Update podcast-app luidt einde skeuomorphisme in

27 reacties

Vanavond heeft Apple een update uitgebracht voor de Podcast-app voor iOS. De update bevat een aantal nieuwe functies. Zo is het nu mogelijk om zogenaamde stations van favoriete podcasts aan te maken en te synchroniseren. Nog interessanter is echter de look van de app na de update. Die voorspelt een nieuwe less-is-more-toekomst voor iOS.

De Podcast-app was tot nu toe een goed voorbeeld van de skeuomorphistische stijl die Apple toepast in iOS en OS X. Hierbij worden materialen en technieken nagebootst in de interface van het OS. Zo werd de speler in de Podcast-app tot nu toe weergegeven als een Braun-bandrecorder. Na de update is die echter spoorloos verdwenen en vervangen voor een minimalistische speler met antraciet-kleurige knopjes.

De Podcast-app voor (links) en na de update.
De Podcast-app voor (links) en na de update.

Algemeen werd aangenomen dat Scott Forstall als Senior Vice President van iOS Software verantwoordelijk was voor de Skeuomorphe stijl van iOS. Vorig jaar werd bekend dat hij (waarschijnlijk niet geheel vrijwillig) opstapt bij Apple. Zijn taken zijn overgenomen door hoofdontwerper Jonathan Ive. Daarmee werd verwacht dat er snel een einde zou komen aan de soms kitscherig aandoende skeuomorphe elementen in iOS.

Toevallig kwam vandaag een bericht naar buiten dat Ive en zijn team hard aan het werk zouden zijn om het uiterlijk van de interface van iOS grondig te herzien. Daarbij zou gezocht worden naar een meer ‘platte’ weergave die meer in lijn ligt met Ive’s minimalistische ontwerpen voor Macs, iPhones en iPads.

Zou jij de skeumorphe elementen in iOS missen?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  DoppieDoppie

  Nee

 • Profielfoto
  pim939

  Jammer dat ze van die Braun-bandrecorder interface zijn afgestapt.

 • Profielfoto
  Knurfty

  Ik had al zo’n donker braun vermoeden.

 • Profielfoto
  PBP

  Ik zal het missen..als kiespijn

 • Profielfoto
  NTG

  Ik ben het volkomen eens met deze nieuwe koers van het design-beleid bij Apple, al moet ik zeggen dat de podcast app wel geslaagd was ondanks zijn skeuomorphistische* design.

  *prachtig woord trouwens

 • Profielfoto
  essiw

  Als dit door Ive is gedaan en de rest van iOS ook zo wordt ben ik helemaal voor. Vind dat linker helemaal niks, zoveel toeters en bellen dat je geen overzicht meer hebt (maarja ik gebruik de app niet dus misschien zeg ik nu vreemde dingen;) )

 • Profielfoto
  recoiller

  Het sloeg echt nergens op vond ik. Het was oubolligheid voor het oudste deel van de doelgroep.
  De jonge generatie moest eerst uitzoeken wat een bandrecorder was om de associatie te snappen. Ik ben 38 en kan me de bandrecorder amper herinneren.
  Hoewel ik het logisch vond dat de podasts in een aparte app kwamen kan ik nog steeds niet goed wennen aan de functionaliteit. Sommige podcasts worden gedownload vooraf en andere podcasts worden bij het afspelen via 3G binnen gehaald als ik onderweg ben. Echt een lijn heb ik er nog niet in kunnen vinden. Als ze nu ook die verouderde look van iCal en Adressen weer afschrijven ben ik helemaal blij.

 • Profielfoto
  figini

  -spambericht-

  Is de moderator al wakker?

 • Profielfoto
  Usain

  nee

 • Profielfoto
  rdesign

  Hell no. Wat een nare, nare App was dat zeg. Het zag er misschien fancy uit, het werkte voor geen meter. Blij dat er een update is. Nu de rest nog.

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Vraag is wel waarom vooruit spoelen nu weer in stappen van 15 seconde gebeurt. Ik vond 30 wel lekker opschieten.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Is de moderator al wakker?

  Ja, alle spam is weer weg.

 • Profielfoto
  RedRudy

  Die skeuomorphic apps, zowel in OS X als in iOS, gingen mij in de loop der tijd echt tegenstaan. Eerst dacht ik nog: “nou ja, ’t is niet mijn smaak (op z’n zachtst gezegd), maar ’t werkt toch?” Na een paar weken tegen die (letterlijk) nepleren bruine interface te hebben aangekeken ga je gillend op zoek naar alternatieven. Blij dat bijv. onlangs Week Cal HD voor de iPad beschikbaar kwam.

  M.i. voegde dat hele skeuomorphic design niets toe aan de duidelijkheid of functionaliteit van de apps. De nieuwe Podcasts app ziet er naar mijn smaak prima uit, ik zie de “vernieuwingen” in de overgebleven skeuomorphic apps graag tegemoet.

 • Profielfoto
  seek

  Hoewel ik de Windows Mobile stijl te plat vond, was ik vanaf het begin gecharmeerd door deze strakke stijl. Ik zie daarom uit naar de nieuwe stijl van Sir Jony! (Hoewel, ik vind de donkere linnen achtergrondjes van iOS set-up wel stijlvol).

 • Profielfoto
  Needler

  Wat een verademing zeg. Wellicht ga ik de officiële app weer gebruiken. Ziet er veel beter uit dit!

 • Profielfoto
  Sander

  Ik ben benieuwd wat ze dan voor de rest iOS van plan zijn.

 • Profielfoto
  Robert de Groot
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Blij dat er een einde lijkt te komen aan het skeoterrorisme in de vormgeving van Appe apps. Ik hoop dat het overal verdwijnt, dus ook de houten boekenkasten van iBooks en de foeilelijke roestbruine interface van Pages…etc!!

 • Profielfoto
  Dwerghertje

  Vervelend dat je na de update de hele tijd het aantal niet beluisterde podcasts als cijfertje rechtsboven ziet.

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Dat cijfertje /Badge kan je uitzetten in het berichtencentrum.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Natuurlijk, weg ermee! Werd wel eens tijd ook! Ik ben al jarenlang bezig telkens die dingen eruit te slopen, vanaf Lion volgens mij, in iCal en Adresboek, verschrikkelijk was dat. Kon ik geen minuut aanzien, meteen slopen die handel. Maar op de iPad is me dat niet gelukt, of had ik er daar minder behoefte aan.

  Go Jony Go!

  @seek die donkere linnen achtergronden zijn inderdaad wel mooi.
  Maar volgens mij valt dat niet onder skeuoblabla

 • Profielfoto
  koen

  Of je het nu mooi vindt of niet, de functionaliteit van die bandrecorder in de Podcast app heb ik nooit begrepen. Ik *luister* naar podcasts, en dan maakt het mij weinig uit wat er op het schermpje te zien is. Zolang ik maar snel de navigatie knoppen kan vinden.

 • Profielfoto
  Jonkie

  Hmmm, geloof dat ik dat skeumorpistische als enige mooi vind. Minimalistisch is google ook en windows tegenwoordig ook steeds meer. Straks geen verschil meer tussen de verschillende systemen? Jammer…

 • Profielfoto
  seek

  Ik ben er bijna zeker van dat alerts niet meer in dat ‘standaard iOS blauw’ zullen verschijnen en dat switches weer rechthoekig zullen zijn. Ik denk dat Steve hield van cirkels.

 • Profielfoto
  koen

  Steve hield van ronde hoeken.

 • Profielfoto
  Remko

  Beter.
  Zo zonder die oude bandrecorder.
  Ik kan het mijn kinderen niet eens meer uitleggen wat een bandrecorder is.
  oud is oud (en kan weg)

 • Profielfoto
  SvS

  Steve hield van ronde hoeken

  Ik ook… En de linker foto bovenaan doet me heel erg denken aan interface van systeem 8 halverwege jaren 90. Jammer. Dus geef aub rechter interface. Het kàn mooi zijn.
  .
  Maar de interface van iBooks vind ik juist erg mooi en gaf meer charme van boek kiezen in de bibliotheek. Ik ben daar dus een van de weinigen van, zo het blijkt.
  .
  Uiterlijk van de Apple apps mogen wel wat meer overeenkomen tussen de apps. Nu zie je er veel verschillen tussen. Ik ben benieuwd!