iPhone-koper op slinkse wijze genept

32 reacties

Een iPhone van Marktplaats.nl, het lijkt een goede manier om voor weinig aan een leuke telefoon te kopen. Wel oppassen voor oplichters, dat wist een 19-jarige Tilburger die een iPhone 5 via Marktplaats.nl kocht ook. Ondanks zijn voorzichtigheid is hij in een slinkse truc, waar wij het bestaan nog niet van wisten, getrapt.

Omroep Brabant meldt dat de jongen met een verkoper in Kaatsheuvel afgesproken had om de koop te sluiten. Terr plaatse controleerde de koper de iPhone van top tot teen. De telefoon werkte goed en stond bij stopheling.nl niet als gestolen geregistreerd. Bij thuiskomst bleek hij, ondanks zijn voorzichtigheid, toch een nep exemplaar gekocht te hebben…

Wat bleek? De perfect werkende iPhone waar de koper 390 euro voor betaalde, was op het laatste moment verwisseld voor een namaak-iPhone die hooguit een paar tientjes waard is. De 19-jarige koper heeft aangifte gedaan van oplichting en een aantal kenmerken van de oplichter door kunnen geven aan de politie. Die zijn nu op zoek naar de verkoper.

Natuurlijk is iedereen bekend met de oplichters die gebruik maken van Western Union, BidPay of MoneyGram. Deze slinkse oplichtingstruc kenden wij echter nog niet. Heb jij wel eens een ‘iKat in de zak’ gekocht op Marktplaats?

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  MacKevin11

  Wist best dat dit gebeurde, maar heb het zelf nog niet meegemaakt gelukkig…
  Ben daar in tegen ook nog nooit weggegaan ofzo nadat ik een product geprobeerd heb, heb het altijd zelf in de handen gehouden tot dat hij ingepakt werd in de bijbehorende doos en aan mij overhandigd wordt.

 • Profielfoto
  Rio

  Zo is een paar jaar geleden een collega van mijn moeder ook bijna opgelicht bij de koop van een iPhone. Gelukkig merkt de persoon waarmee ze de iPhone ging kopen het op tijd op.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik vind dat de politie eens veel meer moet doen om oplichters te pakken.
  Hoevaak hoor je verhalen erover.
  En hoevaak lees je dat mensen pas opgepakt worden als er 30 aangiftes zijn gedaan????
  En zo moeilijk is het niet lijk me. Al zet je er een team van 25 man op dan werkt het al afschrikwekkend.
  Inplaats dat je van de politie hoor : aangifte doen heeft geen zin….

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Naar mijn ervaring doet de politie niks met dit soort dingen. Ik heb ooit eens een iMac verkocht via marktplaats.nl, de ‘koper’ heeft me bedreigt en de iMac meegenomen. Na melding bij de politie kreeg ik te horen dat het goed was voor de statistieken.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik snap de politie wel, ze hebben het veel te druk om verkeersboetes uit te schrijven!
  Dan kan je toch niet verwachten dat ze ook nog eens achter oplichters aan gaan,….

 • Profielfoto
  Tony smeT

  390 Eur voor een iPhone 5 = vragen om geript te worden!

 • Profielfoto
  knekkie

  Gewoon die jongens de kans niet geven door je iPhone in de winkel te kopen.
  Je weet dat het vragen om problemen is tegen prijzen ver onder de winkel verkoop prijs.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Dit kende ik wel en gebeurd vaak,
  Ga dan ook nooit op een afgesproken plek zon deal doen, maar gewoon bij diegene thuis. Dan weet je waar hij of zij woont.
  En zorg dat je de iphone in de gaten houd natuurlijk voordat je ervoor betaald.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik heb een soortgelijk iets meegemaakt op vakantie in Argentinië. Ik had een taxi naar mijn hotel genomen. Ik betaal contant, alles leek in orde. Toen zei de taxichauffeur dat ik met nepgeld zou betalen. Hij liet me het biljet zien. Het was inderdaad nep. Ik balen, ik dacht dat de pinautomaat het nepgeld aan mij had gegeven. Maar de taxichauffeur had het biljet omgewisseld. De werknemer van het hotel zei dat het een veel voorkomende truc was om toeristen te naaien. Rest van de vakantie mijn biljetten gemarkeerd met een lichte stift.

 • Profielfoto
  redmerleistra

  Als je een 2e hand Apple apparaat koopt en je wilt zeker weten dat het geen neppert is? Vul dan het serienummer of IMEI-nr hier in:
  https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Die prijs is gewoon veel te laag. Wel goed dat die ermee heeft afgesproken, dan zou ik het ook doen, maar dit had ik niet verwacht.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Er zitten op Marktplaats heel wat oplichters.. echt niet kopen. Dan maar wat meer uitgeven bij Apple, weet je zeker dat het goed zit. Mensen denken dan goedkoper uit te zijn. Malafide verkopers weten dat iPhones het goed doen en maken daar misbruik van.
  .
  Ik was er ook een op het spoor die voor 280 euro een iPhone 4S verkocht. Alleen opsturen stond er in de advertentie. Dacht ga toch eens vragen hoe dat zit, had wel zin om te lachen (ik wist dat dit een fake was).
  “Ja ik heb hem gekregen en het geld is voor m’n dochter. Meneer geloof me, dit is een echte iPhone 4S. Typenummer, ja het is A1332. Wat zegt u? iPhone 4? Nee u ziet het fout, dit is iPhone 4S, zeker weten. Wanneer maakt u het geld over? Meneer, serienummers hoeft u niet te hebben, u mij geloven, dit iPhone 4S zijn, splinternieuw. Heeft u het geld al overgemaakt? ik heb spoedig nodig…”
  .
  Gieren van het lachen dus!

 • Profielfoto
  Feyzo

  Deze truc kende ik al. Gelukkig heb ik het zelf nooit mee gemaakt. Maar ik vind het raar dat omt doet alsof dit voor het eerst gebeurd is.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Natuurlijk zijn er oplichters op marktplaats en andere websites, maar houd je aan een paar eenvoudige regeltjes en dan kun je het kaf van het koren scheiden:

  1) prijs te laag, dan is het te goed om te geloven.
  2) vraag om originele facturen en serienummers. apparaat is toch immers een keer aangeschaft?
  3) spreek indien mogelijk in prive sfeer af bij de aanbieder. dan is een verkoper niet meer anoniem.
  4) waag voor je afspreekt een telefoontje. stel wat controle vragen, vragen die je bij eerder email contact al hebt gesteld. Is het verhaal consistent?
  5) maakt iemand gebruik van een alias of een echte naam bij de advertentie.

  Een eerlijke aanbieder die te goeder trouw is zal een consistent beeld laten zien. Hij/zij verschuilt zich niet achter nicknames, is telefonisch bereikbaar en eventueel op een adres te bereiken. En het product kan hij een factuur tonen.

 • Profielfoto
  McMeller

  Tweemaal een iPhone gekocht via Marktplaats. Nooit opgelicht, wel één keer een klein defect, maar is toen op vertoon van de aankoopbon onder garantie omgeruild.

 • Profielfoto
  FastMac

  Ik heb zelf eens Powerbook G4’s verkocht via Marktplaats. En die werden vanuit heel Nederland opgehaald. En zelfs afspreken op een station en daar 1700 euro aftikken was geen probleem voor de koper. Het voelde wat vreemd maar was een keurige deal.

  Ik heb eens een keurige iPhone 3gs gekocht in hartje Amsterdam West van een getinte Nederlander (kwam net uit de moskee dus was wat later zei hij), registratie kon via een bevriende APR werknemer on the spot worden gecontroleerd. Ook een keurige deal.

  Dus ik ben nog nooit genept via MP en heb 99% positieve ervaringen. Maar let goed op, geef geen geld voor je het toestel hebt, ga niet alleen, controleer alles goed, vraag serienummers vooraf etc. etc.

  Het is een risico maar als je weet hoe dat te beperken kan je aardig deals maken.
  Laatst nog een MacBook Pro 15″ i5 gekocht voor 550 euro. Opgehaald bij een keurig gezin, 2 auto’s voor de deur, goed verhaal over waarom hij weg ging, nog twee laptops in huis. Tja, die staan voor 900 euro te koop dus “why not”. Het voelde goed en werd uiteindelijk dus ook een goede deal. Het was anders geweest als de situatie anders was natuurlijk. Dan had ik het laten schieten.

  Marktplaats rules.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Stond laatst ook een filmpje van AT5 op internet – mensen werden in Amsterdam benaderd door iemand die een werkende iPhone verkocht. Nadat de mensen deze gezien hadden werd er naar een pinautomaat gelopen zodat de mensen de iPhone konden betalen (wie heeft er immers zo veel geld op zak). Op weg naar de pinautomaat werd de iPhone verwisseld voor een badkamertegel…

 • Profielfoto
  computer space

  Misschien moet de politie eens bij Hans Kazan aanbellen. Ha, oude goocheltruc!
  Soms is Paypal zo slecht nog niet.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Je moet ook niet snugger zijn om te denken dat je een iPhone 5 kunt kopen aan die prijs…

 • Profielfoto
  bestbier

  Deze truuk heeft een baard. Zo oud is ie al.

  Vroeger boden ze een videorecorder aan, in een auto met geopend portier. De videorecorder kwam dan uit de kofferbak. Als de koop gesloten was, vroeg de verkoper of je even z’n portier wilde dicht doen. Ondertussen pakte ie een andere doos met stenen er in, en die kreeg de koper mee.:-)

 • Profielfoto
  Domtoren

  Inderdaad een oude truc. Gebeurd al heel lang met laptops in tassen. Bij thuiskomst blijkt er een baksteen in de tas te zitten.

 • Profielfoto
  Harley

  eigen schuld

 • Profielfoto
  2eSteve

  Terr plaatse controleerde

  wel even op je spelling letten;-)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik wil wel met zo’n iemand in contact komen. Gewoon betalen en die echte iPhone 5 uit z’n hand grissen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @Arthur
  Ook in een donker steegje?;-)

 • Profielfoto
  StarDesign

  Nope, das de reden wrom ik al mijn apple gear in de apple store koop.

 • Profielfoto
  GJJ

  Een vergelijkbaar verhaal ligt bij de politie in Heerenveen, inclusief video-opname van de verkoper!

 • Profielfoto
  ER

  Een oude truc uit de doos en jullie hebben er nog niet eerder van gehoord?! Wake up guys!

 • Profielfoto
  BigAL

  If it sounds too good to be true, it probably is too good to be true..

 • Profielfoto
  mtersteege

  Als ik een Mac (of een iDevice) via marktplaats verkoop, geef ik nooit het serienummer. Het is immers makkelijk voor de toekomstige koper om deze dan als gestolen te gaan registreren. Vaak koop ik zelf (of krijg ik) Apple’s die ik later weer door verkoop en waar ik dus geen bon van heb.

  Ik laat de koper altijd zelf alles controleren dat het werkt..

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik wil graag via deze weg mijn ergernis uitspreken over het gebruik van de term ‘kat in de zak’, de term is abject en infaam en aanmatigend bovendien. Het in verband brengen van katten met oplichting of miskopen is stigmatiserens en geheel bezijdens de waarheid!
  .
  De kat in de uitsrukking dient vervangen te worden door een ander dier met minder elegante en sympathieke kenmerken dan een kat. Wie koopt er trouwens een kat in een zak? Dat moet natuurlijk geschieden in een draagmand, uiteraard voorzien van alle luxe die een kat waard is zoals zijden kussentjes en bekleding, een krabpaal en genoeg catnip,
  .
  Ik roep de redactie op om deze term in het vervolg te vermijden!

 • Profielfoto
  desafiadore

  @ Poezenbeest
  Wellicht zullen wij voortaan de term ‘miskoop’ moeten gebruiken.
  Verder wil ik graag nog een bakje kattenbrokjes en een schoteltje melk of water in de draagmand toevoegen.