Hoop gedoe om Mini-handelsnaam

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Vorige week wees het Amerikaanse patent- en merkenbureau een verzoek van Apple om ‘iPad Mini’ als handelsnaam te registeren af. Vandaag blijkt echter dat het merkenbureau terug is gekomen op deze beslissing. We lezen via Scribd dat Apple het merk ‘iPad Mini’ toch toegewezen kan krijgen, zij het met een aantal voorwaarden.

De voornaamste reden om de merkregistratie af te wijzen, was dat de merknaam enkel een functie of kenmerk van een iPad zou omschrijven. Het woord ‘mini’ zou daar alleen aan toevoegen dat het apparaat kleiner is en geen unieke betekenis hebben. Deze bezwaren lijken ingetrokken, nu een advocaat van het merkenbureau een tweede blik op Apple’s aanvraag geworpen heeft.

Het bureau attendeert Apple wel op enkele voorwaarden. Apple dient een disclaimer toe te voegen waarin het bedrijf stelt de term ‘Mini’ alleen te gebruiken in combinatie met het merk ‘iPad’. Op deze manier kunnen andere bedrijven nog steeds Mini-varianten van hun productnamen registeren en is de aanvraag niet in strijd met bestaande registraties.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Gezalfde

  Klinkt logisch.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Volgens deze pagina is het ‘iPad mini’ :

  http://www.apple.com/nl/ipad-mini/

 • Profielfoto
  Cderaedemaeker

  Haha droog:-)

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  ja kunnen we allemaal zeggen. Maar waar is het mis gegaan met windows en hun handelsnaam? En zo zijn er tal van bedrijven en voorbeelden :).

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik denk niet dat BMW er mee kon lachen moest Apple zijn gelijk gehaald hebben;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lijkt me logisch dat dit alleen in combinatie kan met de productnaam – iPad in dit geval. Het enige product waarbij “Mini” echt beschermd wordt of zou moeten worden, is volgens mij de auto: de Mini (Vroeger Austin Mini, Morris Mini etc)
  Ben benieuwd of de iPad mini hiermee toch weer iPad Mini is geworden.
  Was daarom trouwens destijds de iPod touch met kleine letter (geen iPod Touch) – omdat op het woord “touch” geen patent kon worden aangevraagd?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Soulshaker: we hadden op het zelfde moment het zelfde idee!

 • Profielfoto
  sedikit

  Inderdaad “hoop gedoe”. Het woordje mini willen toe-eigenen….. Er komt nog eens het moment dat Apple het hele universum wil gaan claimen. Dat patenten-gedoe heeft de kenmerken van de grootheidswaan gekregen en begint onderhand lachwekkend te worden.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Volgens mij bestaat er al een tijdje een Mac mini.
  Hoezo, alleen mogelijk in combinatie met een iPad?
  Dat merkenbureau mag wat verder kijken dan de (mini)neus lang is…..:evil:

 • Profielfoto
  essiw

  Wat is de meerwaarde van de naam iPad mini patenteren? als de naam iPad al gepatenteerd is?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik blijf het belachelijk vinden al die triviale toekenningen. “Mini” (al dan niet met een hoofdletter) is een toevoeging die tal van bedrijven al gebruiken. En hoezo is “iPad” een merk?

  Apple dient een disclaimer toe te voegen waarin het bedrijf stelt de term ‘Mini’ alleen te gebruiken in combinatie met het merk ‘iPad’.

  Het merk is Apple, iPad is de product naam.

 • Profielfoto
  essiw

  ^productnamen kan je ook als merknaam hebben.

  Vandale:

  merk·naam (de; m; meervoud: merknamen)
  naam van een handelsmerk

  Wikipedia:

  Merknamen zijn namen voor producten, diensten of organisaties. Ze vormen het talige deel van een merkteken en zijn in die zin ‘woordmerken’.