AirPlay met Raspberry Pi is appeltje-eitje

33 reacties

Een Raspberry Pi is in de eerste instantie niet een apparaat dat de Apple-liefhebber zal aanspreken. Het is experimenteel, niet af, kaal en werkt niet gewoon meteen. De mini-computer van een paar tientjes is echter razend populair bij hobbyisten en ontwikkelaars. Een 19-jarige student heeft de Raspberry Pi weten te voorzien van AirPlay.

De student stelde een Linux-distributie samen die opensource-mediacenter XBMC met Airplay-functionaliteit op de Rasberry Pi laat werken. Via de site RaspBMC is een installatie-programma te downloaden dat alle benodigde bestanden op een SD-kaart zet. De Raspberry kan van de SD-kaart opgestart worden en zal alle additionele bestanden vanzelf downloaden. Op deze manier wordt zo’n mini-computer ineens een soort Apple TV light.

raspbmcairplay
Na installatie van RaspBMC is de Raspberry een Airplay-apparaat geworden.

Ars Technica-journalist Jon Brodkin probeerde het uit en koppelde zijn oude TV aan een Raspberry Pi. Zijn conclusie is dat het bijna perfect en zonder al te veel gedoe werkt. Een stappenplan is in zijn artikel opgenomen.

AirPlay is een gesloten protocol en werkt normaal gezien alleen op Apple-apparaten. Ontwikkelaars hebben het protocol echter ge-reverse-engineered, hierdoor is het nu ook onofficieel op andere apparaten beschikbaar.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Beertjeman

  Ik gebruik deze setup met de Raspberry Pi al maanden. (bij gebrek aan AppleTV)
  Airplay werkt perfect!

 • Profielfoto
  bugboy

  AirPlay werkt perfect, maar voor een fijne mediaplayer die probleemloos 1080p content en DTS decodeert heeft het helaas net te weinig power.

 • Profielfoto
  bugboy

  AirPlay mirroring werkt overigens in geen enkele XBMC versie.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Apple TV light? Apple TV on steriods zal je bedoelen!
  En volgens is niet alle software per definitie reverse engineered. Je kan ook een licensie kopen bij Apple en dan mag je een officieel logo gebruiken.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  @beertjeman
  Laat eens een foto zien van je setup met de Raspberry Pi.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Kijk dat is mooi. Kan het gebruiken in de auto:)

 • Profielfoto
  woutt

  Ik kan zelf nou niet zeggen dat het probleemloos werkt. De gene die dit wel zeggen hebben het volgens mij niet erg uitgebreid getest of nog nooit een echte Apple TV gebruikt. Zo werkt doorspoelen naar een bepaald tijdstip niet, wat erg irritant is als je halverwege een aflevering of film bent en hij stopt er ineens mee om een of andere onbekende reden. Ook blijft RaspBMC bij de geringste aparte handelingen al hangen en is de opstart tijd nou ook niet denderend snel.

  Daarbij kost in Nederland de Raspberry Pi zo rond de 38 euro, exclusief alle accessoires. Inclusief een behuizing, voeding, wifi adapter (optioneel), draadloos toetsenbord voor besturing (geen afstandsbediening?) en een SD kaart ben je gewoon makkelijk 70+ euro kwijt, en dan ben je nog ‘eBay goedkoop’ bezig. Paar tientjes meer en je hebt een Apple TV die er strak uit ziet en perfect werkt.

  Voordeel bij de Raspberry Pi zijn dan wel weer dat RaspBMC vele malen meer codecs ondersteunt en het dus makkelijker maakt om te gebruiken i.c.m. een NAS systeem. Al lukt dit ook prima bij een Apple TV 2 met Jailbreak, al dan wel max 720p.

 • Profielfoto
  Beertjeman

  Er valt niet zoveel te zien aan de buitenkant van een RaspberryPi maar hier is hij (losgekoppeld):

  Netwerk kabel erin. (kan ook met wifi-adapter)
  HDMI kabel erin.

  Ik draai Raspbmc.

  Afstandsbediening is niet nodig… there is an app for that!;)

 • Profielfoto
  oliviercaluwier

  Hi

  Heb dit een maand terug ook geïnstalleerd, maar vind de analoge audio (ja ik heb nog een oude tv installatie) wel zeer zwak.

  Veel gekraak en gezoem.

  Voorlopig afwachten tot de nieuwe tv er is…

  ciao

 • Profielfoto
  Harley

  Gebruik airplay al zeker een jaar op de dreambox, is niet zo nieuw dus.

 • Profielfoto
  chlorophyl

  Raspbmc met op PI werkt perfect en is zeker een goedkoop alternatief voor Apple TV 2 welke nu min 150,- op marktplaats doet.
  Met een aantal plugins heerlijk streaming films en tv series kijken met ondertiteling! En gewoon bedienen met je afstandsbediening van je (moderne) TV.
  Heb zelf een Apple TV met XBMC erop en dat draait net ff iets sneller maar net zo (in)stabiel als een Raspberry PI met RaspBMC.
  In NL helemaal compleet met HDMI kabel, voeding, kastje, wifi en sd kaart vanaf € 76,-

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lijkt me toch iets voor freaks…:) ik zou toch liever de Appletv nemen. Maar ook daarvoor zie ik niet genoeg voor mij interessante functies om hem te kopen.

 • Profielfoto
  McLangendorff

  Ik heb de Pi nu al enkele weken ingezet als timecapsule! Werkt prima

 • Profielfoto
  JCaesar

  Is er ook al een voor Arduino?

 • Profielfoto
  johnkeates

  Oud nieuws dit… Airplay audio kon bijv. nog voor dat de raspberri pi bestond al geowon met shairport.

  Het protocol was ook al een tijd geleden gereversed, het is de private RSA key die geript is uit een ROM van een AirPort Express, dat was het belangrijkste.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Jceasar: arduino is bedoeld voor andere doeleinden en is een microcontroller. Zal niet gaan en nooit het doel zijn van een arduino. Stabiliteit van een arduino is belangrijker en dat je het kan programmeren voor een doel en dat alleen.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Dit ziet er wel erg vet uit! Dat printplaatje kan ik natuurlijk ook gewoon inbouwen in een legodoosje…:P

 • Profielfoto
  bugboy

  Kort mijn ervaringen met OpenELEC op de Raspberry Pi. Deze distro is redelijk vergelijkbaar met RaspBMC. Beiden verschillen op details maar voor deze discussie niet relevant. Ik heb XBMC ook draaien op een Asrock ION, dus ik heb redelijk vergelijkingsmateriaal.

  Ik stream alles vanaf een NAS via een bekabeld netwerk, dus ik heb geen harde schijf aangesloten op mijn Raspberry Pi. Het schijnt allemaal net wat soepeler te draaien met een USB schijf, maar ik heb al mijn films op mijn NAS staan en dat wil ik zo houden. Gebruik je een externe schijf dan liefst eentje met eigen power. De Raspberry Pi kan maar beperkt vermogen leveren over USB. Als het instabiel wordt, dan een andere voeding proberen of externe devices loskoppelen.

  De Raspberry Pi kun je overclocken. Voor XBMC is dat wel aan te raden. Ik heb de ‘Modest’ setting gebruikt. Lichte overclock met behoud van garantie. Niet dat de garantie zo spannend is. Terugsturen is bijna duurder dan een nieuwe kopen;)

  Maar mijn ervaringen:

  1. XBMC boot acceptabel snel. Helaas kan de Raspberry Pi niet naar standby of hibernate, dus je moet booten. Verbruik van de Raspberry Pi is rond de 5W dus aan laten staan is te overwegen.
  2. De standaard skin werkt prima, maar een stuk minder soepel dan op een “echte PC”. Het is zeker wel bruikbaar. De eerste library scan duurt wat lang, maar daarna gaat het prima.
  3. Weergave van SD materiaal gaat redelijk (AVI, MPG, …). Voor sommige codecs heb je een extra licentie nodig (ook voor MPEG2). DVD playback is wat moeizamer. DVD menu’s werken meestal niet, dus je moet losse VOB bestanden gaan afspelen en dat werkt niet fijn. Ondertiteling zag er bij mij ook vaak vreemd uit.
  4. Weergave van de meeste 720p content gaat prima. Zorg wel voor een degelijke receiver, want als de Raspberry Pi ook DTS of AC3 moet decoden dan gaat het al gauw stotteren.
  5. Weergave van 1080p content gaat meestal met horten en stoten. Ik gebruik DTS passthru, dus het is niet de audio decoding. Wellicht dat het met een harde schijf beter werkt (maar dat is voor mij geen optie).
  6. Afstandsbediening (IR based) kun je prima aansluiten op de Raspberry Pi als je dat wilt. Ik heb een MCE via USB aangesloten en dat werkt vlekkeloos. Er zijn ook genoeg apps te vinden voor iOS en Android, dus een afstandsbediening is niet strikt noodzakelijk. CEC schijnt ook te werken, maar heb ik geen ervaring mee.
  7. Raspberry Pi heeft geen ingebouwde klok. OSD clock kun je beter uitzetten, want hij geeft na het booten vaak de verkeerde tijd aan (minor issue).
  8. Airplay werkt voor video en audio, maar airplay mirroring werkt helaas niet. Dat is geen Raspberry Pi issue, maar gewoon iets dat mist in XBMC.
  9. Plugins werken, maar YouTube is wel erg traag vergeleken met Asrock. Ik vond Youtube op de iPad fijner (en dan streamen naar de Raspberry).

  Ik ben dan ook weer terug naar mijn Asrock ION waar XBMC eigenlijk probleemloos op werkt. Mijn Raspberry Pi doet nu dienst als DHCP server, DNS, VPN server.

  Koop je een Raspberry Pi voor een fijne XBMC ervaring, dan is de kans op een teleurstelling vrij groot. Het is het allemaal net niet, maar toch is het erg knap wat ze uit dit kastje weten te halen.

  Conclusie: Voor de hobbyist een leuk ding, maar voor een probleemloos mediacenter kun je beter verder kijken.

 • Profielfoto
  bugboy

  Altijd lekker die opmaak bij OMT. En dat voor een Apple site;-)

 • Profielfoto
  bestbier

  Ik heb zelf een Raspberry Pi. Is echt een topper en niet alleen voor zgn. “freaks”.

 • Profielfoto
  Velocus Fiets

  @bugboy.

  Je conclusie is een onzinnige opbouw van flauwekul.
  De Pi is als mediaplayer een van de betere. Je moet weten hoe je hem moet configureren. Gebruik de laatste software van OpenElec Frodo 12.1. Als je een Nas hebt, Qnap bv. en je zet daar Couchpotato (Films) en Sickbeard (TV Series) dan heb je een allround mediaplayer die alles doet wat een andere player niet kan. Ik heb zelf een ATV 2 gehad met jb maar daar ontbrak toch veel aan. Zeker het geheugen liet te wensen over. En de ATV3 heb je niets aan want die is niet te JB-en. Overigens kost een Pi geen €75 als je hem in Engeland koopt. Je bent dan klaar voor €50 incl behuizing en voeding. Een SD kaart van 2GB kost €3 bij MyCom.

  Conclusie:-) ? Top apparaat voor een topprijs! Aanrader. Tip? Koop niet in Nederland maar in Engeland bij RS components. In Nederland wordt je toch alleen maar opgelicht.

 • Profielfoto
  Sweebee

  Ik gebruik nu een tijdje Xbian op mijn Pi (openelec alleen maar problemen mee gehad).

  Xbian werkt echt perfect speelt echt alle 720p en 1080p mkvtjes af. Mijn grootste is 15gb en speelt die moeiteloos af via het wifi naar mijn NAS.

  Heb ook xmbc op de Apple tv gehad maar dat was beduidend trager dan mijn Pi. Menu’s gaan op de raspberry nog niet heel snel. Maar ook niet te langzaam.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik snap Airplay denk ik niet: WOW, je kunt met een Mac, via ethernet, beeld en geluid naar je TV brengen. Daar zijn toch HDMI kabels voor? Snap het punt niet.
  Daarnaast kan je Mac ook nog eens op de verversingsfrequentie van je content draaien, een Apple TV niet.

 • Profielfoto
  computer space

  Koop niet in Nederland maar in Engeland bij RS components.

  Ooit van RS components Nederland gehoord?
  http://nl.rs-online.com/web/c/?searchTerm=Raspberry+Pi&searchType=Brand
  27,40 ex BTW voor de B, en 19,50 ex BTW voor de A

 • Profielfoto
  tuxzone

  “Appeltje-eitje”? Dat is een uitdrukking die ik vroeger op school niet leerde…

 • Profielfoto
  karelschapie

  Airplay draait bij mij 24/7 op m’n apple tv. Voordeel is dat deze een optische uitgang heeft voor audio waardoor m’n tv niet aan hoeft te staan voor het geluid. Dat heeft de Raspberry Pi denk ik niet…

 • Profielfoto
  bugboy

  @bugboy.
  Je conclusie is een onzinnige opbouw van flauwekul.

  Vertel eens wat er niet waar is? Ik kom vooral met feiten:

  * Een DVD menu kan de RPi vaak niet weergeven (staat ook vermeld in de wiki).
  * Airplay mirroring werkt niet (feit).
  * Sommige codecs vereisen een licentie (feit).
  * RPi heeft geen ingebouwde klok (feit).

  DTS en AC3 downmixing vreet CPU power en dat is nu net iets wat de RPi niet in overvloed heeft. Passthru werkt een stuk beter, want dat kost vrijwel geen CPU power. Er wordt gewerkt aan downmixing via hardware, maar dit vereist licensingen dat is voor DTS nog niet zo eenvoudig.

  1080p content zijn wisselende meningen over. In mijn geval werkt het niet lekker. Het schijnt met een lokale disk veel beter te werken en via NFS (i.p.v. Samba) schijnt het ook beter te gaan. Meer info hier.

  Mijn conclusie blijft overeind staan. Leuk apparaat, maar niet als je zonder gepruts een goed werkend mediasysteem wilt. De Raspberry Pi heeft mij overigens €53 gekost (RPi, case, voeding, verzending+tax).

 • Profielfoto
  bugboy

  Dat heeft de Raspberry Pi denk ik niet…

  Als het alleen om Airplay te doen is, dan kun je via HDMI het beeld en geluid naar je receiver sturen. Je receiver stuurt het vervolgens door naar je TV. Zo gebruikte ik het ook en dat werkte prima.

 • Profielfoto
  fvdn

  Even een tussendoor artikel met wat verduidelijking over het gebruik van XBMC met Apple TV. Let wel ik heb zowel een Apple TV 2, Apple TV3 en ook een Raspbarry PI. De Raspbarry PI is overigens een toffe complete linux computer met alle benodigde poorten waar je prima XBMC op kan laten werken ook via Airplay. Airplay is een niche, want het hoeft niet, je kan de Raspberry Pi via HDMI direct aan je TV hangen, de benodigde software op een SD kaart zetten eea initialiseren en het werkt. Je kan de Raspberry Pi dan met je iPhone of iPad bedienen, hier zijn diverse apps voor die dit mogelijk maken.

  Maar er is goed nieuws voor diegenen die geen Apple TV2 hebben maar een Apple TV3 hebben want XBMC werkt ook volledig en fullscreen op een Apple TV3. Je hebt dan wel een gejailbreakte iPad 2 of hoger nodig waar je via Cydia XBMC op hebt geïnstalleerd. Je laat via Airplay je iPad op je Apple TV3 zichtbaar (2x homeknop, naar links op het Airplay icoon klikken en Apple TV selecteren). Je start XBMC op, dit start op in het iPad venster. Ga nu naar Systeem -> Instellingen. In het instellingen scherm tik je op Systeem -> Videohardware. In het Videohardware scherm (welke nu nog bij Weergavemodus op Volledig scherm #1 staat) tik je op de pijltje bij Weergavemodus totdat Volledig scherm #2 er staat. Nu moet je nog bevestigen dat je deze resolutie (volledig scherm) wilt behouden, selecteer hier dus “Ja”. Je krijgt nu op je iPad te zien hoe je XBMC op de iPad kan bedienen want XBMC is nu niet meer op de iPad te zien maar wel op je TV. Ook hiervoor geldt dat je XBMC ook met een app via je iPhone kan bedienen. XMBC via Apple TV3 kan dus wel (met behulp van een iPad).

  Uiteraard kan je XBMC ook op je iMac installeren en middels Airplay (voor die iMacs waar standaard het Airplay icon niet rechts bovenin te zien is moeten Airparrot hiervoor installeren) via je Apple TV2 of Apple TV3 afspelen.

  Have fun.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @bugboy

  Ik heb hier 2 Rapsberry Pi’s in gebruik als mediaplayer (Openelec 3.0)

  DTS decoding werkt prima als je de Raspberry Pi overclocked naar 900Mhz.
  AC3 downmix is zelfs zonder overclock geen probleem.

  Alleen voor de MPEG2 en VC1 moet je betalen, kosten 4 euro per Raspberry Pi

  Bij mij staat de content op een Synology NAS welke wordt benaderd via SMB (niet de meest efficiente methode), ondanks dat speelt 1080p content (15-20Mbps) zonder haperen af.
  btw Alles is rechtstreeks via ethernet aangesloten, dus geen WiFi of HomePlug adapters.

 • Profielfoto
  fvdn

  @pancho78

  Jammer.
  Dit is gewoon een Raspberry Pi die met sd-kaart waarop raspbmc staat welke commercieel door jou wordt verkocht. Het is niet sjiek!!! om via dit medium reclame te maken, ook al geef je aan dat het geen reclame is.

  En de Raspberry Pi is geen ideale vervanger voor de Apple TV, maar slechts voor 1 onderdeel van een gejailbreakte Apple TV!

  Als ik jou was zou ik vanwege jouw integriteit jouw bericht verwijderen.

 • Profielfoto
  bugboy

  @bugboy

  Ik heb hier 2 Rapsberry Pi\’s in gebruik als mediaplayer (Openelec 3.0)

  Ik had dezelfde setup, maar toch wel veel haperingen. Overclock bij mij was 800Mhz. Ook gewoon een bedraad netwerk die het prima doet op mijn Asrock met XBMC. Ik zal er toch nog een keer weer induiken.

 • Profielfoto
  Swarfega

  Ik krijg het niet werkend?
  Rapsberry pi met xbmc software
  Airplay aan gezet.

  Ipad 3 en iPhone 4 zien de rapsberry niet.
  Verder werkt alles prima

  Wie heeft de oplossing?