Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 maart 2013

Review: OMT probeert de Sonos PLAYBAR

Als je overal in huis muziek wilt kunnen streamen kom je met een paar AirPort Express-jes en AirPlay al een heel eind. Toch loop je met Apple’s protocol al snel tegen beperkingen aan. Zo krijg je niet makkelijk toegang tot muziek buiten je eigen iTunes-bibliotheek, wil de stream nog wel eens haperen en ben je wel even zoet met de installatie van al die WiFi-kastjes. Gelukkig zijn er oplossingen voor mensen die meer functionaliteit en eenvoud willen. Het is een publiek geheim dat men op de OMT-redactie gecharmeerd is van het Amerikaanse Sonos. Dit systeem is in de laatste jaren uitgegroeid tot een kinderlijk eenvoudige maar veelzijdige totaaloplossing voor on- en offline muziek in en om het huis.

De nieuwste telg in de Sonos-familie is de PLAYBAR. Deze 700 euro kostende soundbar is een Sonos-zone die ook al het geluid afspeelt dat voorheen uit je televisie kwam. Nog belangrijker; je kunt de PLAYBAR koppelen aan andere Sonos-componenten en zo een draadloos 5.1 Surround-systeem maken. Dat wilde OMT graag met eigen oren horen. We mochten de PLAYBAR een weekje uitproberen. Dit zijn onze bevindingen.

SONOS?
Voor wie nog niet bekend is met Sonos; het bedrijf begon in 2002 met het maken van kastjes (zogenaamde ‘zones’) waar je muziek naar kunt streamen. Het systeem is vanaf het begin compatible geweest met iTunes en er kwam al snel een iOS-app om het systeem te bedienen. Mede daardoor is merk relatief populair bij Apple-gebruikers.

Sinds een paar jaar maakt Sonos ook zelf luidsprekersets waar een zone ingebouwd zit. Na de PLAY:5 kwam het kleine broertje PLAY:3. Beiden konden als losse zone dienen of per twee gekoppeld worden als stereo-systeem. Vorig jaar kwam daar de SUB bij als optionele subwoofer en nu is er de PLAYBAR, een Sonos-zone voor je televisie.

Sonos PLAYBAR

PLAYBAR
De PLAYBAR is een zogenaamde ‘soundbar‘. Met de introductie ervan volgt Sonos een trend die enkele jaren terug is ingezet. Soundbars zijn speakersysteem die onder een televisie geplaatst of gehangen kunnen worden. De meeste soundbars zijn stereo-geluidssystemen met een linker-, rechter- en middenkanaal. Ook bij de PLAYBAR is dit het geval, al kan dit op verrassende wijze uitgebreid worden tot een volledig 5.1 Dolby Digital-systeem, maar daarover later meer.

Aan de buitenkant lijkt de PLAYBAR in weinig te verschillen van andere soundbars, buiten de bekende Mute- en +/-knopjes die op elk Sonos-systeem te vinden zijn. Verder valt op dat de PLAYBAR een infrarood-oog aan de voorkant en een -balk aan de achterkant heeft. Die zijn bedoeld om het signaal van je televisie-afstandsbediening door te geven als de PLAYBAR voor het infraroodoogje van je televisie staat.

Aansluiten
Een normale Sonos-zone verbind je in een mum van tijd draadloos met je netwerk. Bij de PLAYBAR komt er meer bij kijken. Naast een Sonos-zone is het immers ook een luidsprekersysteem voor je televisie en zul je ‘m daar dus op aan moeten sluiten. Via een tiental meerkeuzevragen wordt bepaald wat de positie van de PLAYBAR is en aan wat voor soort TV ie gekoppeld is.

Er is maar één aansluiting mogelijk tussen de PLAYBAR en je televisie: een optische audio-aansluiting aan de achterkant. Heeft je televisie geen optical output dan zul je er een versterker tussen moeten zetten die dit wel heeft. Analoge of HDMI-aansluitingen zijn geen optie.  Een duidelijke keuze van Sonos, die echter tot gevolg heeft dat de potentiële doelgroep voor de PLAYBAR een stuk kleiner wordt. Optische aansluitingen zijn immers pas sinds een paar jaar aanwezig op de meeste huiskamertelevisies.

Geluid
Aan de binnenkant van de PLAYBAR zijn in totaal 9 luidsprekers verwerkt, allen met een eigen versterker. Deze speakers worden centraal aangestuurd. Daarbij wordt rekening gehouden met de positie van de PLAYBAR. Een accelerometer voelt aan of de balk aan de muur hangt of op een horizontaal vlak ligt en past de output van elke luidspreker daar op aan.

Het resultaat van dit alles is een behoorlijk breed en vol geluid. Het is te horen dat de PLAYBAR voornamelijk gericht is op het kijken van films en televisie.  Scherpe audiodetails zijn goed te horen en er zit behoorlijk wat bas in het geluid. Zoveel zelfs dat je je kunt afvragen of de optionele SUB wel nodig is. Je krijgt een goede stereo-ervaring door de richting van de speakers. Waar bij sommige soundbars duidelijk hoorbaar is dat het geluid uit één richting komt lijkt het volle geluid van de PLAYBAR uit de hoeken van de kamer te komen.

Omdat SONOS zelf de speaker maakt kunnen de drivers van de luidsprekers in de PLAYBAR ook door het systeem getweakt worden. Naast de gebruikelijke bas, treble en loudness-instellingen heeft de PLAYBAR ook de mogelijkheid om het geluid zo aan te passen dat spraak beter hoorbaar is en een instelling om geluidsoverlast te voorkomen als je ‘s avonds laat nog een film wilt kijken.

Omdat de PLAYBAR ook een ‘normale’ Sonos-zone is moet je er ook muziek op af kunnen spelen. Dat gaat prima. De luidsprekers in de soundbar zijn duidelijk in staat om meer te doen dan het laten horen van harde knallen bij actie-films. Details in muziek komen redelijk goed door. De soundbar zal voor weinig muziekliefhebbers een vervanging worden van hun reguliere stereo-installatie maar daar heeft Sonos ‘m dan ook niet voor gemaakt.

One more thing…
De PLAYBAR is in eerste instantie een geluidssysteem voor alle soorten media door elkaar; televisie, muziek, maar ook films en die zijn via Blu-Ray en online steeds vaker beschikbaar met 5.1 Dolby Surround-geluid. Hier komt de ware kracht van het Sonos-systeem pas naar voren. Het bedrijf liet eerder al zien in staat te zijn om van twee zones één stereo-zone te maken, maar met de PLAYBAR komt wordt een volgende stap gezet.

Als je twee PLAY:3-speakers in huis hebt kun je deze tegenover de PLAYBAR zetten en ze er binnen een paar seconden aan koppelen via de app op iOS of OS X. Meer is er niet nodig om van het 3.1 een surround-systeem te maken. Mocht je dat willen dan kun je er ook nog een SUB aan koppelen en zo een compleet 5.1-surroundsysteem voor je televisie maken, zonder het trekken van kabels.

Het toevoegen van PLAY:3’s voor surround is met de app in een paar seconden geregeld.

Conclusie
Met de PLAYBAR heeft Sonos bewezen in staat te zijn een speakersysteem te maken dat qua geluidskwaliteit mee kan komen met andere soundbars in dezelfde prijsklasse. Daarbij is de focus op eenvoud in installatie en bediening waar het bedrijf bekend om staat niet vergeten. Om die eenvoud te waarborgen zijn echter wel keuzes gemaakt die pijn kunnen doen. Het feit dat de PLAYBAR alleen via een optische kabel aangesloten kan worden betekent dat het systeem lang niet met elke televisie zal werken.

Qua prijs doet de PLAYBAR met € 699 mee in een segment waarin soundbars te krijgen zijn van vergelijkbare kwaliteit. Zo hebben merken als Bose, Yamaha en Harman Kardon systemen voor 500 tot 1500 euro, al zijn sommige voorzien van een externe subwoofer. Bij Sonos zou je die er los bij moeten kopen voor, schrik niet, nog eens € 699. Uit onze test bleek echter dat zo’n SUB eigenlijk overbodig is. De PLAYBAR levert soms eerder teveel dan te weinig bas.

Het grote voordeel is dat je de beslissing voor wel of geen subwoofer achteraf kunt maken. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding naar een surroundsysteem door twee € 299 kostende PLAY:3’s toe te voegen. Een complete 5.1 set kost je bijna 2000 euro, maar je kunt hier rustig voor sparen door te beginnen met een PLAYBAR en elementen later toe te voegen,.. of niet.

Daarmee komt ook eigenlijk meteen het masterplan bloot te liggen waar Sonos  al jaren naartoe werkt. Het bedrijf begon met add-ons voor bestaande luidsprekersystemen maar heeft nu een eigen streamingsysteem dat grotendeels eigen speakers aanstuurt. Daardoor is Sonos in staat om slimme toepassingen eenvoudig te laten lijken. Het samenstellen van zones tot één surroundsysteem is daar een voorbeeld van. De perfecte samenwerking tussen hardware en software doet denken aan, inderdaad…

Met twee PLAY:3’s maak je een Dolby Surroundset van de PLAYBAR.

Het bedrijf probeert misschien wel de Apple van de audiosystemen te worden door producten te maken die kwalitatief goed (genoeg) zijn, er mooi uit zien maar vooral zo eenvoudig te bedienen zijn en tegelijkertijd zoveel functionaliteit hebben dat gebruikers al snel fans worden. Helaas komen daar ook meteen de nadelen bij kijken die we van Apple kennen: een premium-prijs en een eindig aantal functies om de ervaring optimaal te houden. Als je daarmee kunt leven heb je aan de PLAYBAR in ieder geval een waardige nieuwe zone voor je Sonos-systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: OMT probeert de Sonos PLAYBAR
Sluiten