Review: PhoneClean voor iPhone

Door: Raymon Mens - 31 reacties

Met de lente in aantocht kan een voorjaarsschoonmaak geen kwaad, onder dat motto besloten wij het programma PhoneClean te testen. Dit zegt een iPhone, iPod Touch of iPad te ontdoen van overbodige rommel en zo ruimte vrij te maken. Bovendien zou het een positieve uitwerking hebben op de opstarttijd.

De overbodige rommel bestaat volgens de website van het programma vooral uit tijdelijke bestanden, caches en corrupte bestanden die zijn achtergebleven na mislukte downloads of synchronisatie-pogingen. Is er echt verbetering te merken en doet het programma wat het beloofd? Wij namen de proef op de som.

Gratis download
Phoneclean wordt gemaakt door het Chinese bedrijf iMobile, zij maken diverse gratis en betaalde hulpprogramma’s voor iPhone-bezitters. Phoneclean is een gratis download en beschikbaar voor zowel Windows als Mac. De software is vrij van toolbars of advertenties en er worden geen verdachte connecties met China gemaakt. Wij hebben de Mac-versie getest.

Werking: Eenvoudig maar traag
De werking van de Software is erg eenvoudig. Na installatie wordt gevraagd de iPhone aan te sluiten zodat er een scan gemaakt kan worden van aanwezige en overbodige rommel op het toestel. Voordat de scan gemaakt wordt bestaat de mogelijkheid om bepaalde onderdelen uit te sluiten van scannen. Na een klik op de ‘Start Scan’ button gaat PhoneClean aan het werk.

Het scannen duurde vrij lang, het duurde 4 minuten en 43 seconden om een scan van de 16gb iPhone 4 te maken. Op deze iPhone, die dagelijks intensief gebruikt wordt, valt ongeveer 300mb ruimte vrij te maken. Na het scannen is het tijd om daadwerkelijk aan het schoonmaken te beginnen.

Tijdens het schoonmaken wordt inzichtelijk gemaakt waar het programma mee bezig is. Het cleanen ging probleemloos maar duurde wederom lang, ruim 5 minuten.

Het resultaat: Amper merkbaar
Het resultaat is zowel positief als negatief amper merkbaar. Laten we met het positieve beginnen. Het programma heeft geen nadelige invloed op de werking van de iPhone, het ‘sloopt’ niets. Alle apps werken nog, de push-notificaties zijn op het scherm aanwezig gebleven en Tunein Radio wist nog welke zender het laatst afgespeeld was.

De iPhone start nadat PhoneCleaner deze schoongemaakt heeft inderdaad iets sneller op. Voor het schoonmaken was de opstarttijd 46 seconden. Na het schoonmaken deed de iPhone er 42 seconden over om op te starten. Het programma slaagde erin om 300mb aan troep te verwijderen. Dit geeft ruimte voor bijvoorbeeld zo’n 50 extra iTunes-liedjes.

Conclusie: Leuk voor een keertje
Een iPhone raakt blijkbaar niet zo snel vervuild. Op onze twee jaar intensief gebruikte telefoon wist PhoneClean 300mb aan troep te vinden. Gezien het programma gratis is, is het leuk en veilig om een keer uit te proberen. De moeite van het opstarten van het programma, aansluiten van het apparaat en wachten op het proces weegt echter niet op tegen het resultaat dat vooral in snelheidswinst amper merkbaar is. Als je een chronisch tekort aan ruimte hebt kan deze software wel handig zijn om vaker te gebruiken.

Phoneclean is via deze link gratis te downloaden.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  gsmaster

  Toch niet zo slecht om 300mb extra uit je 16gb te proppen zonder apps of foto’s,… Weg te gooien? En de opstarttijd kan ook wel leuk zijn.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik vertrouw ’t voor geen meter. Het komt uit China én het is gratis én het maakt je iPhone “schoon”. Zeker na schoonmaak programma’s als MacKeeper…

 • Profielfoto
  Rohanh

  Je bedoelt 2%?

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Waarschijnlijk wordt het door iOS zelf al regelmatig schoongemaakt en zal het zo weer 300MB aan cache ruimte innemen. Een app als deze heeft weinig zin op iOS omdat het zo’n gesloten systeem is: onderhoud is niet nodig.

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Inderdaad de vraag is hoe snel gaat die cache e.d. terug 300MB innemen.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Je kunt natuurlijk ook je iPhone resetten en van de backup terugzetten, dan zijn alle caches ook leeg. Na een week gebruik zijn ze echter gewoon weer net zo groot als ze waren.

 • Profielfoto
  XBL

  Ik heb de app ook laatst gebruikt, maar vond het wel heel zinnig. Bij mij willen soms apps niet updaten of moet ik ze één voor één updaten, omdat iOS vind dat er te weinig opslagruimte over is. Die opslagruimte werd ingenomen door allemaal tijdelijke bestanden, die PhoneClean verwijderde. Na het draaien van PhoneClean kon ik m’n apps weer updaten :). Prima programma dus!

 • Profielfoto
  iSponge

  Ik vertrouw het ook niet helemaal.. Na al het nieuws van Chinese hackers van de afgelopen tijd vind ik dit toch wel een beetje verdacht.. ‘k geloof best dat het inderdaad je iPhone opschoont maar hoe kan je weten dat, wat die software verwijderd, ook echt de nutteloze troep is die het zegt dat het is en niet een kopietje van je adresboek of opgeslagen wachtwoorden? En hoe kan je zeker weten dat dat ook echt gewoon weg gegooid word en niet toch stiekem naar een servertje in China gestuurd word?
  Ik schoon m’n iPhone zelf wel een keer op…

 • Profielfoto
  essiw

  Als je te weinig ruimte op je ios apparaat krijgt, gaat ie vanzelf de apps “opschonen”, wat deze app dus vrij nutteloos maakt, en ik zou niet graag hebben dat de app dingen verwijderd die cruciaal zijn, of back-ups van spelletjes o.i.d.

 • Profielfoto
  Osmonicar

  Een keer je iPhone geheel opnieuw aanmelden en herstellen nadat je alles gewist hebt werkt net zo goed.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Zoals ook in de review staat: We hebben het programma laten werken terwijl een netwerkmonitor aan stond. Er zijn tijdens het gebruiken van de software geen verdachte connecties met China gemaakt.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Goed review Raymon!

 • Profielfoto
  vizjuul

  Bij mij scheelde het maar liefst 615 MB!

 • Profielfoto
  Sarens

  Ook maar geprobeerd en ik kom zelfs tot 1,1 Gb op een iPhone 4 16Gb. Niet slecht. Het ligt er volgens mij aan heel sterk aan welke apps je veel gebruikt op je iPhone. Sommige apps zijn echte cache vreters.

 • Profielfoto
  johnkeates

  De enige reden dat je ooit je caches wil legen, is als je ze wil verversen. Het is namelijk niet iets waar je als gebruiker voordeel van krijgt. Zonder caches is alles langzaam!
   
  Stel dat je caches corrupt zijn, of inhoud bevatten die je niet meer gaat gebruiken, dan worden ze alsnog automatisch geleegd, en als je dat dan zelf doet, dan ben je misschien iets sneller dan je OS. En dat is het dan ook wel.

 • Profielfoto
  DominicHuls

  Scheelt bij mij 822,72 MB
  Best wat dus:)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Die opstarttijd zegt niks. 4 seconden verschil. Dat verschil had er ook kunnen zijn zonder dat programma. Eigenlijk had je hem 5x op moeten starten voor en na de ‘opschoning’.

  Een harde reset doet volgens mij hetzelfde, even opnieuw opstarten waarbij alle tijdelijke bestanden worden gewist.

 • Profielfoto
  henkertenker

  1,65GB opgeschoond!

  @JeroenJK Dat red je dus echt niet met herstarten, dat doe ik bijna dagelijks dus dit helpt zeker.:cool:

 • Profielfoto
  pim939

  Toch weer 709 MB vrij gemaakt:D

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  1,65GB opgeschoond!

  @JeroenJK Dat red je dus echt niet met herstarten, dat doe ik bijna dagelijks dus dit helpt zeker.:cool:

  Herstarten is iets anders dan een harde reset.

  En misschien merk je nu biets dat niet meer werkt, maar op den duur zou dat nog kunnen komen. De voordelen zijn minimaal, en als je geheugen vol zit dan leeg je de photostream toch een keertje?

 • Profielfoto
  toineenzo

  Gewoon Jailbreaken en icleaner downloaden. 10x zo snel, meer opties om dingen op te schonen en helemaal aan te passen. En in het Nederlands

 • Profielfoto
  thijsvanzwam

  ik laat ‘m zo nu en dan meedraaien in de vaatwasser, wordt -ie ook brandschoon van…;)

 • Profielfoto
  Double_UK

  M’n 5-jaar oude iPod met Phoneclean: 21,96 MB opgeschoond…

  Hmmm. Of betekent dat ik er allemaal goed geschreven apps er op heb staan?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lijkt dus nuttig, maar ik weet niet of ik zo’n Chinese app aandurf. Ze zijn daar meester in het hacken.

 • Profielfoto
  241

  Nou nou, 5 minuten lang? Dat valt nog wel mee!

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  Ik heb op mijn 4 jaar oude 3GS met 32Gb maar liefst een score behaalt van:…………………………………………………………………………………………………………….

  ### iets met “Master of Suspence” ###

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  16mb:!:

  (staat nog wel op IOS 5….maakt dat uit? Ik denk het wel, heb je tenminste niet al die bugfixes;-) )

 • Profielfoto
  Luuk58

  Zo, dat scheelt gewoon 2,44 GB bij mij! Jammer dat ik nu ook een giegje aan muziek uit Spotify kwijt ben, maar hé, dat sync ik wel weer opnieuw. Hoera, ik houd alsnog anderhalve vrije gigabijtjes over!:mrgreen:

 • Profielfoto
  henkada1

  8,8 Gb op de iPad hiermee schoongemaakt.

 • Profielfoto
  FrisoA86

  Hier toch ook 1,5 GB opgeruimd van mijn 16GB iPhone 4. Heb wel bij details wat apps zoals Whatsapp en Spotify uitgesloten…

 • Profielfoto
  fzelders

  Het scheelde bij mij ruim 7 GB op de iPad 3.
  En dat terwijl ik mijn iPad regelmatig herstart/reset.
  Prima app.