Bouw Apple Store Haarlem vertraagd

15 reacties

Het is bijna twee maanden geleden dat je op deze website alles wat je nog niet wist over de toekomstige Apple Store in Haarlem kon lezen. De redactie houdt sindsdien vinger aan de pols in Haarlem. Daarbij viel ons op dat er weinig gebeurt, in twee maanden is weinig vooruitgang geboekt. De bouw lijkt serieuze vertraging op te lopen.

Volgens onze bronnen zou het de bedoeling zijn dat de Apple Store in Haarlem in mei van dit jaar open ging. Dit lijkt door de opgelopen vertraging echter niet meer te lukken. De vertraging heeft een oorzaak die verband houdt met het feit dat de Apple Store in Haarlem op het oudste stukje van de stad komt te staan.

De vrijwel lege bouwplaats aan de Grote Houtstaat 99 in Haarlem.
De vrijwel lege bouwplaats aan de Grote Houtstaat 99 in Haarlem.

Archeologisch onderzoek is de oorzaak van de vertraging. Diverse buurtbewoners zeggen tegen OMT dat zij archeologen op de bouwplaats aan het werk hebben gezien. Ook Paul van Kempen, archeoloog bij het archeologisch bureau in Haarlem, zegt op de hoogte te zijn van archeologisch onderzoek op de Grote Houtstaat 99.

Het is niet bekend of er ook archeologische vondsten zijn gedaan. Wel is zeker dat de Haarlemse Apple Store later open gaat dan de heren in Cupertino voor ogen hadden. Inmiddels is Apple ook druk bezig met het werven van personeel voor zijn nieuwe stores in Haarlem en Den Haag. Eerder deze maand kwamen een aantal vacatures online die verband houden met de nieuwe Apple Stores in Nederland.

De bouw van de Haagse Apple Store lijkt overigens wel voorspoedig te verlopen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik hoorde dat er dinosaurus was gevonden met tablet… ?

 • Profielfoto
  recoiller

  Waarom Haarlem? Waarom???

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prehistorische Apple artefacts…..dat is écht iets voor Ancient Aliens….!!

 • Profielfoto
  interFACE

  Omdat de iCenter daar zuigt

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  @recoiller ik vroeg me hetzelfde al af!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ze zijn kennelijk wel zeker van hun zaak dat er archeologisch onderzoek gedaan moet worden op die plek. We wachten het af..

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haarlem is een oude stad, vol mooie gebouwen en kennelijk voldeed er eentje aan de strenge eisen van Apple.

  Apple opent niet zomaar een winkel en in Nederland kan je ook niet zomaar iets supergroot bouwen midden op een centrale lokatie.

  Haarlem lijkt mij daarom vrij logisch.

 • Profielfoto
  recoiller

  @Maverick9898:
  Dus omdat Haarlem een oude stad is vol mooie gebouwen zou Apple daar een AppleStore willen hebben? Ik denk dat de gemiddelde buitenlander nog nooit gehoord heeft van Haarlem en er zijn tig steden in Nederland met mooiere en oudere gebouwen dan Haarlem en meer voordelen voor Apple.
  Apple opent inderdaad niet zomaar een winkel ergens dus er zal wel een motivatie zijn maar welke?
  Haarlem lijkt mij voorlopig een extreem onlogische keus. Misschien is het wel de reden waarom de Directeur Retail weg is bij Apple;-)

 • Profielfoto
  PvdO

  Haarlem en omgeving (Aerdenhout, Bloemendaal, Overveen) zijn simpelweg vrij rijk. De klanten wonen er om de hoek, erg veel last van de Store in Amsterdam gaan ze denk ik niet krijgen en andersom ook niet. Misschien is het ook een soort van test om te kijken hoe goed een Apple Store loopt in een middelgrote stad. Is dit goed, dan zullen ook plaatsen als Groningen, Breda, Nijmegen, Maastricht, noem maar op er ook wel een krijgen.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Waarom Haarlem? Omdat Haarlem -in verhouding tot het inwonertal- een opmerkelijk hoog aantal Apple gebruikers kent (misschien door de van oudsher aanwezige grafische industrie in Haarlem?). Ook het draagkracht argument -zoals hierboven al aangegeven- speelt mee.

  Extreem onlogisch is dus eigenlijk extreem kort door de bocht;-)

 • Profielfoto
  recoiller

  Het draagkracht argument kan ik me iets bij voorstellen maar echt logisch vind ik het dan nog steeds niet. Ondanks dat er meer draagkracht daar is, is de populatie nou niet bepaald hoger dan in veel andere gebieden van Nederland.
  .
  Ik kan me ook nog voorstellen dat ze de indruk hebben dat de capaciteit van de Amsterdamse store te kort schiet waardoor ze in de buurt iets willen om de druk een stuk te verdelen. Ondanks de grootste geniusbar is de wachttijd voor een afspraak relatief lang in Amsterdam.
  .
  De oude grafische industrie lijkt me geen motivatie omdat Apple daar al jaren geen rekening mee houd en de oude grafische industrie is in mijn beleving ook minder relevant dan de koopkracht tegenwoordig bij de huidige generatie Apple gebruikers.
  .
  En zelfs met de koopkracht en de mogelijke ontlasting van de AppleStore in Amsterdam vind ik het nog steeds extreem onlogisch dat er een Applestore in Haarlem komt. Als je zelf in Haarlem woont dan begrijp ik dat je het kort door de bocht vind en dat mag ook. Ik gun Haarlem de store ook zeker wel. Ik zie alleen nog steeds de logica er niet van.
  .
  Overigens kan ik het pand nou ook niet bepaald historisch of monumentaal noemen. Niet dat dat een motivatie is zoals anderen beweerden, er zitten ook AppleStores in moderne winkelcentra.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Beter verspreiden ze de Apple stores meer over her hele land. Nu zitten ze gewoon 3 Apple stores in het westen te proppen. Laat ze een Apple store in Groningen, Limburg, Zeeland en Enschede zetten. Dan kom je al een heel eind.

 • Profielfoto
  recoiller

  Lijkt mij ook logischer en verstandiger SanderApple.

 • Profielfoto
  iFan

  Er staan zoveel oude gebouwen in Haarlem, waarom moet er nou net onderzoek gedaan worden onder de toekomstige applestore?

 • Profielfoto
  florisje

  Inmiddels staat er ‘Apple’ op de beplating voor het pand:

  https://twitter.com/florisje/status/350942787354640384/photo/1

  Maar ik blijf Haarlem nog steeds een gewaagde stap vinden, het is nou eenmale een vrij arme stad.

  Trouwens, op het andere pand, iets verderop, staat nu Zara:

  https://twitter.com/florisje/status/350947634946666496/photo/1