals hij het altijd graag zei: “We willen producten maken die we aan kunnen bevelen aan vrienden en familie”. Dat zegt niets over specificaties.
  .
  Het gebruik van de producten stond bij Steve centraal. Daarom was de iPhone ook technisch ondergeschikt aan de meeste concurrenten. Apple moest het hebben van gebruiksgemak, niet van het betere beeldscherm of een snellere processor.
  Apple deed altijd veel aan innovatie, dat ging net zo vaak fout als dat het goed ging, maar vaak werd er wel een basis gelegd. Apple was betrokken bij de introductie van de eerste commerciële digitale camera’s, Apple is bijna de uitvinder van de eerste PDA. En de PDA is de voorloper van de smartphone. Apple heeft computers persoonlijk gemaakt, onder andere met gekleurde iMacs. Apple is mede verantwoordelijk voor de introductie van draadloos internet.. En zo kan ik nog wel even door gaan. Dat zijn allemaal innovaties die niets met cijfertjes te maken hebben. Bij Microsoft konden ze zeggen dat een nieuw besturingssysteem naar 32-bit of 64-bit ging. De gemiddelde Apple gebruiker heeft geen idee van dat soort specificaties. Applegebruikers hebben liever een innovatie als de Timecapsule en zelfs de unibody is een innovatie die eigenlijk alleen bij Apple vandaan kon komen.
  Dit soort innovatie deed Apple heel veel.. Ook al ging het vaak mis zoals bij de eMate, de Newton, de Pipin, zelfs de Quicktake 100 was door de roodzweem bijna onbruikbaar.. Maar Apple deed het wel.
  De laatste echte innovatie van Apple is de iPad uit 2010.
  Even een lijstje terug van nieuwe product introducties:
  .
  iPad 2010
  AppStore 2008
  TimeCapsule 2008
  Macbook Air 2008
  iPhone 2007
  AppleTV 2007
  iPod Nano 2005
  MacMini 2005
  iPod Shuffle 2005
  iPod Mini 2004
  iPod (met clickwheel) 2004
  LCD Desktop iMac 2004
  Alluminium Powerbook en PowerMac 2003
  Xserve 2002
  Luxor iMac 2002
  Patroon iMacs 2001
  iPod 2001
  Titanium Powerbook 2001
  Cube 2000
  iBook 1999
  PowerMac 1999
  Airport 1998
  Wifi Card 1998
  iMac 1998
  .
  http://www.happypanda.nl/wp-content/uploads/apple-evolution-timetable1.jpg
  .
  In 2006 werd alles in een nieuwe vorm gegoten maar was er niet een echt nieuw product. Het laatste echt nieuwe product van Apple nu is de iPad uit 2010. Nog nooit heeft Apple zo lang geen nieuw product op de markt gebracht. Dan reken ik dus niet de updates van bestaande producten. De iPad is mogelijk de motivatie waarom er in 2009 ook niets nieuws was. Eind 2008 was er wel wat en januari 2010 dus de aankondiging van de iPad.
  .
  Een TV van Apple of een horloge zou wel echt nieuw zijn, maar mocht 1 van deze 2 dit jaar nog uit komen, dan is het gat alsnog groter dan het ooit eerder is geweest. En als ik heel eerlijk ben geloof ik niet dat we een TV of een horloge van Apple gaan zien dit jaar. En als het er al komt dan vraag ik me af of dat nou echt is waar we met z’n allen op zitten te wachten.
  .
  Apple!! Ik wil mijn Space capsule!!!!!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Een iPad is juist ergonomische dan een iMac of MacBook voor het lezen van teksten. Als je op een notebook leest moet jij je aan het apparaat aanpassen. Een tablet hou je op de voor jou fijnste manier vast.

  Waarmee je gelijk die doelgroep bevestigd. Namelijk de gebruiker die alleen info tot zich neemt of een kort tekstje intypt. Ware het niet dat hele legioenen op een tablet het zelfde proberen te doen als op een pc en dat is ergonomisch geen goed idee. Op een pc met muis kun je practisch alles uit de pols doen op een tablet beweeg je je hele arm of op zijn minst onderarm. Ook is het aanwijzen van een exacte schermlocatie met een muis 1000 maal handiger dan b.v. een trackpad. Daarom is b.v. de iOS versie van Garageband volkomen onzin. De serieuze gebruiker (een vergeten groep inmiddels) doet dat echt thuis op een desktop computer met midi apparatuur e.d. in een rustige omgeving. (Dus voor hem is mobiel dus niet de toekomst)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @IJzerbroot: je hebt gelijk. Elk type computer is handig voor een bepaald soort gebruik. iMac of iMac Pro als je thuis bent en een groot beeldscherm wilt of nodig hebt. MacBook als je op allerlei plaatsen wilt werken. iPad als je heel mobiel wilt of kunt zijn en inderdaad vooral alleen leest, opzoekt of dingen doet die op een touchscreen erg makkelijk zijn. Zelf gebruik ik mijn iPad Mini nu ook steeds vaker voor het maken van notulen, aantekeningen bij gesprekken etc. Even wennen, maar dan gaat het bijna net zo makkelijk. En het is veel mobieler.
  Dat het aanwijzen van een exacte schermlocatie met een muis veel handiger is dan met bijv. een trackpad ben ik helemaal niet met je eens. Het is maar wat je gewend bent. Tot een paar jaar geleden had ik (zo’n 20 jaar) alleen maar op Powerbooks/MacBooks met trackball en later trackpads gewerkt. Vooral de trackpad vind ik zelf de meest ideale. Toen ik met een muis moest gaan werken vond ik dat heel erg onhandig en vind het nu nog steeds minder makkelijk dan de trackpad van mijn MacBook Pro 15″.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als Tim Cook weer wel een nieuw innovatief apparaat mag aankondigen, is hij weer helemaal het mannetje. (Als hij dat tenminste goed doet).
  Vraag is wel: hoe komt het dat er sinds ruim twee jaar geen echte innovaties zijn geweest.Als dat ook maar enigszins aan Cook te wijten is, kan hij beter plaats maken voor een wat steviger type. (Qua karakter)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  recoiller 2 uur geleden
  Bill Gates haalde Steve terug naar Apple en vanaf dat moment ging Apple weer innoveren in de gedachte van Steve.

  Bill Gates? Hoe kom je daar nou weer bij?

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  recoiller 2 uur geleden
  Bill Gates haalde Steve terug naar Apple en vanaf dat moment ging Apple weer innoveren in de gedachte van Steve.

  Eens denken. Het eerste wat Jobs deed was de Performa killen. Daarna de Newton. In 1998, twee jaar na zijn terugkeer kwam de iMac. Pas DRIE jaar later in 2001 kwam de iPod, die niemand begreep en die pas doorbrak met de iTunes store en de opening naar Windows. Pas ZES jaar later kwam de iPhone, die lauw werd ontvangen en drie jaar later de iPad die als een grote iPod touch werd gezien. Gelukkig dachten de gebruikers daar anders over. Je laat je net als iedereen meeslepen in dat innovatiesyndroom. Maar goed, ik ben nog steeds heel tevreden met mijn iPhone 3GS.
  .
  Iedereen heeft het over de hardware qua innovatie maar de software wordt over het hoofd gezien. Dat is vast niet per ongeluk, qua software ligt het een beetje stil bij Apple.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MacAanZee 25 minuten geleden
  Vraag is wel: hoe komt het dat er sinds ruim twee jaar geen echte innovaties zijn geweest.

  Je verwart innovaties met productpresentaties.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  recoiller 2 uur geleden
  >
  Het merendeel van je lijst bestaat niet uit volstrekt nieuwe apparaten.

 • Profielfoto
  recoiller

  In het verleden bedacht Apple ook niet alles zelf. Vaak werden er kleine bedrijven aangeschaft waarvan het product dan werd omgetoverd tot Apple product. De airport card was bijvoorbeeld een uitvinding van (het half Nederlandse) Lucent Technologies. De Quicktake was volgens mij van Kodak maar Kodak vond de kwaliteit niet voldoende. Apple heeft het product onder eigen naam uitgebracht.
  Zelfs iTunes is een opgekocht produkt.
  .
  In mijn beleving had Apple met iCloud vergelijkbare diensten als dropbox of Google Drive moeten ontwikkelen. Of Dropbox overkopen aangezien ze iCloud niet naar de Dropbox standaard lijken te krijgen.
  Ik heb een Myo besteld, dat had ook een mooi Apple product kunnen zijn. Zelfs Spotify lijkt mij een goed voorbeeld van een dienst die bij Apple had gepast.. Sonos doet het prima en is erg duur maar sluit ook aan bij de productportfolio van Apple.

 • Profielfoto
  recoiller

  @MacFundamentalist: 4 posts achter elkaar. Ik probeer zoveel mogelijk in 1x te reageren.
  .
  Bij mijn weten is Bill Gates is verantwoordelijk geweest voor de terugkeer van Steve Jobs. Voor Microsoft was het onwenselijk als Apple failliet zou gaan en daarom moest Microsoft Apple redden. Aangezien het niet bepaald bevriende bedrijven waren kon dit niet bepaald “out in the open”. Microsoft heeft Apple met geheime garanties van de ondergang gered en Bill Gates heeft geforceerd dat Steve terug kwam. Steve wist dat en heeft Apple daarom dat exorbitante bedrag voor NeXT kunnen laten betalen. Ook hebben ze onderling het packt gesloten voor de samenwerking met de beruchte keynote van 1997 als ik me niet vergis. Het lijkt zelfs op de reclame 1984.
  Je zult er niets van op Internet vinden en het is officieel nooit gebeurd dus ik zal je niet kunnen overtuigen. Dat hoeft voor mij ook niet. Je mag natuurlijk mijn verhaal in twijfel trekken, dat zou ik waarschijnlijk ook doen als ik jou was. Maar denk er maar eens over na.
  .
  Het klopt dat Jobs eerst de structuur binnen Apple helemaal overhoop trok. Apple had altijd een zakelijke lijn en een thuisgebruikerslijn maar dat waren dezelfde apparaten met een andere naam (LC en Performa). Jobs was een schenenschopper dus het was niet te verwachten dat hij de ingezette lijn zou voortzetten. En dat deed hij ook niet.
  .
  Het klopt ook dat Jobs het bizarre ontwerp van Ive op de markt wilde brengen en er is ongeveer een jaar aan de eerste iMac gewerkt, niet 2 jaar. Jobs kwam terug in 1997 en in 1998 was de iMac er.
  Overigens werd de iMac ook door niemand begrepen. SCSI was een soort van heilige aansluiting en Jobs ging over op USB, nota bene van Intel. De PC wereld wilde niet aan USB maar sinds de introductie van de iMac is het een standaard die al meer dan 10 jaar stand houdt. Ook het gebrek aan diskdrive was vreemd. USB-sticks kenden we toen nog niet.
  Op zich was de iMac in die vorm niet eens nieuw, het model 128 uit 1984 was ook een All-in-one dus eigenlijk ging Jobs terug naar de roots.
  .
  De iPod was inderdaad 3 jaar later in 2001, dat staat ook in mijn verhaal toch? In de tussentijd kwam ook de iBook wat ook een totaal innovatief ontwerp was vergeleken met alle andere laptops. En niet te vergeten de Cube.. niet alles kan succesvol zijn.
  De iPod was zeker in het begin inderdaad niet meteen een succes. Dat beweer ik ook niet. De iPod was ook niet de eerste MP3 speler, dat beweer ik ook niet.
  Wel is het zo dat Steve 2 producten (iPod en iTunes) zo wist te koppelen dat uiteindelijk iedereen het wilde. En hier gaat het misschien juist wel om. Innoveren op gebruiksgemak.
  Dat de iPod voor alleen Apple geen succes was kun je overigens betwisten. Binnen de toenmalige doelgroep (mac-gebruikers) deed de iPod het heel aardig. Om de markt te vergroten moesten ze uitbreken naar Windows en uiteindelijk werden iPod en iPhone motivaties voor bezitters om ook naar de Mac te kijken.
  Tussen 2001 en 2007 zitten inderdaad 6 jaar, zo staat het in mijn lijstje. Het is echter niet zo dat er in die 6 jaar geen nieuwe producten zijn gelanceerd. De AppleTV, totaal verschillende varianten van de iPod, de eerste iMac met LCD een bolletje met een stokje, de MacMini.. Allemaal nieuwe innovatieve producten. Van waar de sprong van 6 jaar??
  .
  De iPhone werd overigens helemaal niet lauw ontvangen volgens mij. Ik weet niet hoe je aan die gedachte komt? Er was een levendige semi-legale export naar alle landen waar hij nog niet uitgekomen was. Er stonden duizenden mensen voor in de rij en dat was nog nooit voorgekomen voor een telefoon. Technisch was de iPhone niet superieur maar als je gaat beweren dat de iPhone lauw is ontvangen dan heb je denk ik de gekte compleet gemist.
  .
  De iPad werd inderdaad wel met argusogen ontvangen en ook ik zag dat als een grote iPod Touch. We kunnen denk ik vaststellen dat met mij veel mensen de iPad verkeerd hebben ingeschat. Ik kocht hem omdat ik hem wilde hebben maar zonder verwachting. Nu gebruik ik hem iedere dag en niet alleen ik.
  .
  Ik laat me niet meeslepen in het innovatiesyndroom, in tegendeel. Ik motiveer juist heel netjes dat je kunt vaststellen dat de innovatie nu minder is dan dat het geweest is sinds de terugkeer van Jobs. Dat jij nog heel blij bent met je iPhone 3GS is natuurlijk super. Ik ben zelfs van mening dat op sommige fronten de 3GS beter is dan de 5. Kijk naar het ontvangst bijvoorbeeld.
  .
  Wat software betreft ben ik het ook met je eens. iLife is ooit door Apple uitgebracht om klanten snel over te laten stappen naar OSX. iLife was revolutionair. iWork was niet nieuw maar voor veel mensen wel beter dan Office. Nu zitten we bij iLife 11 en de laatste update was in mijn beleving niet zo spectaculair. Dus daar valt volgens mij veel te winnen.
  .
  En het klopt dat mijn lijst de nodige “niet volstrekt nieuwe apparaten” bevat. De lijst heeft als doel om innovativiteit te laten zien. Ik dek dat de producten op de lijst wel als innovatief aangemerkt kunnen worden. Maar eerder was er hierboven hier ook discussie over dus dat kan ook persoonlijk zijn. Ik vind volgens mij meer producten innovatief dan jij.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat het aanwijzen van een exacte schermlocatie met een muis veel handiger is dan met bijv. een trackpad ben ik helemaal niet met je eens. Het is maar wat je gewend bent.

  Het gaat natuurlijk niet alleen over een exacte scherm locatie, maar over de hele arm of pols handeling. Als je de hele dag de cursor over een grote afstand moet verplaatsen is het vragen om RSI als je daarbij je arm steeds enigszins moet optillen i.p.v. op een mousepad laten rusten. Bij b.v. de trackpad is het door het kleine oppervlak onmogelijk om in één keer alles goed te doen als je scherm 27″ is waarmee ik maar wil zeggen dat een trackball/pad eerder bij een notebook past dan een desktop. Ik heb zelf nooit een Powerbook e.d. gehad alleen maar desktops. En het mag dan een kwestie van wennen zijn, dat is maar tot een zekere hoogte want het ergonomische verschil tussen een trackpad en muis wordt belangrijk i.c.m. wat men op de computer wilt doen.
  .
  Ik heb het wel eens geprobeerd: een rechthoek open trekken in b.v. PS met de trackpad is doodeenvoudig lastiger en waarom? Omdat ik mijn gehele arm moet bewegen om de cursor op mijn 27″ scherm te krijgen waar die moet komen. En dat betekent dat een kleine beweging van mijn schouder/boven arm een grote beweging wordt van mijn hand. Met de muis doe ik dat met een pols beweging op de pixel nauwkeurig bij 2560 x 1440

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Bij mijn weten is Bill Gates is verantwoordelijk geweest voor de terugkeer van Steve Jobs.

  Of je het zo zwart/wit kunt stellen betwijfel ik sterk. Hij zal er wel een hand in hebben gehad maar niet veel omdat op dat moment Apple en Microsoft officieel ‘vijanden’ waren. Maar het is inderdaad zo dat Microsoft $150 miljoen investeerde in Apple met de belofte een Apple versie te maken van Office.

 • Profielfoto
  recoiller

  Tel maar op.
  .
  Apple en Microsoft waren inderdaad officieel extreem competitief op dat moment. Stel dat ik geen gelijk heb, dan is het best lastig te verklaren dat Microsoft 150 miljoen investeert in Apple terwijl Steve net 430 miljoen van Apple gekregen heeft.
  .
  Naar de buitenwereld zagen Apple en Microsoft het liefst de ander failliet gaan.
  Het failliet van Apple bleek voor Microsoft onverwachts toch niet wenselijk omdat Microsoft dan in een monopolie-positie op de consumentenmarkt zou komen. Als je denkt dat onze Neelie Kroes pittig is, ze is niets bij de extremen in Amerika. Ik meen dat Microsoft verplicht zou worden om bepaalde broncode vrij te geven, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Je kunt het vergelijken met KPN en het vaste telefoonnet hier in Nederland. KPN had daar een monopolie-positie en daarom kon onder andere Tele-2 afdwingen dat ze er ook gebruik van mochten maken.
  .
  Microsoft kwam daar pas rond 1996 achter waardoor de kaarten in eens heel anders geschud waren.
  .
  In die tijd was Gil Amelio de baas bij Apple en hij zag dat het een puinhoop was. Er was een liquiditeitsprobleem, het besturingssysteem was behoorlijk verouderd (hoewel ik er destijds best tevreden mee was) en er heerste chaos onder het personeel. Voor het besturingssysteem wilde Gil Amelio BeOS kopen. Dat was de gedoodverfde opvolger van het oude OS 8 (als ik me niet vergis, daarna kwam ook nog 9).
  .
  Pin me niet helemaal vast op de cijfers maar ik meen dat BeOS destijds 250 miljoen moest kosten en Apple kon niet meer dan 200 miljoen betalen. Dus Apple kon BeOS niet kopen en de onderhandelingen liepen vast op de prijs.
  .
  De volgende gesprekspartner voor het overnemen van een OS was Steve Jobs. Hij had NeXT dat er financieel dramatisch voor stond maar op zich ook een goed systeem was. NeXT liep zo extreem slecht dat ze een paar jaar daarvoor de productie van computers al moesten staken.
  .
  Gil Amelio sluit nog geen 4 maanden nadat hij de gesprekken moest stoppen met BeOS een deal met Steve Jobs voor… 429 miljoen om NeXT over te kopen. Dat bedrag was dus meer dan 2x zo hoog dan wat ze 4 maanden eerder voor BeOS op tafel konden leggen.
  .
  Als onderdeel van de deal wordt Steve in een advies-rolletje aangenomen bij Apple. Ondanks (of juist mede door) de aanschaf van NeXT schiet het aandeel van Apple verder onderuit, mede geholpen doordat er in eens anderhalf miljoen aandelen van Apple gedumpt worden op de markt. Steve overtuigd de board dat Gil Amelio weg moet omdat Apple in 12 jaar er nog niet zo slecht heeft voorgestaan. Steve promoveert van adviseur naar intrim-CEO en later CEO. Saillant detail blijkt achteraf dat die anderhalf miljoen aandelen die mede de oorzaak van dat dieptepunt zijn, gedumpt werden door Steve zonder dat iemand dat wist. Naast de 429 miljoen die Steve van Apple zelf kreeg voor NeXT had hij er ongeveer 12 miljoen bij voor zijn aandelen (als mijn schatting van 8 dollar per aandeel klopt). De terugkeer van Steve naar Apple was een goed georganiseerd plan en Steve had dus 441 miljoen in zijn zak en werd uiteindelijk CEO bij zijn eigen bedrijf.
  .
  Een onderdeel van dat plan was de samenwerking met Microsoft. Microsoft ging een strategische overeenkomst aan met Apple. Een onderdeel hiervan was de investering van 150 miljoen in Apple aandelen. Steve had op dat moment bijna 3x zoveel in zijn zak dus als Apple daar echt afhankelijk van was waarom investeerde Steve dat dan niet zelf? In de versie die ik gehoord heb heeft Bill garant gestaan voor de overname van Next en daarom kon Apple 4 maanden later in eens 2x zoveel ophoesten voor een systeem.
  .
  Om het tijdsbeeld te schetsen, hier een lijstje met tips in de Wired om Apple te laten overleven.
  .
  Ik heb destijds ‘uit betrouwbare bron’ gehoord dat het hele plan een soort van samenzwering van Bill met Steve is geweest. De ontwikkelingen bij Apple in 1996/1997/1998 zijn zorgvuldig geplant en Steve heeft met hulp van Bill een soort van coupe op zijn eigen bedrijf gepleegd.
  Gezien de gevoeligheid van het hele verhaal is hierover afgesproken dat hier nooit iets van naar buiten mocht komen. Ik verwacht dan ook niet dat dat alsnog zal gebeuren.
  .
  Ik snap het heel goed als jullie mijn verhaal betwijfelen en dat mag ook. Ik heb er zelf niet bij gezeten en ik heb het ook maar gehoord. Maar dit verhaal verklaart de situatie naar mijn mening beter dan het ‘officiele’ verhaal.