iOS 7, met de i van Ive

10 reacties

Voor koningsgezinde OMT-ers staat vandaag de letter W centraal, maar voor 9to5Mac draait alles nu even om de letter I. De I van iOS, van Innsbruck en van Ive. Ze komen allemaal langs in een lang artikel waarin de eerste details van iOS 7 worden prijsgegeven.

Volgens een aantal mensen dat iOS 7 al gezien heeft of er over gebriefd is krijgt de nieuwe versie van iOS, die de codenaam ‘Innsbruck’ gekregen zou hebben, een grote uiterlijke metamorphose. Meerdere bronnen spreken van een ‘plat’ uiterlijk, ontworpen onder leiding van Apple’s Design VP Jonathan Ive. Ook zou iOS nieuwe functionaliteiten krijgen.

De bekende glimmende knoppen, schaduwrandjes en andere skeuomorphistische elementen in de interface van iOS worden grondig onder handen genomen volgens de bronnen. Ook worden icoontjes herontworpen. Daarnaast zou Apple bezig zijn met het inbouwen van interfaceelementen waarmee extra informatie in beeld gebracht kan worden. Daarbij kan gedacht worden aan een uitbreiding van het notificatiescherm, of een modus waarbij meerdere apps naast elkaar getoond worden.

De berichtgeving van 9to5Mac komt niet als een verrassing. Het mag een publiek geheim genoemd worden dat Apple’s voormalige iOS-voorman Scott Forstall een drijvende kracht was van skeuomorphisme, waarbij interface-elemementen ‘echte’ voorwerpen en materialen nabootsen. Met Forstall’s vertrek vorig jaar en de overname van zijn activiteiten door Jonathan Ive werd algemeen aangenomen dat het uiterlijk van Apple’s software meer in lijn zou komen met de hardware waar het op draait. Het eerste voorbeeld hiervan werd vorige maand al gevonden in een update van Apple’s Podcasts-app. Het visuele element van een bandrecorder met bijhorende knoppen werd daarbij vervangen voor minimalistische knoppen en sliders.

Naar verwachting zal iOS 7 op maandag 10 juni voor het eerst aan het publiek getoond worden. Op die dag zal Apple’s World Wide Developer Conference naar alle waarschijnlijkheid geopend worden met een keynote speech. Daarna zal het waarschijnlijk nog een paar maanden duren voordat de software beschikbaar komt op huidige en nieuwe iOS-apparaten.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  jesper211232

  NU.nl
  Het nieuws dat het uiterlijk van iOS flink op de schop gaat komt als een verrassing.

  Onemorething.nl
  De berichtgeving van 9to5Mac komt niet als een verrassing.

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  Gastonw

  wordne

  Alinea 3 regel 3

  —–

  Maar eigenlijk weten we dit toch al lang..?

 • Profielfoto
  knekkie

  Spannend.

  Ik ben benieuwd of het alleen een ander niet te verwijderen skin is in iOS7 of dat er ook daadwerkelijk anders nagedacht is over de structuur van het iOS.

  Dan doel ik op een file systeem dat online en offline in sync is en online de mogelijkheid bied om net als de idisk weer bestanden te delen.

  een manier waarmee je iPhone en iPad als USB drive bruikbaar zijn.

  Geen bekrompen restricties meer zoals nu.
  tijd om iOS gelijk te trekken aan OSX.
  een finder voor apps van derden zodat ze uit een data bak kunnen putten aanpassen en delen.

  Nu mag een photoshopachtige app het origineel niet overschrijven als er iets bewerkt is. Het is verplicht op te slaan als een kopie binnen de app. En die kopie kan je weer kopiëren naar de fotorol.

  Al dat soort onnodig omslachtigheden mogen van mij opzouten. Het dient geen enkel doel.

 • Profielfoto
  Afroman

  Wow, Jony Ive, Tim Cook en Dave Grohl! Nice

  Ik hoop dat het nog werkt op een iPhone 4 en een iPad 2. Daarna verwacht ik geen support meer voor beiden apparaten.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Als dat allemaal zoveel wordt aangepast zal het nog wel ff duren voordat het gereleased wordt…

 • Profielfoto
  MouseMighty

  “interfaceelementen” interface-elementen?

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Als IOS niet opener wordt zal het ingehaald worden door Win8, de mogelijkheden zijn nu te beperkt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik weet niet of ik zit te wachten op “platte icons”. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Minder mooie vormgeving? Kan ik me nauwelijks voorstellen. Ben wel blij dat de skeuomorfologe vormgeving – of hoe dat ook mag heten – de prullenbak in lijkt te gaan. De schuifknopjes waren nog te doen, maar die nep-leren agenda en foeilelijke antiek bruine Pagespagina’s: verschrikkelijk! Ik ben benieuwd wat het wordt. Lekker modern hoop ik. En ook nog voor m’n iPhone 4S?!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik kan me voorstellen dat er veel meer gedaan wordt met vingerbewegingen om bepaalde functies te activeren. Ook is naar mijn idee de home-knop fysiek niet meer noodzakelijk en kan dit ook met gestures worden gestuurd. Ik denk dat Notification Center een belangrijke rol gaat spelen in de nieuwe iOS. Dat wordt de plek voor al je weer, social en nieuwsupdates.
  .
  In de toekomst denk ik dat we met iOS en OS X naar 1 verweven besturingssysteem gaan. Dan zal het niet meer uitmaken of je met een tablet of een laptop in je handen zit. Het enige verschil zal een fysiek toetsenbord zijn.