Gestolen iMac haalt landelijk nieuws

89 reacties

Een van de handige dingen aan Apple-computers is de mogelijkheid om via Find My Mac te zien waar apparaten zich bevinden. De Rotterdamse Corine van den Houten wist op deze manier haar gestolen iMac op te sporen. Het apparaat werd vrijdagavond gestolen uit haar bedrijfspand in Rotterdam en kwam zaterdagochtend vanuit Amsterdam online.

Nadat Corine met veel moeite aangifte kon doen en de politie de iMac niet terug wilde halen, twitterde ze haar frustratie. De iMac bleek zich in een flat in, zoals Geenstijl het verwoordde, ‘020-gaza’ te bevinden, de politie kon het niet maken om een hele flat uit te kammen. Inmiddels pikte journalisten van Geenstijl, de Telegraaf en het AD het verhaal op en is de gestolen iMac van Corine landelijk nieuws.

Inmiddels heeft PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch aangegeven de verantwoordelijk minister vragen te gaan stellen over deze kwestie. In 2009 was er een soortgelijke zaak met een MacBook die door een asielzoeker gestolen was en vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht online kwam. Uiteindelijk kwam mede door de media-aandacht deze MacBook bij de rechtmatige eigenaar terug.

Corine is inmiddels gewoon weer aan het werk, wij vermoeden dat de iMac nog wel eens terug op zijn plaats kan komen. Media-aandacht doet soms wonderen.

Reacties

89 reacties
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ja belachelijk dit. Wat doet de politie tegenwoordig nog? Niks! Alleen als er iemand dood is….

  Deze komt wel weer terug bij haar, door alle media aandacht.

  De dieven volgen blijkbaar het nieuws niet, anders hadden ze hem al lang gewist en verplaatst.

  Ze kan erheen gaan en een geluid afspelen via Find My Mac…
  En natuurlijk dit eerst eens gaan regelen.

 • Profielfoto
  Akoni

  Zo zie je maar weer, ze kan zelfs practisch aantonen waar de iMac is en de Politie weigert te functioneren.
  Helaas nog steeds waar, misdaad loont in Nederland! :(

 • Profielfoto
  Xcode

  Ongelofelijk. Doe jij het speurwerk voor het overbelaste politiesysteem, kunnen ze niet even een paar flitsagenten op weg naar huis langssturen bij de dief. Zoals ik al ergens las: dit wordt de nieuwe paarse krokodil.
  ‘Daar staat ‘ie meneer!’
  ‘Jahaaa, daar staat ‘ie’.

 • Profielfoto
  denisvr

  Zo is vorig jaar mijn macbook pro ook gejat en kwam hij 1 dag later online in een appartementencomplex van 9 woningen en hetzelfde antwoord van de politie we kunnen niet bij alle 9 naar binnen sorry:( #prutsers

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Het is een locatie in een flat met 6 verdiepingen. Hoe wil je een huiszoekingsbevel voor al die woningen regelen? Dat is best lastig. Men zou een buurtonderzoek kunnen doen maar zolang de locatie niet nog beter/duidelijker is kan de politie ook niet veel. Je kan de Mac best wissen, als je in het bezit bent van het admin wachtwoord en mogelijkheid om een nw systeem erop te zetten. Kortom zo eenvoudig is dat echt niet. Kortom mijn waarde Dr. (pr)U(t)ser, U converseert uit uw vertebra cervicalis.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @Xcode Oh nu snap ik waar ze het over hadden op Geenstijl.:p

 • Profielfoto
  roger767

  Denk je echt dat de politie zijn leven gaat riskeren voor een iMac?! Misschien heeft die dief wel een pistool. Fietsers zonder licht aanhouden en bekeuren is veel veiliger.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Punt is dat de politie niets mag doen. Er is niet duidelijk waar de iMac zich precies bevind, alleen het flatgebouw is bekend. De politie mag nou eenmaal niet zomaar overal binnenvallen. Alleen in het geval dat het gestolen goed van buitenaf zichtbaar aanwezig is. Ik weet ook niet of het nou zo’n goed idee is om de politie een vrijbrief te geven om maar overal binnen te vallen…

 • Profielfoto
  Makkiej

  Ze zouden veel vaker via de media dingen moeten oplossen.
  Als je ziet hoe vaak met behulp van andere mensen dingen opgelost worden.
  .
  Maar dan.. dan krijg je het fenomeen, beschadigd door media aandacht.. WTF?! blijf met je poten van ander mans spullen af, of van personen en dieren en je krijgt geen ongewenste aandacht.. krom land Nederland.
  .
  Net als dit, nee sorry we kunnen niet bij iedereen langs gaan.. nee wat dan? Hun mogen wel bij jou langs gaan om wat spullen te lenen zonder terug te brengen.. dafuq zeg.

 • Profielfoto
  Makkiej

  Punt is dat de politie niets mag doen. Er is niet duidelijk waar de iMac zich precies bevind, alleen het flatgebouw is bekend. De politie mag nou eenmaal niet zomaar overal binnenvallen. Alleen in het geval dat het gestolen goed van buitenaf zichtbaar aanwezig is. Ik weet ook niet of het nou zo\’n goed idee is om de politie een vrijbrief te geven om maar overal binnen te vallen…

  Mensen mogen ook niet stelen, is ook gebeurd.
  Dus ik zou zeggen gaan met die banaan, als men weet dat dit de gevolgen zijn, naaien ze elkaar er ook wel eerder aan. Win-Win.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Tja, leg de ‘veiligheid’ bij de overheid neer en je creëert een monopolie.

  Monopolies zijn erg duur en leveren vaak weinig op. In een vrije samenleving betaal je geen gedwongen belasting voor staatspolitie maar sluit je vrijwillig een contract af met een beveiligingsinstantie. Als die niet naar tevredenheid leveren, ga je naar de concurrent.

  Een commercieel bedrijf in een concurrerende markt wilt graag een flat langsgaan opzoek naar de iMac. Levert een tevreden klant op en geen verlies van kapitaal.

  De staatspolitie heb je niks aan. Het salaris en materieel wordt al betaald door gedwongen diefstal (belasting) en daarnaast dragen ze natuurlijk 0,0 bij aan beveiliging van je eigendom, terwijl ze wel alleenrecht op wapenbezig hebben. Als dienaar van de staat heb je echter weinig keuze vrijheid. Je eigendom zelf beveiligen of terughalen mag niet en de politie werkt in dienst van de staat (en niet van de burger) en heeft dus wel betere zaken te doen (innen, innen, innen).

 • Profielfoto
  ---

  Gek, 3 jaar geleden is mij hetzelfde overkomen. Toen heeft de politie wel meteen ingegrepen. Het was niet via Find my iPhone, maar wel degelijk zo’n zelfde soort verhaal.

  http://www.onemorething.nl/community/topic/iphone-4-gestolen/

 • Profielfoto
  Saaihead

  Mensen mogen ook niet stelen, is ook gebeurd.
  Dus ik zou zeggen gaan met die banaan, als men weet dat dit de gevolgen zijn, naaien ze elkaar er ook wel eerder aan. Win-Win.

  Ben ik met je eens, maar dat gaat over de daders. Niet over de rest van de bewoners van die flat.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Begrijp me goed, het is echt heel vervelend voor deze mevrouw. Natuurlijk stelen mag niet maar hoe zou jij het vinden als je lekker in je huis aan de keukentafel zit en de politie zomaar eventjes binnen komt? Maar goed, als ik de meeste reacties zo lees dan heeft men toch liever een Gestapo/Stazi politie. Val gewoon met een compleet arrestatieteam elke woning in de bewuste flat binnen en voila klaar! Of laat het aan een commercieel (lees knokploegje) bedrijf. “Oh het was hiernaast? Oeps foutje!”

 • Profielfoto
  klonic

  Wat een gore ankerhonden! Het is toch te ziek voor woorden dat ze zoiets links late liggen! Dit is een zaak die ze binnen no time kunnen oplossen maar wat niet gedaan wordt. Ik bied me aan als vrijwilliger, ik wil de dader wel met een groepje neerknuppelen, als de politie toch niet komt moeten we het recht in eigen handen nemen toch?

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Klonic dat zei de SA in 1933 ook…..

 • Profielfoto
  koen

  Jammer dat OMT de quote van GS in dit artikel verwerkt, ik hoop niet dat het een trend is om zich te meten met journalistiek beneden alle niveau.

 • Profielfoto
  AppleFrank

  Toch gek politie kan op basis van straatnaam zien of er zich ook mensen bevinden die al wat op hun kerfstok hebben. Padvinderij bestuurd door de lulletjes van den haag

 • Profielfoto
  joostjoost

  Er zijn wel een paar methoden om de mac buiten de woning op het spoor te komen zodat je maar één woning hoeft te doorzoeken. Hiervoor heb je wel specifieke info van de gestolen Mac nodig.

  Ik werk niet voor de club, maar met Undercover van Orbicule had je de politie misschien wel voldoende informatie kunnen geven.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Op de iMac staat altijd Bluetooth aan. Indien de Bluetooth discoverable is, kun je behoorlijk nauwkeurig het juiste huis opzoeken. Het kost je wel veel tijd.

 • Profielfoto
  timosterrenkunde

  Vraag de glazenwasser of hij even met de hoogwerker overal wilt kijken waar hij staat XD

 • Profielfoto
  knekkie

  Misschien kan met dat nieuwe patent om huizen aan de binnenkant in kaart te brengen nog nauwkeuriger worden bepaald waar je gestolen Apple spullen zich bevinden.

  Benieuwd of de politie dan wel naar binnen gaat als je zeker weet dat het 283 op 3 hoog is

 • Profielfoto
  murdock1

  Enige de politie kan is de mensen pesten maar een misdrijf opsporen

 • Profielfoto
  Petje

  We moeten die sukkels die Mac spullen stelen, niet teveel wijsmaken over hoe ” find my iPhone” werkt. Zo worden die lui door de media te snel getipt en gebeurt het de volgende keer weer opnieuw. Je hebt nou eenmaal mensen die de spullen van Apple kopen en gebruiken nebje hebt mensendieck alleen maa geilen op het merkbaar er geen vertand van hebben,

 • Profielfoto
  MEEUW

  Maar heren, we hebben het over een flat. Dus de locatie is wel bekend, maar de verdieping niet…. Hoe wil je dat dan doen ? ik laat ze niet binnen zonder huiszoeking bevel.
  En je kan moeilijk voor elke verdieping een huiszoeking bevel regelen. (2 meter gps afwijking dus 2 woningen per verdieping is 18 woningen doorzoeken)
  Daarbij als je de onderste bewoner aanbel, dan ren de bovenste weg met de imac als diegene hem heeft meegenomen.
  Afgezien dat met kijf bovenaan staat : Je met je poten van andermans spul moet afblijven natuurlijk :).

 • Profielfoto
  Nikon1972

  Van de politie kan je tegenwoordig niet verwachten dat ze boeven vangen….(n) Ik hoop dat Corine snel haar Macje weer op haar bureau heeft staan!

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Nog een reden waarom Macs vele malen beter zijn dan windows computers.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Politie is verrot!!!

 • Profielfoto
  tim85

  Eigenlijk zou dit perfect op te vangen zijn door Apple met wat aanpassingen in find my mac.
  Stel nu dat je bijvoorbeeld, de webcam kan activeren (want het is toch de jouwe)
  of je kan een keylogger installeren, of een combinatie daarvan…

  het doet me enorm terugdenken aan volgend filmpje, let op het duurt wel even, maar het is zeker de moeite waard…
  :lol:

  klik hier

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Is het niet mogelijk om, zonder dat het opvalt, met de webcam foto’s te laten maken van de dief – als die achter je Mac zit? Dan ben je toch (bijna) klaar en heb je een duidelijke foto van de dief. Kan dit of niet? Volgens mij is het niet ingewikkeld. En ik dacht dat ik zoiets al wel eens gelezen had van een MacBook waarbij dat was gebeurd.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Oh, zie nu pas dat Tim85 ook al over de webcam begon. Ik dacht dat ik al een keer had gelezen dat dit met een MacBook gebeurd was.

 • Profielfoto
  bestbier

  De politie weet echt wel wie de helers/inbrekers zijn in die flat. Zijn meestl bekenden van het bureau. Dan misschien even 06-nummer natrekken of desbetreffende heler/inbreker vrijdag in Rotterdam was???

  Ik ben geen Derrick, maar sommige dingen zijn uiterst simpel.

 • Profielfoto
  MacRay

  Deze software maakt ook foto’s:

  http://nl.norton.com/anti-theft/

 • Profielfoto
  klonic

  @MouseMighty
  Eerlijk gezegt zou de politie best bij mij mogen komen kijken of ik een iMac heb met een zelfde serienummer als mevrouw had. Als 2 minuten privacy opgeven betekend dat een crimineel gepakt wordt ben ik blij. Mooiste zou zijn als hij meteen wordt afgemaakt, dan hoeft hij niet met publiek geld te worden opgesloten.
  .
  Natuurlijk zijn er wat redelijke bezwaren, maar wij hebben bepaald dat de overheid ons beschermd met de politie en misdadigers worden vervolgd door middel van het OM. Zodra dit niet serieus gebeurt, functioneert het rechtssysteem per definitie niet goed en laat de overheid dus een primaire taak liggen. Zodra de overheid haar taken laat liggen, lokt zij daarmee burgers uit dit zelfstandig op te lossen. Dat is een recept voor chaos omdat bergers dit niet gestructureerd kunnen doen.
  .
  Daarnaast is de boodschap die de politie nu afgeeft betreurenswaardig. ‘Nee diefstal lossen wij niet op’. Overigens gebeurt dit (het niet oplossen van diefstal) ook met auto’s met een gps tracker. Het is natuurlijk wachten tot die laptop ergens anders verschijnt en dan kan gekeken worden welke persoon op die locatie is, die ook in die flat woont.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik deel de frustraties van sommige mensen hier, maar we moeten ook eens ophouden met zeuren over de politie en massaal op straat gaan voor een hoger budget voor politie (en wat mij betreft ook Defensie overigens). Iedereen loopt klassiek te grommen, maar het is natuurlijk schandalig dat we miljarden pompen in een socialistisch systeem terwijl de veiligheid beknot wordt.
  Ik geef de politie niet de schuld van te weinig mankracht, hoor… dat moet je jezelf geven.

 • Profielfoto
  Filip Vds

  In Belgie is het niet beter hoor!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik zou best wel een stevig robbertje willen knuffelen met Corine. Ze ziet ‘r geweldig uit.

 • Profielfoto
  Mach2k

  Man man man, wat een niveau van de reacties hier weer. Van de 37 reacties slechts een stuk of 3 van users die verder lezen/denken dan hun GeenStijl trackpad lang is……

  En ook de suggesties van knokploegen, zo maar overal de politie laten binnenvallen. Echt jongens, een lesje geschiedenis (inderdaad 1933 en verder) en beginselen van de rechtstaat zou aan de meesten hier goed besteed zijn.

  Ja het is klote dat de mbp van mevrouw is gestolen, en de find my en prey software is erg handig, maar absoluut geen vrijbrief om in dit soort gevallen, zo maar razzias te rechtvaardigen.

 • Profielfoto
  seek

  Een paar weken geleden is mijn iPhone 4 gemarokkaand in een restaurant (waar ze zogenaamd foldertjes kwamen ronddelen). Thuisgekomen bleek het al te laat: iPhone gewist. Zou mooi zijn als Apple deze feature niet simpel laat uitzetten door wissen.

 • Profielfoto
  seek

  Ik zou best wel een stevig robbertje willen knuffelen met Corine. Ze ziet \’r geweldig uit.

  Tip: Geef haar een nieuwe Mac, dat vat ze vast op als knuffel.

 • Profielfoto
  Gates

  Jammer dat OMT de quote van GS in dit artikel verwerkt, ik hoop niet dat het een trend is om zich te meten met journalistiek beneden alle niveau.

  Volledig mee eens, Koen. Dikke onvoldoende voor OMT. Dat ze een stagiair zoiets laten schrijven. Had wel meer controle verwacht.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Waarom onderneemt dat mens zelf geen actie? Politie is er voor echt werk, het zijn geen slaven.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Maar heren, we hebben het over een flat. Dus de locatie is wel bekend, maar de verdieping niet…. Hoe wil je dat dan doen ? ik laat ze niet binnen zonder huiszoeking bevel.
  En je kan moeilijk voor elke verdieping een huiszoeking bevel regelen. (2 meter gps afwijking dus 2 woningen per verdieping is 18 woningen doorzoeken)
  Daarbij als je de onderste bewoner aanbel, dan ren de bovenste weg met de imac als diegene hem heeft meegenomen.
  Afgezien dat met kijf bovenaan staat : Je met je poten van andermans spul moet afblijven natuurlijk :).

  Vertel mij eerst eens waar ik een iMac kan kopen met een ingebouwde GPS ontvanger erin. Die bestaan simpelweg niet.

 • Profielfoto
  appievanr

  Waarom onderneemt dat mens zelf geen actie?

  Omdat wij geen eigen rechten mogen spelen en anders wordt de boef niet opgepakt in deze rechtsstaat maar het slachtoffer. In zulk soort gevallen heb je dus toch die polizei nodig.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Waarom onderneemt dat mens zelf geen actie? Politie is er voor echt werk, het zijn geen slaven.

  Als we allemaal voor eigen rechter gaan spelen wordt het een Anarchie. Even langer nadenken dat een fractie van een seconde.

 • Profielfoto
  mstrhans

  Zag laatst ook al een oproep voor een Mac mini in Zutphen waar de politie niets op uit deed

 • Profielfoto
  appievanr

  @Mach2k.

  Nee, zeker niet doen. Jij vult je zakken wel met zulke zaakjes.;-)

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @klonic: Je realiseert je dat dat betekent dat je *hele* huis overhoop gehaald kan worden? Die MBP kan je immers overal verstopt hebben. Ik gok dat als jou dit overkomt, jij vooraan staat om de politie dit recht weer af te nemen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  ….

  Vertel mij eerst eens waar ik een iMac kan kopen met een ingebouwde GPS ontvanger erin. Die bestaan simpelweg niet.

  Imac geef toch een locatie door. Als dat door wifi signaal is, dan kan de locatie nog onbetrouwbaarder zijn. IIg geeft find my mac geen hoogte aan.
  Dus weet je niet welke verdieping de mac zich bevind.

 • Profielfoto
  Imade

  Was het lok apparatuur geweest… dan stond zelfs het gehele OM klaar om die flatgebouw door te kammen.
  Vaak genoeg gezien bij ‘Politie bureau’ op Staat zender 2.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Een paar weken geleden is mijn iPhone 4 gemarokkaand in een restaurant (waar ze zogenaamd foldertjes kwamen ronddelen). Thuisgekomen bleek het al te laat: iPhone gewist. Zou mooi zijn als Apple deze feature niet simpel laat uitzetten door wissen.

  Het zou nog mooier zijn als je dan Beperkingen had geactiveerd, dan kun je het namelijk niet wissen zonder van de code af te weten. En 3x foute code=is hele toestel gelocked voor de gebruiker…echter niet voor de eigenaar die de locatie opvraagt…;-)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MacAanZee 4 uur geleden
  Oh, zie nu pas dat Tim85 ook al over de webcam begon. Ik dacht dat ik al een keer had gelezen dat dit met een MacBook gebeurd was.

  Dat kan met Prey.

 • Profielfoto
  makasa

  Wat een basic reacties om een iMac. Valt de politie een keer onterecht bij jou binnen, neemt je mee en zet je vast, dan roep je het omgekeerde. Dus denk eerst even na waarom we het in Nl gelukkig zo hebben geregeld.
  Gelukkig kan de politie niet zomaar overal binnenvallen als ze niet precies kunnen zeggen waar het is.

 • Profielfoto
  iPrincess

  @MouseMighty
  Eerlijk gezegt zou de politie best bij mij mogen komen kijken of ik een iMac heb met een zelfde serienummer als mevrouw had. Als 2 minuten privacy opgeven betekend dat een crimineel gepakt wordt ben ik blij. Mooiste zou zijn als hij meteen wordt afgemaakt, dan hoeft hij niet met publiek geld te worden opgesloten.

  Jeetje, de doodstraf in Nederland is al dertig* afgeschaft hoor :’). Maar ik vind het wel schattig hoor, van die mensen die denken dat ze de personificatie van Koning Hammurabi zijn.

  *In oorlogstijd dan, daarbuiten al ergens in 1870 als ik het zo goed heb.

 • Profielfoto
  1984

  Nadat Corine met veel moeite aangifte kon doen en de politie de iMac niet terug wilde halen, twitterde ze haar frustratie. De iMac bleek zich in een flat in, zoals Geenstijl het verwoordde, ’020-gaza’ te bevinden, de politie kon het niet maken om een hele flat uit te kammen.

  Tja, stuur het leger er op af.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  1984, wat wil je nu zeggen met deze afschuwelijke foto?
  Kom met een goed verhaal, of haal die foto weg!

 • Profielfoto
  RobertoMenno

  Na inbraak was mijn iPad 3 gestolen. Met Find my Mac zag ik de dief door het centrum van Leiden lopen. De volgende dag had ik mijn spullen terug en zat de dief in de bak. Ik ben geen fan van de politie en het beleid wat in Nederland wordt gevoerd maar ze waren hier behoorlijk snel en doeltreffend.

 • Profielfoto
  Sprite23

  Misschien helpt het als je via de app een geluid af laat spelen! Die hoor je vast en zeker wel op die iMac.

 • Profielfoto
  INCTRL

  ….

  Vertel mij eerst eens waar ik een iMac kan kopen met een ingebouwde GPS ontvanger erin. Die bestaan simpelweg niet.

  Imac geef toch een locatie door. Als dat door wifi signaal is, dan kan de locatie nog onbetrouwbaarder zijn. IIg geeft find my mac geen hoogte aan.
  Dus weet je niet welke verdieping de mac zich bevind.

  Juist, de locatie van een servertje (van een provider) waarmee hij een internetconnectie maakt geeft ie door. Het zelfde resultaat wat ik krijg als ik bijvoorbeeld jouw ip gaat tracen dan kom ik overal uit behalve bij jouw woningadres (of de provider moet mij naw doorgeven die gekoppeld is aan jouw ip maar dat doen ze niet zonder juridisch bevel). Dit heeft dus 0,000000 met ingebouwde GPS te maken. Op icloud wordt ook geenzins de locatie van je imac weergegeven onder ‘find my iphone’. Je kan dan alleen van afstand zien of de mac aan of uitstaat, het systeem locken en/of alles wissen.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Een paar weken geleden is mijn iPhone 4 gemarokkaand in een restaurant (waar ze zogenaamd foldertjes kwamen ronddelen). Thuisgekomen bleek het al te laat: iPhone gewist. Zou mooi zijn als Apple deze feature niet simpel laat uitzetten door wissen.

  ‘Gemarokkaand’ dat wordt een nieuw werkwoord in de Dikke van Dale dit jaar!(y)

 • Profielfoto
  iStudent

  Goh wat leuk, de reaguurders van GeenStijl en NuJIJ zijn op bezoek vandaag…

 • Profielfoto
  klonic

  @ iPrincess
  Nou ik ben voor de doodstraf. Ik zie niet in wat het nut is van het in leven laten van criminelen. Bij overtuigend bewijs moet wat mij betreft standaard de doodstraf plaatsvinden. Dat scheelt in kosten en aangezien gevangenissen inefficiënt zijn scheelt dat ook in criminaliteit, zo bestaan er geen recidive meer (dat cijfer zakt dan dus van 75 naar 0%). Je mag overigens wel weten dat ik bewust kies om niet te geven om mensen waar ik slechter van wordt. Niets erom geven betekend dat ze wat mij betreft beter dood kunnen zijn of naar het buitenland kunnen gaan (zodat ik geen nadelig effect van hen ondervind). Ik kies ervoor om individualistisch te zijn.

  Wat schiet ik op met het in leven houden van een dief? Niets!

  @marcelnijman
  Dat overhoop halen mag wat mij betreft juist wel. Ze kunnen de dader tenslotte voor mij dwangarbeid laten verrichten en zo mijn schade (doordat ik troep moest opruimen) laten vergoeden. Natuurlijk schiet het niet op als je zon dader twee maanden in de bak zet, daarna is er tenslotte 75% kans dat hij het nog eens doet.

  @iStudent
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me enig sinds schaam voor mijn mening. Aan de andere kant denk ik dat ik dit soort zaken veel verder heb uitgedacht dan de gemiddelde Telegraaflezer of GeenStijler.

 • Profielfoto
  klonic

  Overigens wil ik graag naar de VS emigreren na mijn studie, juist omdat ik dan in een meer individualistische omgeving zit (meer eigenrecht, minder belastingen, hogere straffen, een liberalere omgeving). Dit juist omdat ik hoop dat Nederland een Nederlandse, sociale, oplossing kan vinden voor de problemen.

 • Profielfoto
  Nikita

  @ Klonic: naar mijn bescheiden mening zijn we in Nederland jou soort mensen liever kwijt dan rijk (als ik zo even naar de reacties kijk…). Lekker doordacht, ook. Succes in de VS.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Op icloud wordt ook geenzins de locatie van je imac weergegeven onder ‘find my iphone’. Je kan dan alleen van afstand zien of de mac aan of uitstaat, het systeem locken en/of alles wissen.

  Op iCloud kun je prima de juiste positie van je aangemelde Mac zien! Waar ik ook ben: het heeft praktisch dezelfde nauwkeurigheid als de iPhone die er dan naast ligt.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het zou nog mooier zijn als je dan Beperkingen had geactiveerd, dan kun je het namelijk niet wissen zonder van de code af te weten. En 3x foute code=is hele toestel gelocked voor de gebruiker…echter niet voor de eigenaar die de locatie opvraagt…;-)

  Was het maar zo. De diefjes van tegenwoordig zetten het ding zodra ze het in handen hebben in de DFU mode, om ‘m thuis een volledige reset te geven, vrees ik. En dan heb je aan al die zaken niks; het enige wat je met een code-slot doet is je gegevens beschermen.

 • Profielfoto
  klonic

  @ Nikita
  Dat begrijp ik en ik vind ook dat klagers of iets moeten veranderen of, als ze een betere plek kennen, zich moeten inspannen om weg te gaan:) Ik doe dat laatste. Waarom vind je mijn reacties niet doordacht?

 • Profielfoto
  streeff

  Geeft die Mac ook door wat de naam van het Wifi netwerk is waar hij in hangt? Dan wordt het ‘uitkammen’ een stuk makkelijker.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Juist, de locatie van een servertje (van een provider) waarmee hij een internetconnectie maakt geeft ie door. (…)

  Klopt NIET. Locatiebepaling op de Mac gebeurt niet op basis van het ISP IP-adres. Anders zat ik tot voor kort in Nieuwegein voor wat de Mac betreft, en die wist zelf altijd al dat ik in ‘s-Hertogenbosch was. Het is waar dat de Mac geen GPS-receiver heeft, maar locatiebepaling kan op meerdere manieren. De Mac doet het op basis van (publiek toegankelijke) Wifi-netwerken (Wifi triangulation). De iPhone en andere iDevices maken hier ook gebruik van, náást GPS. Dat heet A-GPS (Assisted GPS); vandaar de melding: “Location Accuracy is improved when Wi-Fi is turned on” die verschijnt zodra je Wi-Fi uitschakelt op de iPhone. Ook een iDevice dat geen GPS heeft (zoals de Wi-Fi Only iPad modellen) hebben ‘Locatievoorzieningen’ als optie in het instellingen-menu staan. Ook deze apparaten gebruiken de voornoemde techniek. Het heeft dus helemaal níets met het IP-adres van je provider te maken. Daar klopt namelijk, zoals jij zelf al aangeeft, vaak helemaal niets van. Ziggo doet het redelijk goed; als ik mezelf traceer zit ik inderdaad in ‘s-Hertogenbosch. Maar Telfort maakt er echt een zootje van: dan zit ik in Nieuwegein; dan weer in Amsterdam, langs de A10; dan weer in Delft; enzovoort. Als díe techniek de iMac tot in de flat had kunnen lokaliseren, zou het echt bewonderenswaardig zijn.
  WLAN-POS (de korte naam voor het Wi-Fi Positioning System, zoals de techniek binnen de 802.11-standards wordt genoemd) kan daarentegen zelfs worden gebruikt om bínnen een pand (zeg bijvoorbeeld de Luchthaven Schiphol of een ziekenhuis) de exacte locatie te bepalen.
  .

  Nou ik ben voor de doodstraf. (…)

  @Konic: Als jij ‘voor de doodstraf’ bent, dan hoop ik dat ze jóu eens zeer snel oppakken en ergens (al dan niet ten onrechte) van verdenken waarop juist die straf staat. Eens kijken of je er dan nog voor bent. Het is onzin om ook maar op één moment te denken dat de doodstraf een goede straf is. De mensen die zware misdrijven begaan en geen berouw tonen worden vaak zwaarder bestraft met solitaire opsluiting dan middels de doodstraf. Er is ook iets te zeggen voor een ander argument dat sommige tegenstanders in zo’n situatie hebben: ‘de doodstraf is niet zwaar genoeg, omdat de dader in dat geval niet genoeg lijdt’. Dat is ook weer erg hard, en zou niet mijn persoonlijke opvatting zijn, maar toch: hoe dan ook ben ik tegen de doodstraf.
  Ik betwijfel ten zeerste of het verschil in de kosten, als dat er al is, zo groot is als jij doet vermoeden, en bovendien is het vergrijp in deze zaak sowieso te licht voor het toekennen van de doodstraf. Áls de doodstraf dan al toegekend dan wel uitgevoerd zou worden in Nederland, dan zou dat écht niet gebeuren voor het stelen van een computer.
  Je geeft tevens aan dat je wel voelt voor het feit dat er ‘meer eigenrecht’ is in de VS. Ik betwijfel ten zeerste of dat wel zo is, en ben benieuwd waar je dat op baseert. Want het mag dan zo zijn dat de wapenverkoop vrijer is dan in Europa, het gebruik van die wapens is in de meeste staten wel aan (zeer strenge) regels gebonden. Als je een moord pleegt ben je in de VS vaak nog zwaarder de Pisang dan hier, hoor… En bovendien zul jij nóóit legaal een wapen kunnen krijgen in de VS. De reden: je bent geen Amerikaan. Wapenwinkels (online dan wel retail) mogen in de VS alleen verkopen aan Amerikanen. Dus voordat jij ooit een wapen zult kunnen dragen moet je er eerst minimaal vijf jaar legaal zijn en dan naturalisatie aanvragen. Daarná kun je pas een wapen kopen.
  Als het aan President Obama ligt, komt daar binnenkort nog een hoop extra screening bij (daarvoor lijkt in het Congress een meerderheid te zijn). Als die screening er is voordat jij je in de VS vestigt, wordt het mijns inziens nog wel wat moeilijker voor je om aan een wapen te komen. Veel plezier dus in de VS…
  .
  En gesproken over het stelen van de computer: als het zich hier zou handelen om een Windows-systeem, zou de verontwaardiging volgens mij nog niet half zo groot zijn. Kom óp zeg… Het is vervelend voor de persoon in kwestie (en dat zal het altijd zijn, bij wie het zich ook voordoet), maar het is en blijft een computer. Of het nou een Apple of een Windows-systeem is, het blijft hardware; zonder gevoelens.

 • Profielfoto
  INCTRL

  csteelooper 19 minuten geleden

  Duidelijk verhaal, maar met deze informatie kan je juridisch gezien natuurlijk helemaal niets. Want het geeft een ‘ongeveer’ locatie weer. Dan zou het een losstaand huis moeten zijn in een weiland ofzoiets als je een 100% zekerheid wil hebben,

 • Profielfoto
  bitsflew

  Dit probleem was eenvoudig te voorkomen geweest als FindMyMac naast de locatie ook het WAN IP-adress had getoond.

  In bijna alle gevallen (zeker in NL) kun je een WAN IP-adres herleiden naar een huisadres.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Dit probleem was eenvoudig te voorkomen geweest als FindMyMac naast de locatie ook het WAN IP-adress had getoond.

  In bijna alle gevallen (zeker in NL) kun je een WAN IP-adres herleiden naar een huisadres.

  Ja maar dan moet je wel eerst een juridisch bevel hebben van het OM om die gegevens te kunnen opvragen. En dit doen ze echt niet zomaar. En zeker niet voor ‘gemarokkaniseerde’ iMac.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Tja dat krijg je met die pauperlitie in Nederland.

 • Profielfoto
  appievanr

  Het is simpel denk ik. In een appartementen complex komt op een punt centraal internet binnen, telefoon of kabel. Laten aftappen door monteur van provider in opdracht politie. Kijken wie een Mac gebruikt in het complex. Daarna kijken op het adres of daar iemand woont die vaker in aanraking is geweest met justitie die bij meting een iMac gebruikt, en daar maar even een bezoekje gaan brengen.

  Probeer maar eens. Dit kunnen monteurs ook met software inzien.
  http://www.watismijnip.nl

  Het is zo simpel en mogelijk mits dader niet op open verbinding zit van buren of mobiel internet gebruikt via de Mac en ook niet te omzeilen met VPN of ip blockers. Hiermee schendt je niemand zijn privacy en is juridisch ook niet strafbaar toch?. Ah ja, de Politie heeft immers wel betere dingen te doen. Simpeler is het de verzekering op te lichten voor een gestolen iMac waarvan je weet waar hij staat.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @appievanr
  Helaas is het niet zo simpel. Gewoon omdat geen van de gebruikte technieken als bewijs wordt gezien. Want als jij voor een klein vergrijp bekend was bij justitie mag er niet zomaar worden aangenomen dat jij ineens een Mac hebt gestolen. Bovendien mag volgens een Europese richtlijn een provider niet actief de internet verbinding monitoren tenzij in opdracht van de rechter, en daar wringt dus de schoen want die rechter mag dat alleen doen als er een gegronde reden voor is op basis van een rechtmatig verkregen bewijs en zo draait de cirkel door.
  .
  Eerst zal dus de wet moeten worden aangepast.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @csteelooper

  Toch vreemd dat er ondanks dat we in ‘een Europa’ leven, zoveel verschil is.

  Een verenigd Europa is dan ook een illusie zeker als het om de bevoegdheden gaat van justitie. Hier in Nederland praten we al snel over privacyschending en vindt men een huiszoeking op basis van ‘Find My…’ een veel te zwaar middel. Ironisch is dan weer wel dat uitgerekend Nederland verhoudingsgewijs heel veel telefoongesprekken afluistert.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Het is simpel denk ik. In een appartementen complex komt op een punt centraal internet binnen, telefoon of kabel. Laten aftappen door monteur van provider in opdracht politie. Kijken wie een Mac gebruikt in het complex. Daarna kijken op het adres of daar iemand woont die vaker in aanraking is geweest met justitie die bij meting een iMac gebruikt, en daar maar even een bezoekje gaan brengen.

  Probeer maar eens. Dit kunnen monteurs ook met software inzien.
  http://www.watismijnip.nl

  Het is zo simpel en mogelijk mits dader niet op open verbinding zit van buren of mobiel internet gebruikt via de Mac en ook niet te omzeilen met VPN of ip blockers. Hiermee schendt je niemand zijn privacy en is juridisch ook niet strafbaar toch?. Ah ja, de Politie heeft immers wel betere dingen te doen. Simpeler is het de verzekering op te lichten voor een gestolen iMac waarvan je weet waar hij staat.

  Jij kijkt teveel naar GI JOE tekenfilms vermoed ik.

  De politie die opdracht gaat geven om iedereen in een flat door te lichten of zij wel of niet ergens een iMac hebben staan in hun woning. LOL !

 • Profielfoto
  appievanr

  @INCTRL. Dan moet jij er maar eens achter komen als jij verdacht wordt van een misdrijf wat ze dan allemaal wel kunnen, en gelukkig voor die partij zit jij in die niets vermoedende waan. Dat soort materie is waarschijnlijk ook te moeilijk voor je.

 • Profielfoto
  solutions

  Gisteren is mijn iPhone gestolen. Met behulp van FindMyiPhone en de Politie Rotterdam is de dader binnen een half uur opgepakt. Opsporing 2.0
  Prima samenwerking tussen burger en politie. Mag ook weleens gezegd worden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @INCTRL. Dan moet jij er maar eens achter komen als jij verdacht wordt van een misdrijf wat ze dan allemaal wel kunnen, en gelukkig voor die partij zit jij in die niets vermoedende waan. Dat soort materie is waarschijnlijk ook te moeilijk voor je.

  Ze kunnen genoeg, maar waar het om gaat is of ze dat ook mogen. Stellen dat iedereen die in die flat of huizenblok een Mac heeft staan gelijk verdacht is, is tegen de grondwet in waar in staat dat iedereen onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. Eerst moeten er redelijke aanwijzingen zijn voordat je als verdachte wordt aangemerkt en niet andersom. (Anders kun je ook wel stellen dat je gelijk een pyromaan bent als je huis in de fik staat) En ook dan blijft het nog maar de vraag of men gelijk tot huiszoeking overgaat.

 • Profielfoto
  Nikita

  @ klonic:
  .
  Het gaan m.n. om deze post bij het artikel:
  .

  Wat een gore ankerhonden! Het is toch te ziek voor woorden dat ze zoiets links late liggen! Dit is een zaak die ze binnen no time kunnen oplossen maar wat niet gedaan wordt. Ik bied me aan als vrijwilliger, ik wil de dader wel met een groepje neerknuppelen, als de politie toch niet komt moeten we het recht in eigen handen nemen toch?

  .
  Zoals ook al verderop bij de andere reacties is genoemd, kan de politie niet alle appartementen doorzoeken in die flat, bovendien is de locatie zodanig onnauwkeurig dat het misschien wel helemaal niet in dat flatgebouw is (is mijn ervaring met die dingen; Google Maps plaatst mij ook altijd een straat verderop a.d.h.v. m’n IP adres), en bovendien zou het best eens kunnen zijn dat de gene die de iMac nu heeft staat het ding te goeder trouw heeft gekocht van iemand als tweedehandsje. Dat laatste lijkt minder logisch gezien alle data er dus schijnbaar nog opstaat van de rechtmatige eigenaar, maar toch, het is niet onmogelijk.
  .
  Daarbij iemand gelijk maar de dood toewensen en dat als oplossing zien voor draaideurcriminelen is natuurlijk ook erg kort door de bocht. Bovendien zijn er genoeg voorbeelden ter wereld van mensen die ter dood zijn gebracht voor iets wat ze achteraf helemaal niet gedaan blijken te hebben. Mocht zo iemand levenslang hebben gekregen, dan kan je ‘m nog vrijlaten, maar een dooie tot leven wekken dat is helaas nog niemand gelukt…
  .
  Dus vandaar.

 • Profielfoto
  appievanr

  @Hendrik, Met of ze het wel mogen of niet: Politie mag wel bij “vermoedens” van drugs tijdens een alcohol controle zomaar een vieze hond in je auto laten snuffelen, of je tassen laten openen waar misschien wel je persoonlijke spullen in zitten en je liever niet hebt dat daar een ander aanzit. Als je dit niet wilt als burger die zeker weet dat hij met zulke zaakjes niks van doen heeft en je de diender der wet weigert ben je gelijk “verdacht” en wordt je staande gehouden omdat je niet meewerkt of de rechtsgang in de weg staat.

  De gestolen iMac zijn geen vermoedens maar aanwijzingen van een nette hardwerkende burger dat hij in de Flat staat.

  Wet of niet. Sommige proberen alles recht te lullen wat krom is.

  De diender heeft gewoon zin of niet. Maar het is maar een iMac toch met privé gegevens. En geen wietplantage waar bepaalde vermoedens van zijn na onderzoek. Ja, er zijn wel ergere dingen waar je jezelf over druk kunt maken. Alléén beroepen we ons te vaak op dat argument en slaat dit ook te ver door tot in het gezag. Niet gek dat sommige het heft in eigen handen nemen. Volkomen begrijpelijk tot een bepaalde hoogte, zoals dood en verderf bij sommige reacties.

 • Profielfoto
  JTD

  @Hendrik, Met of ze het wel mogen of niet: Politie mag wel bij “vermoedens” van drugs tijdens een alcohol controle zomaar een vieze hond in je auto laten snuffelen, of je tassen laten openen waar misschien wel je persoonlijke spullen in zitten en je liever niet hebt dat daar een ander aanzit.

  Ja, dat mag de politie. Als ze je toch staande hebben gehouden en ze ruiken bepaalde zaken, dan kunnen ze nog even voor de zekerheid een natte neus het werk laten doen.
  Tassen openen en inkijken? Dat mag zelfs winkelpersoneel, mits dat staat in hun reglement dat je kunt lezen als je de winkel betreed. Met het betreden van de winkel ga je namelijk akkoord met dat reglement, dus ook met de tassen inspectie.
  In een flat met 90 nummers kun je niet zomaar elke deur ‘intrappen’ en alle kastjes en hoekjes uitpluizen van elke kamer.
  Hierboven zegt ook iemand dat de politie ‘van hem best even in zijn kamer mag kijken of die iMac er staat’, maar kennelijk heeft hij niet door dat een huiszoeking wel even wat grondiger uitgevoerd wordt dan gewoon het ‘kijken in een kamer’. Het staat bijna gelijk aan inbreken…

 • Profielfoto
  INCTRL

  @INCTRL. Dan moet jij er maar eens achter komen als jij verdacht wordt van een misdrijf wat ze dan allemaal wel kunnen, en gelukkig voor die partij zit jij in die niets vermoedende waan. Dat soort materie is waarschijnlijk ook te moeilijk voor je.

  Lachwekkend “ze kunnen genoeg” ja heb ik dit ooit in twijfel getrokken? Nee het gaat om prioriteiten bij justitie. Ze kunnen heel veel maar jij leeft in de waan dat ze dan ook actie ondernemen als een iMac is gestolen met een indicatie dat deze achter 1 van de 200 deuren in een flatje of gebouw kunnen vinden? Dit artikel gaat notabene dat ze 0 actie hebben ondernomen mbt een gestolen iMac.. ga jij de eigenaar van deze iMac even uitleggen dat de Politie heel veel kan LMAO! Wie leeft er hier nu in een waan? Juist …spiegeltje spiegeltje aan de wand.

 • Profielfoto
  appievanr

  @jtd. Jullie blijven hangen bij drastische maatregelen treffen zoals deuren intrappen en dergelijke. Mijn inziens is dat helemaal niet nodig als men als diender enige kennis van zaken heeft en een beetje criminologische mensen kennis. Als er iets verdachts wordt geroken in de auto en je zet snuf in om de boel door te lichten en de verdachte geeft dit aan niet te willen is ėén en één twee. Als een klant zijn tas niet wil openen omdat hij verdacht wordt van diefstal voel je het op je sloffen wel aan wat dat betekent. In dit geval betekent dat hetzelfde voor iemand die aangeeft dat de Politie niet binnen mag kijken voor een gestolen iMac. Op de simpelste manieren kunnen ze dit als ze van te voren enig huiswerk gedaan hebben. Als je niks te verbergen hebt zal dit zeker mogen om binnen te kijken bij een normaal nuchter denkende hollander. Als je dus niet binnen mag kijken wordt de persoon in kwestie dus al verdacht. Door een beetje te spelen met een buurt onderzoek kom je al heel wat verder. Met niets doen geef je alléén maar toe aan zulk tuig. Dit is geen kwestie van niet willen of kunnen en machteloos staan qua regelgeving, maar luiheid en laksheid van de Politie. Gelukkig heb ik in dit topic gelezen dat het met een iPhone makkelijker gegaan is bij een ander korps.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @appievanr

  Politie mag wel bij “vermoedens” van drugs tijdens een alcohol controle zomaar een vieze hond in je auto laten snuffelen, of je tassen laten openen waar misschien wel je persoonlijke spullen in zitten en je liever niet hebt dat daar een ander aanzit.

  Dat klopt, maar een alcohol controle kun je verwachten als automobilist zijnde en staat in het teken van verkeersveiligheid. Dat is wel even wat anders dan een stel agenten die ineens bij jou naar binnen willen. Je huis is nog steeds jou persoonlijke levenssfeer en aangezien onze grondwet die tot vrij grote hoogte vrijwaart van intrusie moet er sprake zijn van een ernstig misdrijf (of het vermoeden er van wat ook niet snel gesteld wordt) voordat men tot huiszoeking over gaat wat in de meeste gevallen zeer (legale) private zaken aan het licht kan brengen waar niemand iets mee te maken heeft. En als dan ook nog eens niet exact bekend is welke woning het nu is in een flat doet men dat dus niet.

  Als je niks te verbergen hebt zal dit zeker mogen om binnen te kijken bij een normaal nuchter denkende hollander. Als je dus niet binnen mag kijken wordt de persoon in kwestie dus al verdacht.

  Nee, dat wordt hij niet. Of althans zo staat het in de wet. Wat de agent in kwestie dan denkt is een andere zaak. Juist omdat een huiszoeking alleen gebeurt als er al sprake is van een verdachte situatie heb je het recht om ze tegen te houden als ze binnen willen komen zonder een bevel van de rechter. En nogmaals: die geeft dat alleen af als er aanleiding toe is. Tegen houden maakt jou wettelijk gesproken helemaal niet verdacht omdat je gebruik maakt van het recht op privacy.

 • Profielfoto
  JTD

  @Appievanr:
  Ik hoop niet dat jij het op wat voor een manier dan ook ooit voor het zeggen krijgt in mijn leefwereld.