‘Apple gaat $17 miljard lenen op de markt’

16 reacties

Apple zou op het punt staan om $17 miljard op te halen door de uitgifte van obligaties, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat het bedrijf schulden aangaat. In 1996 werd voor het laatst geld geleend op de markt. Al bijna tien jaar is het bedrijf schuldenvrij.

Sinds CEO Tim Cook aan het roer staat, is Apple begonnen met het terugkopen van aandelen en het uitkeren van dividend. Vorige week werd tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat nog eens $55 miljard naar de aandeelhouders zal terugvloeien bovenop de eerder beloofde bedragen. In totaal heeft Apple hiervoor $100 miljard uitgetrokken tot eind 2015.

De stap werd gezet op aandringen van enkele grote investeerders. Die vonden dat aandeelhouders moesten meeprofiteren van de omvangrijke berg cash die Apple in het afgelopen decennium vergaard heeft met verkoopsuccessen als de iPod en iPhone. CFO Peter Oppenheimer stelde deze maand dat de inkomsten hoger zijn dan de bedragen die Apple nodig denkt te hebben voor de bedrijfsvoeringen, toekomstige investeringen en flexibiliteit.

De overleden Apple-topman Steve Jobs heeft altijd geweigerd om het spaarboekje te trekken voor zijn aandeelhouders. Hij was van mening dat zij al voldoende beloond werden door oplopende koerswinsten. De laatste tijd klinkt echter kritiek op de beursprestaties van het bedrijf en is tegelijkertijd de voorraad liquide middelen aangegroeid tot maar liefst $145 miljard.

Dat het bedrijf ondanks de flinke reserves toch gaat lenen is opmerkelijk. Fiscale redenen zouden echter de doorslag geven voor het besluit. Het uitbetalen van de aandeelhouders vraagt om het repatriƫren van geld dat in het buitenland gestald is. Dit zou vergezeld gaan van een flinke belastingaanslag van de Amerikaanse fiscus.

Overigens zal Apple geen moeite hebben om het geld op te halen in de markt. De vraag naar de obligaties wordt drie keer hoger ingeschat dan het aanbod. Als de obligatie-uitgifte doorgaat, dan is dit de grootste uitgifte ooit in dollartermen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Geld lenen om geld uit te kunnen keren. Tsja. Ik stel ook een dividenduitkering voor. Niet aan de aandeelhouders, maar aan de klanten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad opmerkelijk. Het lijkt me dat vooral fiscale redenen de oorzaak zijn van dit plan. Ik ben benieuwd wat Apple gaat doen met die enorme berg “cash” geld. Het kan toch geen bedrijfsdoel zijn dit alleen maar op te sparen.
  Investeren in goede overnames of innovatie lijkt mij een beter idee.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Allemaal economisch gepraat, niks voor mij.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Misschien zijn het de aandeelhouders die met hun dividend de obligaties kopen.
  Zij bieden vervolgens hun aandelen aan.
  Met het geld dat Apple ophaalt aan obligaties, kunnen de aandelen goedkoop worden teruggekocht.

 • Profielfoto
  bugboy

  Met die hoeveelheid cash zou Apple ook prima in de financiele wereld kunnen stappen. Lekker bankier spelen en geld verdienen met je centen. Ze hebben meer geld in kas dan menige bank:-)

 • Profielfoto
  essiw

  Ik ben niet bekend met het economische jargon, kan iemand mij uitleggen wat fiscale redenen zijn en waarom het slimmer is om geld te lenen dan eerst je eigen vooraat te gebruiken? Wordt mij niet duidelijk uit dit artikel.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @essiw: Geld op de bank brengt interesten op, weliswaar niet zoveel, maar toch. Als je geld leent, kan je de rente alvast inbrengen als kosten en je belastingen nog meer naar beneden halen. Het zou mij ook niet verbazen dat dit soort ‘investeringen’ ook in de USA fiscaal gunstiger wordt belast. En ondertussen kan de cash gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals uitkeren aan de aandeelhouders, …

  Mensen die veel geld hebben kunnen soms beter geld lenen voor de aankoop van een huis, i.p.v. met cash geld het huis te kopen. Net omwille van de fiscale aftrekken en woonbonussen. En ondertussen brengt hun geld wat extra op bij de bank, beschikken ze over een reserve mocht het iets minder goed gaan enz.

 • Profielfoto
  Illiarus

  Liquide middelen betekent toch ook voorraden en dergelijke, niet alles staat op een rekening gestald volgens mij. Hoewel dat ook een enorm bedrag zal zijn…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Waarom zijn de geluiden niet zo hard dat ze gewoon eerlijk belasting moeten betalen? En daar eens meer druk op zetten.
  Wel gebruik maken van alle voorzieningen, maar niet net zoals iedereen, netjes belasting betalen.
  De aandeelhouders zijn belangrijker dan de maatschappij.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Meeuw waarom zou Apple meer belasting betalen dan nodig is ??

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat is het hem nu juist! Ze ontduiken via het buitenland op een paar procent na alle belasting die de gewone burgers en minder bedeelde bedrijven moeten betalen. Ze betalen dus niet meer dan nodig is maar veel te weinig!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Liquide middelen betekent toch ook voorraden en dergelijke, niet alles staat op een rekening gestald volgens mij. Hoewel dat ook een enorm bedrag zal zijn…

  Onder liquide middelen verstaan we naast tastbaar geld of geld op een rekening eigenlijk alles wat snel in geld omgezet kan worden. Een voorbeeld daarvan is de voorraad van een supermarkt dat door verkoop liquide wordt.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @hendrik IJzerbroot: liquide middelen zijn cash geld (of beleggingen die snel in geld om te zetten zijn). Voorraden zijn voorraden en zeker geen liquide middelen. Ze kunnen wel liquide gemaakt worden, maar staan niet onder dezelfde post op een balans en mogen dus niet onder de liquide middelen worden opgenomen.

 • Profielfoto
  Festen

  @bartvdv
  In dit geval is het zelfs wat concreter: volgens experts zou Apple zo’n 34% belasting moeten betalen over ieder vermogen wat ze naar de VS zouden halen (om bijvoorbeeld aandelen terug te kopen). Het vermogen van zo’n 145 miljard is dan ook een virtueel bedrag – mocht Apple het ooit willen besteden, houden ze daarvan 66% over.

  En dan is het voor Apple handiger om rente over 17 miljard te betalen, dan die ‘achterstallige’ belasting te verrekenen.

 • Profielfoto
  essiw

  @bart, dankje:D

 • Profielfoto
  boerke

  Verrek, heb ik net een mazzeltje van 2000 euro, dacht het in Apple te stoppen;
  die afgelopen 1,5 jaar van normaal naar te hoog naar weer normaal zijn gegaan.
  (en waarvan ik komend jaar veel verwacht)
  Krijg je zo’n emissie…die weer de prijs omlaag zal gaan halen….
  ff wachten dus.