Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 april 2013

Groningse ondernemer wint gedeeltelijk van Apple

Bijna twee jaar terug kon je op OMT lezen hoe het Groningse internetbedrijfje iWink in een juridische strijd met Apple verzeild raakte over de naam van dochteronderneming ‘iWebhosting’. Nu is er eindelijk een eind gekomen aan deze slepende zaak. De Groningers hebben gedeeltelijk gelijk gekregen, al komt de uitspraak inmiddels te laat voor ze.

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom heeft onlangs uitspraak gedaan in de zaak. De naam iWebhosting wordt toch ingeschreven als eigendom van iWink, maar niet voor alle rubrieken waar het bedrijf de naam voor aangevraagd had. Omdat iWebhosting en iWeb gedeeltelijk overeenkomstige diensten bieden zijn niet alle rubrieken gehonoreerd.

Naar eigen zeggen heeft iWink in 2011 al een schikkingsvoorstel aan Apple gedaan om de langdurige zaak te voorkomen. Dit voorstel is echter afgewezen. Omdat de behandeling van de zaak die erop volgde zolang duurde besloot het bedrijf om de naam geleidelijk uit te faseren. Het feit dat de naam nu toch gedeeltelijk gebruikt mag worden doet daar niets meer aan af. Binnenkort gaan de diensten van iWebhosting over in de nieuwe naam Kirra.

In 2004 registreerde iWink de dochteronderneming ‘iWebhosting’ bij de Kamer van Koophandel in Groningen. Toen de naam in 2007 ook bij het Benelux Merkenregister ingeschreven werd begonnen de problemen. Apple maakte bezwaar en een juridische strijd volgde. De naam zou immers teveel lijken op iWeb. Apple heeft het merkenrecht in handen voor de OS X applicatie iWeb, waarmee eenvoudig websites gebouwd kunnen worden. De verwachting dat iWeb binnenkort definitief ten grave gedragen wordt deed niets af aan Apple’s overtuiging dat iWink verwarring zaaide door een webdienst aan te bieden met deels dezelfde naam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groningse ondernemer wint gedeeltelijk van Apple
Sluiten