Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 maart 2013

THX sleept Apple voor de rechter

Geluidsfirma THX heeft Apple aangeklaagd. In onder andere de iPhone en Mac zou technologie gebruikt worden waar THX patent op heeft. Het betreft technologie die zorgt voor optimaal geluid uit kleine speakers. Patent 7433483 omschrijft een techniek die toegepast kan worden in computers, televisies en andere apparaten.

THX begon in 1982 onder leiding van geestelijk vader van Star Wars, George Lucas, als certificering voor bioscoopgeluid. Destijds voornamelijk om te garanderen dat het geluid in de derde Star Wars-film, Return of the Jedi, optimaal was. Tegenwoordig is THX grotendeels in handen van Soundblaster-fabrikant Creative Labs en houdt het zich naast bioscoopgeluid, ook met andere geluidstechnische zaken bezig.

Volgens Bloomberg heeft THX het betreffende patent in 2008 in handen gekregen. Apple-producten waar de gepatenteerde technologie in gebruikt wordt zouden onder andere alle iPhone’s vanaf de iPhone 4 zijn. Het patent omschrijft een technologie die gebruik maakt van van twee kleine, tegenover elkaar geplaatste speakers in bijvoorbeeld een smalle opening. Door deze smalle opening als klankkast te gebruiken, zou het geluid van de twee speakers beter klinken.

Denk bij smalle openingen bijvoorbeeld aan de openingen aan de onderkant van de nieuwe iMac.

THX diende de aanklacht vorige week bij de rechtbank in San Josa, Californië, in. THX eist dat Apple stopt met het maken van inbreuk op de patenten van THX. Daarnaast eist het geluidsbedrijf een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten door de vermeende overtreding van Apple.

Creative Labs, het moederbedrijf van THX, klaagde Apple al eerder aan voor een patentinbreuk. In 2006 schikte Apple voor 100 miljoen dollar diverse aanklachten die Creative tegen de iPhone-maker had aangespannen. Destijds ging het onder andere om de interface van de iPod, deze zou gebruik maken van door Creative gepatenteerde interface-elementen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
THX sleept Apple voor de rechter
Sluiten