Review: Pathé Thuis voor iPad

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Na een paar dagen heerlijk weer gaat het dit weekend weer regenen, prima omstandigheden voor een filmpje op de bank. Tegenwoordig zijn er volop mogelijkheden om via je Apple-apparaat een film te kijken. Bioscoopketen Pathé lanceerde gisteren de Pathé Thuis-app voor de iPad.

OMT kocht een zak popcorn, sloot de gordijnen en nam de iPad ter hand om te ontdekken of Pathé Thuis voor iPad de moeite waard is. Onze bevindingen lees je in onderstaande review.

Downloaden en Registeren
In de AppStore is de app te vinden als ‘Pathé Thuis’, het icoon spreekt overigens van ‘Pathé Player’. Na het downloaden moet er ingelogd worden met een Pathé Thuis-account. Ik had de beschikking over een Pathé-account waar ik wel eens bioscoopkaartjes mee koop, het zou handig zijn om dit te kunnen ‘upgraden’ naar een Pathé-thuis account. Een nieuw account aanmaken kan niet vanuit de app, hiervoor opent een Safari-venster.

Bestellen en Betalen
Al snel wordt duidelijk waarom het aanmaken van een account niet binnen de app kan. De app is alleen een player die gekochte films kan afspelen. Het bestellen en betalen van een film gaat via een webapp die in Safari opent. De webapp is geoptimaliseerd voor de iPad en heeft wat weg van de App Store. Na het kiezen van een film kan vlot betaald worden via creditcard, iDeal, een kraskaart of pre-paid tegoed. Pre-paid tegoed kan met €10, 15, 25 of 50 opgewaardeerd worden. Het betalen met iDeal ging probleemloos.

Toch voelt het wat omslachtig aan om niet binnen de app te kunnen bestellen en betalen. Een woordvoerder liet weten dat deze constructie gekozen is om de iPad-app aan te laten sluiten op de bestaande infrastructuur waar al honderdduizenden accounts op actief zijn.

Filmaanbod
De bioscoopketen spreekt in het persbericht over een aanbod van ongeveer 1000 films. Als we dit afzetten tegenover het filmaanbod in de iTunes Store is het wat karig. Als voorbeeld hebben we het genre ‘Comedy’ bekeken. In de Pathé-app zijn 224 films in dit genre beschikbaar, de iTunes Store heeft ongeveer 650 titels. De populairste films zijn echter beschikbaar, het aanbod is een mix tussen zeer recent en wat ouder. Alle titels die in me opkwamen waren te vinden. Alle films zijn beschikbaar met Nederlandse ondertiteling, of Nederlands gesproken.

Popcornmeter
Een leuke feature is de popcornmeter. Bij het kiezen van een film geeft deze een cijfer op basis van recensies die diverse media geschreven hebben. Het is mogelijk om het aanbod te filteren op ‘Popcornmeter-rating’. Dit is leuker en handiger uitgewerkt dan de klantrecensies in de iTunes Store.

Kwaliteit
De films zijn nog niet in HD-resolutie beschikbaar, maar worden aangeboden in SD-kwaliteit die is geoptimaliseerd voor de iPad. Er is nog geen ondersteuning voor AirPlay. Een woordvoerder laat weten dat HD en Airplay in een volgende update beschikbaar zullen zijn. Ondanks het gebrek aan HD is mijn ervaring dat de films er aardig uitzien, er zijn weinig compressie-artifacts zichtbaar. Pauzeren en vooruitspoelen gaat vlekkeloos en de film start snel.

Voorwaarden en prijs
Een recente SD-film huren kost 5 euro. Oudere films kosten 3 euro. Na betaling kunnen films binnen 30 dagen bekeken worden. Als eenmaal begonnen is met kijken is de film nog 48 uur beschikbaar. Films zijn niet offline beschikbaar.

Conclusie
Pathé Thuis voor iPad werkt feilloos en snel. Als AirPlay-ondersteuning en HD-content toegevoegd worden kan het zich meten met iTunes Movies. Voor mensen met een iTunes-account met creditbard biedt Pathé Thuis momenteel niet veel voordelen tegenover de iTunes Store. De diverse betaalmethoden en sterke naam van Pathé zorgen er echter voor dat een film op de iPad bekijken voor een groot publiek mogelijk wordt.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  i.am.will

  Dan pas ik toch liever. de ATV2 met XBMC/ Icefilms werkt voor mij toch beter…

 • Profielfoto
  dbreuning

  Geen AirPlay en geen HD? Pfff. Dat zijn JUIST de features die nodig zijn…

 • Profielfoto
  akerboom

  Heb geen vertrouwen in een dergelijke Pathé app. De mobiele versie van Pathé voor de bioscoop is al jaren drama en begint eindelijk vorm te krijgen. Als je het doet, doe het dan goed! DAAGG Pathé

 • Profielfoto
  Ethiron

  Ik heb ook een Pathe Thuis account.

  Ik gebruik deze op mijn Smart TV (Daar staat een Pathe Thuis app op) en via mijn computer.

  Afgelopen weekend ondervond ik het grootste nadeel: Een film die ik via de computer ‘gehuurd’ en betaald heb, kon ik niet op mijn TV afspelen. Ondanks dat het hetzelfde account is.

  Je moet de film dus ‘huren’ en betalen op het apparaat waarop je het wilt kijken! Achteraf misschien logisch, maar toch erg jammer dat een gehuurde film niet gewoon aan je account gekoppeld wordt, maar aan het apparaat waarop het gehuurd is.

  @dbreuning: wat ik zojuist zei verklaart denk ik waarom er geen airplay is.. Ze koppelen de films aan je apparaat, niet je account.

 • Profielfoto
  iPredict

  Klinkt positief, zeker de popcornmeter en betaalmogelijkheid via iDeal zijn grote pluspunten. Maar op het moment lijkt iTunes me een betere optie: meer films, zelfde huurprijs maar wel HD kwaliteit, geen extra app nodig.

  Vraag: hoeveel uur mag je bij itunes nog kijken na het starten van de film?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wat ik nog mis in deze review is de beschikbaarheid van de Nederlandse taal. In iTunes zijn veel Engelstalige films niet ondertiteld in het Nederlands. Hoe is dat in Pathé Thuis?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Alle films zijn beschikbaar met Nederlandse ondertiteling, of Nederlands gesproken.
  .
  Ik zal dit ook nog even in de review toevoegen.

 • Profielfoto
  Ilupo

  Atv 2 met xbmc , icefilms plugin in spuiten, kijken totdat je erbij neer valt.

 • Profielfoto
  bestbier

  Ik zou zeggen: Installeer WappZapp. Dat is echt TOP, heeft zelfs al complete speelfilms en wordt steeds beter!!!

 • Profielfoto
  ferdi

  film kijken doe je niet op een ipad, dat is geen beleving. films kijk je in de bioscoop of op een groot scherm in hd.
  no way dat zo’ n app op mijn ipad komt…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Daar zou de prijs lager moeten liggen en betaling zou direct in-app via iTunes account geregeld moeten worden.

  Mijn kinderen downloaden elke film die ik maar wil zien. Soms zelfs al voor ze in de bioscoop zijn. En meestal mét Nederlandse ondertiteling.
  Ik vind de prijs wel wat hoog. Zeker voor oudere films.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Ferdi Natuurlijk liever film kijken in bios of op fullscreen tv, maar rustig in een hoekje zitten met een film (of tv programma) op je iPad is ook best lekker.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik kijk bij voorkeur op mijn Air. Bioscopen vind ik meestal veel minder. Slechte plek in de zaal dus slecht beeld, slecht geluid, duur, onhandig, kost te veel tijd, je kan niet pauzeren, je kan niet op dubbelspeed kijken als het saai is, etc etc, en 3D hoeft ook niemand meer. De Air heeft een fantastisch scherm, 1080p is schitterend, qua audio gaat er bijna niks boven een goede koptelefoon.

  Ze zijn allemaal VEEL te laat met deze apps, nu heeft iedereen jaren de tijd gehad om op een andere manier films te leren kijken. Ik wil niet meer anders. Kans vergaan, NEXT!

 • Profielfoto
  Glime

  Vraag: hoeveel uur mag je bij itunes nog kijken na het starten van de film?

  Een gehuurde film in iTunes kan 24 uur lang bekeken worden.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Nee, een gehuurde film in itunes kan 48 uur bekeken worden. 24 uur in de VS en 48 elders!!

 • Profielfoto
  Stutger

  Leuke review. Ik ga de app eens uitproberen. Ik vroeg me wel af hoe recent recent is; zijn dat films die nog in de bios draaien of ook al op andere diensten aangeboden worden?

  Pathé heeft natuurlijk een uniek uitgangspunt als bioscoop zijnde; ze hebben de films het eerst.

 • Profielfoto
  Ethiron

  Leuke review. Ik ga de app eens uitproberen. Ik vroeg me wel af hoe recent recent is; zijn dat films die nog in de bios draaien of ook al op andere diensten aangeboden worden?

  Pathé heeft natuurlijk een uniek uitgangspunt als bioscoop zijnde; ze hebben de films het eerst.

  Uiteraard zijn dit geen films die nog in de bios draaien. Het orincipe is hetzelfde als een videotheek, alleen dan van Pathé zelf. Mijn ervaring is dat niet alles er is, ook sommige commerciële / recente films niet.

 • Profielfoto
  hokkie

  Lijkt mij een incompleet product! Geen HD = Kansloos. Wat kost een film?

 • Profielfoto
  Gwizz

  Een woordvoerder liet weten dat deze constructie gekozen is om de iPad-app aan te laten sluiten op de bestaande infrastructuur waar al honderdduizenden accounts op actief zijn.

  Vertaling: “Dit is onze manier om de 30% die Apple anders opstrijkt te omzeilen.”

  Ik vind het net te duur. Ximon is goedkoper (zeker als je wat meer vooruit betaald) en heeft veel arthouse en zo die je bij iTunes niet vindt. Dus voegt wat toe (en heeft gewoon airplay). Dus wat biedt dit nu t.o.v. iTunes: zelfde aanbod of minder, duurder, geen HD, geen airplay, gedoe met betalen, nog meer beperkingen t.a.v. kijken op een ander apparaat dan waar gehuurd.

  Vat ik het zo goed samen?

  Tip voor Pathé: maak het goedkoper (dan iTunes) als je een bundel vooruit betaald, zorg voor HD en Airplay. Dan wil ik wel weer eens kijken.