Apple neemt afscheid van Samsung-chips

12 reacties

De chip die in de huidige iPhone, iPad en iPod zit is afkomstig van Samsung. Apple ontwerpt de chips, stuurt de specificaties naar Samsung en het Zuid-Koreaanse conglomeraat ‘bakt’ de chips. Daar lijkt echter verandering in komen. De Korea Times meldt dat Apple niet van plan is zijn nieuwe A7-chip door Samsung te laten maken.

Volgens een lokale topman van Samsung, zou Apple inmiddels informatie over de nieuwe A7-chip beschikbaar hebben gesteld aan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TMSC). Deze Taiwanese chipfabrikant zou druk bezig zijn met het plannen van de productie voor de nieuwe Apple-chip, die in 2014 verwacht wordt.

Eerder dit jaar verplaatste Apple, bij wijze van proef, al een deel van de productie van de A6X-chip naar TMSC. Dit was voornamelijk om te kijken of het Taiwanese bedrijf de productiesnelheid en -eisen van Apple aan kan. Waarschijnlijk is TMSC een betrouwbare chip-fabrikant gebleken en is Apple klaar voor een switch.

Zowel Apple als Samsung concurreren hevig op de smartphone- en tablet-markt. Daarnaast is Apple ook Samsung’s grootste klant, met een partnerschap waarvan de waarde in de miljarden dollars loopt. Deze bijzondere verhouding lijkt echter langzaam tot een einde te komen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Als je de winstcijfers bekijkt, dan zal Samsung daar geen boterham minder om eten. En de nieuwe cijfers zien er nog meer indrukwekkend uit. Daar kan Apple een puntje aan zuigen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat Apple dusdanig groot is dat dit JUIST de cijfers van Samsung gaat beïnvloeden. Niet zo zeer in de verkoop van hun eigen tablets en phones maar wel in de losse onderdelen voor producten van andere bedrijven zoals Apple.

  Daar verdient Samsung ook flink veel geld aan namelijk.

 • Profielfoto
  Hilas

  Als je de winstcijfers bekijkt, dan zal Samsung daar geen boterham minder om eten. En de nieuwe cijfers zien er nog meer indrukwekkend uit. Daar kan Apple een puntje aan zuigen.

  Naar welk segment kijk je dan? Ze hebben een winst van 16 miljard echt niet alleen aan telefoons, laptops en tablets te danken. Er zitten ook nog aardig wat koelkasten, televisies, homecinema’s, wasmachines, wasdrogers, fototoestellen, combi magnetrons en andere producten tussen.

  Als Apple geen grote afnemer van Samsung was, waarom zouden ze de productie van hun Exynos-processors naar de Apple-lijnen willen verplaatsen om ontslagen en sluiting van fabrieken te voorkomen? De Wall Street Journal kwam laatst met deze berichtgeving waaruit te lezen viel dat Apple wel degelijk een grote afnemer was.

  Om dus te zeggen dat ze geen boterham minder om zullen eten, is naar mijn mening niet helemaal waar.

 • Profielfoto
  s17574

  Dus waarschijnlijk geen A7 in de iPhone 5S?..

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  A6XS chip misschien?

 • Profielfoto
  s17574

  @Icydragon68 niet voor de iPhone denk ik:)
  A.X chips hebben alleen meer grafische kracht, niet nodig voor de iphone.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Ik zou zowiezo geen onderdelen van concurrenten kopen, maarja zo gaat dat nou eenmaal. Misschien een idee om (net als toen de mac een intel processor kreeg) eens met intel om de tafel te gaan om te kijken of er een chip kan worden ontworpen voor de mobiele toestellen. Dat lijkt mij nog eens een goede update van de iPhone/iPad/iPod-lijn!

 • Profielfoto
  Daniel Wich

  Het is TSMC, niet TMSC.;-)

 • Profielfoto
  maconly

  Goede zaak dat Apple samsung verlaat nu nog gaan fabriceren in de USA en de toekomst wordt nog rooskleuriger.

 • Profielfoto
  Mekkertje

  Ach vroeger huurde Steve Jobs Bill Gates in voor programmeerwerk.

  Dat merken gedoe is allemaal deels marketingspel,voor de rest is het een rationele business.
  Wat is er veranderd?

  Overstappen brengt ook risico’s mee, denk nog even aan de kaartapp.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Vergeten wordt dat die A6 en A6X chips gewoon werden gekopieert door Samsung voor in hun eigen apparaten.
  Als Apple de ontwerpen niet meer naar Samsung stuurt zal Samsung gaan achterlopen. Het enige wat die aziaten kunnen is kopieren….

 • Profielfoto
  maconly

  samsung is een armoedig kut bedrijf wat niet veel verder komt dan kopiëren.