Statenweg
Statenweg Nieuws 30 april 2013

‘Apple gaat $17 miljard lenen op de markt’

Apple zou op het punt staan om $17 miljard op te halen door de uitgifte van obligaties, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat het bedrijf schulden aangaat. In 1996 werd voor het laatst geld geleend op de markt. Al bijna tien jaar is het bedrijf schuldenvrij.

Sinds CEO Tim Cook aan het roer staat, is Apple begonnen met het terugkopen van aandelen en het uitkeren van dividend. Vorige week werd tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat nog eens $55 miljard naar de aandeelhouders zal terugvloeien bovenop de eerder beloofde bedragen. In totaal heeft Apple hiervoor $100 miljard uitgetrokken tot eind 2015.

De stap werd gezet op aandringen van enkele grote investeerders. Die vonden dat aandeelhouders moesten meeprofiteren van de omvangrijke berg cash die Apple in het afgelopen decennium vergaard heeft met verkoopsuccessen als de iPod en iPhone. CFO Peter Oppenheimer stelde deze maand dat de inkomsten hoger zijn dan de bedragen die Apple nodig denkt te hebben voor de bedrijfsvoeringen, toekomstige investeringen en flexibiliteit.

De overleden Apple-topman Steve Jobs heeft altijd geweigerd om het spaarboekje te trekken voor zijn aandeelhouders. Hij was van mening dat zij al voldoende beloond werden door oplopende koerswinsten. De laatste tijd klinkt echter kritiek op de beursprestaties van het bedrijf en is tegelijkertijd de voorraad liquide middelen aangegroeid tot maar liefst $145 miljard.

Dat het bedrijf ondanks de flinke reserves toch gaat lenen is opmerkelijk. Fiscale redenen zouden echter de doorslag geven voor het besluit. Het uitbetalen van de aandeelhouders vraagt om het repatriëren van geld dat in het buitenland gestald is. Dit zou vergezeld gaan van een flinke belastingaanslag van de Amerikaanse fiscus.

Overigens zal Apple geen moeite hebben om het geld op te halen in de markt. De vraag naar de obligaties wordt drie keer hoger ingeschat dan het aanbod. Als de obligatie-uitgifte doorgaat, dan is dit de grootste uitgifte ooit in dollartermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple gaat $17 miljard lenen op de markt’
Sluiten