Interessante nieuwtjes uit Apple’s kwartaalcijfers

14 reacties

Gisteravond maakte Apple zijn kwartaalcijfers bekend. In Q2 van 2013 steeg de verkoop van iPhones en iPads en ging de omzet omhoog. De winst daalde iets en de Mac-verkoop zag een teruggangetje, maar kromp veel minder hard dan de PC-verkoop. Alle cijfers zijn terug te vinden in het liveblog dat OMT-redacteur Jan David bijhield.

Naast het harde cijferwerk, deed Tim Cook in de conference call volgend op de presentatie van de resultaten ook een aantal interessante uitspraken over nieuwe producten en diensten. De CEO sprak bovendien enkele verwachtingen uit en gaf toelichting op beslissingen. Wij hebben de interessantste nieuwtjes hieronder samengevat.

Later dit jaar nieuwe producten
Op het gebied van nieuwe iPhones en iPads is het stil in Apple-land, er is dit jaar nog geen enkele aankondiging geweest. Cook stelde tijdens de conference call dat er in de herfst en begin 2014 geweldige nieuwe producten en diensten aan zullen komen. De nadruk lag niet alleen op producten, maar ook op software en diensten. Even speculeren: Naast de nieuwe iPhone en iPad kunnen we bijvoorbeeld ook een streaming muziekdienst verwachten. Naast de bekende producten, sprak Cook ook over nieuwe productcategorieën. iWatch of iTV?

iCloud groeit als kool
Afgelopen kwartaal is iCloud met 20% gegroeid. Er zijn nu ongeveer 300 miljoen gebruikers. Precies een jaar geleden waren dit nog ongeveer 100 miljoen gebruikers, een verdrievoudiging.

De deur voor grotere schermen staat op een kier
Met nadruk op een klein kiertje. In de conference call vroeg een journalist aan Tim Cook hoe het zat met de 5-inch telefoonmarkt t.o.v. de 4-inch iPhone. Cook antwoordde dat de iPhone 5 nog steeds het beste scherm heeft en dat de kleurbalans, helderheid, accuduur en compatibiliteit met apps voor Apple belangrijker zijn dan een groter scherm. De CEO haalde aan dat enkele concurrerende merken ten koste van andere kwaliteiten een groter scherm in hun telefoons zetten. Apple zou alleen een groter scherm overwegen als het geen afbreuk zou doen aan de eerder genoemde aspecten.

Nieuwe iMac was te vroeg
Apple had de nieuwe dunne ‘bultrug’ iMac achteraf gezien liever aan het begin van 2013 geïntroduceerd. Tim Cook vond het vervelend kopers teleur te moeten stellen met lange wachttijden, leveringsproblemen waren de oorzaak. Dit is ook een mogelijke oorzaak van de gedaalde Mac-verkoop.

Mobiel betalen nog in de kinderschoenen
Volgens Tim Cook is mobiel betalen nog lang niet volwassen, maar wil Apple er graag wat mee doen. Het zou volgens de CEO een mooie aanvulling zijn op het iTunes-ecosysteem. Er werden verder geen concrete uitspraken op dit punt gedaan.

Samsung is het nieuwe BlackBerry
Volgens Cook is de smartphonemarkt altijd competitief geweest. Opboksen tegen andere merken is niets vreemds voor Apple. “Vroeger had je BlackBerry en nu heb je Samsung.” De nadruk ligt volgens Cook vooral op de premium markt en bijbehorende beleving van de iPhone.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  istanley

  Ik neem mijn woorden terug aftreden Tim Cook. Ik begrijpt wat hij nu bedoelden Cook wil kwaliteit leven daarom duurt het ook lang voor nieuwe aankondiging. Daar heeft hij wel een punt. Eigelijk is Tim slecht nog niet kwaliteit boven alles daar betaal je ook dik voor.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd of die nieuwe product categorie de verwachtte iTV en of iWatch zal zijn of misschien een onverwachte 3e categorie.:P

  Stiekem hoop ik op de 3e onverwachte categorie.

 • Profielfoto
  wil51

  Geen woord over de Mac Pro???

 • Profielfoto
  knekkie

  Geen woord over de Mac Pro???

  Ja dat viel mij ook op.
  Wie weet gaan ze daar wel een nieuwe product categorie voor openen.
  De nieuwe desktop volgens Apple. Laatste kindje van Jobs.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Ik neem mijn woorden terug aftreden Tim Cook. Ik begrijpt wat hij nu bedoelden Cook wil kwaliteit leven daarom duurt het ook lang voor nieuwe aankondiging. Daar heeft hij wel een punt. Eigelijk is Tim slecht nog niet kwaliteit boven alles daar betaal je ook dik voor.

  Begrijp je zelf eigenlijk wat je schrijft? Ik niet.

  Ik hoop dat ze binnenkort weer met iets echt verrassends komen. Liefst uit de koker van Jony Ive.

 • Profielfoto
  mytecmaster

  Ik neem mijn woorden terug aftreden Tim Cook. Ik begrijpt wat hij nu bedoelden Cook wil kwaliteit leven daarom duurt het ook lang voor nieuwe aankondiging. Daar heeft hij wel een punt. Eigelijk is Tim slecht nog niet kwaliteit boven alles daar betaal je ook dik voor.

  Begrijp je zelf eigenlijk wat je schrijft? Ik niet.

  Ik hoop dat ze binnenkort weer met iets echt verrassends komen. Liefst uit de koker van Jony Ive.

  Kwalitatief schrijven is niet altijd even makkelijk. Istanley gaat voor kwantiteit.

 • Profielfoto
  Needler

  Apple TV, iWatch en iGlasses in 2013. Nice!

 • Profielfoto
  Nolleos

  Zoals het een goede CEO betaamt. Veel wollig gepraat, maar weinig concreets.

 • Profielfoto
  essiw

  ^omdat als ze de concrete dingen niet kunnen nakomen (productiefouten, ontwerpfouten enz.) ze meteen iedereen op hun dak krijgen;)

 • Profielfoto
  wouters97

  ipad mini 2 ?

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  @wouter97 de ipad mini 2 is geen nieuwe productcategorie maar een uitbreiding op de ipad lijn.

  Ik hoop toch wel dat de iTV en iWatch er aankomen!

 • Profielfoto
  cids

  Je kan in een call over de kwartaalcijfers geen productintroducties verwachten…

 • Profielfoto
  Bartv82

  Wat ik niet begrijp is dat men het hier al over de resultaten van Q2 heeft terwijl die kwartaal pas goed en wel een week of 3 onderweg is.

  Volgens mij wordt hier dan ook Q1 bedoeld. Een behoorlijke fout als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  JTD

  Wat ik niet begrijp is dat men het hier al over de resultaten van Q2 heeft terwijl die kwartaal pas goed en wel een week of 3 onderweg is.

  Volgens mij wordt hier dan ook Q1 bedoeld. Een behoorlijke fout als je het mij vraagt.

  Als je je even verdiept in de financiële zaken van de VS dan had je kunnen weten dat het fiscale jaar in de VS loopt (sinds 1976) van 1 oktober t/m 30 september.
  zodoende loopt Q1 van 1 okt-31 dec en Q2 van 1 jan-31 maart.
  Dus geen fout van OMT of Tim Cook, hoor.