Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 april 2013

iTunes is jarig, tijd voor een tijdlijn

Er is er één jarig: de iTunes Store! De jarige Job wordt deze week 10 jaar. Op 28 april 2003 begon hij als een klein Amerikaans online muziekwinkeltje waar 200.000 nummers in werden verkocht. Maar kleine winkels worden groot. Inmiddels is de iTunes Music Store uitgegroeid tot de grootste online muziekwinkel, beschikbaar in meer dan 150 landen en gevuld met miljoenen muziektracks, films, tv-programma’s, boeken en apps.

Om het tweede lustrum te vieren heeft Apple een tijdlijn gemaakt waarin per jaar de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de iTunes Store te vinden zijn. In deze ‘trip down memory lane’ kom je bijvoorbeeld langs 26 oktober 2004 toen de iTunes Store in Nederland en België beschikbaar kwam, de uitbreiding met podcasts op 28 juni 2005 en de langverwachte toevoeging van de Beatles op 16 november 2010.

Eén mijlpaal lijkt Apple vergeten te zijn in de tijdlijn, al zal dat weinigen verbazen. Ping! komt er niet in voor. Voor wie het wil weten en iTunes’ geschiedenis compleet wil maken: dit geflopte sociale netwerk werd op 1 september 2010 geïntroduceerd als onderdeel van iTunes, om twee jaar later definitief te verdwijnen.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de tienjarige. Zo bleek onlangs dat de iTunes Store nog steeds domineert, niet alleen in muziek, maar ook in de verkoop en verhuur van films en tv-series. Daarnaast wordt algemeen aangenomen dat Apple hard werkt aan een streaming-variant van de iTunes Store om het hoofd te bieden aan populaire muziekdiensten als Spotify en Rdio.

Kortom, op naar de 20!

Reageer op artikel:
iTunes is jarig, tijd voor een tijdlijn
Sluiten