Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 30 april 2013

iOS 7, met de i van Ive

Voor koningsgezinde OMT-ers staat vandaag de letter W centraal, maar voor 9to5Mac draait alles nu even om de letter I. De I van iOS, van Innsbruck en van Ive. Ze komen allemaal langs in een lang artikel waarin de eerste details van iOS 7 worden prijsgegeven.

Volgens een aantal mensen dat iOS 7 al gezien heeft of er over gebriefd is krijgt de nieuwe versie van iOS, die de codenaam ‘Innsbruck’ gekregen zou hebben, een grote uiterlijke metamorphose. Meerdere bronnen spreken van een ‘plat’ uiterlijk, ontworpen onder leiding van Apple’s Design VP Jonathan Ive. Ook zou iOS nieuwe functionaliteiten krijgen.

De bekende glimmende knoppen, schaduwrandjes en andere skeuomorphistische elementen in de interface van iOS worden grondig onder handen genomen volgens de bronnen. Ook worden icoontjes herontworpen. Daarnaast zou Apple bezig zijn met het inbouwen van interfaceelementen waarmee extra informatie in beeld gebracht kan worden. Daarbij kan gedacht worden aan een uitbreiding van het notificatiescherm, of een modus waarbij meerdere apps naast elkaar getoond worden.

De berichtgeving van 9to5Mac komt niet als een verrassing. Het mag een publiek geheim genoemd worden dat Apple’s voormalige iOS-voorman Scott Forstall een drijvende kracht was van skeuomorphisme, waarbij interface-elemementen ‘echte’ voorwerpen en materialen nabootsen. Met Forstall’s vertrek vorig jaar en de overname van zijn activiteiten door Jonathan Ive werd algemeen aangenomen dat het uiterlijk van Apple’s software meer in lijn zou komen met de hardware waar het op draait. Het eerste voorbeeld hiervan werd vorige maand al gevonden in een update van Apple’s Podcasts-app. Het visuele element van een bandrecorder met bijhorende knoppen werd daarbij vervangen voor minimalistische knoppen en sliders.

Naar verwachting zal iOS 7 op maandag 10 juni voor het eerst aan het publiek getoond worden. Op die dag zal Apple’s World Wide Developer Conference naar alle waarschijnlijkheid geopend worden met een keynote speech. Daarna zal het waarschijnlijk nog een paar maanden duren voordat de software beschikbaar komt op huidige en nieuwe iOS-apparaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 7, met de i van Ive
Sluiten