Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 maart 2013

Review: APP de film, bioscoopfilm met second screen

Als je naar de bioscoop gaat is het goede gewoonte om je telefoon uit, of in ieder geval op stil te zetten. Het was dan ook een vreemde ervaring om met telefoon aan in de bioscoopzaal te zitten. Toch was het nodig toen OMT naar de perspremiere van APP de film ging. Dit is ‘s werelds eerste bioscoopfilm met een second screen.

Maar werkt dat een beetje? Een film kijken en ondertussen ook content op je second screen tot je nemen? Mis je niet veel te veel van de film op het  moment dat het tweede scherm je aandacht opeist? OMT probeerde het op een koude donderdagmiddag in het Filmtheater Hilversum. In onderstaande review lees je onze bevindingen.

De voorbereiding
De app behorende bij de film is geschikt voor iOS en Android. In tegenstelling tot wat wij eerst berichtten, is de app niet geoptimaliseerd voor de iPad. De app is behoorlijk groot (zo’n 100mb) en het is aan te raden om deze voor het bioscoopbezoek te downloaden op een wifi-verbinding. Zodra de film begint kan de app aangezet worden. Het is niet nodig om mobiel internet in de bioscoop aan te houden, alle content zit in de app verwerkt en wordt aangeroepen voor middel van geluidssignalen.

In de app zijn ook foto’s, trailers en achtergrondinformatie te vinden.

De film
APP de film is een thriller van Nederlandse bodem. Hoofdpersoon Anna, een 21-jarige studente, heeft na een wild feestje ineens de mysterieuze app ‘IRIS’ op haar telefoon staan. De app laat zich het best omschrijven als een slimme zus van Siri die overal antwoord op weet. Er lijkt dan ook niets aan de hand, totdat de app kwaadaardig blijkt te zijn… Er zit aardig wat tempo in de film, het verhaal is origineel en vermakelijk. Oke, het is geen Hollywood-klasse, maar voor een Nederlandse lowbudget-film is het een prima productie.

De app
Er was aan het begin van de film onduidelijkheid over wanneer de app nu precies gestart moest worden. Dit blijkt pas te kunnen wanneer de film gestart is en niet bij binnenkomst van de zaal. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de geluidssignalen die de app op moet pikken. Eenmaal gestart geeft de app door middel van trilsignalen aan wanneer naar het tweede scherm gekeken moet worden.

Als de app inactief is, weergeeft deze een vrij donker scherm. Wel zo prettig in een bioscoop.

Tijdens de film kregen we via de app redelijk wat content te zien. We zagen onder andere een krantenartikel, Facebook-chats tussen de hoofdpersonen en andere camerastandpunten. Wij waren vooral gecharmeerd van de momenten dat te zien is wat de telefoon ‘ziet’. Omdat de film over een app gaat die de hoofdpersoon het leven lastig maakt, zijn deze beelden een goede toevoeging aan de beleving van de film.

Een voorbeeld van het ‘zien wat de telefoon ziet’ als de hoofdpersoon in bed ligt.

De overige content die de second-screen app ons presenteerde was niet essentieel, maar wel een leuke aanvulling.

Regelmatig zijn Facebook-chats tussen de hoofdpersonen te lezen.

Op de werking van de app valt weinig aan te merken. De second screen-content kwam precies op tijd in beeld en het aandacht vragen door het laten trillen van de telefoon werkt erg natuurlijk. Een punt van kritiek is de lettergrootte van de content. Deze is soms niet optimaal voor het relatief kleine scherm van een iPhone 4, hierdoor waren krantenartikelen die de app toonde slecht leesbaar.

De combinatie
Het was een vreemde gewaarwording, met onze iPhone aan in de bioscoopzaal zitten. Toch hebben wij het gebruik van het tweede scherm tijdens de film niet als onnodig afleidend of lastig ervaren. De app presenteerde content op momenten dat er in de film minder essentiële zaken gebeurden. De Facebook-gesprekken vonden bijvoorbeeld plaats op het moment dat er op het bioscoopscherm sfeerbeelden van een feestje te zien waren.

Regisseur Bobby Boermans vertelde ons dat het tweede scherm helemaal in de film gescript is. Het lag in de lijn der verwachting dat we het gebruik niet als storend zouden ervaren. Volgens Boermans is ‘APP de film’ slechts het begin van de mogelijkheden van second screen-techniek. Het zal in de toekomst mogelijk worden om het verloop van films via het tweede scherm te beïnvloeden, ook kan er vergaande personalisatie toegepast worden, door bijvoorbeeld het adresboek van de smartphone die als secondscreen gebruikt wordt uit te lezen en namen van contactpersonen terug te laten komen in de film. “Dat ging ons voor deze film echter nog net iets te ver”, aldus de regisseur.

De film is, ondanks dat deze gescript is voor gebruik met een tweede scherm, ook zonder second screen goed te volgen.

Conclusie
Als je eens wilt ervaren hoe het is om een tweede scherm bij een bioscoopfilm te gebruiken, kunnen wij ‘APP de film’ zeker aanraden. Het is een vermakelijke thriller die op een slimme manier gebruik maakt van second screen-techniek. Het tweede scherm eist niet teveel aandacht op, de film blijft prima te volgen. Doordat de app vrij donker is vormgegeven blijft het irritatieniveau van smartphone-schermen in een donkere zaal beperkt.

Met een second screen in de bioscoop kan dus prima. OMT voorziet dat ‘APP de film’ het begin in gaat luiden van het tweede scherm in de bioscoopzaal. Voor Apple-fanboys is het feit dat de film over zeer kwaadaardige malware op een Android-telefoon van Samsung gaat natuurlijk extra leuk.

De film is vanaf 4 april in de bioscoop, bekijk de trailer hieronder:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: APP de film, bioscoopfilm met second screen
Sluiten