Steve Jobs door de straten van Spanje

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Wie had dat gedacht? Steve Jobs trok gisteren door de straten van Valencia, Spanje. Tijdens het jaarlijkse Las Fallas Festival konden duizenden Spanjaarden een blik op de geestelijk vader van Apple werpen, hij had zelfs een MacBook mee. Nee, helaas niet in persoon, maar als enorme pop van papier-maché op een praalwagen.

Las Fallas is in Spanje een nationaal bekend festival, dat 19 dagen duurt. Tijdens het festival trekt onder andere een optocht met praalwagens door Valencia. Traditioneel wordt het feest afgesloten in de nacht van 19 maart ter ere van Sint-Jozefsdag. OMT-bezoeker Jan was te plaatse en voorzag de redactie van een foto van de praalwagen met Jobs.

De wagen had ‘de appel’ als centraal thema. We zien onder andere Adam en Eva met hun appel, Newton met de zijne en ook Steve Jobs ontbrak niet. Een lang leven is de papier-mache Steve overigens niet beschoren, aan het eind van het Fallas festival worden alle wagens op een centraal plein verbrand.

Het festival Las Fallas kent een lange geschiedenis, de oorsprong ligt in de middeleeuwen. Timmermannen vierden het begin van de lente door houten planken waar ze hun kaarsen aan hingen, in brand te steken. Dit deden ze om te vieren dat ze dit licht niet meer nodig hadden. Het werd namelijk steeds langer licht. Later zijn deze planken steeds meer op echte beelden en figuren gaan lijken. Tegenwoordig zijn de beelden op de praalwagens soms wel 30 meter hoog.

fallas2013-stevejobs
Klik op de foto voor een grote versie.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Mooi kunstwerkje uit papier-maché. Maar wat houdt dat festival precies in? Is dat speciaal voor die Sint-Jozef of is er meer aan de hand? Iets meer duiding mag natuurlijk altijd.
  – dankje!

 • Profielfoto
  UtregCity

  Mooi kunstwerkje uit papier-maché. Maar wat houdt dat festival precies in? Is dat speciaal voor die Sint-Jozef of is er meer aan de hand? Iets meer duiding mag natuurlijk altijd.
  – dankje!

  Las Fallas (Catalaans: Les Falles) is in Spanje een nationaal bekend festival, dat 19 dagen duurt. Traditioneel wordt het feest afgesloten in de nacht van 19 maart ter ere van Sint-Jozefsdag en trekt honderdduizenden mensen uit heel Spanje. Elke buurt van de stad heeft haar eigen ‘festivalorganisatie’, de zogenaamde “Casal Faller”. De verschillende “Casal Fallers” zamelen het gehele jaar door geld in, door het houden van feesten en verschillende soorten paella-diners, ook al is diner in dit geval een erg groot woord. Met het geld maakt elke “Casal Faller” uiteindelijk een ‘falla’, die bestaat uit een enorme pop van piepschuim (de kleintjes van papier machĂ©) op een enorm stuk karton of hout volgehangen met vuurwerk. Al deze ‘fallas’ vormen eerst een grote parade en worden daarna massaal afgebrand door het afsteken van het vuurwerk, wat een spektakel en enorm veel lawaai oplevert. Het feest mag dan heel traditioneel zijn, in 2005 waren onder meer George W. Bush en Shrek twee van de fallas. Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij plein waar het stadhuis staat de zogenaamde mascletta’s aangestoken. Dit is voornamelijk knalvuurwerk. Op meerdere avonden worden vuurwerkshows gegeven, die als de grootste ter wereld gerekend kunnen worden. Vooral de ‘Nit del Foc’ (de nacht van het vuur), het klapstuk van alle vuurwerkshows, trekt ieder jaar weer honderdduizenden toeristen naar Valencia.
  – alsje!

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  De uitleg werd al toegevoegd aan het artikel @utregcity, toch bedankt.

 • Profielfoto
  MelchiordeMagier

  Fallas = veel masclettas (groot en klein) en avondshows:

  http://www.youtube.com/watch?v=lGf5ePo0ABQ

 • Profielfoto
  eddyfever

  Misschien ook handig om te weten dat de poppen/wagens die gemaakt worden een uiting van kritiek zijn en niet om iemand te promoten.

  Dus in dit geval Apple/Adam en Eva je kunt het wel raden:D

 • Profielfoto
  Maverick9898

  We zien onder andere Adam en Eva met hun appel,

  Adam en Eva hadden helemaal geen appel, maar een vrucht. Maar goed, volgens mij hoeven we het niet zo serieus te nemen;)!

 • Profielfoto
  reporterdavid

  De man is dood! Flamed into fire! Hij leeft niet meer!

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Even terzijde:

  Adam en Eva hadden helemaal geen appel, maar een vrucht. Maar goed, volgens mij hoeven we het niet zo serieus te nemen;)!

  In de oudste bijbelvertalingen waaronder de Griekse stond er mēlopepƍn of nog ‘mĂšlon’. Dat is het Attische (Grieks van Athene) woord voor appel. Het ging wel degelijk om een appel. Ook in de oude Engelse bijbelvertalingen wordt melon, afgeleid van het Grieks gebruikt voor de verboden vrucht. Je kunt dus wel zeker stellen dat het hier om een appel-achtige vrucht gaat.

 • Profielfoto
  Yachtbrochure

  Yggdrasil 9 minuten geleden

  Even terzijde:

  Maverick9898
  Adam en Eva hadden helemaal geen appel, maar een vrucht. Maar goed, volgens mij hoeven we het niet zo serieus te nemen;)!

  In de oudste bijbelvertalingen waaronder de Griekse stond er mēlopepƍn of nog ‘mùlon’. Dat is het Attische (Grieks van Athene) woord voor appel. Het ging wel degelijk om een appel. Ook in de oude Engelse bijbelvertalingen wordt melon, afgeleid van het Grieks gebruikt voor de verboden vrucht. Je kunt dus wel zeker stellen dat het hier om een appel-achtige vrucht gaat.

  Je moet niet alles geloven wat geschreven staat ….

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik zeg nergens dat de genesis echt heeft plaatsgevonden. Ik heb het puur over het talige aspect. Mijn bronnen zijn taalwetenschappelijk correct.

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  helaas 2 kleine foutjes:
  De wagens worden NIET centraal op een plein verbrand
  en er wordt een winnaar gekozen o.a ook van de praalwagens – deze winnaar mag ook blijven ‘leven’