‘iPhone 5S krijgt supersnelle graphics’

19 reacties

Volgens de laatste geruchten is de volgende iPhone een iPhone 5S en vanaf het derde kwartaal van dit jaar leverbaar. Vandaag kunnen we weer iets nieuws aan het lijstje geruchten toevoegen. Een nieuwe grafische chip die moet zorgen voor supersnelle grafische prestaties én misschien nog belangrijker; een betere accuduur.

De nieuwe grafische chip zou volgens Computerworld van het type PowerVR G6100 GPU zijn, ook wel bekend als de Rogue-serie. Apple zou deze GPU verwerken in een nieuw ontwerp chip dat bestemd is voor de volgende iPhone. De iPhone 5 gebruikt ook al een grafische chip van PowerVR, echter is dit een relatief oud model uit de G5-serie. De nieuwe G6100 chip zou state of the art zijn.

De G6100 GPU biedt onder andere ondersteuning voor een resolutie van 8K en beschikt over twee aparte clusters om shades en textuur te renderen. Daarnaast is het chip volledig compatibel met de vorige G5-serie, dit is goed nieuws voor bijvoorbeeld ontwikkelaars van iOS-games. Natuurlijk zullen games niet op 8K-resolutie gaan draaien, toch wordt verwacht dat de nieuwe grafische chip bijzonder nuttig zal zijn, vooral voor de accuduur.

Door het gebruiken van de nieuwste PowerVR G6100 GPU kan Apple een gevoelige klap aan Samsung uitdelen. De Galaxy S4, het vlaggenschip van de Koreaanse smartphone-fabrikant, werkt nog met de relatief oude PowerVR G5-serie chips.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  JTD

  van OMT
  Door het gebruiken van de nieuwste PowerVR G6100 GPU kan Apple een gevoelige klap aan Samsung uitdelen. De Galaxy S4, het vlaggenschip van de Koreaanse smartphone-fabrikant, werkt nog met de relatief oude PowerVR G5-serie chips.

  Precies, net zoals het vlaggenschip van Apple nu…(Quote OMT eerder in dit stukkie: de PowerVR, echter is dit een relatief oud model uit de G5-serie)
  Neem aan dat Samsung ook wel met een betere/andere etc chip komt bij de update van hún vlaggenschip

 • Profielfoto
  iekozz

  Want consumenten gaan echt naar een winkel toe vragen speciaal naar de iPhone 5 omdat deze een PowerVR chip heeft.

  Het maakt 99,99% van de mensen echt niets uit hoor welke chip erin zit. Zolang die maar alles goed kan draaien en dat doen alle toptoestellen van dit moment.

  Vooruitgang is altijd goed natuurlijk, maar vraag mij toch af of dit niet veel nadeliger is voor de accu omdat de chip zoveel krachtiger is.

 • Profielfoto
  Jan-David van Luipen

  dat zegt-ie dus in het filmpje, omdat ipv de CPU de GPU wordt aangesproken heb je 1 een betere kwaliteit en 2 de CPU wordt minder belast, dus minder werk voor de accu.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Joepie, weer wat sneller.
  Alsof ze nu de volledige capaciteit van de 5 al gebruiken..

  Kom liever met iets écht boeiends, een nieuwe interface ofzo.

 • Profielfoto
  Ansems

  @Thomas18NL ooit het programma edrawings van solideworks op n iPhone 5 zien draaien? Echt niet normaal stotterende grapichs dus niet benutten is een groot woord.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  @iRepairs
  Tsja, als het 1 programma niet fatsoenlijk kan draaien, zou het dan aan de hardware of aan de programmeerkunsten van de developer liggen?

  Persoonlijk had ik nooit problemen met de snelheid van welke app dan ook op mijn iPhone 5.

 • Profielfoto
  Rtaal

  Nee daar zat ik nu echt op te wachten… Komop, prop een 300x betere batterij in dat ding, daar zit ik op te wachten! Ik wil mooiere software en misschien nog een iets lager prijskaartje aangezien mijn iPhone 4 en 5 ook niet echt goedkoop waren (ja apple is kwaliteit en daar betaal je voor maar er mag wel iets vanaf)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Steve zou, zeker weten, deze chip nooit gewild hebben. Echt waar.

 • Profielfoto
  s17574

  @THX-1138 Oja? hoezo dan wel? heeft hij dat tegen jou verteld of ben je helderziend?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Binnenkort : “The new ipad 3d”

 • Profielfoto
  Rogiervanbossum

  @s17574 is blijkbaar niet bekend met cynisme;-)

 • Profielfoto
  iPredict

  Joepie, weer wat sneller.
  Alsof ze nu de volledige capaciteit van de 5 al gebruiken..

  Kom liever met iets écht boeiends, een nieuwe interface ofzo.

  Nee. Apple is tegen “change for the sake of change” en vind het zeer belangrijk om de interface herkenbaar en consistent te houden, functionaliteit toe te voegen zonder te compliceren en waar mogelijk zelfs versimpelen. De huidige UI “werkt” – zoals een design professional het zou zeggen, die niet alleen naar uiterlijk kijkt. Niet elk gerucht kan over software gaan, en gelukkig maar. iOS6 heeft trouwens al vele verbeteringen in de UI aangebracht, ook esthetisch.

  Om de honger te stillen van mensen die dreigen naar Android te switchen omdat iOS “hetzelfde is gebleven sinds 2007” (lees: mensen die denken dat iOS – het besturingssysteem – niks anders is dan de “grid of icons”) zal Jony Ive nog genoeg aanpassingen maken aan de esthetische kant van iOS. Verwacht niet al te drastische veranderingen. Verwacht deze veranderingen ook niet voor de launch van iOS7 te sneak peaken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zou een iPhone met die chip in staat zijn OSX apps degelijk te weergeven?
  Ik hoop namelijk dat apple iOS en Mac OSX samen gaat voegen in 1 behuizing.

  Dus iOS zoals je kent zolang je het als telefoon of tablet gebruikt. Dock je het apparaat dan zie krijg je Mac OSX op het scherm te zien. maar dan met 1 file systeem dat ten alle tijden beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Die snellere batterij wordt toch elke keer genoemd. Elke keer stelt hij mij weer teleur.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  “supersnelle graphics”

  jama, da zeiden ze van de 4S ook

  en de 4

  en de 3GS

  allezja.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Koetjesreep: dat komt denk ik omdat er tegelijk met die betere batterij steeds weer meer taken en mogelijkheden uitgevoerd moeten worden, daardoor is er ondanks verbeteringen weer meer stroom nodig.

 • Profielfoto
  mymac

  Goh. Snellere graphics en een betere accu. Dat had ik zelf ook kunnen bedenken! De vraag is wanneer er een échte accu verbetering komt. Zoiets als 50% toename van de accuduur op één lading…

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @knekkie: In staat is het misschien net, qua snelheid liggen ze veel te ver uit elkaar. Arm cortex A15 is gelijk aan een Desktop processor uit 2005.

 • Profielfoto
  appievanr

  Sinterklaas komt dit jaar aan in Groningen

  nu.nl