Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 maart 2013

Telepod, Mobi, Tripod… iPhone!

Het verzinnen van een naam voor een nieuw product is een lastige taak. Gelukkig heeft Apple daar een marketingafdeling voor. Voormalig hoofd-marketing Ken Segall deed tijdens een gastcollege op de Arizona’s University een boekje open over het proces dat ‘het bedenken van een productnaam’ heet.

Segall noemde daarbij ook een aantal namen die overwogen werden voor wat nu de iPhone heet. Een aantal namen die de gastspreker noemde waren Telepod, Mobi, Tripod en zelfs iPad.

Een verslaggever van 9to5Mac was tijdens het gastcollege aanwezig en publiceerde de toelichting die Apple’s voormalige marketingman voor de namen gaf.

  • Telepod: Een combinatie van ‘Telephone’ en iPod. Toen de naam voor Apple’s telefoon bedacht moest worden, was de iPod het best verkopende apparaat van Apple. Een combinatie tussen telefoon en pod was een logische gedachte.
  • Mobie: Volgens Segall een creatieve en speelse variant op het woord ‘Mobile’.
  • Tripod: Deze naam slaat op de combinatie van een iPod, telefoon en internet-apparaat. De eerste iPhone werd in de markt gezet als apparaat dat deze drie functies combineerde.
  • iPad: Voordat de smartphone van Apple uit kwam, was men al druk bezig met een tablet. De naam iPad is ook overwogen voor de smartphone.

Op het plaatje boven dit artikel is ook nog de naam ‘MicroMac’ te zien. Deze naam is echter nooit overwogen en alleen in de presentatie gestopt voor educatieve doeleinden. De studenten in de zaal mochten raden welk naam in het rijtje er niet tussen hoorde.

Een stukje van het gastcollege is hieronder terug te zien op YouTube:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Telepod, Mobi, Tripod… iPhone!
Sluiten