Big Brother Award voor Apple Germany

10 reacties

Het is een bekend gegeven dat Apple graag pronkt met allerhande awards die het bedrijf gewonnen heeft. Een award voor hoogste klanttevredenheid, een award voor innovatiefste design, we hebben ze allemaal voorbij zien komen. Of Apple ook zo graag met de vers gewonnen Duitse Big Brother Award pronkt, valt te betwijfelen.

Het Duitse digitalcourage, een vereniging die zich inzet voor privacy en digitale rechten, reikte de anti-award uit aan Apple Retail Germany. De organisatie achter de Duitse Apple retail stores krijgt de award voor de wijze waarop toezicht op klanten en personeel gehouden wordt. Dit gebeurt met permanent cameratoezicht.

Het cameratoezicht zou niet alleen in de publieke ruimten van de Apple Stores aanwezig zijn, maar ook in het kantoor van de manager, het magazijn en de technische werkruimte. Bovendien stelt digitalcourage dat alle beelden opgeslagen worden en naar het centrale beveiligingscentrum in de UK gestuurd worden.

In het contract dat medewerkers tekenen voordat ze aan de slag gaan in een Apple Store is opgenomen dat personeel gefilmd wordt. Volgens Apple Retail Germany hoeven medewerkers hier niet mee akkoord te gaan en kunnen ze dit zonder verdere gevolgen weigeren. Of medewerkers ook echt aan de slag kunnen in een Apple Store als ze dit weigeren is niet duidelijk.

Het zint digitalcourage ook niet dat klanten slecht op de hoogte gebracht worden van het cameratoezicht. De stickers en bordjes die klanten op de camera’s moeten wijzen zijn naar de zin van de privacyclub te onopvallend. Dit alles was reden om de Big Brother Award uit te reiken aan Apple Retail Germany.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  ndewaal

  Terecht!

 • Profielfoto
  karelschapie

  Als je privacy wilt, dan blijf je toch lekker thuis, achter je computertje. Daar kun je iemand zijn die je eigenlijk niet bent!

 • Profielfoto
  alexjeee

  Dus… Hangen er in de McDonald’s geen camera’s? En in banken, tankstations of zelfs op straat…

 • Profielfoto
  seek

  ’t Is niet leuk dat we overal en nergens worden gefilmd. Belangrijk is echter (ook) hoe er wordt omgegaan met de beelden: Worden ze gebruikt voor beoordeling personeel, hoe lang worden de beelden bewaard, hoe veilig/privaat worden deze beelden opgeslagen, …

 • Profielfoto
  Hermanko

  Als er alleen goedwillende klanten een Apple Store zouden bezoeken dan zou het niet nodig zijn. Helaas is het wel nodig !(y)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Cameratoezicht in een bedrijf dat de eigen spullen wil behouden (en diefstal of geweld wil voorkomen of oplossen) vindt ik absoluut verdedigbaar.
  Van belang is dat het dan ook slechts voor dat doel wordt gebruikt. Zou het niet op prijs stellen wanneer beelden van bezoekers of personeel plots op internet verschijnen zonder dat er strafbare feiten te zien zijn.

 • Profielfoto
  Huigie

  Of medewerkers ook echt aan de slag kunnen in een Apple Store als ze dit weigeren is niet duidelijk.

  Eh…wat denk je zelf?;)

 • Profielfoto
  sedikit
 • Profielfoto
  YourBuddy

  Zelfde probleem in de Apple Store Amsterdam. Overal hangen camera’s, maar het wordt bij het betreden van de winkel nergens duidelijk gemaakt. Hier moeten ze iets aan doen…

 • Profielfoto
  klonic

  Totaal terecht! Ik was gister in een trein op Rotterdam CS en toen op een ander spoor een IC aankwam stond de stratenmaker op en ging hij kijken naar die IC. Zon 5 minuten later ging hij weer verder werken. Waar is dat voor nodig?
  .
  Zelfde in dit soort bedrijven, bij een computer reparatie moet je niet opkijken als er door je bestanden wordt gevist. Een vriend van me vertelde laatst nog dat ze dat standaard deden bij de computerwinkel waar hij werkte, aan het eind van de dag met een biertje naar andermans privé zaken (fotos, videos) kijken. Mooi laten hangen die cameras. Overigens heb ik in een winkel sowieso geen privacy want het openbaar.
  .
  Ik begrijp niet dat die prijs dan niet gegeven wordt voor de privacy schending in Safari, aangezien dat potentieel veel gevaarlijker is en mijn privacy nu al schendt (door constant bij te houden wat ik doe). :s