‘Contracten iRadio zo goed als rond’

12 reacties

Met platenmaatschappijen onderhandelen over digitale muziek, het is iets dat Apple met de introductie van iTunes zowat uitgevonden heef. Het is dan ook niet verwonderlijk dat CNET vandaag meldt dat de onderhandelingen die een Spotify-concurrent van Apple-huize mogelijk maken op schema liggen.

Er gaan al enige tijd geruchten dat Apple deze dienst, die in het geruchtencircuit de werknaam iRadio heeft gekregen, in de zomer van dit jaar zal introduceren als onderdeel van iTunes. De contracten met Universal Music Group en Warner Music zouden al klaarliggen voor ondertekening. De enige kink in de kabel is Sony Music, dit platenlabel zou volgens de bronnen van CNET nog niet overtuigd zijn.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de precieze werking van ‘iRadio’. Er zijn berichten die spreken van een streaming dienst als Spotify, waarbij het mogelijk zal worden muziek uit de iTunes Store in plaats van te kopen, te streamen. Andere berichten stellen dat het een Pandora-achtige dienst zal worden, een soort gepersonaliseerde streaming radiozender. Deze zou op basis van de bestaande iTunes-bibliotheek doorlopend persoonlijk aanbevolen muziek streamen.

Eind 2009 kocht Apple streaming muziekdienst Lala, dat eerder aangekochte muzieknummers geschikt maakte om op elk moment gestreamd te worden naar een smartphone of computer. Deze mogelijkheden zijn inmiddels door Apple geïntegreerd onder de naam iTunes Match. Tot op heden biedt iTunes echter niet de mogelijkheid om naar muziek te luisteren die niet eerder is aangeschaft.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Volkie

  iRadio lijkt me niet de uiteindelijke naam. Deze bestaat al op allerlei plekken in de wereld met vergelijkbare diensten.

 • Profielfoto
  Glime

  iTunes Radio?

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Zolang ze geen piratenmuziek draaien is het allemaal niets.

 • Profielfoto
  DennisR24

  Ik zie liever dat Apple Spotify bijvoorbeeld integreert in OS X, net zoals ze met Twitter en Facebook hebben gedaan. Waarom een “iRadio” ontwikkelen als er al een zeer goed alternatief als Spotify is?

 • Profielfoto
  Jeffry

  Zou graag zien dat er een Spotify alternatief komt met een Lossless formaat… en niet met die telkens dwingendere neiging om alles te willen koppelen aan facebook en openbaar te maken. Als ik muziek met mensen wil delen, doe ik dat wel met een biertje ;-). Oh en wat echt irritant is van Spotify is dat het programma ineens ook standaard video’s opent… en dan wil je er vanaf en valt het nauwelijks fatsoenlijk te verwijderen. Tot zover de zeikmodus, nu een biertje (en muziek)…

 • Profielfoto
  iPredict

  Pardon Jeffry? Wist je dat Spotify’s 320kbps bij premium account “geupsamplede” 128kbps is? Van spotify hoef je geen kwaliteit te verwachten. Hun audio kwaliteit, hun app (Mac en iOS), hun business model, en alles waar je in theorie van zou kunnen houden is qua filosophie en uitwerking lager dan wat we van Apple verwacht zijn. Mijn hoop voor iRadio is niet verkeerd.

  Jammer wel: het plan in het Jobs-tijdwerk om 24-bit audio via iTunes te leveren is niet meer boven water gekomen.

 • Profielfoto
  wensink

  Spotify levert geen nieuwe muziek meer, dus ik denk niet dat hier veel winst op wordt gemaakt

 • Profielfoto
  Jeffry

  @iPredict: volgens mij zeggen we hetzelfde;)

 • Profielfoto
  RobbyH

  Zit niet echt te wachten op dit product van Apple. Ondertussen heeft spotify voor mij de nood al ingevuld om muziek gestreamed te beluisteren. En wil ik een klassiek radiostation is er nog altijd tunein. Waar ik wel op zit te wachten is een “pro versie” van itunes match. Ik wil gerust een stuk bijbetalen om meer dan die 25.000 liedjes te matchen zodat mijn hele bib volledig kan worden gematched en ik mijn afspeellijsten kan synchen zonder beperkingen.

 • Profielfoto
  Boike12

  Het zou best wel eens kunnen dat ze alleen itunes match wat uitbreiden. Bijvoorbeeld dat je gewoon tegen een vergoeding, zoals RobbyH al zegt, toegang kan krijgen tot de gehele muziek collectie van itunes. Ik zie apple voorlopig nog geen reclame in hun prachtige programma stopppen, alleen al omdat dit er niet mooi uit zou zien.

  Ikzelf zie niet zo erg in waarom de geluidskwaliteit beter zou moeten worden. Zoals het nu is is het prima. Bij een betere geluidskwaliteit duurt het downloaden van muziek alleen maar langer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iTunes Radio….maar dat klinkt zo sullig…iMusic misschien?
  Sony is wel een erg belangrijke muziekmaatschappij, want daar zitten nogal wat goede artiesten. Misschien is Sony zelf ergens mee bezig?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Overigens doe ik er zelf niks mee. Als ik muziek wil streamen (enkele keer) zoek ik liever een internetkanaal dat muziek heeft die ik goed vindt. Aan iTunes Match heb ik niks. Een groot deel van de muziek die ik goed vind, staat niet in iTunes, dus zou ik allemaal moeten uploaden. Ik zet net zo makkelijk wat leuke playlists op mijn iPhone en verander daar regelmatig wat in. Mijn beste muziek heb ik in Lossless files voor betere kwaliteit en dat heb je ook allemaal niet via streamen.