Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 5 april 2013

‘Contracten iRadio zo goed als rond’

Met platenmaatschappijen onderhandelen over digitale muziek, het is iets dat Apple met de introductie van iTunes zowat uitgevonden heef. Het is dan ook niet verwonderlijk dat CNET vandaag meldt dat de onderhandelingen die een Spotify-concurrent van Apple-huize mogelijk maken op schema liggen.

Er gaan al enige tijd geruchten dat Apple deze dienst, die in het geruchtencircuit de werknaam iRadio heeft gekregen, in de zomer van dit jaar zal introduceren als onderdeel van iTunes. De contracten met Universal Music Group en Warner Music zouden al klaarliggen voor ondertekening. De enige kink in de kabel is Sony Music, dit platenlabel zou volgens de bronnen van CNET nog niet overtuigd zijn.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de precieze werking van ‘iRadio’. Er zijn berichten die spreken van een streaming dienst als Spotify, waarbij het mogelijk zal worden muziek uit de iTunes Store in plaats van te kopen, te streamen. Andere berichten stellen dat het een Pandora-achtige dienst zal worden, een soort gepersonaliseerde streaming radiozender. Deze zou op basis van de bestaande iTunes-bibliotheek doorlopend persoonlijk aanbevolen muziek streamen.

Eind 2009 kocht Apple streaming muziekdienst Lala, dat eerder aangekochte muzieknummers geschikt maakte om op elk moment gestreamd te worden naar een smartphone of computer. Deze mogelijkheden zijn inmiddels door Apple geïntegreerd onder de naam iTunes Match. Tot op heden biedt iTunes echter niet de mogelijkheid om naar muziek te luisteren die niet eerder is aangeschaft.

Reageer op artikel:
‘Contracten iRadio zo goed als rond’
Sluiten